Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Συνέδριο : Εθνική Μνημοσύνη, τιμή και Επανεκτίμηση για τα 100 Χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή

   

 

 
























Το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις και ο Δήμος Δελφών συνδιοργανώνουν συνέδριο με θέμα: «Εθνική Μνημοσύνη, Τιμή και Επανεκτίμηση για τα 100 Χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή».
 
Το συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.), το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 και οι εργασίες του θα ξεκινήσουν στις 12:00.

Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος

 


Η περίπτωση του μαρτυρίου του Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου Καλαφάτη είναι ξεχωριστή και μοναδική, ένα απαράμιλλο μεγαλείο ηρωισμού και αυτοθυσίας, όχι φυσικά για τα μαρτύρια και του εξευτελισμούς που υπέστη αλλά κυρίως γιατί είχε τη δυνατότητα να εγκαταλείψει τη Σμύρνη και να γλυτώσει.


6 Σεπτεμβρίου 1955 – Ἠ λήθη τοῦ κακοῦ εἶναι ἄδεια γιὰ τὴν ἐπανάληψή του…


Στὸ βάθρο τοῦ Ἑλληνικοῦ μνημείου ποὺ βρίσκεται στὸ ναζιστικὸ στρατόπεδο συγκεντρώσεως καὶ ἐξοντώσεως Μαουτχάουζεν – Γκούζεν (Konzentrationlager Mauthausen – Gusen) τῆς Αὐστρίας, στὸ ὁποῖο βρῆκαν τραγικὸ θάνατο 3.700 Ἕλληνες κατὰ τὴν διάρκεια τοῦ Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εἶναι χαραγμένη ἡ φράση  «Ἐμᾶς ποὺ θανατωθήκαμε ἐδῶ, μἠ μᾶς  ξεχνᾶς γιατὶ ἡ λήθη τοῦ κακοῦ εἶναι ἄδεια γιὰ τὴν ἐπανάληψή του».

 

Μεράλ Ακσενέρ : ¨Αν είναι υπό κατοχή τα νησιά τότε ο Πρόεδρος να κάνει αυτό που πρέπει¨…

 


Η Μεράλ Ακσενέρ-πρόεδρος του κόμματος ΙΥΙ 

αναφέρεται στην δήλωση Ερντογάν για ¨

υπό κατοχή¨ νησιά και λέει τα εξής :


Ἡ ναυμαχία τῶν Σπετσῶν . Ο ελληνικός στόλος καταναυμαχεί 84 πλοία του Οθωμανικού στόλου

 

NAYMAXIA SPETSVN

Η Ναυμαχία των Σπετσών ή αλλιώς Ναυμαχία του Ναυπλίου που έγινε από τις 8 έως 13 Σεπτεμβρίου 1822 ήταν μια σημαντική σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821.


Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Για να μη σκεπάσει η λήθη το έγκλημα

 




Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Μιχαλάκης Καραολής, Ανδρέας Δημητρίου:


Λέλα Καραγιάννη

 


Η μάνα της Αντίστασης: Λέλα Καραγιάννη


Η Λέλα Μηνοπούλου γεννήθηκε το 1898 στη Λίμνη Ευβοίας και το 1916 παντρεύτηκε τον Νικόλαο Καραγιάννη με τον οποίο απέκτησε επτά παιδιά. Η κατάληψη της Ελλάδας από τους Ιταλογερμανούς μεταμόρφωσε την Ελληνίδα μάνα σε πρωτεργάτρια της Εθνικής Αντίστασης. Έφτιαξε μια ομάδα με πυρήνα μέλη της οικογένειάς της, από τις πρώτες κιόλας μέρες της Κατοχής. Έτσι, άρχισε το έργο της απόκρυψης αλλά και φυγάδευσης των Βρετανών στρατιωτών που ήταν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.



Σουρωτήρι ο Έβρος, μόνιμη εγκατάσταση πληθυσμών στη Σάμο, δημιουργία πόλης μεταναστών στη Λέσβο!



Αντιφατικά μηνύματα 


Κρυπτοχριστιανοί στη σύγχρονη Τουρκία: Κατακόμβες και αγιάσματα στην Κωνσταντινούπολη


     *Οι ιστορίες είναι αληθινές. Ο γράφων είναι στις περισσότερες  αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυράς. Τις υπόλοιπες τους τις διηγήθηκαν κληρικοί, που τις έζησαν. Πάνω στα πραγματικά γεγονότα πλέκεται η μυθοπλασία.    

