Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Το Τουρκικό Προξενείο στη Θράκη

 

image


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ 

Το Τουρκικό Προξενείο, τα Σεπτεμβριανά του 1955 και η Ειδική Οικονομική Ζώνη


Ήρθε καιρός να συζητήσουμε για το ρόλο των προξενικών αρχών και κατά πόσο ορισμένες ενέργειες εμπίπτουν στις διεθνείς συμβάσεις, αλλά και στην πολιτική ηθική, ανέφερε ο 

Θεοφάνης Μαλκίδης


H MIT φακελώνει Έλληνες και πολίτες 38 χωρών

Εχουν σπείρει παντού ιμάμηδες-πράκτορες και χακάρουν όσους θεωρούν Γκιουλενικούς και φιλοκούρδους – Εντονες αντιδράσεις σε Γερμανία, Ολλανδία

Ενα απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας αποδεικνύει ότι όχι μόνο υπάρχει ειδική κρατική υπηρεσία στην Τουρκία που ελέγχει το Διαδίκτυο, αλλά φακελώνει και Ελληνες πολίτες, τους οποίους χακάρει έτσι ώστε να μην έχουν πρόσβαση στους προσωπικούς διαδικτυακούς λογαριασμούς τους παρότι εκείνοι δεν βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος. 

Wikileaks: Τι ζητούσαν οι ΗΠΑ από την Ελλάδα το 2006 στην Θράκη μας

 

Τα Wikileaks είναι θησαυρός.

Εδώ βλέπετε πώς από το 2006 οι Αμερικανοί πίεζαν την τότε ελληνική κυβέρνηση για:

Νικηταράς



Ο Νικήτας ο  Τουρκοφάγος, ή Νικηταράς, απεβίωσε σε εσχάτη ένδεια και τυφλός, γιατί πέραν της ντομπροσύνης και της αποδεδειγμένης γενναιότητάς, καλοσύνης και ανιδιοτέλειάς του είχε και μιαν απλοϊκότητα, που τον οδήγησε σε επιζήμιες, για τον ίδιο και για την οικογένειά του, ενέργειες.

Η Μάχη της Δοϊράνης (Α’ μάχη 23-6-1913)


Ένοπλη σύγκρουση μεταξύ ελληνικού και βουλγαρικού στρατού στις 23 Ιουνίου 1913, κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου. Αποτελεί συνέχεια της μάχης του Κιλκίς-Λαχανά και έληξε με περιφανή ελληνική νίκη.

Γιατί ο Χριστός διάλεξε δώδεκα άσημους ανθρώπους για αποστόλους;

 

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που ψαρεύουν και πλεούμενο

Αν ο Χριστός ενεργούσε σύμφωνα με τον τρόπο των ανθρώπων, δε θα είχε διαλέξει για αποστόλους Του δώδεκα ψαράδες, αλλά μάλλον δώδεκα βασιλιάδες της γης.

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής: Ο Δούρειος Ίππος της Άγκυρας στη Θράκη

 


Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής:  Η δράση του αυτή ξεκίνησε σχεδόν εκατό χρόνια πριν όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του ως προξενικού γραφείου. Ας δούμε περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαχρονική δράση του.


Το κατοχικό καθεστώς βρίζει τον αγώνα της ΕΟΚΑ εναντίον των Βρετανών: Υμνεί τους δολοφόνους της τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ

 


Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kıbrıs Postası γράφει ότι ο λεγόμενος ψευτο-“υπουργός εξωτερικών” του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, έβρισε την απελευθερωτική οργάνωση της ΕΟΚΑ, που πολέμησε ηρωϊκά τους Βρετανούς καταχτητές.


Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ)


Ναγκόρνο Καραμπάχ : Τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας μετά τη συμφωνία ειρήνευσης

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ (ΑΡΤΣΑΧ)

 

 

Από τις 12 Δεκεμβρίου 2022, ο γηγενής Αρμενικός πληθυσμός του Ναγκόρνο Καραμπάχ/Αρτσάχ (120.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 30.000 παιδιών) αντιμετωπίζει  σοβαρή απειλή κατά της ύπαρξής του από το Αζερμπαϊτζάν, παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις  και κατά πλήρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης της Γενεύης.


