Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Ούτε με τη Σκύλλα , ούτε με τη Χάρυβδη. Υπεράσπιση του Ελληνισμού η μόνη επιλογή !


Missolonghi-_1_



Θεοφάνης Μαλκίδης


Ελληνισμός της αντίστασης   ! 

<<Η χώρα μου βυθίζεται στο ψέμα και βρίσκουν καταφύγιο οι αλήτες σε χώμα που μυρίζει σαν πληγή>> , γράφει ο σπουδαίος ποιητής μας Τάσος Λειβαδίτης.

Η Ελευθερία του λαού μας είναι αδιαπραγμάτευτη !  Το αίτημα του Ελληνικού λαού είναι η  υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων με όρους σεβασμού στην ιστορία και την αλήθεια, την εθνική αξιοπρέπεια, τη συνέχεια και το μέλλον μας ως έθνους.

«Είς άνθρωπος ζήλω πεπυρωμένος άπαντα τον δήμο δύναται διορθώσαι» γράφει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, «ένας άνθρωπος δηλαδή που πυρπολείται από ζήλο μπορεί να διορθώσει και να εμπνεύσει όλο τον δήμο, όλον τον λαό».

 Καμία υποχώρηση, καμία συνομιλία με τον κατακτητή και τον εισβολέα, ούτε με τη Σκύλλα , ούτε με τη Χάρυβδη. 

Η  υπεράσπιση του Ελληνισμού είναι η 
μόνη επιλογή !


   Η συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό ΆΛΦΑ



Οι άγιοι είναι παρόντες στη ζωή μας , ακόμη και στα γυρίσματα των ταινιών...

 

                                 
Ο παραγωγός της ταινίας για τον άγιο Παΐσιο βρέθηκε στην Κόνιτσα 
το καλοκαίρι, νομίζω σε μια χριστιανική κατασκήνωση.
-Θέλω να διαλέξω ένα παιδί, για να κάνει τον άγιο στην παιδική του ηλικία, είπε. 
 

Σε διατεταγμένη υπηρεσία τα τουρκικά ΜΜΕ – στο στόχαστρο το Αιγαίο

 


Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας άρχισαν και πάλι να παρελαύνουν αναλυτές, δημοσιογράφοι και προεδρικοί σύμβουλοι για να εκλαϊκεύσουν στους Τούρκους πολίτες την τουρκική επεκτατική πολιτική, όπως αυτή σχηματοποιείται τις τελευταίες ημέρες γύρω από τη… διεκδίκηση νησιών του Αιγαίου.

 

Πολλοί γενοῦν τὸ δέος, τὸ μέγα δέος ὁ ἄνθρωπος γεννᾶ.

 


Σοφοκλῆς

 

Οι «ισχυροί δεσμοί» των βάσεων και της αγχόνης

 


Ήρθε, είδε και απήλθε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Σερ Λίντσεϊ Χόιλ, του έστρωσαν και κόκκινο χαλί, του έβαλαν και τη «Union Jack», τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου (που θυμίζει πια την εξέλιξη της αποικιοκρατίας), τον καλωσόρισαν, πόζαραν μαζί του και εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την περισσότερο από εθιμοτυπική επίσκεψη.

 

Η Μαλακοπή της Καππαδοκίας


 
Το 1963 ένας κάτοικος του Derinkuyu (Μαλακοπή της Καππαδοκίας) κατεδάφιζε έναν τοίχο του σπιτιού του όταν ανακάλυψε έκπληκτος ότι πίσω από αυτόν ήταν ένα μυστηριώδες δωμάτιο που δεν το είχε δει ποτέ! Αυτό το δωμάτιο οδηγούσε σε ένα άλλο και αυτό σε ένα άλλο και το άλλο σε άλλο.
 

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Δομένικο Ελασσόνας Φεβρουάριος 1943: Ένα ακόμη ατιμώρητο έγκλημα του Φασισμού-Ναζισμού

 


  Θ. Μαλκίδης

Τα ατιμώρητα εγκλήματα του  Φασισμού-Ναζισμού ως συνέχεια των αποσιωπημένων Γενοκτονιών του Κεμαλισμού

Η σφαγή   στο  Δομένικο Ελασσόνας από τον Ιταλικό στρατό κατοχής στις  16 Φεβρουαρίου 1943, αποτελεί ένα ακόμη ατιμώρητο έγκλημα του Φασισμού και του Ναζισμού. Φασισμός ο οποίος  επειδή δεν τιμωρήθηκε ο δάσκαλος Μουσταφά Κεμάλ, υιοθετήθηκε και εξελίχθηκε και από τους μαθητές του Αδόλφο Χίτλερ και Μπενίτο Μουσολίνι. 