   

Γενέσιο της Θεοτόκου

 


Το Γενέσιο είναι εορτή λυτρωτική 

1.Αγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός.

Ελάτε όλα τα έθνη, κάθε ανθρώπινη γενιά, και κάθε γλώσσα, και κάθε ηλικία, και κάθε αξίωμα, να γιορτάσουμε με αγαλλίαση τη γέννηση της χαράς όλου του κόσμου. 


Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Η συνεχιζόμενη άρνηση της Γενοκτονίας : Από την Άγκυρα στην Αθήνα

Θεοφάνης Μαλκίδης 

Η συνεχιζόμενη άρνηση της Γενοκτονίας : Από την Άγκυρα στην Αθήνα 

 


Πέραν της γνωστής στάσης της Τουρκίας που συνεχίζει να αρνείται την ευθύνη της για τη Γενοκτονία ενός εκατομμυρίου Ελληνίδων και Ελλήνων, προξενεί θλίψη η στάση της επίσημης Ελλάδας για το ίδιο ζήτημα  και μαζί απογοήτευση και αποστροφή, αφού για δεκάδες πλέον χρόνια η υπονόμευση, η εχθρική στάση και το τελευταίο διάστημα και η ΑΡΝΗΣΗ χαρακτηρίζει τον πολιτικό και επιστημονικό κόσμο.


Η σφαγή των 72 Ελλήνων από τους Γερμανούς

 


Η σφαγή των 72 στο Δαφνί


Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Από τα «Σεπτεμβριανά» του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Θράκη



Θεοφάνης Μαλκίδης 


 

Τα  «Σεπτεμβριανά» του 1955 στην Κωνσταντινούπολη και  το Αιγαίο, η Κύπρος, η Θράκη το 2022

 

H εκδίωξη των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το Σεπτέμβριο του 1955 αποτελεί μία μελανή στιγμή στην ιστορία της  ανθρωπότητας, είναι η αντίστοιχη «Νύχτα των Κρυστάλλων» για τον Ελληνισμό. 

Της δίωξης των Ελλήνων είχαν προηγηθεί και άλλες πράξεις που παραβίαζαν διεθνείς συνθήκες αλλά και την ανθρώπινη ηθική: απελάσεις, απαγόρευση εξάσκησης επαγγελμάτων, κατασχέσεις περιουσιών, επεμβάσεις στις εκλογές των ομογενειακών ιδρυμάτων, παρεμβολή εμποδίων στη λειτουργία των εκπαιδευτηρίων, στρατολόγηση Ελλήνων  και η αποστολή τους σε «τάγματα εργασίας», «φορολογία περιουσίας» με την οποία η Τουρκία όρισε κεφαλικό φόρο που έφθανε να είναι διπλάσιος ή και τριπλάσιος της συνολικής αξίας της περιουσίας, ενώ στην περίπτωση που οι Έλληνες δεν κατέβαλλαν τον φόρο εντός 15 ημερών, οι αρχές είχαν δικαίωμα να κατάσχουν την περιουσία του.


Τη νύχτα της  5ης προς τη 6η Σεπτεμβρίου  1955, θα εκραγεί εκρηκτικός μηχανισμός μέσα στον κήπο του τουρκικού προξενείου Θεσσαλονίκης και έξω από το φερόμενο ως σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ (Φερόμενο γιατί έχουμε αποδείξει ότι το σπίτι αυτό δεν ήταν ποτέ ο τόπος γέννησης του φυσικού αυτουργού της Γενοκτονίας του Ελληνισμού, αλλά μία παραχώρηση – υποχώρηση προς την Τουρκία από την Ελλάδα τη δεκαετία του 1930).  Αμέσως μετά την έκρηξη ο κλητήρας του προξενείου έπεσε σε αντιφάσεις, και τελικώς ομολόγησε ότι αυτός έβαλε τη βόμβα, προσθέτοντας ότι του την έδωσε ένας μουσουλμάνος εκ Θράκης Οκτάυ Εγκίν, ο οποίος και ομολόγησε την πράξη του. Ο Εγκίν αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και ο τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής Αχμέτ Ομάρ τον φυγάδευσε στην Τουρκία… (Ο Εγκίν στη συνέχεια ανταμείφτηκε με θέσεις στο τουρκικό κράτος και παρακράτος)

 

Μετά το συμβάν η εφημερίδα «Ιnstabul Ekspress» παραποίησε τα γεγονότα και σε συνδυασμό με την τουρκική αντίδραση για  τον απελευθερωτικό αγώνα του Ελληνισμού της Κύπρου, προέτρεψε σε επεισόδια εναντίον των Ελλήνων με  το κράτος , το παρακράτος και εθνικιστικές οργανώσεις  να αναλαμβάνουν  την υλοποίηση του σχεδίου. 

