Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Μακεδονία

 


Αντιδράσεις προκάλεσε η πρόσφατη αποκάλυψη ότι το Πρωτοδικείο Φλώρινας ενέκρινε το καταστατικό μιας ΜΚΟ η οποία θα μπορεί να παραδίδει μαθήματα στη «Μακεδονική Γλώσσα». Γιατί πανηγυρίζουν τα Σκόπια και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν τέτοιες κινήσεις. Αναλύουν στο Newsbomb.gr οι κ.κ. Μαλκίδης, Αναστασάκης και Φάης.

Μαθήματα… «Μακεδονικής γλώσσας» στη Φλώρινα θα παραδίδει Μη Κυβερνητική Οργάνωση μετά την έγκριση και επικύρωση του καταστατικού του από τα δικαστήρια της πόλης. Η αίτηση του συλλόγου εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Φλώρινας στις 28 Ιουλίου 2022 και η απόφαση ανακοινώθηκε στο Δελτίο Δικαστικών Εκδόσεων στις 7 Νοεμβρίου 2022. Μια εξέλιξη σίγουρα αρνητική, που θα προκαλέσει τριγμούς και ίσως - σε μακροχρόνια βάση - προβλήματα. Αυτό είναι και το κύριο ερώτημα. Σε βάθος χρόνου, μπορούν να απορυθμιστούν οι ισορροπίες στην περιοχή, και που αποσκοπούν τα Σκόπια;

Το βέβαιο είναι πως πανηγυρίζουν για την εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, μάλιστα, προχώρησε και σε ανάρτηση στα social media για αυτό το ζήτημα το οποίο δεν είναι «φρέσκο». Η απόφαση της διδασκαλίας των «Μακεδονικών» ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών. Είχε ξεκινήσει από το 2018 όταν έγινε η «συνθηκολόγηση» για την επαίσχυντη συμφωνία στις Πρέσπες. Λες και περίμεναν χρόνια αυτή την κίνηση για να διδάξουν… σλάβικα επί μακεδονικού εδάφους!

Στις 18 Νοεμβρίου του 2018 ιδρύθηκε μια νέα Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Μακεδονική Κίνηση Προώθηση της Μητρικής Γλώσσας» που έφερε τον διακριτικό τίτλο «Krste misikrov».

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ φωτογραφιών και πανηγυρισμών ο Ζάεφ έλεγε στις Πρέσπες με νόημα «Τώρα έχουμε ευκαιρίες για τα παιδιά στην Ελλάδα να μάθουν τη μακεδονική γλώσσα» και κανείς από τους παρευρισκόμενους Έλληνες αξιωματούχους δεν πήρε θέση πάνω στις προκλήσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων.

Στο Newsbomb.gr ειδικοί σχολιάζουν και αναλύουν αυτήν την τελευταία εξέλιξη. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, πρόκειται για μια δυσάρεστη τροπή για την ελληνική πλευρά. Όλοι κάνουν λόγο για αργά αντανακλαστικά από πλευράς της Αθήνας και φοβούνται τις αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν. Είτε άμεσα, είτε σε βάθος χρόνου…

«Μπορεί να συνεχίσει να ισχύει μια «Συμφωνία» σε βάρος του Ελληνισμού;»

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης, Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου παίρνει θέση

Ο Δρ. Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ του Πάντειου Πανεπιστήμιου, μιλώντας στο Newsbomb.gr τονίζει την προκλητικότητα των γειτόνων που χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» συνεχώς, χωρίς τη λέξη Βόρεια μπροστά όπως ήταν η αρχική συμφωνία. «Η Ελληνική Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να ακυρώσει / καταργήσει τη Συμφωνία με αναφορά του άρθρου 19 της Συμφωνίας και του άρθρου 60 της Σύμβασης της Βιέννης, το οποίο αναφέρει ότι υπάρχει η δυνατότητα λήξεως ή αναστολής εφαρμογής μιας συνθήκης σε περίπτωση ουσιώδους παραβιάσεως των όρων της», λέει μεταξύ άλλων στο Newsbomb.gr.

