Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Για το 1821

 


Ο αφιερωματικός τόμος "Η δική μας Επανάσταση δεν μοιάζει με τις άλλες" του περιοδικού Ενδοχώρα, θα παρουσιαστεί στις 21 Νοεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη.

Εκδήλωση παρουσίασης του αφιερωματικού τόμου «Η δική μας Επανάσταση δεν μοιάζει με τις άλλες» του έγκριτου περιοδικού «Ενδοχώρα» για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 11:30 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης (παραπλεύρως του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου).

Ομιλητές:
  • Χρήστος Κακαλής, Χημικός Msc, Γενικός Γραμματέας Πολιτιστικού Συλλόγου «Ενδοχώρα».
  • Αλεξάνδρα Γκουλιάμα, Φιλόλογος, Δρ ΔΠΘ, Σύμβουλος Παιδείας Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης.
  • Θεοφάνης Μαλκίδης, Δρ Παντείου Πανεπιστημίου και επιμελητής του τόμου .


Παύεις να έχεις άνθρωπο....

 


«Αφαίρεσε το αυτεξούσιο από τον άνθρωπο και τότε 

 

Κυριάκος Μάτσης : « για την Ελλάδα!»

 


Κυριάκος Μάτσης –  Άνθρωπος προικισμένος με σπάνιες αρετές

Ο Κυριάκος Μάτσης, το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά της αγροτικής οικογένειας του Χριστοφή και της Κυριακούς, γεννήθηκε την 23η Ιανουαρίου του 1926 στο ορεινό Παλαιχώρι, της επαρχίας Λευκωσίας. Μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο του χωριού του, πηγαίνει στο Γυμνάσιο της Αμμοχώστου, όπου διακρίνεται για την πνευματική και εθνική του δράση.

 

17 Νοεμβρίου 1940 : Η άγνωστη επιχείρηση Ελλήνων κομάντο στο Αγαθονήσι

 

Ένα περιστατικό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, διαδραματίστηκε λίγες μέρες μετά την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Ενώ οι μάχες στις οροσειρές της Πίνδου βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 1940 μία μικρή ομάδα «κομάντος» έκανε απόβαση στο νησάκι Αγαθονήσι, που βρισκόταν όπως και όλα τα Δωδεκάνησα, υπό ιταλική κατοχή από το 1912.

 

Αποκαλύψεις για Κραν – Μοντανά: «Πρώτα-πρώτα έχετε καταλάβει τι είναι αυτά τα έγγραφα;»

 


Τι προσπαθούν να αποδείξουν όσοι επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των πρακτικών από τις συναντήσεις του Κραν Μοντάνα, που αποκαλύπτει ο Φιλελεύθερος, ή όσοι ανακαλύπτουν σκοπιμότητες πίσω από τη δημοσίευση, δύσκολο να αντιληφθούμε. 

 

14 Νοεμβρίου 1821 : Το Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας

 

kassandra

Στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης του 1821 η Μακεδονία έχει να επιδείξει μεγάλα και εξαιρετικής σημασίας γεγονότα όπως η εξέγερση της Χαλκιδικής, οι σφαγές της Θεσσαλονίκης και ο «ΧΑΛΑΣΜΟΣ της ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ».

 

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Μνήμη Νεοκλή Σαρρή:«σε λίγα χρόνια οι Τούρκοι θα κάνουν τους Έλληνες να σκέφτονται σαν Τούρκοι .....»



Θεοφάνης Μαλκίδης 

Για τον αείμνηστο πανεπιστημιακό μας δάσκαλο
 Νεοκλή Σαρρή.

Δέκα χρόνια χωρίς αυτόν....

Υπήρξα ένας από τους χιλιάδες φοιτητές σου και συνδέθηκα, όπως άλλωστε το συνήθιζες, γιατί έτσι ήταν η παιδεία σου,  με δεσμούς (εκ)παίδευσης, εκτίμησης και φιλίας.
 

Πότε ;

 


chickens-web

Πότε θα ανθίσουνε τούτοι οι τόποι ;

Η ζωγράφος Μελίνα Γιαλαμά παρουσιάζει μία επετειακή έκθεση γεμάτη Ελλάδα!