O δάσκαλος του Χίτλερ Μουσταφά Κεμάλ για Νόμπελ Ειρήνης .....


Στις 12 Ιανουαρίου 1934, ο Ελευθέριος Βενιζέλος με επιστολή του στην Σουηδική Ακαδημία, πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ  για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Μία εντυπωσιακή πράξη, αφού ο Κεμάλ θεωρείται ο αυτουργός της Γενοκτονίας των Ελλήνων, πράξη η οποία θα κριθεί από την ιστορία….  


Τι γυρεύει ο Τούρκος γκρίζος λύκος στην ουκρανική αναμπουμπούλα;




Τι γυρεύει ο Τούρκος γκρίζος λύκος στην ουκρανική αναμπουμπούλα; 


Η άνοδος του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, το 2003, σηματοδότησε σημαντική στροφή στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Η Τουρκία επιχείρησε απογαλακτισμό από την «άπιστη Δύση» και από συμμαχικές δεσμεύσεις, στις οποίες ανταποκρίνεται a la carte. Παράλληλα έκανε ξεκάθαρη στροφή προς Ανατολάς και προς τις ισλαμικές-μουσουλμανικές χώρες.


Αλήθειες από τον Ζήσιμο Λορεντζάτο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



            Στις 3 Φεβρουαρίου ήταν η επέτειος του θανάτου του Ζήσιμου Λορεντζάτου  (1915-2004). Βιογράφοι του τον αναφέρουν ως συγγραφέα, λογοτέχνη και κριτικό. Αυτές είναι οι τυπικές ασχολίες του. Στην ουσία ήταν μεγάλη η προσφορά του στα ελληνικά γράμματα και στην ιδιοπροσωπία μας. Ως άνθρωπος ήταν διακριτικός και απλός στη ζωή, λεπτός και ευγενής στους τρόπους και ως συγγραφέας διακρίθηκε για την περισσή αξιοπιστία και υπευθυνότητα στο γράψιμό του. 

 

Αναπόφευκτο το τέταρτο Μνημόνιο εκτός εάν…

 

Αναπόφευκτο το τέταρτο Μνημόνιο εκτός εάν…

της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη*  

"...Όπως, λοιπόν, αποδεικνύουν οι ψυχροί αριθμοί, η πρόθεση  αυτή της ΕΕ περί σωτηρίας μας, μετά από την πάροδο 11 ετών, κατέληξε:

* σε διπλασιασμό του ελληνικού  χρέους, ως ποσοστό στο ΑΕΠ,

* σε μείωση του ΑΕΠ μας, τουλάχιστον κατά 25% (για να μην επιβαρύνουμε την ΕΕ με τις επιπλέον δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας),

*σε πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι, μέχρι το 2060, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξής μας θα κυμαίνεται




"...Όπως, λοιπόν, αποδεικνύουν οι ψυχροί αριθμοί, η πρόθεση  αυτή της ΕΕ περί σωτηρίας μας, μετά από την πάροδο 11 ετών, κατέληξε:

* σε διπλασιασμό του ελληνικού  χρέους, ως ποσοστό στο ΑΕΠ,

* σε μείωση του ΑΕΠ μας, τουλάχιστον κατά 25% (για να μην επιβαρύνουμε την ΕΕ με τις επιπλέον δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας),

*σε πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι, μέχρι το 2060, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξής μας θα κυμαίνεται γύρω στη μονάδα,

*στο να υπολείπεται τώρα  μόνο το κατά κεφαλήν εισόδημα της Βουλγαρίας από το  αντίστοιχο δικό μας, ενώ στην αρχή της κρίσης ήμασταν  στην κορυφή των Βαλκανίων,..."