Ειδικότερα υπογραμμίζει: 

Κύπρος

 


ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Μπήκαμε στην τελική φάση του προεκλογικού αγώνα για τις  Προεδρικές εκλογές και αξιολογώντας την περίοδο που πέρασε, οι διαπιστώσεις είναι και σοβαρές και ανησυχητικές.  Και εξηγούμαστε:


Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα – 1 Δεκεμβρίου 1913

 

Την 1η Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος. Ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα (1 Νοεμβρίου 1913), ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 5ος είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα επικυριαρχίας επί της μεγαλονήσου. Αιώνες αιμάτων και δακρύων στη μαρτυρική Κρήτη έβρισκαν επιτέλους την ιστορική τους δικαίωση.

Η εμπειρία του π.Θωμά

 



Πριν από πολλά χρόνια, βρέθηκα στο Άγιον Όρος παρακολουθώντας μια αξέχαστη Θεία Λειτουργία σε ένα ταπεινό κελλάκι, με λειτουργό, ευλαβή Ιερομόναχο, αγιασμένη ψυχή που πλέον αυλίζεται εις τόπους, ένθα των δικαίων τα πνεύματα αναπαύονται…

Κυριάκος Μάτσης

 



Σεβαστοί μου γονείς,


Ελπίζω να πήρατε το γράμμα που σας έστειλα πριν κάμποσο καιρό με το ταχυδρομείο και πιστεύω πως και αυτό θα φτάσει στα χέρια σας. Σας είχα υποσχεθεί τότε να σας γράφω από καιρό σε καιρό λίγα λόγια για να ξέρετε πως είμαι καλά. Δόξα τω Θεώ, τόσον εγώ όσο και τα άλλα παιδιά που είναι μαζί μου είμεθα καλά. Τώρα με τις γιορτές είναι φυσικό ο νους μου να γυρίζει σε αγαπημένα πρόσωπα και πιο πολύ κοντά σε σας. Αλήθεια πόσο πεθύμησα την γλυκιά ζεστασιά της νηστιάς μας εκεί στην τόσο γνώριμη γωνιά του σπιτιού μας. Τούτες τες μέρες με το τσουχτερό κρύο πόση χαρά μας έδινε και πόσο, μαζεμένοι γύρω της, χαιρόμασταν την στοργή του σπιτιού.


Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Η απάντηση του Ελληνισμού




Θεοφάνης Μαλκίδης 

Η απάντηση του Ελληνισμού

Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα 


Νεο/οθωμανικός κίνδυνος και «Ανανο/πρεσπισμός»



α. Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας, μας τα λένε κιόλας ωμά, δεν είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα. Κι ούτε εντάσσονται  σε ένα παιγνίδι πολιτικής τακτικής της γείτονος απέναντί μας. Είναι στρατηγική επιλογή, που, πέραν της ελαστικής αυξομοίωσης των διεκδικούμενων, στοχεύει πολύ σταθερά στη μετάθεση της στρατηγικής οριογραμμής στο μέσον του Αιγαίου. Για να μεγαλώσει ο στενός, τώρα… πια, γεωγραφικός της χώρος. Που τόσο, όμως, καθαρά ορίζεται, εδώ κι έναν αιώνα, απ’ τις διεθνείς συνθήκες.


O εορτασμός στον Κατεχόμενο Άγιο Ανδρέα


 

Η Ιερά Μονή του Αγίου Ανδρέα στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο πανηγύρισε και πάλι σήμερα τον Πρωτόκλητο Απόστολο, ύστερα από δύο χρόνια διακοπής λόγων των μέτρων που είχε επιβάλει το ψευδοκράτος για την πανδημία, σκορπίζοντας χαρά και συγκίνηση σε όσους πιστούς κατάφεραν να μεταβούν από κάθε γωνιά της ελεύθερης Κύπρου για να τιμήσουν τον Άγιο. 


Ιδιωτικοποιήσεις

 



Ιδιωτικοποιήσεις


Απόσταση

 


"Για τους ανθρώπους του Θεού δεν υπάρχει απόσταση, έστω κι αν είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Όπου κι αν βρισκόμαστε, είμαστε όλοι μαζί. 


Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Κέντρο «Μακεδονικής Γλώσσας»

 

Κέντρο «Μακεδονικής Γλώσσας» με σφραγίδα της ελληνικής δικαιοσύνης - Πανηγυρίζουν Σκόπια και Ζάεφ
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Πανηγυρισμοί από τον Ζόραν Ζάεφ που έκανε λόγο για «καρπούς της Συμφωνίας των Πρεσπών», μετά την επικύρωση του καταστατικού της ΜΚΟ «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» από το Πρωτοδικείο Φλώρινας.