Η «Φόνισσα»

 


φονισσα_teaser_poster.jpg

Kυκλοφόρησαν τα επίσημα τρέιλερ και poster της πολυαναμενόμενης κινηματογραφικής “Φόνισσας” που σκηνοθετεί η Εύα Νάθενα με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Νοέμβριο του 2023 από την Tanweer. Με φόντο μία τοποθεσία του προηγούμενου αιώνα, η κλασική ιστορία της Χαδούλας μεταφέρεται στο παρόν, επιχειρώντας να φέρει στο φως αλλά και να γιατρέψει το διαγενεαλογικό τραύμα που διέπει την ελληνική κοινωνία. Το σκηνοθετικό εγχείρημα της Εύας Νάθενα, εμπνευσμένο από το διαχρονικό μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αποτελεί μια κινηματογραφική προσέγγιση πάνω στην τραγική ηρωίδα «Φόνισσα».


Η σύνοψη της ταινίας


Εἴμαστε ἔνοικοι σέ προσωρινές καλύβες!

 




Σώσόν με από πηλού, ίνα μη εμπαγώ» (Ψαλ. 68,15)
Αδελφοί, οι ψυχές μας είναι ντυμένες με πηλό· 
και τα πήλινα, χοϊκά. σώματά μας έχουν δοθεί για 
την υπηρεσία της ψυχής μας.


Είθε οι ψυχές μας να μη βουλιάξουν μέσα στο χώμα! Είθε οι ψυχές μας να μη σκλαβωθούν στο πήλινο σαρκίο! Είθε η ζωντανή φλόγα να μη σβηστεί μέσα στο χοϊκό τάφο! Είναι απέραντη και αχανής η χοϊκή γη που μας έλκει προς τον εαυτό της, αλλά απείρως πλατύτερο είναι το απροσμέτρητο βασίλειο του Πνεύματος που καλεί την ψυχή μας, ως δικιά του.
Πράγματι συνδεόμαστε με τη γη με το χοϊκό σώμα, αλλά συνδεόμαστε και με τον ουρανό με την ψυχή. Είμαστε ένοικοι σε προσωρινές καλύβες, είμαστε στρατιώτες που καταλύσαμε σε προσωρινές σκηνές.
Ω Κύριε, «σώσόν με από πηλού ίνα μη εμπαγώ» Έτσι προσευχόταν ο μετανοημένος βασιλιάς Δαβίδ που είχε αρχικώς παραδοθείστον πηλό, στο χώμα· μέχρι που είδε πως το πήλινο σαρκίο μας έλκει μέσα στην άβυσσο της καταστροφής. Πηλός είναι το σώμα του ανθρώπου, με όλες τις φαντασιώσεις του· πηλός είναι επίσης όλοι οι πονηροί άνθρωποι που πολεμούν τους δικαίους· πηλός είναι οι δαίμονες με τον τρόμο που σκορπούν.
Είθε ο Κύριος να μας σώσει απ’ όλη αυτή τη χοϊκότητα, διότι Εκείνος μόνον είναι ικανός να το κάνει. Θα έπρεπε να αγωνιζόμαστε πρώτα απ’ όλα για να δούμε τον εχθρό μέσα μας· τον εχθρό ο οποίος προσελκύει τους άλλους εχθρούς.
Η μεγαλύτερη τραγωδία του αμαρτωλού είναι ότι ασυνείδητα και χωρίς να το θέλει είναι σύμμαχος των ίδιων των εχθρών του! Απεναντίας, ο δίκαιος άνθρωπος έχει ριζωμένη στον Θεό και στη βασιλεία του Θεού τη δύναμη της ψυχής του και γι’ αυτό δεν φοβάται. Δεν φοβάται τον εαυτό του κι επομένως δεν φοβάται και τους άλλους εχθρούς του.
Δεν φοβάται, διότι δεν είναι σύμμαχος ούτε συνεργός των εχθρών της ψυχής του. Κατά συνέπεια, ούτε άνθρωποι ούτε δαίμονες μπορούν να τον βλάψουν. Ο Θεός είναι σύμμαχός του και οι άγγελοι του Θεού είναι προστάτες του. Τί μπορεί τότε να του κάνει ένας άνθρωπος; Τί μπορούν να του κάνουν οι δαίμονες; Τί μπορεί να του κάνει ο πηλός;
Ω Κύριε και Θεέ, Τριάς Ομοούσιε, Συ ο Δημιουργός που ενεφύσησες ζώσες ψυχές στα πήλινα σώματά μας, σώσε μας κατά το μέγα Σου έλεος!