Η ελληνική οικονομία ήταν σε αδιέξοδο και πριν από την πανδημία, κάτι  που επιβεβαιώνεται  από τη  στατιστική της εικόνα. Η πανδημία, όπως ήταν αναπόφευκτο, επιβάρυνε την χρόνια  και απελπιστική της  κατάσταση, καθώς:

 

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Σαμοθράκη : το άγνωστο Ολοκαύτωμα

Αυτόχθονες Έλληνες: Πώς απεικόνισαν την Επανάσταση του 1821 οι ...

Θεοφάνης Μαλκίδης 

– Ο τουρκικός στόλος στο νησί (1η Σεπτεμβρίου 1821)

– Η πολυήμερη  σφαγή των κατοίκων του νησιού και η ερήμωσή του

– Το λογχισμένο Ευαγγέλιο

 – Η πλήρης άγνοια για τη σφαγή της Σαμοθράκης.


Ένα από τα ωραιότερα ελληνικά νησιά είναι αναμφίβολα η Σαμοθράκη. Βρίσκεται στο Θρακικό πέλαγος και εκτός από τις φυσικές ομορφιές της, παρουσιάζει και μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Όπως και όλα σχεδόν τα μέρη όπου κατοικούσαν Έλληνες, οι κάτοικοι της Σαμοθράκης ξεσηκώθηκαν εναντίον των Τούρκων του 1821. Το πανέμορφο ακριτικό νησί πλήρωσε βαρύ τίμημα για την εξέγερση των κατοίκων του καθώς χιλιάδες απ’ αυτούς σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους και χιλιάδες άλλοι πουλήθηκαν σαν σκλάβοι.


Το τετράδιο με τις προφητείες του Αγίου Αρσενίου του Χατζηεφεντή


Μας έφερε ο γέροντας ένα τετράδιο που είχε γραμμένες κάτι προφητείες του Αγίου Αρσενίου του Χατζηεφεντή.

Εκεί μέσα ο Άγιος προφήτευε τα γεγονότα του 1923 και έλεγε ότι θα ξαναγυρίσουν εκεί στην πατρίδα πάλι οι Έλληνες.


Ουκρανία

 


Ο ρόλος των ΗΠΑ  ως  προμηθευτών LNG στην ΕΕ – Οι ρωσογερμανικές εξαρτήσεις με Nord Stream 2 και οι ευκαιρίες στην ανατολική Μεσόγειο

 

Ταινία του Χόλιγουντ με γυρίσματα και στην Παναγία Σουμελά

  

Ταινία του Χόλιγουντ με προϋπολογισμό 150 εκ. $ στην Τραπεζούντα ! Θα γυριστεί στην Σουμελά

Λόγος περί του διατί ο χριστιανισμός δεν πρέπει να αλλάζει με τους καιρούς




Έφθασε στ' αυτιά μου ότι, καθώς φαίνεται, θεωρείτε τα κηρύγματά μου πολύ αυστηρά και πιστεύετε ότι σήμερα κανένας δεν θα έπρεπε να σκέπτεται έτσι, κανένας δεν θα έπρεπε να ζη έτσι και επομένως κανένας δεν θα έπρεπε μα διδάσκη έτσι. Οι καιροί έχουν αλλάξει!
 

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός.....

 


Θεοφάνης Μαλκίδης

Μετά την ερώτηση "εάν η θάλασσα έχει σύνορα" και άλλα σχετικά "μαργαριτάρια",  ο μικρός  τυμπανιστής των αγορών και κούριερ της Μακεδονίας, ξαναχτύπησε με το καταπληκτικό  "η  άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός"! 


Και όμως ο συγκεκριμένος διετέλεσε πρωθυπουργός και  θεωρείται η εναλλακτική λύση σε σχέση με τους υπόλοιπους  ....


Για Απόδειπνο στου ταπεινού Επισκόπου το….σπίτι (Επίσκοπος Αιτωλίας Κοσμάς+)

 

                            

 

          Είναι σούρουπο… ανοιξιάτικο μέσα στον Χειμώνα ! Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων με τα φώτα της πόλης αναμμένα και της ψυχής τις κεροφώτιστες μαρμαρυγές, να προσπαθούν να λαμπυρίσουν μέσα σε σκοτάδι πνιγηρό που όλο και πυκνώνει ! Βρίσκομαι στα μέρη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ! Στα χώματα που διάβηκε και αγίασε ! 