Με την εφαρμογή του προγράμματος διώξεων του Ελληνισμού τουλάχιστον τριάντα Έλληνες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι κακοποιήθηκαν. Ο Επίσκοπος Παμφίλου Γεράσιμος και ο μοναχός Χρύσανθος Μαντάς ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Γεννάδιος παραφρόνησε από τους ξυλοδαρμούς και ύστερα από λίγο χρόνο πέθανε, ενώ διάκονος υπέστη περιτομή.

Επίσης βιάσθηκαν πάνω από 2000 Ελληνίδες και μέσα σε εννέα ώρες καταστράφηκαν 1004 σπίτια,  4348 καταστήματα, 27 φαρμακεία, 26 σχολεία, 5 σύλλογοι, οι εγκαταστάσεις 3 εφημερίδων, 12 ξενοδοχεία, 11 κλινικές, 21 εργοστάσια, 110 ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια, 73 εκκλησίες, ενώ συλήθηκαν πάρα πολλοί τάφοι καθώς και οι τάφοι των πατριαρχών στην Μονή Βαλουκλή. Τις καταστροφές απεικόνισε με κίνδυνο της ζωής του ο Κωνσταντινουπολίτης Δ. Καλούμενος, ο οποίος διοχέτευσε το σχετικό υλικό εκτός Τουρκίας.

 

Επίθεση δέχθηκε και το ελληνικό προξενείο στη Σμύρνη, το ελληνικό περίπτερο στην έκθεση της πόλης, όπου σχίσθηκε η ελληνική σημαία, ενώ  οι Έλληνες αξιωματικοί που υπηρετούσαν στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ σώθηκαν την τελευταία στιγμή. Ο Francois Crouzet υπολογίζει τις ζημιές σε 300 εκατομμύρια δολάρια της εποχής, δηλαδή πολύ περισσότερα του ενός δισεκατομμυρίου σημερινών δολαρίων (τιμές 2020).


Μετά τις δολοφονίες των Ελλήνων και τις καταστροφές των ελληνικών περιουσιών, η κυβέρνηση   Μεντερές κήρυξε το στρατιωτικό νόμο στην Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, συνέλαβε πάνω από 2000 άτομα και  εμφάνισε  ως υπεύθυνους των ταραχών τους κομμουνιστές. 

 

Δέκα ημέρες αργότερα ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάλλες αναλάμβανε πρωτοβουλία τονίζοντας  «την ανάγκη να αρθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο συμμάχων», κάτι ανάλογο με το σήμερα που οι ίδιοι θεσμοί μας προτείνουν ακριβώς τα ίδια….

Τα «Σεπτεμβριανά», η εκδίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη και η απόπειρα εξαφάνισης της Ορθοδοξίας, αποτελεί ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ως τέτοιο πρέπει να προβληθεί. Έγκλημα το οποίο ατιμώρητο μέχρι σήμερα με στόχο την εξαφάνιση του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, επαναλαμβάνεται σήμερα στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Θράκη .

Είναι μία υπενθύμιση υποχρέωσης του θύτη να αποκαταστήσει την αδικία, αφορά το καθήκον του θύματος να προβάλλει το γεγονός και να διεκδικήσει την αποκατάσταση και τη δικαιοσύνη, είναι μία υπόμνηση της «Νύχτας των Κρυστάλλων» των Ελλήνων πέρα από συναισθηματισμούς και σκοπιμότητες, ως στοιχειώδη προϋπόθεση για την εθνική μας συνέχεια και επιβίωση στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Θράκη και σε όλον τον Ελληνισμό.


Ακούστε τον Θεοφάνη Μαλκίδη σε όσα ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM FM 93,6 

και στον Δ.Κολιό


Τέρατα



"Η πρώτη κραυγή του ανθρώπου είναι το κλάμα.


 Από ‘κει και πέρα, οι άνθρωποι ή παραμένουν άνθρωποι και κλαίνε ή γίνονται τέρατα, και κάνουν τους άλλους να κλαίνε..."


