Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Κυριάκος Μάτσης

 



Σεβαστοί μου γονείς,


Ελπίζω να πήρατε το γράμμα που σας έστειλα πριν κάμποσο καιρό με το ταχυδρομείο και πιστεύω πως και αυτό θα φτάσει στα χέρια σας. Σας είχα υποσχεθεί τότε να σας γράφω από καιρό σε καιρό λίγα λόγια για να ξέρετε πως είμαι καλά. Δόξα τω Θεώ, τόσον εγώ όσο και τα άλλα παιδιά που είναι μαζί μου είμεθα καλά. Τώρα με τις γιορτές είναι φυσικό ο νους μου να γυρίζει σε αγαπημένα πρόσωπα και πιο πολύ κοντά σε σας. Αλήθεια πόσο πεθύμησα την γλυκιά ζεστασιά της νηστιάς μας εκεί στην τόσο γνώριμη γωνιά του σπιτιού μας. Τούτες τες μέρες με το τσουχτερό κρύο πόση χαρά μας έδινε και πόσο, μαζεμένοι γύρω της, χαιρόμασταν την στοργή του σπιτιού.



Όμως μια άλλη στοργή για μια άλλη γωνιά, η στοργή για τον ανυπόφορο δεσμό που κρατάει σκλάβο το νησί μας έσπρωξε σε ένα δύσκολο δρόμο και πήραμε την απόφαση να τον ανεβούμε αψηφώντας κάθε αντιξοότητα, για να πετύχουμε εκείνο που χρόνια τώρα ονειρεύεται κάθε αληθινός Κύπριος πατριώτης. Ναι. Σ' εκείνη τη γωνιά πήραν τα πρώτα τους φτερά οι λογισμοί μας. ΣΙ εκείνη τη γωνιά τις χειμωνιάτικες μέρες διαβάζαμε - θυμάστε - για τους θρύλους των Ελλήνων πολεμάρχων που δεν δίσταζαν να αποδυθούν στους πιο σκληρούς αγώνες για να χαρίσουν τη λευτεριά στον τόπο που γεννήθηκαν. Αλήθεια δεν υπάρχει χειρότερη κατάπτωση για τον άνθρωπο από αυτή που τον εμποδίζει για λόγους συμφεροντολογικούς και υπολογιστικούς να αποδυθεί στον πιο όμορφο αγώνα για την απόκτηση της Ελευθερίας του. Εμείς, προ πάντων, λαός με πολιτισμό και με παράδοση Ιστορική βλέπαμε πάντα την αδικία που γινόταν στον τόπο μας. Από μικρά παιδιά φούντωνε μέσα μας η φλόγα και θέριεψε και μας έσπρωξε σε κάποια ανεβάσματα και σε κάποιους δρόμους, που είμαστε αποφασισμένοι να τους περπατήσουμε ως το τέλος.


Ήδη ο λαμπρός μας αγώνας αρχίζει να αποδίδει τους καρπούς του. Οι λαοί του κόσμου συναισθάνονται το δίκαιό μας και στον Ο.Η.Ε. φάνηκε καθαρά πόσο έχουμε την συμπαράστασή των. Δεν μπορεί να συνεχίσουν το πείσμα τους οι Τόρηδες. Δεν μπορεί παρά να υποκύψει το Λονδίνο. Πρέπει να ελπίζουμε πως τα τόσα σκληρά μαθήματα που πήρε ο στραταρχικός θα συνετίσουν όλους. Πρέπει να ελπίζουμε πως ο Νέος Κυβερνήτης δεν ήρθε ντυμένος τον μανδύα Αγγέλου υπό τον οποίο κρύπτεται ένας διάβολος. Αν συμβαίνει αυτό ο καιρός θα μας το δείξει και η Οργάνωσίς μας αγρυπνεί ετοίμη εν τοιαύτη περιπτώσει να δώσει ένα ακόμη μάθημα εις τους κατακτητάς. Θα υπάρξουν περισσότερα θύματα, θα έχωμεν και άλλας καταστροφάς και βανδαλισμούς, θα έχωμεν και άλλα ερείπια, αλλά πάνω από όλα αυτά θα δώσω μεν ακόμη σκληροτέραν την πάλην και θα σταματήσω μεν τότε μόνον όταν συντριβεί ο αντίπαλος. Και θα συντριβεί, να είστε βέβαιοι. Δεν θα τον νικήσωμεν βέβαια στρατιωτικά, διότι αυτό είναι αδύνατον, θα τον συντρίψωμεν όμως πολιτικά και θα τον καταστήσωμεν ένα τέρας αδικίας, τόσον απαίσιον, ώστε να εξεγερθούν αι συνειδήσεις των φίλων μας και να ζητήσουν την 


συντριβή του τέρατος. Δεν είναι δυνατόν να κατισχύσει η αδικία και εις την παρούσαν περίπτωσιν ο κανών δεν είναι δυνατόν να έχει εξαίρεσιν. Να είστε βέβαιοι. Εμείς μαχόμεθα με αυτήν την πίστιν και αυτήν την ελπίδα και είμεθα βέβαιοι διά την τελικήν νίκην. Αλοίμονον εάν είχαμεν αμφιβολίας.


Πιστεύομεν ότι κάθε θυσία μας δεν πηγαίνει άδικα και εσείς πρέπει να είστε περήφανοι για μας. Αν ο καλός Θεός μας επιφυλάσσει την λαμπρά τύχην να δώσωμεν την ζωήν μας για την πατρίδα, τότε η χαρά σας πρέπει να είναι απέραντη. Δεν ξέρω αν μπορεί να ονειρευτεί ένας άνθρωπος καλύτερη τύχη από αυτή. Και δεν μπορώ να σκεφθώ γονείς που να είναι πιο περήφανοι, παρά για τα παιδιά τους που έπεσαν για την πατρίδα.


Σε λίγες μέρες θα έχουμε τον καινούργιο χρόνο. Την ώρα που θα βάζετε την ελιά στα κάρβουνα θα τη βάζω και εγώ και θα ρωτώ για την αγάπη σας. Αλλά την αγάπη σας ξέρω πως την έχω. Ξέρω πως η σκέψη σας θάναι μαζί μου και ξέρετε και σεις πολύ καλά πως και η δική μου θα είναι μαζί σας. Την ελιά λοιπόν θα την βάλουμε φέτος λιβανωτό στο Θεό και θα τον παρακαλέσουμε με τον Νέο Χρόνο να χαρίσει και στο πολύπαθο νησί μας τη λύτρωση από τη σκλαβιά. Δεν μπορεί παρά να μας ακούσει ο καλός Θεός της Ελλάδας μας. Θα ρίξει το βλέμμα του στο δεινοπαθούντα λαό του και θα ανταμείψει τις θυσίες του.

Εύχομαι σε όλους σας να περάσετε ένα Ευτυχισμένο Νέο Έτος. Και πιο πάνω όλοι ας ευχόμαστε το Νέο τούτο Έτος να χαρίσει στο νησί μας την Ελευθερία του.


Σας φιλώ όλους με αγάπη,


Κυριάκος


Παραμονές Πρωτοχρονιάς 1958