Αγ. Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Ο Πρόλογος της Αχρίδος», Έκδοσις Άθως

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Ημέρα Μνήμης των διώξεων των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης



hmera mhnmhs genoktonias pcccp 05


Θεοφάνης Μαλκίδης


Ημέρα Μνήμης των διώξεων των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης


Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Ρώσους συγγραφείς, ο Αλεξάντερ Σολτσενίτσιν, στο έργο του “Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ”,αναφέρεται στους συγκρατούμενούς του Έλληνες, που υπέστησαν τις διώξεις του σταλινικού καθεστώτος. Έλληνες οι οποίοι μέσα σε λίγα χρόνια, αφού βίωσαν τις διώξεις στα τάγματα εργασίας των Νεότουρκων και των Κεμαλικών, περνώντας στην πρώην Σοβιετική Ένωση βίωσαν και τις διώξεις στη προπολεμική και τη μεταπολεμική σταλινική περίοδο.


Το πανέμορφο τοπίο δίπλα στη γέφυρα Τατάρνας στη λίμνη Κρεμαστών

 

Η Γέφυρα Τατάρνας είναι μια σύγχρονη γέφυρα πάνω από την τεχνητή λίμνη Κρεμαστών που συνδέει την επαρχία Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, με το νομό Ευρυτανίας. 


Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος: "Μεγάλη ὀργὴ θὰ ἔλθει στὸν κόσμο"

 















Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος (+1980)

Ακράτητοι εἶναι οἱ ἄνθρωποι καὶ λαὸς καὶ κλῆρος, σὰν τὰ ἀχαλίνωτα ἄλογα, τρέχουν εἰς τὴν ἁμαρτία – οὔτε συλλογίζονται Θεό, θάνατο, κρίση, ἀνταπόδοση, τίποτε – τίποτε, μόνο γιὰ τὴν ὕλη, γιὰ τὸ σῶμα, γιὰ τὶς ἡδονές, γιὰ τὶς τιμές. Γιὰ τὴν ψυχή, γιὰ τὸν Θεό, γιὰ τὴν ἀρετή; τίποτε. Πολὺ ὀλίγοι εἶναι ἐκεῖνοι ποὺ ἔχουν ἀληθινὰ ἐνδιαφέροντα καὶ ἴσως χάριν αὐτῶν τῶν ὀλίγων κρατεῖ ὁ Θεὸς τὸν κόσμο.

Ελληνισμός- Κάλλος



 "Αν ανάψεις ένα σπίρτο στην Επίδαυρο

η ανάφλεξη ακούγεται στις πρώτες κερκίδες,

Ελευθερία

 


Όταν ο Νίκος Καζαντζάκης έβαλε τα κλάματα....

Ιούλιος 1945

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

“Μακεδονία” ή Μακεδονία ; Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Θ.Μαλκίδης στη Γιορτή Μακεδονικού Αγώνα στο Μπούρινο: «Η προηγούμενη κυβέρνηση έβγαλε το μακεδονικό αγώνα εκτός ύλης, η νυν συνεχίζει την πρακτική των προηγουμένων»

Θεοφάνης Μαλκίδης

“Μακεδονία” ή Μακεδονία ; 

Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει»  (Γ. Ρίτσος)



Η  συμπλήρωση πέντε ετών από  υπογραφή της λεγόμενης <<Συμφωνίας>> για τη Μακεδονία στις Πρέσπες, έδειξε ότι , οποιαδήποτε πράξη, παρά τη θέληση του λαού, της <<ηγεσίας>> είναι καταδικασμένη  στη λήθη και την αποτυχία.