 


Το Σάββατο 20 Νοεμβρίου από τις 12:00 ως τις 20:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο «Ανέσπερον Φως» της ζωγράφου Μελίνας Γιαλαμά. Η έκθεση θα λάβει χώρα στην Chalkos Gallery (Ιουστινιανού 21 Θεσσαλονίκη) από τις 20 Νοεμβρίου 2021 μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2021.

 

Ερντογάν, ο πρώτος κρατικός διακινητής παράνομων μεταναστών

 

Η νέα επιχείρηση υβριδικής επίθεσης κατά της ΕΕ

Αυτό που συμβαίνει στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας είναι μια ανθρωπιστική  τραγωδία, στο πλαίσιο μιας προσχεδιασμένης επιχείρησης υβριδικής επίθεσης στα εξωτερικά  σύνορα της ΕΕ από το καθεστώς της Λευκορωσίας, λόγω των κυρώσεων που η ΕΕ τού επέβαλε. 

 

Η δημογραφική καθίζηση του Ελληνισμού στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον

 

63080780

Ένα ζήτημα που προκύπτει μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι το ζήτημα του δημογραφικού. Διανύουμε μία ιδιαίτερη περίοδο, κατά την οποίαν όλες οι παράμετροι ισχύος του Ελληνισμού βρίσκονται σε κατηφορική πορεία. Πρόκειται για μία αποσύνθεση που ξεκινά από το οικονομικό και καταλήγει στο κοινωνικό και το εθνικό επίπεδο. Ένα ουσιώδες ζήτημα είναι η πληθυσμιακή υπόσταση του Ελληνισμού και στα δύο κράτη του (Ελλάδα-Κύπρο), η οποία αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς προς αρνητικές τιμές. Η αλλαγή αυτή συντελείται με όλους τους δυνατούς τρόπους, τους οποίους θα εξηγήσουμε παρακάτω.

 

Θουκυδίδης : Διαχρονικά αναλλοίωτος


KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ο Θουκυδίδης, του οποίου το έργο Η ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου έχουν μελετήσει οι μεγαλύτεροι διεθνολόγοι, θεωρητικοί της στρατηγικής, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί, αναγνωρίζεται ως ο πρώτος πραγματικός ιστορικός, ο οποίος προήγαγε την ιστορική έρευνα και αντικειμενικότητα, προσεγγίζοντας την ιστορία με επιστημονικό τρόπο.

 

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Προπαγάνδα

 


The art assembly line of female students engaged in copying World War II propaganda posters, New York, 1942

 

 

Όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον.


Κύπρος μου αγαπημένη

 

unnamed

«Άρχισα να ανησυχώ και νομίζω πρέπει να βγάλουμε λεφτά στην Αθήνα και να αγοράσουμε και ένα διαμέρισμα εκεί. Για ασφάλεια».

Έτσι περίπου ελέχθη μέσα στην πολύ πλούσια σμυρνιώτικη οικογένεια στο σπουδαίο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση, «Σμύρνη μου αγαπημένη». Είναι μια οικογενειακή ιστορία που εκτυλίσσεται  το 1917-1923, ένα κομμάτι της Μεγάλης Ιστορίας της εποχής, μέσα στην ατμόσφαιρα της «χαμένης ρωμαίικης Σμύρνης», όπως λέει η σκηνοθέτης.

 

Ο Ταγίπ μιλά για το ¨σπαθί των γκιαούρηδων¨

 


Από την  ομιλία του Ταγίπ σήμερα, σημειώσαμε τα εξής :

 

Η κουλτούρα του εγωισμού


download

«…η  κουλτούρα του φιλελεύθερου εγωισμού και του αγοραίου καταναλωτισμού δεν μπορεί να υποστηρίξει τις υπαρξιακές αγωνίες και τον συναισθηματισμό ».

