Σάββατο 10 Απριλίου 2021

10 Απριλίου 1826 : Η Έξοδος του Μεσολογγίου



Θ. Μαλκίδης 


Από την Κωνσταντινούπολη της 10ης Απριλίου του 1821 και τον απαγχονισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε', μέχρι το Μεσολόγγι της 10ης Απριλίου του 1826, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες τους οδηγεί <<ο λογισμός και το όνειρο>> και τα <<αλωνάκια>>, της αντίστασης και του  αγώνα για την Ελευθερία !


Να μη φοβάστε, να μην απελπίζεστε, να μην απογοητεύεστε, <<τρώνε από μας και μένει και μαγιά >>!


H συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό Θράκη ΝΕΤ για το 1821


Μποϋκοτάζ τώρα!

 



- Δεν αγοράζουμε τουρκικά προϊόντα 

-Δεν  ταξιδεύουμε στην Τουρκία 

-Δεν βλέπουμε  τουρκοσήριαλ

 

Όχι στο Σχέδιο Αναν

 


Πώς ετοιμάστηκε το διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου το 2004 που έμελλε να καθορίσει την τύχη της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος

 



Στις 10 Απριλίου 1821 απαγχονίζεται ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος Ε!

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ο Ιταλός πρέσβης για την φράση ¨Δικτάτορας Ερντογάν¨

  

Μετά από τις απαράδεκτες εκφράσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας σχετικά με

 τον κύριο ΠτΔ μας, εκλήθη αμέσως στο υπουργείο μας ο πρέσβης της Ιταλίας στην

 Άγκυρα.

Ο υφυπουργός και υπεύθυνος για την ΕΕ κύριος Φαρούκ Καϊμακτσί, ανέφερε στον

 πρέσβη της Ιταλίας, πως καταδικάζουμε έντονα τις δηλώσεις του διορισμένου πρωθυπουργού της Ιταλίας για τον εκλεγμενο με το μεγαλύτερο στην Ευρώπη 

ποσοστό λαϊκής ψήφου ΠτΔ μας, ενώ τονίστηκε η προσδοκία μας για άμεση

 ανάκληση 

αυτών των άσχημων δηλώσεων που δεν ταιριάζουν στην φιλία και την συμμαχία 

Τουρκίας-Ιταλίας.


Έκαναν κλαμπ το Αρμενομονάστηρο στην κατεχόμενη Χαλεύκα της Κύπρου (βίντεο)

Αντιδράσεις προκάλεσε η διοργάνωση πάρτι με μουσική τέκνο, στο αρμενικό μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου (Σουρπ Μαγκάρ ή Μαγκαραβάνκ) της κατεχόμενης Χαλεύκας, στον Πενταδάκτυλο .

Ο συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Αλί Τουνκάι, με ανάρτησή του στο Facebook επικρίνει το γεγονός, τονίζοντας ότι δεν είναι αποδεκτές τέτοιες κινήσεις, οι οποίες προσβάλλουν τις ευαισθησίες των πιστών.

«Είμαι ένας από αυτούς που δίνουν πάντα έμφαση στην ευαισθησία των πιστών, όταν γίνονται εκδηλώσεις σε μέρη όπως αυτό και καταδικάζω αυτό το περιστατικό. Δεν είναι απλά έλλειψη σεβασμού σε ένα μνημείο, είναι και μια κατάσταση που βάζει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, αγνοώντας τις συνθήκες πανδημίας της COVID-19», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλί Τουνκάι.

Εξάλλου οι διοργανωτές ανάρτησαν στο youtube βίντεο από το πάρτι - ιεροσυλία:


To Ολοκαύτωμα της Νάουσας. 9 Απριλίου 1822






Η εξέγερση της Νάουσας κατά των τούρκων και το ολοκαύτωμά της (Απρίλιος 1822), παρότι είναι  ιδιαίτερα σημαντικά κομμάτια της νεώτερης Ιστορίας μας, είναι ελάχιστα γνωστά. Κι αυτό μόνο χάρη στην θυσία των γυναικών στην Αραπίτσα και στην μικρή αναφορά που γίνεται σε σχολικά εγχειρίδια. Όμως οι θυσίες των 2000 και πλέον Ναουσαίων κατά την άλωση της πόλης τους, κατά την καταστροφή και την ανθρωποσφαγή που ακολούθησαν, είναι αμέτρητες και συγκλονίζουν…

Δεν παραδίνεται τίποτα!

 


Δεν παραδίνεται τίποτα!