 

Σκλαβιά

 

 


 

¨Νέα Τουρκία¨ : Μισό κουλούρι και μεταχειρισμένα ρούχα…

 

Μισό κουλούρι…

Μπακλαβάς χωρίς γέμιση…

Μεταχειρισμένα στο Waikiki…

¨Νέα Τουρκία¨…

 

OΥΚΡΑΝΙΚΟ: Η επέκταση του ΝΑΤΟ δημιουργεί την ένταση

 


Οι υποσχέσεις, όλων σχεδόν των Δυτικών ηγετών (Χέλμουτ Κολ, Τζωρτζ Μπους κ.ά.) στον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, ότι το ΝΑΤΟ δεν θα περάσει τις «κόκκινες γραμμές» ανατολικά, ξεχάστηκαν και η στρατιωτική εμπροσθοφυλακή της Δύσης θέλει να στρατοπεδεύσει στην «αυλή» της Ρωσίας…

ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ: Η επέκταση του ΝΑΤΟ δημιουργεί την ένταση

του στρατηγικού αναλυτή Alexandre del Valle

 

Αυθεντικές διαστάσεις


Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Λευτεριά στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν

 


Θεοφάνης Μαλκίδης

Λευτεριά στον Κουρδικό  λαό, Λευτεριά στον 

Αμπντουλάχ Οτσαλάν !

 

Συμπληρώθηκαν τις ώρες αυτές 23 χρόνια από τη διεθνή συνωμοσία και το οργανωμένο σχέδιο από κράτη και παρακρατικούς οργανισμούς εναντίον του Αμπντουλάχ Οτσαλάν  και του κουρδικού λαού, συνωμοσία που οδήγησε στη σύλληψη του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν από τις τουρκικές στρατιωτικές και μη υπηρεσίες.

Τότε ,στις 15 Φεβρουαρίου του 1999, που οι εγχώριοι,  αυτοαποκαλούμενοι πρωθυπουργοί, υπουργοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, θεσμικοί,  οι  υπάλληλοι  ξένων συμφερόντων , παρέδωσαν στην φασιστική Τουρκία , τον αρχηγό του απελευθερωτικού κινήματος του Κουρδικού έθνους.

 

Αγώνας Δικαιοσύνης και Μνήμης

 


Kαλωσόρισμα Θεοφάνη Μαλκίδη 

από τον Αντιπρόεδρο της Αδελφότητας κ. Κώστα Τσιλφίδη 

 στην ομιλία  στην Αδελφότητα Ποντίων  Τορόντο   


Μία διαφορετική σειρά


 


Για να γνωρίσουμε τον σεναριογράφο της σειράς για τον Άγιο Παϊσιο και την πρωταγωνίστρια-σύζυγό του, η οποία υποδύεται τη μητέρα του Αγίου... 

 

¨Η Τουρκία επιδιώκει να δικαιολογήσει εισβολή σε νησιά του Αν. Αιγαίου¨….


Η Τουρκία ενισχύει την εκστρατεία για να δικαιολογήσει την εισβολή  σε νησιά του ανατολικού  Αιγαίου

 

Κατεβάστε το ΔΩΡΕΑΝ E-Book: Ελληνισμός, Ρώμη και Χριστιανισμός

 

Η ρωμαϊκή περίοδος του Ελληνικού κόσμου, η εποχή δηλαδή από την κατάκτηση των ελληνιστικών βασιλείων και πόλεων μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, παραμένει εν πολλοίς άγνωστη για το ευρύ κοινό.

 

Το μικρότερο κράτος του κόσμου είναι εμπνευσμένο από τον Αριστοτέλη. Έγινε ανεξάρτητο, αλλά κανείς δεν το αναγνωρίζει

 

 


Ξεκίνησε ως αστείο, αλλά τελικά εξελίχθηκε σε ένα από τα μικρότερα κρατίδια του κόσμου. Έχει τη δική του κυβέρνηση, δικό του σύνταγμα και νόμισμα.Ο λόγος για το Ουζούπις (ή η Ουζούπις), το μικρότερο κρατίδιο του κόσμου. Καταλαμβάνει περίπου ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο γης, αλλά δεν μετράει το μέγεθος για τους κατοίκους.