Ειδικότερα κάθε πράξη εναντίον των συμφερόντων του Ελληνισμού, πράξη που επιβραβεύτηκε με τη σιωπή και τη συναίνεση, ΟΛΩΝ, (θα) έχει νομοτελειακή κατάληξη την ακύρωση.

Δε χρειάζεται να αναφέρουμε τα λεγόμενα <<επιχειρήματα>> για τη <<Συμφωνία>>, η οποία αναμφισβήτητα ήταν και είναι μία τομή στην νεώτερη ελληνική ιστορία και πολιτική, για το πως επιβλήθηκε και τι τελικώς εξυπηρέτησε στο εθνικό συμφέρον.

Δε χρειάζεται να επαναλάβουμε την προπαγάνδα ότι η  <<Συμφωνία>> ήταν και παραμένει μονόδρομος, τη στιγμή που στην πράξη το κείμενο για τη Μακεδονία που υπογράφηκε και κυρώθηκε ερήμην μας, έχει καταργηθεί από τα Σκόπια με τις εκατοντάδες παραβιάσεις.

Δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει  μονόδρομος   όπως επισήμαινε η Ελλαδική  ρητορική της παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας, αλλά υπάρχουν   λύσεις που  υπαγορεύονται από τα εθνικά συμφέροντα,   τα οποία με την αποκαλούμενη <<Συμφωνία>>,  είναι βέβαιο ότι παραδίδονται στους σφετεριστές, στους καπηλευτές, στους παραχαράκτες.

Είναι επίσης  βέβαιο ότι η <<Συμφωνία>> προωθεί με την ελλαδική αποδοχή, ερήμην  του ελληνικού λαού,   την απώλεια της αποκλειστικής όπως έχουμε το δικαίωμα χρήσης και της διαχείρισης  του Ελληνικού ηθικού, ιστορικού, γεωγραφικού, πολιτικού, διπλωματικού, οικονομικού και γεωπολιτικού  όρου Μακεδονία.

Η σιωπή, η συναίνεση, η αδιαφορία για τη  <<Συμφωνία>>, για τη Μακεδονία, για το εθνικό συμφέρον σε ΓΗ, ΑΕΡΑ και ΘΑΛΑΣΣΑ αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας για το μέλλον, για τη συνέχεια και  για την υπεράσπιση του Ελληνισμού.

Κάθε υποχώρηση στην έτσι και αλλιώς προβληματική για ουσιαστικά και τυπικά ζητήματα  <<Συμφωνία>> που έχει ουσιαστικά καταργηθεί από τα Σκόπια,  αποτελεί <<πρόσκληση>> και για τους  γνωστούς εισβολείς, οι οποίοι  πίσω από την υποταγή και την ταπείνωση που κρύβει η <<Συμφωνία>> , ετοιμάζονται για τον Έβρο, το Αιγαίο και την Κύπρο, απειλώντας  όλον τον Ελληνισμό, αμφισβητώντας την επιβίωσή μας και το μέλλον μας, με την ελλαδική παθητική στάση και υποχωρητικότητα να ενισχύει την πολιτική αυτή.

Το αίτημα του Ελληνικού λαού για τη Μακεδονία,  στην Ελλάδα, στην Κύπρο και την Διασπορά είναι η  υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων με όρους σεβασμού στην ιστορία και την αλήθεια, την εθνική αξιοπρέπεια, τη συνέχεια και το μέλλον μας ως έθνους.

«Είς άνθρωπος ζήλω πεπυρωμένος άπαντα τον δήμο δύναται διορθώσαι» γράφει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, «ένας άνθρωπος δηλαδή που πυρπολείται από ζήλο μπορεί να διορθώσει και να εμπνεύσει όλο τον δήμο, όλον τον λαό».