Η συνέντευξή μου για τον Ελληνισμό


Θράκη και Γενοκτονία



ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΓΙΑ «ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ»

Όλος ο Έβρος ενώθηκε ως ένα σώμα – μια ψυχή, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα

στην Ελληνική Δημοκρατία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού

  • Κυριακή 4 Απριλίου 2021

85 Σύλλογοι, Φορείς και Αρχές ενώθηκαν ως μια φωνή, ταυτόχρονα την ίδια ημέρα και την ίδια ώρα, στην Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο, την Ορεστιάδα και το Σουφλί, συμμετέχοντας στις επετειακές δράσεις μνήμης και ιστορικής γνώσης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων. 

Τις απόλυτα επιτυχημένες δράσεις μνήμης διοργάνωσε η «Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου» [Ε.ΠΟ.Φ.Ε.] για 7η χρονιά σε αρμονική συνεργασία με τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους, την αμέριστη Υποστήριξη των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, της Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Σουφλίου, Ορεστιάδας και της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης / Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Η Εκκλησία, η Πολιτεία (Βουλευτές Έβρου και οι τοπικές θεσμικές Αρχές – Περιφέρεια και Δήμοι), οι Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Έβρου και Αστυνομικών Έβρου, πολιτιστικοί και κοινωνικοί σύλλογοι, όλος ο Έβρος ενώθηκε ως μια Φωνή στην κυριολεξία, γινόμενοι κοινωνοί και αρωγοί στην ιστορικής σημασίας Πρωτοβουλία της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. για την ανάδειξη της αποσιωπημένης και άγνωστης αυτής πτυχής της Ιστορίας των προγόνων μας, ως απόδοση ελαχίστου φόρου τιμής και ιερού χρέους στα δεκάδες χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού.

Με την πολυετή αυτή Πρωτοβουλία της, η Ε.ΠΟ.Φ.Ε. σε συνεργασία με τους συλλόγους-μέλη της και με τις τοπικές αρχές, απαιτούμε από την Ελληνική Δημοκρατία και τους αρμόδιους θεσμούς της:

1ον). Να αναγνωρίσει την 6η Απριλίου του 1914, ως «Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Θράκης», της γενοκτονίας δηλαδή εναντίον των Ελλήνων που ζούσαν στην ενιαία Θράκη, κατά αντιστοιχία όπως έχει ήδη πράξει εδώ και δεκαετίες, αναγνωρίζοντας με νόμο η Βουλή των Ελλήνων, τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (1994) και τη 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (1998), υιοθετώντας τα σχετικά νομικά κείμενα και προεδρικά διατάγματα.

2ον). Να δημιουργήσει Μνημείο Θρακών στη Θράκη. Μνημείο εις μνήμην των θυμάτων της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Σε όλη τη Θράκη. Ας γίνει η αρχή από τον Έβρο.

3ον). Να ενταχθεί από το υπουργείο Παιδείας, η διδασκαλία της τοπικής ιστορίας μας στα σχολεία (υιοθέτηση από το ΔΣ της ΕΠΟΦΕ της πρότασης του συλλόγου-μέλους μας – Ένωση Θρακών).

Οι παραπάνω τρεις πρωτοβουλίες-αιτήματα της ΕΠΟΦΕ κινούνται προς την αποκατάσταση του τεράστιου ιστορικού, διπλωματικού και κυρίως ηθικού κενού, που υπάρχει από την Ελληνική Δημοκρατία σε ότι αφορά το ζήτημα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Μιας Γενοκτονίας που είναι ιστορικά αποδεδειγμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη, αλλά δυστυχώς αποσιωπημένη.

Η Ημέρα Μνήμης ξεκίνησε με την τέλεση μνημόσυνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές, τους Φορείς και τους Συλλόγους στα Μνημεία Ηρώων στην Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο, την Ορεστιάδα και το Σουφλί, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης κατά του κορονοϊού.