 

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Η βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά

 

Παναγία Σουμελά


Παναγία Σουμελά: Τι κρύβεται πίσω από τα desk του Τούρκου; 

Βεβήλωση! Για ακόμη μια φορά προσπαθούν να «ξηλώσουν» και να ατιμάσουν το ποντιακό μεγαλείο μετατρέποντας την Παναγιά Σουμελά σε…ντίσκο. Η επιθετική προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς φέρει θρασύδειλο πρόσημο και η τακτική της δεν έχει παρεκκλίνει εδώ και αιώνες με την ανοχή φυσικά των μεγάλων δυνάμεων.

Όμως η Παναγιά των Ποντίων, η ζωντανή κοιτίδα του ποντιακού ελληνισμού δεν χάνει την αξιοσύνη της, δεν «υποκύπτει» στις βανδαλιστικές σε βάρος της συμπεριφορές.

Τα παιδιά της, οι Πόντιοι μιλούν στο Newsbomb.gr για το τελευταίο περιστατικό, για τις νότες που σκοπό είχαν να γδάρουν την μεγαλοσύνη της.

Στο Newsbomb.gr είχαμε χρέος να «φιλοξενήσουμε» τις απόψεις των επιφανών Ποντίων από τους χώρους του Πολιτισμού, της Παιδείας, του Αθλητισμού, γιατί θεωρούμε πως τίποτα που θίγει την εθνική μας ταυτότητα δεν πρέπει να μένει αναπάντητο.

Η τουρκική πλευρά άλλωστε ποντάρει σε αυτές τις κινήσεις, δημιουργεί εντυπώσεις και από το τίποτα βρίσκεται σε ρόλο διεκδικητή. Σε μια Τουρκία που αυτή την στιγμή εσωτερικά ο κόσμος της υποφέρει ένας dj έστησε τα desk του στην Παναγιά (μας) τη Σουμελά για να «παράξει» πολιτισμό και να διαφημίσει το μνημείο.

Έτσι προφασίστηκε τουλάχιστον! Και η απάντηση που του δίνουμε είναι αν θέλει, και αυτός και η κυβέρνησή του, να το «διαφημίσει» στον κόσμο όλον τότε να αφήσουν να λειτουργήσει ξανά η Παναγιά μας. Να πάμε να την προσκυνήσουμε και οι Πόντιοι, που οι παππούδες τους και οι γονείς τους σφαγιάστηκαν, να πάνε να αποδώσουν φόρο τιμής στην δική τους Παναγιά, στην Παναγιά των προγόνων τους.


Παύλος Κοντογιαννίδης, ηθοποιός: Κανείς δεν μπορεί να βεβηλώνει την Παναγιά Σουμελά και την Αγιά Σοφιά

«Ο μη σεβασμός στα ιερά και τα όσια και τα διαφορετικά πιστεύω του συνανθρώπου σου δείχνει το επίπεδο της κουλτούρα σου, μην πω το πόσο βάρβαρος και κάφρος είσαι! Αυτά τα Μνημεία (Παναγιά Σουμελά και Αγιά Σοφιά) ανήκουν στην ανθρωπότητα και κανείς αισχρός δεν μπορεί να τα βεβηλώνει! Αίσχος!»

Ρένος Χαραλαμπίδης, ηθοποιός: Μια πράξη αδυναμίας και όχι δύναμης

«Οι προσβολές σε βάρος ισχυρών θρησκευτικών συμβόλων δείχνουν χαμηλή ευφυΐα απ’ αυτόν που τις πράττει και όχι από αυτόν που δέχεται την προσβολή. Ο ελληνισμός σε όλον τον κόσμο μια τέτοια κίνηση την εκλαμβάνει ως πράξη αδυναμίας και όχι ως πράξη δύναμης. Η Παναγιά Σουμελά είναι για τον Πόντο και όλο τον ελληνισμό, όχι απλά ένα μνημείο αλλά οι ζωντανές ρίζες μας».

Βούλα Πατουλίδου, χρυσή Ολυμπιονίκης, Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Θεσσαλονικής: «ὕβρις ἄτη νέμεσις τίσις»

«Εκεί στους βράχους του Μελά εμείς οι Πόντιοι ακουμπάμε την ψυχή μας.

Εκεί είναι τα ιερά και τα όσια των Ποντίων.

Εκεί στέκει η Παναγιά μας η προσφυγομάνα ακλόνητη κι αγέρωχη να μαρτυράει την πίστη, την ακέραιη και αδιαπραγμάτευτη ταυτότητα της ύπαρξής μας.