Είναι βέβαιο ότι είναι  πολλοί περισσότεροι του ενός αυτοί που έχουν ζήλο και μπορούν να αλλάξουν το δήμο, το λαό, ειδικά τώρα που η Μακεδονία τείνει  να ξεχαστεί, να παραδοθεί στη λεηλασία και την κλοπή.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες συνεχίζουν τον  αγώνα, η <<Συμφωνία>> για τη Μακεδονία θα καταργηθεί!


Η ομιλία στο συλλαλητήριο της Έδεσσας




Μακεδονία

 


«Ήταν η τρέλα των Ελλήνων»!

Άντε τώρα να εξηγήσεις κάτι μυριάδες ανιστόρητων και «αραχτών» υποστηριχτών της απαράδεκτης «Συμφωνίας των Πρεσπών» (σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔτΚ) γιατί και πως ένα καλοκαιριάτικο τριήμερο, 19 έως 21 Ιουνίου 1913, στη διάρκεια της Ελληνοβουλγαρικής «Μάχης του Λαχανά-Κιλκίς» του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, 8.828 ηρωικοί πρόγονοί μας έπεσαν νεκροί ή τραυματίστηκαν, ανοίγοντας, μετά από τριήμερο σκληρό αγώνα «δια της λόγχης», διάπλατα τον δρόμο για την απελευθέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας (περιοχή καταγωγής μου) και να τερματίσουν τις προαιώνιες βουλγαρικές φιλοδοξίες για την κατάληψη της «Νύφης του Θερμαϊκού». 


Επανάσταση Ελευθερίας

 


13 Ιουνίου 1825.

Νίκη των Ελλήνων υπό τον Μακρυγιάννη και τον Δημήτριο Υψηλάντη στους Μύλους της Αργολίδας.

Κύπρος Ελληνισμός

 


Δομνίτσα Λανίτου - Καβουνίδου (Λεμεσός 6 Απριλίου 1914 - Αθήνα 20 Ιουνίου 2011).

Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας

 

Ἁγίων συμμέτοχος σαφῶς ἐγένου
Ζωὴν βιώσας Νικόλαε ἁγίαν.
Νικολέω θεοῖο φέρτατον κῦδος ᾄσμασιν ὕδω.

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Απελευθέρωση τώρα!

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


Απορρίφθηκε πριν από λίγο η έφεση του νέου Δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη και θα  παραμείνει επ' αόριστον στα αλβανικά κάτεργα, μετρώντας ήδη σαράντα μέρες ως πολιτικός κρατούμενος.


Η αποκαλούμενη Αλβανική δικαιοσύνη θα έπρεπε να στείλει τη  υπόθεση στο αρχείο, αφού  βασίζεται σε κατασκευασμένα στοιχεία και αυτό είναι δείγμα για το  πως λειτουργεί η Κολομβία των Βαλκανίων.

Οι Συμφωνίες και ακυρώνονται και καταργούνται!

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 

Οι Συμφωνίες και

 ακυρώνονται και 

καταργούνται  !


Η συνέντευξη στο 

ραδιοφωνικό σταθμό 

Maximum FM


20 Ἰουνίου 1824 – Ἡ Καταστροφή τῶν Ψαρῶν

 

«Μετά τήν καταστροφή τῶν Ψαρῶν». Ἔργο τοῦ Νικόλαου Γύζη

Η καταστροφή τῶν Ψαρών κατεχει ξεχωριστή θέση ἀνάμεσα στίς θυσίες πού πρόσφερε τό γένος στό βωμό τῆς ἐλευθερίας στήν ἐπανάσταση τοῦ 1821. Τό μεγάλο δράμα πού συγκλόνισε τό πανελλήνιο καί συγκίνησε τούς πολιτισμένους λαούς, εἶναι ἀπό τά ἄφταστα παραδείγματα ἡρωισμοῦ καί θυσίας καί συμβολίζει τό ἀνεξάντλητο καί ἀκατάπαυστο ἀγωνιστικό πάθος τῆς φυλῆς.