Μένει να δούμε πώς η 

Αθήνα θα δικαιολογήσει αυτό το δεδικασμένο υπέρ των Σκοπιανών και σε βάρος του Ελληνισμού», ανέφερε τότε χαρακτηριστικά η παρέμβαση του Newsbomb.gr. Εν τέλει, ο όρος «δεδικασμένο» δικαιώθηκε πλήρως, και μάλιστα όχι μόνο από τις ενέργειες της Φον ντερ Λάιεν, των Σκοπιανών και των υπόλοιπων Ευρωπαίων αλλά και από αυτές της ελληνικής Δικαιοσύνης! Αυτό γιατί το Πρωτοδικείο Φλώρινας έχει επικυρώσει το καταστατικό μιας ΜΚΟ με την ονομασία «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας», από τις 28 Ιουλίου 2022.


Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος !

  


Επιστροφή  από την  1η Ιανουαρίου, ή μία ακόμη απόδειξη ότι κανένας  αγώνας δεν πάει χαμένος !

 

Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης και η Αγιά Σοφιά

 


          Συνεχίζουμε τα περί του Εθνοϊερομάρτυρα Σμύρνης Χρυσόστομου, όπως τα περιέγραψε ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Λεωνίδας Φιλιππίδης  σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών πριν από εξήντα χρόνια, στις 13 Νοεμβρίου 1962.


Ξεριζώνουν ελιές από την γη των Κούρδων στο Άφριν…

 

Η αποψίλωση των δασών και οι λεηλασίες στην κουρδική γη 

συνεχίζουν να αυξάνονται από την τουρκο-αραβική τζιχαντιστική κατοχή. 

Αυτό το βίντεο είναι από το Αφρίν




Θα μας βγουν και ήρωες από πάνω οι αφιλότιμοι!



Κοίτα βρε, που θα μας βγουν και παραπονούμενοι οι ξεδιάντροποι ναιναικιστανοί. Έχουν και απαίτηση διότι τόλμησε να γράψει ο Μιχάλης Χατζηβασίλης στον Φιλελεύθερο ότι πήρε αναβολή οκτώ φορές στο δικαστήριο η υπόθεση με την επίθεση εναντίον στρατιώτη στο οδόφραγμα της Λήδρας, κατά τις διαδηλώσεις τους όταν τα έκλεισαν λόγω κορωνοϊού. Οκτώ φορές! Το επεισόδιο έγινε 29/2/2020, τελειώνει και το 2022 και η δίκη ακόμα να αρχίσει.


Ὁ Ἅγιος Ἀνδρέας ὁ Ἀπόστολος, ὁ Πρωτόκλητος

 




























Ὁ Ἀνδρέας, ψαρὰς στὸ ἐπάγγελμα καὶ ἀδελφός του Ἀποστόλου Πέτρου, ἦταν ἀπὸ τὴ Βηθσαϊδὰ τῆς Γαλιλαίας καὶ τὸν πατέρα τοῦ τὸν ἔλεγαν Ἰωνά. Ἐπειδὴ κλήθηκε ἀπὸ τὸν Κύριο πρῶτος στὴν ὁμάδα τῶν μαθητῶν, ὀνομάστηκε πρωτόκλητος.

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

30 Νοεμβρίου 1943: Η εκτέλεση 283 ανάπηρων Ελλήνων από τους Γερμανούς: Οι ήρωες τους «θύμιζαν» την ήττα


Η εκτέλεση 283 ανάπηρων Ελλήνων από τους Γερμανούς: Οι ήρωες της Κορυτσάς τους «θύμιζαν» την ήττα

Οι Έλληνες που εκτέλεσαν ανήμερα του Αγίου Ανδρέα οι Γερμανοί, διαπράττοντας ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα, προκειμένου όχι μόνο για εκδίκηση, αλλά και για να μην αποτελέσουν φάρο ελπίδας για τους υπόλοιπους Έλληνες. 