Μ.Λουντέμης


Ακούστε τον Θεοφάνη Μαλκίδη σε όσα ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM FM 93,6 

και στον Δ.Κολιό.


6-7 Σεπτεμβρίου 1955 : Η νύχτα των κρυστάλλων του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 

Τα "Σεπτεμβριανά" του 1955

Τούτες τις ώρες του 1955 εκρήγνυται βόμβα την οποία την έβαλε Τούρκος πράκτορας,

στο  σπίτι, όπου  δήθεν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Κεμάλ, σπίτι το οποίο το έδωσε ο Μεταξάς στην Τουρκία, αφού έδιωξε την προσφυγική οικογένεια Σεραφειμίδη.


Το προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή και η εκδίωξη των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης

image


Θεοφάνης Μαλκίδης 
Η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία για τη Θράκη, μέσω του Γενικού της προξενείου στην Κομοτηνή, είναι ξεκάθαρα εθνικιστική. Η λειτουργία της τουρκικής προξενικής αποστολής και ο συχνός προκλητικός τρόπος επέμβασής της σε οποιοδήποτε θέμα σχετίζεται με τους μουσουλμάνους της περιοχής, πέρα του δεδομένου ότι αμφισβητεί την ελληνική εθνική κυριαρχία, επιδρά καταλυτικά και στη στάση των μειονοτήτων.

Σεπτεμβριανά 1955

 




6 Σεπτεμβρίου 1955 – 6 Σεπτεμβρίου 2022:

67 χρόνια από το φονικό πογκρόμ στον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης

«Οι εκδηλώσεις αυτές ήταν πολύ καλά οργανωμένη ενέργεια και ωφέλιμη για να καθαρίσει η χώρα μας από το Ελληνικό στοιχείο που είναι ένας βραχνάς»

Ισμέτ Ινονού, Αρχηγός Τουρκικής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, 9 Σεπτεμβρίου 1955

***

«Τη νύχτα αυτή η Κωνσταντινούπολη μετατράπηκε σε τόπο της Αποκάλυψης. Δεν υπάρχουν λέξεις, ούτε συγκρίσεις που να μπορούν να δώσουν μια εικόνα της φρίκης»

Ελβετική Εφημερίδα Α-Ζ, 15 Σεπτεμβρίου 1955


Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Τα απόνερα της "Συμφωνίας" τους....

 




Έδεσσα: Άγνωστοι έσπασαν τις προτομές των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και την απελευθέρωση της Μακεδονίας, προκαλώντας θλίψη και οργή.


Σιωπή

 


«Στο τέλος  δεν   θα  θυμόμαστε  τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας»


Η Μικρασιατική καταστροφή κι εμείς

 


          Τις ημέρες αυτές εντονότερα αναπολούμε τί είχαμε και τί χάσαμε στη Μικρά Ασία. Ξεριζώθηκε ο Ελληνισμός, που άνθησε εκεί για 3.000 χρόνια. Άντεξε σε πολλούς κατακτητές: Πέρσες, Ρωμαίους, Άραβες, Οθωμανούς, και διατήρησε την ταυτότητά του. Ο Χριστιανισμός καλλιεργήθηκε και καρποφόρησε σε αυτά τα μέρη, αναδεικνύοντας Μάρτυρες και Ομολογητές της Πίστεως, όπως και Πατέρες της Εκκλησίας, που διατύπωσαν τα δόγματα της Ορθοδόξου Πίστεώς μας.

Εκατό χρόνια πριν

 


27 Αυγούστου 1922 

(100 χρόνια πριν)


Ο ¨πατέρας¨ της Γαλάζιας Πατρίδας¨ προτείνει κινήσεις για την Θράκη….

 

H Δυτική Θράκη κοντεύει να γίνει Παλαιστίνη



Σαϊγκί Οζτούρκ


Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης

 


Τώρα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης,  μέσα στο χρώματος γκρι αυτοκίνητο χώρεσαν οχτώ εισβολείς- απεσταλμένοι του Χίτλερ της Άγκυρας, 

Ηρώ Κωνσταντοπούλου



Ηρώ Κωνσταντοπούλου. Εκτελέστηκε 5 Σεπτεμβρίου 1944, σε ηλικία 17 χρονών.


Μνήμη Ηρώων

 

ΜΝΗΜΗ ΤΑΣΟΥ ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ
Παραλίμνι,Κύπρος Αύγουστος 1996.

