Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Ο ¨πατέρας¨ της Γαλάζιας Πατρίδας¨ προτείνει κινήσεις για την Θράκη….

 

H Δυτική Θράκη κοντεύει να γίνει Παλαιστίνη



Σαϊγκί Οζτούρκ



………

Ο Γιαϊτζί υπενθύμισε ότι από τους 370 χιλιάδες ανθρώπους που κατοικούν στην Δυτική Θράκη οι 150.000 είναι Τούρκοι, ότι αυτός ο πληθυσμός ζει σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη και πρόσθεσε ότι το ελληνικό κράτος εμποδίζοντας τους Τούρκους της δυτικής Θράκης να εκλέξουν τον μουφτή και τα διοικητικά συμβούλια των βακουφίων, προέβη σε διορισμούς και είπε πως “Τούρκοι μαθητές υποχρεώνονται σε διδασκαλία Κορανίου και σε μάθημα θρησκευτικών από Έλληνες δασκάλους”.

Ο Γιαϊτζί είπε πως τα τζαμιά στη δυτική Θράκη είναι ερειπωμένα και ότι ένα εξ αυτών χρησιμοποιήθηκε και ως αχυρώνας. Ο Γιαϊτζί ανέφερε ότι ο μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε πριν από το θάνατό του καταδικάστηκε όπως και ο ιμάμης της Γλαύκης Ερκάν Αζιζογλου σε φυλάκιση 7 μηνών επειδή τέλεσαν προσευχή Παρασκευής και κηδεία, ενώ ο μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ καταδικάστηκε για αντιποίηση αρχής επειδή τέλεσε μία κηδεία στην Αλεξανδρούπολη και πρόσθεσε πως σταδιακά αυξάνονται οι πιέσεις πάνω στην τουρκική μειονότητα.

Ο Γιαϊτζί είπε στην Σοζτζού τα εξής :
¨Το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας θα πρέπει να αντιδράσει στα προβλήματα και τις καταπιέσεις σε βάρος των Τούρκων της δυτικής Θράκης, τουλάχιστον όσο και σε αυτά της Παλαιστίνης. Με ισχυρό τρόπο, συχνά και ακούραστα να τα θέσει στην ατζέντα κάθε είδους πλατφόρμας, ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών της του ΝΑΤΟ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”
……..

https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/bati-trakya-filistin-olmak-uzere-7314100/