 

Είναι από τις άγνωστες πτυχές της ελληνικής ιστορίας, που δεν διδάσκονται στα σχολεία, κι αυτό επειδή κάποια γεγονότα δεν είδαν ποτέ το φως. Κανείς δεν αναρωτιέται λοιπόν τι απέγιναν οι ήρωες του ελληνοαλβανικού μετώπου, αυτοί που πάλεψαν ως άλλοι λέοντες και έτρεψαν σε φυγή τους Ιταλούς.


Το αποφάσισε : ¨Η Ροζάβα δεν είναι κατάλληλη για τους Κούρδους¨ !

 


Ο άνθρωπος ξεδιάντροπα και προφανώς 

χωρίς τον ηλεκτρονικό πίνακα 

με τις απαντήσεις απέναντι του, 

λέει επιτέλους αυτό που σκέφτεται !

Πως η Ροζάβα ¨Δεν είναι κατάλληλος τόπος 

για τους Κούρδους¨ !!! 


Κραυγή ἀγωνίας τῆς Ἐθνικῆς Ἑλληνικῆς Μειονότητας ἐν ἔτει 2022 πού ἔμεινε ἀπροστάτευτη καί ὀρφανή

 

Μέσα σέ χρονικό διάστημα τῶν τριῶν ἐτῶν, 1991-1993, ἡ ὀργάνωση τοῦ Ἑλληνισμοῦ τῆς Ἀλβανίας, ἡ ΟΜΟΝΟΙΑ μπῆκε στήν καρδιά τοῦ κάθε ἑλληνικῆς καταγωγῆς πολίτη, σέ ὅλη τή χώρα. Ἀναβαθμίστηκε τό ὄνομά της, τήν ἀναγνώρισαν παντοῦ, ἀπό τίς πρῶτες νῖκες της τόσο στίς κοινοβουλευτικές, ἄλλο τόσο καί στίς τοπικές ἐκλογές, ἀπό τόν ἀγῶνα, τίς διαμαρτυρίες, τίς ἐπαφές ἐντός κι ἐκτός χώρας κ. ἄ..

Βίος Ἁγίου Φιλουμένου (1913-1979)

 























Ὁ Ἅγιος Φιλούμενος, κατὰ κόσμον Σοφοκλῆς Ὀρουντιώτης, ἦταν γέννημα καὶ θρέμμα τῆς ἁγιοτόκου νήσου Κύπρου. Γεννήθηκε στὶς 15 τοῦ Ὀκτώβρη τοῦ ἔτους 1913 στὴν ἐνορία τοῦ Ἁγίου Σάββα στὴ Λευκωσία. Ἡ καταγωγὴ του ὅμως ἦταν ἀπὸ τὸ χωριὸ τῆς ἐπισκοπῆς Μόρφου, Ὁροῦντα. Γόνος εὐλαβῶν γονέων –τοῦ Γεωργίου καὶ τῆς Μαγδαληνῆς Χασάπη- καὶ «ὑποτακτικός» τῆς εὐλογημένης γιαγιᾶς του Ἀλεξάνδρας, ὁ Ἅγιος Φιλούμενος μυήθηκε ἀπὸ πολὺ νωρὶς σ’ ἕνα μοναχικὸ τυπικὸ ζωῆς.

Απεβίωσε ο θρυλικός πιλότος Κωνσταντίνος Χατζηλάκος



xatzilakos3
Ο Κωνσταντίνος Χατζηλάκος με το θρυλικό Spitfire

Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου σε ηλικία 102 ετών του τελευταίου επιζώντος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του Κωνσταντίνου Χατζηλάκου, ο οποίος είχε αποστρατευτεί με τον βαθμό του αντιπεράρχου.



Ο Κωνσταντίνος Χατζηλάκος ήταν από τους θρυλικούς πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας έχοντας καταγράψει πάνω από 200 πολεμικές αποστολές με αεροσκάφη «Hurricane» και «Spitfire» για τις οποίες του είχαν απονεμηθεί δέκα πολεμικά παράσημα.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

"Μακεδονική γλώσσα"





 


Μαθήματα… «Μακεδονικής» γλώσσας στη Φλώρινα θα παραδίδει Μη Κυβερνητική Οργάνωση μετά την έγκριση και επικύρωση του καταστατικού του από τα δικαστήρια της πόλης.  Η αίτηση του συλλόγου εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Φλώρινας στις 28 Ιουλίου 2022 και η απόφαση ανακοινώθηκε στο Δελτίο Δικαστικών Εκδόσεων στις 7 Νοεμβρίου 2022.