Θεοφάνης Μαλκίδης

Ο Τάσος Ισαάκ αφού έχει δολοφονηθεί από τους φασίστες κατακτητές
κηδεύεται, ενώ ο ξάδελφός του, Σολωμός Σολωμού, δολοφονείται από τρεις
σφαίρες του κατακτητή, στην αναζήτηση «μιας ώρας ελεύθερη ζωή». Ποιος
είναι αυτός ο κατακτητής; Ενδιαφέρεται κανείς; Οι δήθεν πολιτικές και
πνευματικές ηγεσίες προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε τα βαθύτερα
διδάγματα της θυσίας των δύο Ελλήνων ηρώων.

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

 


Αυτή είναι η τελευταία επιστολή του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που απευθύνεται στη μεγάλη του αδελφή Γεωργούλα Γ. Ποσπορίδου:


Οι μάρτυρες της Μικράς Ασίας

 


ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ


Η Κέρκυρα κι η Ηγουμενίτσα ανήκουν στην Ελλάδα ή στην Αλβανία;



Στην Ελλάδα φυσικά, θα πείτε, τι ερώτηση είναι αυτή. Τότε όμως γιατί οι συνδρομητές κάποιων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας μόλις πατήσουν το πόδι τους στην Ηγουμενίτσα ή πάνε για μπάνιο στην ωραιότατη παραλία Δρέπανο, λαμβάνουν το μήνυμα που θα διαβάσετε παρακάτω; Αλλά  και στην ξακουστή Κέρκυρα, παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, γνωστό σε όλη την υφήλιο τα ίδια συμβαίνουν. 

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Κηδεία των ιερών οστών του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Καταδρομέα Κωνσταντίνου Χριστοφίδη .Κύπρος 1974







Θεοφάνης Μαλκίδης


Κηδεία των ιερών οστών του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Καταδρομέα Κωνσταντίνου Χριστοφίδη Κύπρος 1974. 


Μετά από σαρανταοχτώ χρόνια έγινε  η νεκρώσιμος ακολουθία και η ταφή των ιερών οστών του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Ανθυπολοχαγού Καταδρομέα της 33ης Μοίρας Κωνσταντίνου Χριστοφίδη.


Ο Χριστοφίδης αντιστεκόμενος στους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο το 1974,  βρέθηκε με τη Μοίρα του στον Πενταδάκτυλο και κατέλαβε τα Πετρομούθκια, ενώ η 31η κατείχε το ύψωμα Κοτζά Καγιά, η 32η  την Άσπρη Μούττη και η 34η το ύψωμα 296.


Στις 21 Ιουλίου 1974 ο Χριστοφίδης και οι συμπολεμιστές του  Καταδρομείς διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τα υψώματα που κατέλαβαν με το αίμα τους, για να συμπτυχθούν πίσω στους χώρους διασποράς τους, χωρίς πρώτα να αντικατασταθούν.


Η  πράξη αυτή είχε δυστυχώς και το ανάλογο κόστος, αφού έπεσε μαχόμενος ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ενώ μαζί του έπεσε στο πεδίο της μάχης ο  διοικητής της 33ης Μοίρας  Γιώργος Κατσάνης καθώς και άλλοι καταδρομείς. 

Τα σώματα των ηρώων παρέμειναν για δεκαετίες  στα αιματοβαμμένα χώματα του Πενταδακτύλου και τα ιερά οστά του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη βρέθηκαν,

μαζί με άλλων συμπολεμιστών του το 2017,  σε ομαδικό τάφο σε περιοχή μεταξύ Αγίου Ιλαρίωνα και Πέλλα Πάις.


Καθ΄ όλη τη διάρκεια της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο,  180 Καταδρομείς από τους οποίους οι 69 της 33ης Μοίρας , έπεσαν ή αγνοούνται χωρίς ποτέ να γυρίσουν την πλάτη στον εχθρό, τιμώντας τον όρκο του Έλληνα στρατιώτη, ανάμεσα τους και ο ανθυπολοχαγός Κώστας Χριστοφίδης,  αποδεικνύοντας με τις πράξεις τους το μεγαλείο του Ελληνισμού.



Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1955, στη Λεμεσό. Γονείς του ήταν οι  Χρίστος και  Αλίκη Χριστοφίδη. Το 1958 η οικογένεια μετεγκαταστάθηκε στην κατεχόμενη σήμερα πόλη της Μόρφου και ήταν το πρωτότοκο παιδί της οικογένειας που είχε άλλα τρία παιδιά.