 

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Ελευθερία

 


Η ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΔΩΡΕΑΝ e-book : 1922 : Η Μικρασιατική Καταστροφή και η Γενοκτονία της Μνήμης

 


… Η ιστορία ουδέποτε υπήρξε προδιαγεγραμμένη. Υπάρχουμε εμείς, οι απόγονοι αυτού του γένους, το έθνος των Ελλήνων, εμείς που για να πάψουμε να μισούμε τον εαυτό μας, για να πάψουμε να στριφογυρνάμε στην ίδια εκείνη πληγή, για να μπορέσουμε να πεθάνουμε με αξιοπρέπεια, θα πρέπει εδώ και τώρα να πραγματοποιήσουμε ένα άλμα στην ασύμπτωτη τροχιά του μέλλοντός μας. Εμείς οι νεοέλληνες, Ελλαδικοί, Κύπριοι και ξενωμερίτες, γεννημένοι το 1922, όσοι διακηρύττουμε τη βούλησή μας να ζήσουμε έχοντας αναλάβει τη μνήμη μας στο ακέραιο, την ιστορία μας στο ακέραιο, γνωρίζοντας όμως ότι είναι εδώ, στα χέρια μας, το μέλλον μας. Και πάντα όσο θα υπάρχει ένας Φαρμάκης και μια Αγέλαστος Πέτρα να μιλάει γι’ αυτόν, για τα γραΐδια της Ελευσίνας που λατρεύουν την Παναγιά με τα χαρακτηριστικά της Δήμητρας, ένας Σολωμός Σολωμού για να υψώνεται αγέρωχος στον ιστό της σημαίας και να εξαγοράζει με το μαύρο του πουκάμισο τη δειλία και τη ντροπή μας, θα λέμε πως, εμείς που γεννηθήκαμε το ’22, επιτέλους καμαρώνουμε «γι’ αυτά τα ανάγλυφα μιας τέχνης ταπεινής», για τις χαμηλές πόρτες που έχουν τα εκκλησάκια μας, αυτές που σε κάνουν να σκύψεις για περάσεις στο εσωτερικό τους. Ξέρουμε πως αυτό το έκαναν οι πρόγονοί μας γιατί έμπαιναν μέσα οι Τούρκοι με τ’ άλογά τους. Όμως εκεί και μ’ αυτό τον τρόπο διαμορφώθηκαν και τα πρότυπα μιας αισθητικής…

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Μέρος Α’

Η τομή Της Σύνταξης
Ένα τηλεγράφημα Κ. Mαργαρίτης
Η καρατόμηση της ελληνικής κοινωνίας από το εθνικό κράτος Ν. Σαρρής
Σμύρνη 80 χρόνια μετά. Γιατί Π. Κουνάδης
Η μικρασιατική εκστρατεία Κ. Χατζηαντωνίου


Χρυσόστομος Σμύρνης προς Βενιζέλο
Μαρτυρία από την φλεγόμενη Σμύρνη Κ. Χατζηαντωνίου
Δεξιά και Mικρά Ασία Β. Αγτζίδης
Αριστερά και Mικρά Ασία Β. Αγτζίδης
Βενιζέλος της ήττας Β. Αγτζίδης
1922, η σφαγή των κομμουνιστών Γ. Α. Λεονταρίτης
Η κατάσταση στην εγγύς Ανατολή Ν. Ψυρούκης

Μέρος Β΄

Το χαμένο μυθιστόρημα Β. Φτωχόπουλος
Το τραγούδι των προσφύγων Κ. Παλαμάς
Το έπος της προσφυγιάς του ’22 Ν. Χ. Βικέτος
Οι πρόσφυγες στο μεσοπόλεμο Δ. Λιβιεράτος
Πρόσφυγες στο Αίγιο
Πρόσφυγες στη Θράκη Θ. Μαλκίδης


Τὰ «αἰώνια ἐρωτήματα» τοῦ ἀνθρώπου

 



μήν, μν λέγω μν ἐὰν μὴ ὁ κόκκος τοσίτου πεσν ες τν γν ποθάν, ατς μόνος μένει· ἐὰν δὲ ἀποθάν πολν καρπν φέρει» (ωάν. 12, 24). Ντοστογιέφσκι, δελφοΚαραμαζώφ, παντα [στν κδ. τς Σοβιετικς καδημίας, ΜόσχαΛένιγκραντ], Τόμος 14, σελ. 5 κα281).