Μας τίμησαν με τη σημειολογική παρουσία τους ενδυναμώνοντας έτσι την πολύχρονη προσπάθεια μας, πάρα πολλοί Εκπρόσωποι των Αρχών και Φορέων και τους ευχαριστούμε θερμά:

Οι Σεβαστοί Πατέρες Εκπρόσωποι των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως και Διδυμοτείχου κκ Άνθιμου και κκ Δαμασκηνού αντίστοιχα (Πατ. Ευάγγελος, Αρχιμ. Χρυσόστομος Καμαργιάννης, Πατ. Ανδρέας και Πάτερ Νικόλαος Καλφόπουλος, Πατ. Γαβριήλ Χειμωνάς), ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου και Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας-Θράκης Βασίλης Μαυρίδης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, η Αντιδήμαρχος Ενέργειας, Φυσικών Πόρων και Τραϊανούπολης Δήμου Αλεξανδρούπολης Ελένη Ιντζεπελίδου (ως Εκπρόσωπος του Δημάρχου Αλεξ/πολης Ιωάννη Ζαμπούκη), ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Σουφλίου Δημήτρης Δαρούσης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Σουφλίου Θεόδωρος Τσιαμίτας, ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Πόλη & Πολίτες» π.Δήμαρχος Αλεξ/πολης και Δημοτικός Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αλεξανδρούπολης Χρήστος Γερακόπουλος, η Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Δήμου Διδυμοτείχου Ευαγγελία Καραγιάννη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Έβρου Αντιστράτηγος Ε.Α. Πρόδρομος Φωτακίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Έβρου Αντιστράτηγος Ε.Α. Ανέστης Αργυριάδης, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου Δημήτρης Δερβεντλής (ως εκπρόσωπος του Προέδρου Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά).

ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΗΤΑΝ ΠΑΡΟΝΤΕΣ. ΘΕΡΜΌΤΑΤΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΊΕΣ ΑΠΕΥΘΎΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΌΓΟΥΣ-ΜΈΛΗ (ΚΑΙ ΜΗ) ΤΗΣ Ε.ΠΟ.Φ.Ε. & ΦΟΡΕΙΣ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ, ΠΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΊΘΗΚΑΝ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΟ ΚΆΛΕΣΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΊΜΗΣΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΙΔΙΑΊΤΕΡΗ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΥΤΉ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ:

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Καππαδοκικών Σωματείων, Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Ακρίτες» Αλεξανδρούπολης, Πολιτιστικός Σύλλογος «Ανατολική Ρωμυλία» Έβρου, Πολιτιστικός Σύλλογος Σουφλίου «Η Ανέμη», Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Άνθειας-Αρίστεινου «Σπάρτακος», Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Απαλού «Ο Φάρος», Σύλλογος Απογόνων Καραγατσιανών-Ανδριανουπολιτών «Η Ορεστιάδα», Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών, Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Άνω Σαγήνης «Το Λεοντάριον», Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «Θεοδώρα Καντακουζηνή», Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «Καστροπολίτες-Γνώση και Δράση», Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «Τα Δίδυμα Τείχη», Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «Το Κάστρο», Πολιτιστικός Εικαστικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελληνομουσείον Αίνου», Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθιωτών Αλεξανδρούπολης «Ιωάννης ΣΤ’ Καντακουζηνός – Κύριλλος ΣΤ΄», Πολιτιστικός Σύλλογος των Εν Έβρω Απολλωνιαδιτών, Ένωση Επαγγελματιών, Εμπόρων και Βιοτεχνών Σουφλίου και Περιχώρων, Ένωση Θρακών, Εργαστήρι Πολιτισμού Νέας Ορεστιάδας «Το Γέννημα», Ιεροψαλτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου «Θρασύβουλος Στανίτσας», Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας & Περιφέρειας, Καλλιτεχνικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης, Πολιτιστικός Σύλλογος Καππαδοκών Νομού Έβρου «Οι Τρεις Ιεράρχες», Πολιτιστικός Σύλλογος Κίρκης, Πολιτιστικός Σύλλογος Αρδανίου «Θράκας Ιππέας», Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Κλεισσούς Ορεστιάδας, Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Νομού Έβρου «Ο Μίνωας», Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης, Πολιτιστικός Σύλλογος Λαδιωτών Αλεξανδρούπολης, Λύκειο Ελληνίδων Ορεστιάδας, Λαογραφικός Μορφωτικός Όμιλος «Ορφέας» Φερών, Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροκκλησιωτών Αλεξανδρούπολης, Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Χηλής «Άγιος Γεώργιος», Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Νεολαίας Νέας Ορεστιάδας «Οι Θράκες», Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Έβρου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ορεστιαδιτών Αλεξανδρούπολης «Ορέστης», Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος», Πολιτιστικός Σύλλογος Πέπλου, Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρωτιωτών Αλεξανδρούπολης, Πολιτιστικός Σύλλογος Νίψας, Πολιτιστικός Σύλλογος Πεύκων «Οι Ρίζες», Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Αδριανουπολιτών, Σύλλογος Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής», Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Οινόης «Το Κρασοχώρι», Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καβύλης «Άγιος Δημήτριος», Ένωση Επαγγελματιών Τυχερού, Λαογραφικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «Μπέης», Πολιτιστικός Σύλλογος Πραγγιωτών Αλεξανδρούπολης, Πολιτιστικός Σύλλογος Σαμοθρακιτών Έβρου «Η Νίκη της Σαμοθράκης», Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακατσαναίων Έβρου, Στέγη Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού Ορεστιάδας, Πολιτιστικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης «Ρίτμο Ντε Άρτε», Πολιτιστικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης «Μπάιλα Κονμίγκο», Σωματείο Συνταξιούχων οαεε Αλεξανδρούπολης, Πρόσκοποι Έβρου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης «Τρίγωνο» Έβρου, Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Τυχεριωτών Αλεξανδρούπολης Π.Ε.Σ.Τ.Α., Ερυθρός Σταυρός-Τοπικό Τμήμα Διδυμοτείχου, Σύλλογος Φίλων της Μετάξης «Η Χρυσαλλίδα», Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης, Πολιτιστικός Σύλλογος Χηλητών Μαύρης Θάλασσας «Άγιος Ευθύμιος», Σύλλογος «Αινήσιο Δέλτα», Φιλανθρωπικός Σύλλογος «Μέριμνα» Αλεξανδρούπολης, Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Τυχερού, Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκίμης, Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Λαβαριωτών Αλεξανδρούπολης, Πολιτιστικός Σύλλογος Αισύμης. Αποδείξαμε ότι, όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα. Το οφείλουμε στη μνήμη των προγόνων μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε: στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Ορεστιάδας, στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης | Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, καθώς και στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, για την άριστη συνεργασία και τη σθεναρή σύμπραξη.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στους κατά τόπο συντονιστές πολιτιστικούς συλλόγους-μέλη μας: στο Διδυμότειχο – οι «Καστροπολίτες – Γνώση και Δράση», στην Ορεστιάδα – «Οι Θράκες» και στο Σουφλί – η «Ανέμη».