Πόσο μικροί και άδειοι είναι όσοι προσπαθούν ή προσπάθησαν στο παρελθόν να την βεβηλώσουν!

Η χυδαία και προσβλητική παρουσία ενός τυχάρπαστου dj στο ιερό μνημείο μας ,είναι ακόμα μία ασεβής καταπάτηση της πατρώας ποντιακής γης.

Μετά την Αγιά Σοφιά τώρα η Παναγία Σουμελά.

Η λύσσα του βάρβαρου χτυπάει στην πίστη, νομίζοντας πως θα κάμψει το ηθικό και τον θρησκευτικό αίσθημα των Ποντίων Ελλήνων. Πως θα εξευτελίσει την ιερή μας υπόσταση και θα γελοιοποιήσει το θρησκευτικό μας συναίσθημα.

Και όσο πιο πολύ λυσσά ο βάρβαρος τόσο πιο ψηλά ανυψώνεται η δική μας ανωτερότητα.

Όσο πιο ταπεινά ειδεχθή και αποτρόπαια κόλπα εφευρίσκει τόσο πιο χαμηλά κατρακυλά στην διεθνή αντίληψη περί δικαίου.

Όσο ο βάρβαρος σέρνεται στη γη , η Παναγιά Σουμελά κοιτάζει στα ουράνια!

Η Παναγία Σουμελά δεν είναι απλά κληρονομιά των Ποντίων. Είναι ιερό σύμβολο όλων των Ελλήνων!

Η θέση μας πρέπει να ναι ακλόνητη! Ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της, να αποτελέσουν προϋπόθεση για την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Θεοφάνης Μαλκίδης, Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου: Η Παναγία Σουμελά και η Ύβρις

«Είναι ομολογουμένως συγκλονιστικό το πόσο έχει επηρεάσει, επηρεάζει και θα συνεχίσει να καθορίζει τη ζωή στον Ορθόδοξο κόσμο η Παναγία, η Μητέρα όλων των Χριστιανών, σ΄ Αυτήν που εν τέλει όλες και όλοι βρίσκουμε καταφύγιο. Για τα προβλήματα, για τις θλίψεις και για τις δοκιμασίες, για την εκπλήρωση του αιτήματός μας.Ειδικότερα, στο Ελληνικό Ορθόδοξο σύμπαν, η Παναγία μας αποτελεί, εκτός των παραπάνω παραδοχών, μία ιδιαίτερη Μορφή, ένα όμορφο, αγαπημένο πρόσωπο, το Κάλλος που καλύπτει, φροντίζει, προσέχει, νουθετεί, προστατεύει και κυρίως πράττει σε όλες και για όλες τις στιγμές μας.

Τούτες τις ώρες όμως έρχεται στο μυαλό η αγάπη της Παναγίας μας, αλλά και το παράπονό της. Για τη σιωπή μας έναντι του εγκλήματος που συντελέστηκε και συντελείται εναντίον της στη μονή της, στο «περιβόλι» της στον Πόντο. Εκεί που βρήκαν καταφύγιο και άσυλο, παρηγοριά και ελπίδα, εκατομμύρια χριστιανοί και Έλληνες, σ΄ Αυτήν που είναι η αρχή και το τέλος της ζωής, η πίστη, η αγάπη και η στήριξη.

Οι πρόσφατες ανήκουστες, πρωτόγνωρες, απάνθρωπες, βάρβαρες πράξεις που συνέβησαν στην Παναγία Σουμελά, συνιστούν Ύβρις, σύληση, απόπειρα εξαφάνισης, δολοφονία. Ταράζεσαι όταν αντιλαμβάνεσαι και κατανοείς, χάνεις την ηρεμία σου όταν καταλαβαίνεις ότι μπροστά στο μεγαλείο της Παναγίας, άνθρωποι μικροί, τραγικά εφήμεροι, ορθώνουν την ασημαντότητά τους και καταστρέφουν με πρωτοφανή βαρβαρότητα το θείο Πρόσωπό της.

Στην Παναγία Σουμελά οι συνεχιστές των εγκληματιών εναντίον της Μητέρας μας και των προγόνων μας, με τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, εκτός από το να απαγορεύουν με διάφορα προσχήματα τη θεία λειτουργία, τώρα με την απαράδεκτη πράξη μετατροπής της εκκλησίας σε κέντρο διασκέδασης, σύλησαν ξανά το ναό, το χώρο, νομίζοντας ότι επιβάλλουν μπροστά στη Θεοτόκο, τη μάταιη και εφήμερη εξουσία τους .

