Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Η Κέρκυρα κι η Ηγουμενίτσα ανήκουν στην Ελλάδα ή στην Αλβανία;



Στην Ελλάδα φυσικά, θα πείτε, τι ερώτηση είναι αυτή. Τότε όμως γιατί οι συνδρομητές κάποιων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας μόλις πατήσουν το πόδι τους στην Ηγουμενίτσα ή πάνε για μπάνιο στην ωραιότατη παραλία Δρέπανο, λαμβάνουν το μήνυμα που θα διαβάσετε παρακάτω; Αλλά  και στην ξακουστή Κέρκυρα, παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, γνωστό σε όλη την υφήλιο τα ίδια συμβαίνουν. 


Κι εκεί που προχωράς  εντυπωσιασμένος στα καντούνια της πόλης, στο Λιστόν, στη Σπιανάδα, στην Γαρίτσα, αλλά κι όταν επισκέπτεσαι τα γραφικά χωριά της μέσης Κέρκυρας και του βορρά, ακούς το χαρακτηριστικό βόμβο του μηνύματος, το ανοίγεις… και δεν βρίσκεσαι πια στην Ελλάδα, αλλά στην Αλβανία (!), όπως  διαβάζεις με κεφαλαία γράμματα:

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  Καλώς ήλθατε στην Αλβανία! Απολαύστε ξέγνοιαστη επικοινωνία μπαίνοντας δωρεάν στο  http://www.……gr/roam ή στέλνοντας στο 1285: dap για 100 ΜΒ για 1 ημέρα με 4.99Ε, dapc για 30 λεπτά και 100  ΜΒ για 1 ημέρα με 9,99Ε. Αν δεν επιλέξατε πακέτο περιαγωγής οι κλήσεις προς Ελλάδα και προς την χώρα που βρίσκεστε χρεώνονται 0.99Ε/λεπτό, τα sms 1.00Ε/sms και τα mms1.31Ε/mms ενώ δεν είναι διαθέσιμη η κίνηση δεδομένων. Για πληροφορίες περιαγωγής καλέστε δωρεάν στο 003069…….. Σας ευχόμαστε καλή διαμονή!

Προσέξτε ότι δίνουν ελληνικό αριθμό επικοινωνίας και ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση που σε προσκαλούν είναι επίσης ελληνική. Το μήνυμα αυτό το έλαβα σε πέντε μέρες, από 19 έως 24-8, συνολικώς 6 φορές! Σαρώνουν τις  παραμεθόριες περιοχές της χώρας και το στέλνουν  στους Έλληνες συνδρομητές τους ή το λαμβάνουν και ξένοι αδιακρίτως, αν τυχόν συνεργάζονται με εταιρείες του εξωτερικού; Συμβαίνει και σε ευρωπαϊκά κράτη αυτό, όποιος πλησιάζει σε κάποια σύνορα, να του λένε με μήνυμα στο κινητό ότι δεν βρίσκεται στην χώρα του αλλά στην διπλανή; Για να μην υπάρχει δε αμφιβολία ότι βρίσκεσθε σε αλβανικό έδαφος, στο κινητό σας αλλάζει παροδικώς και η ώρα και εμφανίζονται δύο ρολόγια: ένα αριστερά  με ώρα Αλβανίας που γράφει τοπική ώρα, local time, μια ώρα πίσω απ’ την ελληνική, κι ένα άλλο δεξιά που γράφει  time abroad, με την  ώρα Ελλάδος! Πού ανήκουν λοιπόν η Κέρκυρα και η Ηγουμενίτσα; Στην Αλβανία, συνάγεται βάσει των μηνυμάτων και των δύο ρολογιών.

Αλλά όλα τα δυτικά παράλια της Κέρκυρας και  όλη  σχεδόν η δυτική Θεσπρωτία ανήκουν στην Ιταλία, ραδιοφωνικώς! Ιταλικοί σταθμοί κατακλύζουν τα ερτζιανά και καπελώνουν τα πάντα, ακόμα και την ΕΡΤ, ή τουλάχιστον το β΄ πρόγραμμα, κι ακούτε χαρούμενους Ιταλούς  να βομβαρδίζουν την Κέρκυρα όχι με -ατιμώρητες- βόμβες αυτήν την φορά, ευτυχώς, αλλά με τις φωνές τους. Στα ανατολικά παράλια τα πράγματα είναι καλύτερα, ακούς κανονικά συνήθως.

Οι δύο αυτές ενέργειες σημειώνονται επί χρόνια, γύρω στα δέκα, κι αναρωτιέμαι αν Κερκυραίοι και Ηγουμενιτσιώτες έχουν αντιδράσει και πώς. Οι βουλευτές τους, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι, οι φορείς,  οι τοπικοί παράγοντες, οι  εφημερίδες. Ο εκ Κερκύρας Υπεξ κ. Δένδιας το ξέρει, η εκάστοτε κυβέρνηση, η ΕΥΠ; Είναι αντιληπτό ότι, στην ουσία, πρόκειται για παραβίαση εθνικής κυριαρχίας και πώς το αντιμετωπίζουν; Η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων)  το ξέρει και τι κάνει;

Όσο για τις εταιρείες, τι λένε σχετικώς; Γιατί δεν περιορίζουν την ισχύ του σήματός τους ώστε να μην εγκλωβίζουν κινητά άλλης χώρας; Μήπως θα πρέπει να τις καλέσουν οι κατά τόπον εισαγγελείς για εξηγήσεις, ή θα χρειασθεί να προσφύγουν εναντίον τους κράτος και πολίτες, που εξ αντικειμένου  θίγονται από την συμπεριφορά της, ώστε να υποχρεωθούν να σταματήσουν πληρώνοντας και αποζημιώσεις; Δεν ξέρω. Αναμένουμε κάποια απάντηση απ’ τους αρμόδιους, που θα δημοσιοποιήσουμε αμέσως.

*του Αλέξανδρου Ασωνίτη

Ο Αλέξανδρος Ασωνίτης είναι συγγραφέας. Τελευταίο του μυθιστόρημα Καθαρμοί, απ’ τις εκδ. Πατάκη. Διευθύνει την σχολή σεμιναρίων Ανοιχτή Τέχνη, στο Σύνταγμα.