Πολλές ευχαριστίες στέλνουμε προς όλα τα τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που ανέδειξαν το μνημόσυνο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην όσο το δυνατόν ευρεία προβολή και στην άμεση ενημέρωση του κοινού (παρόλο που δεν αποστείλαμε δελτίο τύπου-κάλεσμα προς τους πολίτες του Έβρου, λόγω της υγειονομικής κρίσης).

  • Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Ανήμερα της Ημέρας Μνήμης, παρουσιάσαμε σε ζωντανή μετάδοση μια εξαιρετικής ποιότητας θεματικού περιεχομένου διαδικτυακή εκδήλωση μνημοσύνης και ιστορικής γνώσης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης στο πλαίσιο των «Καστρινών Διαλόγων», με ενορχηστρωτή τον αξιέπαινο Καστροπολίτη Ιωάννη Σαρσάκη, δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Διδυμοτείχου.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ήταν ο Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης, που ανέλυσε λεπτομερώς και εμπεριστατωμένα το θέμα ‘‘Η Γενοκτονία στη Θράκη και η Θράκη στη Γενοκτονία: Σιωπή και Άρνηση, Διεκδίκηση και Αναγνώριση’’. Συνοδοιπόρε Φάνη συνέχισε με τόλμη και ανδρεία τον πολυετή αγώνα σου ως την τελική δικαίωση ~ σε ευχαριστούμε από καρδιάς!


Δικτάτορας αλλά πρέπει να συνεργαστούμε!


«Δικτάτορας με τον οποίο πρέπει να συνεργαστούμε»!


Την έντονη αντίθεση του με την συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνάντηση του με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν εξέφρασε ο Μάριο Ντράγκι, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «δικτάτορα» τον πρόεδρο της Τουρκίας, «αλλά με τον οποίο πρέπει να συνεργαστούμε»!

Έξοδος 1826: Η Επανάσταση Ελευθερίας

 


"ΕΞΟΔΟΣ 1826"

Η πρώτη Ελληνική ταινία για την Επανάσταση του 1821, μετά από περίπου 45 χρόνια. 

Η ιστορική ταινία της Aratos Films και του σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα Vasilis Tsikaras, περιγράφει την πορεία 120 πολεμιστών από τη #Σαμαρίνα Γρεβενών μέχρι το #Μεσολόγγι για να βοηθήσουν τους πολιορκούμενους αδελφούς Έλληνες.


Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τηλεοπτική προβολή της ταινίας, παραμονές της επετείου της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου.


Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Όταν οι θύτες μας δείχνουν με το δάκτυλο


Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία....

 




Θ. Μαλκίδης 

Δεν είναι αυτή  Ευρωπαϊκή ηγεσία... 


«Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις», κατά την γνωστή ρήση. 


Πιστεύω ότι μετά από που αυτά που συνέβησαν στην Άγκυρα πριν λίγες ώρες, να μην υπάρχουν αυταπάτες για την Τουρκία και ψευδαισθήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση....


Μόνοι μας, όπως πάντα, είμαστε και μόνοι μας, όπως πάντα, θα αντισταθούμε...


Η συνέντευξή μου για την επιβίωση και τη συνέχεια του Ελληνισμού.


Για το 1821

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 
<<Για το 1821>> Εκδόσεις Αιγαίον, Λευκωσία 2021. 

Κυκλοφόρησε ακριβώς 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, μία ακόμη συμβολή μου για την ανάδειξη της ένοπλης εξέγερσης Ελευθερίας των προγόνων μας. Είναι το βιβλίο <<Για το 1821>> από τις εκδόσεις Αιγαίον της Λευκωσίας, το οποίο καταγράφει και ανθολογεί τους Αγωνιστές, Φιλέλληνες, τους Ποιητές, τον Λαό του 1821 και συμβάλλει στην καταγραφή του απελευθερωτικού μηνύματος της Επανάστασης. 
 
Της Επανάστασης, η οποία αποτελεί  την προσωποποίηση του αντιστασιακού χαρακτήρα του Ελληνικού έθνους, του ποθούμενου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και του Ρήγα, της αρετής και της τόλμης που θέλει η Ελευθερία και της πανταχού παρούσας Ελληνικής τρέλας, η οποία εν τέλει, μαζί με τα απαραίτητα γιουρούσια είχε αποτέλεσμα: «οι Έλληνες είναι τρελοί, αλλά έχουν Θεόν φρόνιμον» …..

Είναι το 1821 και η Επανάσταση,   οι «αγράμματοι» αλλά αποφασισμένοι Έλληνες και οι υπερπολύτεκνες Ελληνίδες των βουνών και των θαλασσών, που συμπύκνωσαν τη λαϊκή, συλλογική απαίτηση για τιμωρία των εκμεταλλευτών τους και των προδοτών- 
« φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους»- και έπραξαν το χρέος τους για την απελευθέρωση από τον αφέντη, το δερβέναγα, το μπέη και τον πασά που καταπίεζε και ανασκολόπιζε τους ραγιάδες, έκλεβε και κατέστρεφε το βιος, άρπαζε τα παιδιά και βίαζε τις γυναίκες.

Μπροστά σε όλα αυτά ειπώθηκε το συγκλονιστικό «ή Ελευθερία ή Θάνατος», ενώθηκε η τρέλα και η λογική, εμφανίστηκε το «συναμφότερον» του Όμηρου, του Μεγαλέξανδρου και του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και χώρεσε τους πάντες: 

τον Ελληνικό, Ρωμαίικο και Γραικικό κόσμο των στρατιωτικών, των λογίων, των εμπόρων, των δασκάλων και των μοναχών, των καπεταναίων και των δημογερόντων, των αγροτών και των κτηνοτρόφων, των κλεφτών και των αρματολών, των φτωχών και των πλουσίων, των γυναικών και των ανδρών: «Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις».

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο για αποστολή  με

 τηλεφωνική επικοινωνία στο 00357 22346770,  στην ηλεκτρονική διεύθυνση: vivliopwleioerma@gmail.com

και από  τον παρακάτω σύνδεσμο 

https://toerma.com/product/gia-to-1821/

Η συνέντευξή μου  στον τηλεοπτικό σταθμό Θράκη ΝΕΤ για το 1821 . 


Το πρόσωπο αξιοπρέπειας του Ελληνισμού

 


7η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004 ήταν Μεγάλη Τετάρτη τότε:


ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ & ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ


ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ «ΟΧΙ» ΤΟΥ 76% ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ


Στον 4ο τόμο του «ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΡΧΕΙΟ 2003-2008» που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, στη σελίδα 446 περιλαμβάνεται το αρθρίδιο της στήλης «Ειρήσθω» της εφημερίδας «ΣΗΜΕΡΙΝΗ», το οποίο είχε δημοσιευτεί τη Δευτέρα 24η Νοεμβρίου 2008 όταν ο αείμνηστος Τάσσος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, 18 μέρες προτού αποβιώσει.