Τα ίδια βεβαίως συνέβησαν και όπου αλλού στην Τουρκία υπήρξαν εκκλησίες της Παναγίας μας και όχι μόνο (παραδείγματα η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης και Τραπεζούντας), συνεχίζοντας την Ύβρη, έναντι της Ορθοδοξίας , της Ελληνικότητας, του Πολιτισμού, της Ιστορίας .

Μαζί την απαίτησή μας για να μην επαναληφθούν παρόμοιες πράξης βεβήλωσης , μαζί με τη συλημένη Παναγία Σουμελά, ας σκεφτούμε τούτες τις στιγμές όλες τις Παναγίες του ελληνικού κόσμου, τις βιασμένες εκκλησίες και μοναστήρια της και αφού ζητήσουμε δικαιοσύνη για τους βέβηλους και συγχώρεση για την απουσία μας, ας βάλουμε στην προσευχή μας προς την Παναγία και αυτό το αίτημα: Να ξαναδούμε λειτουργημένες τις εκκλησιές της και τις μονές της, να ξανακουστεί το «Υπερμάχω» και το «Άξιον Εστί», για να γίνει το «η γῆ πανηγυρίζει, ὁ οὐρανὸς χορεύει», λόγος και πράξη και έργο. Νέμεσις και Αποκατάσταση της Ύβρεως τώρα».


Ήθος



“Γενικά τηλεόραση και σειρές δε βλέπω. Σήμερα είδα το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς στο Mega για τον Άγιο Παΐσιο.


Γιάννης Ρίτσος : Η σιωπή Δυο Ανθρώπων


Θέλω να σου δείξω όλες τις κάμαρες

την άσπρη, την  τριανταφυλλιά, τη φυστικιά, τη μαύρη

και τα παλιά ντουλάπια και τα μπαούλα και τα μικρά συρτάρια

και τα υπόγεια με τα’ άδεια κιούπια και με τα σπασμένα έπιπλα

να σου ανοίξω όλες τις πόρτες και τα παράθυρα

να σου φανερώσω απ’ όλες τις μεριές τ’ αστέρια

να σου πω για τον ίσκιο που μεγαλώνει στον τοίχο όταν ανάβει η λάμπα

 

Μια συγκλονιστική ιστορία λίγο πριν την Α ' Οικουμενική Σύνοδο

 

Λίγο όμως πριν την Α' Οικουμενική Σύνοδο ένα αξιοθαύμαστο γεγονός έζησε πλάι στον Άγιο Σπυρίδωνα ο διάκος του, ο Άγιος Τριφύλλιος καθώς ταξίδευαν προς την Νίκαια. 

 

Tη γλώσσα μοῦ ἔδωσαν ἑλληνική!

 

 

Τή γλώσσα μοῦ ἔδωσαν ἑλληνικήν!


Ἡμέρα μνήμης τοῦ ἐθνικοῦ μας ποι­η­τῆ Διονυσίου Σολωμοῦ ἡ 9η Φεβρου­α­ρίου ἔχει καθιερωθεῖ ὡς Παγκόσμια Ἡ­μέ­ρα Ἑλληνικῆς Γλώσσας, ἡ ὁποία γλώσ­σα, παρά τίς κατά καιρούς ἀλ­λοιώ­σεις στή μακραίωνη ἱστορία της, διατηρεῖ μέ­χρι καί σήμερα τήν αἴγλη καί τήν ὀ­μορφιά της.

 

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

"Ποιος θυμάται τους Έλληνες; " Το Ολοκαύτωμα στη Μικρά Ασία ανάμεσα στη Λήθη και την Αναγνώριση .

 

 H συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό Θράκη Νετ.

 



Σήμερα  Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2020  και ώρα 8μμ, στο διαδικτυακό αρχονταρίκι της "Ελληνικής Νεως" θα πραγματοποιηθεί ομιλία από το Θεοφάνη Μαλκίδη  με θέμα :
 
"Ποιος θυμάται τους Έλληνες; "  Το Ολοκαύτωμα στη Μικρά Ασία ανάμεσα στη Λήθη και την Αναγνώριση .