Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Αλέξανδρος Κυριακίδης: Ένας από τους πρωταγωνιστές της αντίστασης στους Γερμανούς εισβολείς στο Ρούπελ (6 Απριλίου 1941)





Θ. Μαλκίδης 

Αλέξανδρος Κυριακίδης: Ένας από τους πρωταγωνιστές της αντίστασης στους Γερμανούς εισβολείς στο Ρούπελ (6 Απριλίου 1941) 


H  γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στις 05.15 της 6ης Απριλίου και ακολούθησαν τρεις ολόκληρες ημέρες φονικών μαχών και σφοδρών αεροπορικών βομβαρδισμών όπου του Οχυρό του Ρούπελ δεν έπεσε.



Στις 5 το απόγευμα της 9ης Απριλίου έφτασαν εκεί Γερμανοί αγγελιοφόροι για να γνωστοποιήσουν την συνθηκολόγηση και να ζητήσουν την παράδοση του οχυρού.

Ο διοικητής του, Ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος απάντησε ότι τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται και ότι θα συνεχίσει τον αγώνα στερούμενος άλλων διαταγών. Ο αγγελιοφόρος διαβεβαίωσε ότι δεν επρόκειτο για απάτη και όρισε συνάντηση για την 6:00 της επόμενης 10/4. Το οχυρό επικοινώνησε με τη Μεραρχία όπου κοινοποίησε την συνθηκολόγηση.

 Την επομένη 10 Απριλίου 1941 έλαβε χώρα η παράδοση του οχυρού. 

Ο Αλέξανδρος Κυριακίδης γεννήθηκε το 1907 στο χωριό Χατζή Οσμάν, περίπου 25 χλμ Β.Α της Νικομήδειας, στη Μικρά Ασία. Στην περιοχή αυτή, εγκαταστάθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα Πόντιοι από την περιοχή της Ορντούς (Κοτύωρα).
Ο πατέρας του Δημήτριος ήταν δάσκαλος στο Χατζή Οσμάν και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη, ενώ άλλοι συγγενείς του, ρίζωσαν στο χωριό Άψαλος του νομού Πέλλας.