Το παραθέτουμε, αφιερωμένο στη μνήμη του:


Σερβία 1999

 


Πριν από 22 χρόνια, το ΝΑΤΟ γιόρτασε την 50ή επέτειό του βομβαρδίζοντας μια κυρίαρχη Γιουγκοσλαβία χωρίς εντολή του ΟΗΕ και χωρίς μεταγενέστερες κυρώσεις. Ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε μέχρι τις 11 Ιουνίου.


Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Η ατιμώρητη Γενοκτονία στη Θράκη

 




Θ. Μαλκίδης 

Η Γενοκτονία στη Θράκη 

Η ομιλία μου στην εκδήλωση του Συλλόγου Καστροπολίτες, του Δήμου Διδυμοτείχου  και της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου. 

Η Γενοκτονία η οποία ξεκίνησε το 1908 με την άνοδο στην εξουσία των Νεότουρκων και με τη στρατιωτική και την πολιτική καθοδήγηση των Γερμανών συμμάχων τους,  συνεχίστηκε και από τους Κεμαλικούς μέχρι το 1923 στοιχίζοντας συνολικά τη ζωή σε πάνω από 1.000.000  Έλληνες, Ελληνίδες και παιδιά. 

Στη Θράκη 250.000-300.000 , στην κεντρική Μικρά Ασία 300.000 με 350.000 στον Πόντο 350.000 ενώ θύματα υπήρξαν και στην Καππαδοκία. 

7 Απριλίου 2004: Το διάγγελμα του Τάσου Παπαδόπουλου για το σχέδιο Ανάν


Τάσσος Παπαδόπουλος, εικονογραφία του Γίγα Θωμά (prosopa.eu)












Λευκωσία 7 Απριλίου 2004, 

Αυτές της εξαιρετικής ιστορικής σημασίας συνθήκες, νιώθω υποχρέωσή μου να απευθυνθώ σ΄ εσάς: στον Κυρίαρχο Κυπριακό Λαό. Κάθε λαός διαμορφώνει και γράφει τη δική του ιστορία. Άλλοτε με απελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες, άλλοτε με δημοκρατικές διαδικασίες διά της ψήφου του. Τώρα καλείται ο Κυπριακός Λαός, καλούμαστε ο καθένας χωριστά και συλλογικά, να γράψουμε την ιστορία του μέλλοντος της Κύπρου.

«Η συμφωνία μας με την Τουρκία θα συνεχιστεί»


Ο Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα σύμφωνα με τουρκικά, αλλά και λιβυκά ΜΜΕ, είπε ότι η συμφωνία που υπεγράφη από τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ με την τουρκική κυβέρνηση, το τουρκολυβικό μνημόνιο δηλαδή, θα συνεχίσει να ισχύει.

Οι πρωταγωνιστές της Αντίστασης



Τα ονόματα των Διοικητών καθενός Οχυρού,στην αμυντική γραμμή των οχυρών του Ρούπελ. (από Δυτικά προς τα Ανατολικά)


Ρούπελ 1941

 


▪️Δημήτρης Ίτσιος

Ο λοχίας που σταμάτησε την γερμανική επέλαση με πέντε άντρες! Εξολόθρευσε από το πολυβολείο πάνω από 250 στρατιώτες της Βέρμαχτ!


Τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου οι Γερμανοί προσπαθούν να διασπάσουν τη γραμμή Μεταξά, στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο, ενώ παράλληλα, έχοντας καταλάβει σχεδόν αμαχητί την Γιουγκοσλαβία, επιχειρούν κύκλωση των ελληνικών δυνάμεων στην Μακεδονία και εξουδετέρωση των μεραρχιών που είχαν καταλάβει σχεδόν την μισή Αλβανία, διασύροντας την ιταλική πολεμική μηχανή.


Κύπρος στα νύχια της Τουρκίας ;

 


Ανησυχούμε σοβαρά με τις εξελίξεις που διαμορφώνονται και θεωρούμε άκαιρη, λανθασμένη και παράλογη την εμμονή της Κυβέρνησης και του Προέδρου Αναστασιάδη  και των Ηγεσιών των Κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, καθώς και της Ελληνικής Κυβέρνησης  να εμμένουν για ανεξήγητο ακόμη λόγο,  σε συνέχιση των Δικοινοτικών συνομιλιών  με στόχο τη λύση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας  (ΔΔΟ) .  


Τρίτη 6 Απριλίου 2021

H ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ.