Γιτν Ντοστογιέφσκι χουν γραφτεπολλά, καθς καγιτ«καταραμένα προβλήματά του», γιὰ ἐκενα δηλαδτ«αώνια ρωτήματα» μτὰ ὁποα σχολήθηκε σλη του τν ζωκαγιτὰ ὁποα γραφε παράμιλλα. Τβασικό του πρόβλημα τν ρώων του, ταν, πως εναι γνωστό, Θες καὶ ἡ ἀθανασία τς ψυχς. ν τούτοις νομίζουμε τι θεμαστε κριβέστεροι ν αττδιττπρόβλημα τθεωρήσουμε σν να καμοναδικπρόβλημα, τπρόβλημα τοῦ ἀνθρώπου, πως κανε καὶ ὁ ἴδιος Ντοστογιέφσκι.

 

Οθωμανική στρατηγική υποχρεωτικής μετανάστευσης και αποικισμού

 

Aπό το «Sürgün» του 1571 στις σημερινές ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στην Κύπρο

 

H διαχρονική παθογένεια της ελληνικότητας

 

relief_with_menander_and_new_comedy_masks_-_princeton_art_museum

Μία από τις πιο γνωστές και καταξιωμένες Ελληνίδες του εξωτερικού, η βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή ιστοσελίδα The Huffington Post στο πλαίσιο ενός αφιερώματος για την ελληνική ταυτότητα σήμερα, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «Η αρχαία ιστορία αθηνειάζει, η νεοτάτη ιστορία πελοποννησιάζει, η δε μεσαιωνική ιστορία βυζαντινίζει». Πράγματι, τόσο η ιστοριογραφία όσο και η ίδια η ιστορία χαρακτηρίζονται από αυτό το διαχρονικό γνώρισμα και συνάμα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός και γι’ αυτό θα επιχειρηθεί μια πρώτη προσέγγιση στο εν λόγω ζήτημα.

 

¨Ανάμεσα στους ηγέτες του κόσμου εγώ είμαι ο πιο παλιός¨



Σε συνάντηση με τυχαίους υποτίθεται νεολαίους ο Ερντογάν απάντησε σε ερωτήσεις -σέντρα. Μεταξύ αυτών που είπε σημειώσαμε τα εξής :

 

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Επιδοτούμενοι -αερομεταφερόμενοι εισβολείς....

 


Θ. Μαλκίδης 


Όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης  από την Τουρκία,   οι Τουρκικές Αερογραμμές (Turkish Airlines) δεν θα δέχονται πλέον υπηκόους Συρίας, Ιράκ και Υεμένης στις πτήσεις της προς το Μινσκ εκτός από κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων, κατά δήλωση του Γιακούμπ Κούμοχ, επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου Διεθνούς Πολιτικής της Πολωνίας και πρώην απεσταλμένου στην Τουρκία.

 

H ΕΕ βρισκόταν σε συζητήσεις για να συμπεριλάβει αερομεταφορείς τρίτων χωρών, όπως η Turkish Airlines και η Belavia, στον διευρυμένο κατάλογο κυρώσεων για εμπορία και λαθρεμπόριο ανθρώπων. Αυτή η απειλή φαίνεται πως απέδωσε καρπούς:

 «Στο τέλος της ημέρας, η αγορά της ΕΕ είναι πιο σημαντική από 10 επιπλέον πτήσεις προς τη Λευκορωσία», δήλωσε με νόημα ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Με την συμφωνία οι τουρκικές αρχές θα αναστείλουν τις πωλήσεις εισιτηρίων απλής μετάβασης προς το Μινσκ από την Τουρκία. Θα εμποδίσουν επίσης τη λευκορωσική αεροπορική εταιρεία Belavia να χρησιμοποιεί το δίκτυο της Turkish Airlines στη Μέση Ανατολή, από όπου μετανάστες πετούσαν για Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια έπαιρναν περαιτέρω πτήσεις για το Μινσκ. Τρίτον, η αεροπορική εταιρεία θα σταματήσει να πωλεί εισιτήρια από Κωνσταντινούπολη προς το Μινσκ σε άτομα συγκεκριμένων εθνικοτήτων.