Αν

 


Αν μιλάνε πίσω   από την πλάτη σου σημαίνει ότι 

είσαι πιο μπροστά από αυτούς, αν ασχολούνται 


Γενοκτονία και γενοκτόνοι



Η φετινή επέτειος της  Γενοκτονίας  θα ήταν, υπό άλλες συνθήκες, μια ακόμα υπόμνηση των φρικαλεοτήτων των αρχών του 20ου αιώνα, η οποία θα ξεχνιόταν στο μπαούλο με τις υποχρεώσεις μέχρι την επόμενη φορά. Φέτος όμως συμπίπτει με γεγονότα που επιβεβαιώνουν και συνεχίζουν τη γενοκτόνο πολιτική, τα οποία ο κόσμος παρακολουθεί αδιάφορος.


Tαινία γιὰ τὸν Ἅγιο Λουκᾶ τὸν Ἰατρὸ

 


Νέα ταινία ἐμπνευσμένη ἀπὸ τὴν ζωὴ τοῦ Ἁγίου Λουκᾶ ἐπισκόπου Συμφερουπόλεως ἒγινε στην Οὐκρανία. Ἀνάλογης ποιότητας μὲ τὴν συγκλονιστικὴ ρώσικη ταινία «Τὸ Νησί», ἡ ὁποία ἀπέσπασε πολλὰ κινημοταγραφικὰ βραβεῖα, ἡ καινούρια ταινία ἀφιερωμένη στὸν βίο τοῦ Ἁγίου Λουκᾶ καταγομένου ἀπὸ τὸ Κέρτς τῆς χερσονήσου τῆς Κριμαίας. 

O Μυστράς αφ’ υψηλού

 

Ο Μυστράς είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά σημεία της χώρας μας και πέρα από την ιστορική και αρχαιολογική του σημασία, η κοιμισμένη πλέον Πολιτεία αποτελεί ένα λαμπρό δείγμα αρχιτεκτονικής και αξίζει να την περπατήσετε.

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Μακεδονία Ελληνισμός,: Τίποτα δεν ξεχάστηκε, τίποτα δεν θα ξεχαστεί, Αντίσταση στη Λήθη και την Υποταγή!

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Μακεδονία Ελληνισμός: Τίποτα δεν ξεχάστηκε, τίποτα δεν θα ξεχαστεί! 


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας 


Λευτεριά στους Φρέντυ Μπελέρη και Παντελή Κοκαβέση

 

 





Νικόλαος Σιαλμάς



 Άη Στράτης 18-6-92

Ακρωτήριο Τρυπητή


Ο Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς

έπεσε στην προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο στις 18 Ιουνίου του 1992.


Η Αλβανία καταρρέει πληθυσμιακά – Σε 80 χρόνια θα έχει «αδειάσει»

 


Στην Αλβανία η μείωση του πληθυσμού αποτελεί 
ίσως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα. 
Όπως γράφουν τοπικά ΜΜΕ και αναμεταδίδει το 
Βαλκανικό Περισκόπιο, ο πληθυσμός στην Αλβανία συρρικνώθηκε απότομα τα τελευταία χρόνια.

Ένα γεγονός που φέρνει άσχημα νέα στην κοινωνία 
αλλά και στην οικονομία της χώρας.

Μυστράς: Η Βυζαντινή καστροπολιτεία της Λακωνίας

 

Η ίδρυση του Μυστρά συνδέεται με την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους της Δ΄ Σταυροφορίας το 1204: η Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατακερματίζεται, η Πελοπόννησος παραχωρείται στη φράγκικη οικογένεια των Βιλλεαρδουίνων, που ιδρύει το Πριγκηπάτο της Αχαΐας και λίγα χρόνια αργότερα, το 1249, ο φράγκος πρίγκιπας Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος κτίζει το κάστρο του Μυζηθρά στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, σε θέση καίρια για τον έλεγχο της κοιλάδας του Ευρώτα.