 



Όταν το έγκλημα δεν τιμωρείται επαναλαμβάνεται :

Την 6η Απριλίου 1914 κορυφώνεται η Γενοκτονία στη Θράκη, μέρος του Ολοκαυτώματος που υλοποιήθηκε από το Τουρκικό κράτος σε συνεργασία με Γερμανούς στρατιωτικούς, αφαιρώντας τη ζωή σε πάνω από ένα εκατομμύριο Ελληνίδες και Έλληνες! 




Την ίδια ημέρα του 1941 οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Ελλάδα για να συνεχίσουν το έγκλημά τους που άφησαν ανολοκλήρωτο στη  Θράκη, αφού  είναι οι ίδιοι στρατιωτικοί που εκτελούν τους προγόνους μας στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα, στην Κλεισούρα, στους Πύργους, στο Μεσόβουνο, στην Ερμακιά, στους Λιγκιάδες, στη Βιάννου, στην Κάνδανο και σε όλη την Ελλάδα! 


Υ. Γ. Στη μνήμη του θείου μου Γεωργίου που πολέμησε  ως ήρωας τις ώρες αυτές του 1941 στο Ρούπελ και στη μνήμη της γιαγιάς μου Αικατερίνης, η οποία ενώ διασώθηκε από  τη Γενοκτονία στη Θράκη, πέθανε από τα βασανιστήρια των Γερμανών κατακτητών, αφήνοντας ορφανό τον πατέρα μου !



H ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ: ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΆΡΝΗΣΗ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΚΑΙ Αναγνώριση. 

Ο Δήμος Διδυμοτείχου, η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου και ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση», σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε την διαδικτυακή εκπομπή "Καστρινοί Διάλογοι" με επίκεντρο την ενημέρωση για την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας.

Ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου :

Τρίτη 6 Απριλίου 2021 και ώρα 19:30.

Το ένατο επεισόδιο (έκτο για το 2021) έχει επετειακό χαρακτήρα, και αφορά, την άγνωστη σε πολλούς, γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού, το θλιβερό γεγονός που έμεινε στην ιστορία ως το Μαύρο Πάσχα των Θρακών.

Προσκεκλημένος Ομιλητής ο Δρ Κοινωνικών Επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης

Θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου κ. Δημήτριος Κελεμίδης

Η μετάδοση της εκπομπής θα πραγματοποιηθεί στις παρακάτω διευθύνσεις:


Η Θράκη στο έπος της αντίστασης στην εισβολή των Γερμανών Ναζί στην Ελλάδα το 1941



Θ. Μαλκίδης 

Από τη Βόρειο Ήπειρο στον Εχίνο και την Νυμφαία: Η Θράκη στο έπος της αντίστασης στο Φασισμό και το Ναζισμό το 
1940-1941

Όπως και σε άλλες ιστορικές στιγμές του Ελληνισμού, η Θράκη παρέμεινε και παραμένει δυστυχώς στο περιθώριο. Έτσι  πέρα από τη Θρακιώτισα τραγουδίστρια της νίκης Σοφία Βέμπο (από την Καλλίπολη) η οποία σηματοδοτεί και νοηματοδοτεί με τα τραγούδια της το έπος του 1940-1941, έχει ενδιαφέρον  να επισημάνουμε πως όλη η Θράκη συνέβαλε τα μέγιστα, στην επικράτηση εναντίον του φασισμού, εναντίον των εισβολέων και των κατοχικών δυνάμεων των Ιταλών, των Γερμανών και  των Βουλγάρων . 

Αλέξανδρος Κυριακίδης: Ένας από τους πρωταγωνιστές της αντίστασης στους Γερμανούς εισβολείς στο Ρούπελ (6 Απριλίου 1941)





Θ. Μαλκίδης 

Αλέξανδρος Κυριακίδης: Ένας από τους πρωταγωνιστές της αντίστασης στους Γερμανούς εισβολείς στο Ρούπελ (6 Απριλίου 1941) 


H  γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στις 05.15 της 6ης Απριλίου και ακολούθησαν τρεις ολόκληρες ημέρες φονικών μαχών και σφοδρών αεροπορικών βομβαρδισμών όπου του Οχυρό του Ρούπελ δεν έπεσε.