Στόχος του Κέντρου όπως λέει είναι να εργαστεί για την:


τη διδασκαλία της μακεδονικής πρότυπης γλώσσας σε πολίτες της Ελλάδας, μέσω διαδικτυακού ιστότοπου. 

υποστήριξη της εισαγωγής της μακεδονικής πρότυπης γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, που βρίσκονται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

 υποστήριξη της ίδρυσης παιδαγωγικών σχολών/τμημάτων εντός υφιστάμενων πανεπιστημίων στην Ελλάδα για την ανάπτυξη τοπικών καθηγητών της Μακεδονικής γλώσσας, καθώς και του προγράμματος σπουδών και του διδακτικού υλικού.  

Σημειώνεται ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών η «Μακεδονική» καθορίζεται ρητά ως η επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων και ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. «Δεν έχει σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας και δεν έχει σχέση με [...]την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά» της Μακεδονίας (άρθρο 7(4).


Ευχαριστίες Ζάεφ σε Τσίπρα-Μητσοτάκη


Η μαγιά




Θεοφάνης Μαλκίδης

Η αναλλοίωτη παρακαταθήκη του Μακρυγιάννη, η ιστορική κληρονομιά της αντιστασιακής Ελληνικότητας: 

«Ότι η τύχη μας έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθε και ως τώρα, όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά». 


 Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας

Λορέντζος Μαβίλης

 


ΛΟΡΕΝΤΖΟΣ ΜΑΒΙΛΗΣ (1860-1912)

Στις 28 Νοεμβρίου του 1912, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, έπεσε εθελοντής και ηρωικά μαχόμενος στο Δρίσκο της Ηπείρου στα πενήντα δύο του χρόνια! Δημοτικιστής, φλογερός πατριώτης και μέγιστος μάστορας του σονέτου.


Όταν ο λαός χειροκροτεί τον γυμνό βασιλιά…

 


 

Η διακυβέρνηση ενός κράτους, μετά την Βιομηχανική Επανάσταση, έπαυσε να είναι υπόθεση μίας οικογένειας ή μίας κάστας. Το παλαιό μοντέλο της αυταρχικής, κλειστής εξουσίας και των ανακτοβουλίων που αποφάσιζαν εν κρυπτώ και παραβύστω, ενώ η υπανάπτυκτη, καθυστερημένη κοινωνία υπάκουε δουλικά και άκριτα, ξεπεράστηκε από την κοινωνική και οικονομική εξέλιξη. Οι ισχυροί βασιλικοί οίκοι της Ευρώπης που ανέκυψαν μετά την διάλυση των αυτοκρατοριών, περιορίστηκαν σε τελετουργικά-συμβολικά καθήκοντα, από την στιγμή που η νεωτερικότητα ανέδειξε την πολυπλοκότητα της λήψης αποφάσεων σε μία σύγχρονη αστική κοινωνία.

Μαυρίκιος Τιβέριος [539 – 27 Νοεμβρίου 602]

 


Ο Μαυρίκιος Τιβέριος γεννήθηκε στην Αραβησσό της Καππαδοκίας το 539 και ήταν γιός του Έλληνα συγκλητικού Παύλου. Κατετάχθη στον στρατό της Ρωμανίας και ανήλθε στις υψηλές θέσεις της ιεραρχίας, σε σημείο ώστε να χρισθεί διάδοχος του αυτοκράτορα Τιβερίου Β’ Κωνσταντίνου.


Η Φενέρμπαξέ τερμάτισε το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή διότι…

 

Κείμενο του ιστολογίου 28/11/2022

Η ποδοσφαιρική ομάδα Φενέρμπαχτσε ανακοίνωσε ότι 

τερματίζει το συμβόλαιο που είχε με τον 18χρονο Κούρδο παίχτη Χοζάν Σανζάκ που έπαιζε στη Γερμανία. Ο λόγος είναι ότι σε ανάρτηση τρίτου με την σημαία της αυτόνομης κυβέρνησης Κουρδιστάν, αυτός έγραψε απο κάτω την φράση “Ζήτω”.

Εν τω μεταξύ Τούρκοι επίσημη συναντιόνται 

κανονικά με τους επικεφαλής της αυτόνομης εκεί κυβέρνησης.