Χώρα ανθελληνική;


 
Αλβανός εκφωνητής: Δεν γιορτάσαμε την ημέρα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Μήπως είναι η Αλβανία η χώρα των Ταλιμπάν;  

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

5 Απριλίου 1944: Το Ναζιστικό έγκλημα στην Κλεισούρα Καστοριάς


Θ.Μαλκίδης

Στις 5 Απριλίου 1944, οι Γερμανικές δυνάμεις με διοικητή τον υπεύθυνο της σφαγής στην Ερμακιά και Πύργους Εορδαίας και στο Δίστομο Καρλ Σύμερς (Karl Schümers), διοικητή του 7ου Συντάγματος της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των Ες- Ες, καταφθάνουν στην Κλεισούρα Καστοριάς . 

Οι Ναζί συγκεντρώνουν  τα γυναικόπαιδα και τους γέροντες στην πλατεία του χωριού, ενώ μια άλλη ομάδα στρατιωτών βάλλει με τα πολυβόλα όπλα κατά των συγκεντρωμένων ενάντια στον άμαχο πληθυσμό. Έπειτα κατευθύνονται προς τα σπίτια, παραβιάζουν τα σπίτια, βάζουν φωτιά και σκοτώνουν αδιακρίτως.

Η δικαιολογία πάντα η ίδια : αντίποινα…..


Θράκης μνήμη

 


H ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ: ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΆΡΝΗΣΗ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΚΑΙ Αναγνώριση. 


Ο Δήμος Διδυμοτείχου, η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου και ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση», σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε την διαδικτυακή εκπομπή "Καστρινοί Διάλογοι" με επίκεντρο την ενημέρωση για την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας. 


Ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου : 

Τρίτη 6 Απριλίου 2021 και ώρα 19:30.

Το ένατο επεισόδιο (έκτο για το 2021) έχει επετειακό χαρακτήρα, και αφορά, την άγνωστη σε πολλούς, γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού, το θλιβερό γεγονός που έμεινε στην ιστορία ως το Μαύρο Πάσχα των Θρακών.


Προσκεκλημένος Ομιλητής ο Δρ Κοινωνικών Επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης


Μακεδονίας κρίση για όλους!

 


Σε λίγες ημέρες έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων τα πρωτόκολλα της <<Συμφωνίας>> των Πρεσπών που αφορούν 


O εθνεγέρτης Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός για το Σταυρό


Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ
Ὁ πανάγαθος Θεός τόν Σταυρόν μᾶς ἐχάρισεν. Μέ τόν Σταυρόν νά εὐλογοῦμεν καί τά Ἄχραντα Μυστήρια, μέ τόν Σταυρόν νά ἀνοίγωμεν καί τόν Παράδεισον, μέ τόν Σταυρόν νά κατακαίωμεν καί τούς δαίμονας. Πρῶτα ὅμως καί ἐμεῖς νά ἔχωμεν τό χέρι μας καθαρόν ἀπό ἁμαρτίες καί ἀμόλυντο. Καί τότε, ὡσάν κάνωμεν τόν σταυρόν, κατακαίεται ὁ διάβολος καί φεύγει. Εἰδέ καί εἴμασθε μεμολυσμένοι μέ ἁμαρτίες, δέν πιάνεται ὁ σταυρός ὁπού κάνομεν.

Θράκη : η Γενοκτονία που δεν τιμωρήθηκε

 



ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ!!


 Με απόφαση της Π.Ο.Θ.Σ. που είχε ληφθεί στο γνωμοδοτικό της συμβούλιο στην Πτολεμαίδα το 2019  ο απανταχού Θρακικός Ελληνισμός τιμά την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ,6η Απριλίου 1914, το γνωστό σε όλους μας «ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΑΣΧΑ». 

Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Θωρηκτό Αβέρωφ και Σταυρός





Μεγάλη Πέμπτη, 17 Απριλίου του 1941. 

Οι Γερμανικές δυνάμεις έχουν εισβάλει στην Πατρίδα μας. Σε δέκα μέρες θα έχουν μπει και στην Αθήνα. Το πολυθρύλητο θωρηκτό του Πολεμικού Ναυτικού «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», που είχε κατατροπώσει τον τουρκικό στόλο στον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο, βρίσκεται τώρα αραγμένο στα νερά της Ελευσίνας, περιτριγυρισμένο από συρματοπλέγματα, για να ασφαλισθεί από τις τορπίλες των εχθρικών υποβρυχίων. Η διαταγή του Υπουργείου Ναυτικών,  απόλυτα αυστηρή. Απαγορεύεται ο απόπλους του. Όμως, η δόξα των Ελληνικών θαλασσών κινδυνεύει από κατάληψη των εχθρών ή αυτοβύθιση…