Συμπέρασμα : 

οι Τουρκικές Αερογραμμές παραδέχτηκαν την συμμετοχή τους, ως δεκανίκι του τουρκικού επεκτατισμού, στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Αποδείχθηκε επίσης ότι η μοναδική γλώσσα που καταλαβαίνει η Τουρκία είναι αυτή των κυρώσεων.

Η συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ


Διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Φιοντόρ Μιχάηλοβιτς Ντοστογέφσκυ.

 

 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και γένι 
 
 
 
Αναφερόμενος στο έργο του έλεγε ο ίδιος ο Ντοστογέφσκυ:
 
 

Μή φοβάσαι δέν εἶσαι μόνος



 

Μή φοβάσαι δέν εἶσαι μόνος. Μόνος εἶναι ἐκεῖνος πού δέν γνωρίζει τὸν Θεὸ ἄκομα καὶ ἂν ὅλοι οἱ ἄνθρωποι συναναστρέφονται μαζὶ του.
Αὐτός, καὶ στήν πιὸ πολυάριθμη κοινωνία, θὰ ἔλεγε- ὅπως καὶ τώρα λένε κάποιοι- «βαριέμαι, δέν ξέρω τί θέλω νά κάνω μὲ τὸν ἑαυτό μου, ὅλα εἶναι βαρετά». 

 

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος : Ο χρυσόρροας ποταμός της Εκκλησίας μας

 

 
ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: Ο ΧΡΥΣΟΡΡΟΑΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ
 

Ο Χιώτης, ο Λέσβιος, ο Εβρίτης , ο κάθε ακρίτας, πρέπει να είναι ενημερωμένος και αποφασισμένος



Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν ξεχάσει μια βασική αρχή. Όταν σου δίνουν αφειδώς χρήματα, κάποιο επώδυνο αντάλλαγμα θα ακολουθήσει.

 

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Από την εισβολή και την κατοχή,στο ψευδοκράτος και τη δήθεν «Λύση»......

 

Αποτέλεσμα εικόνας για σολωμός σολωμού κύπρος

Από την εισβολή και την κατοχή,στο ψευδοκράτος και τη δήθεν «Λύση»......

Θ. Μαλκίδης


Σε κάθε άλλη περίπτωση η εισβολή στην Κύπρο και η κατοχή της φασιστικής Τουρκίας, θα αποτελούσε σημαντικό και  κεντρικό θέμα στον Ελληνισμό,  στους διεθνείς οργανισμούς και στην συζήτηση στο διεθνές σύστημα. Όχι υποκριτικά όπως σήμερα, αλλά με όρους ουσίας και πραγματικής κατάστασης. Όχι εξίσωσης θύτη και θύματος.
 

Ἡ ἀλήθεια δὲν ἐξαρτᾶται ἀπὸ τὸ πλῆθος .Ἔστω καὶ ἕνας φτάνει!

 

 

... Πρόσεχε λοιπόν, ἀδελφέ, τί λέγει ὁ μέγας Βασίλειος σ΄ἐκείνους ποὺ κρίνουν τὴν ἀλήθεια ἀπὸ τὸ πλῆθος.
 

¨Ο ένας στους δέκα τηλεθεατές στον κόσμο βλέπει τουλάχιστον ένα τουρκικό σίριαλ

 

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ερσόι , στο παρακάτω βίντεο ακούγεται να λέει τα εξής :

 

Η αποτυχημένη προσπάθεια του Ερντογάν να ελέγξει τα Σκόπια

 

«Πώς αποτυγχάνει η προσπάθεια του Ερντογάν να καταλάβει τα Σκόπια!»


  Η ανατροπή του Ζόραν Ζάεφ είναι ένας καθαρός ρωσο-τουρκικός ελιγμός που επιδιώκει να κρατήσει με δυσκολία τα  Δυτικά Βαλκάνια έξω από το φυσικό μέρος των φιλοδοξιών των πολιτών τους…, σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα.

 

70.000 χρόνια ανθρώπινης ιστορίας σε 400 σελίδες

 

YuvalNoahHarariSapiensABriefHistoryOfHumankindFeatured

Από πού ερχόμαστε; Η ακόρεστη περιέργειά μας για τις ρίζες μας έχει προκαλέσει μία σειρά από διαφορετικές απαντήσεις προς αυτό το ερώτημα. Κάποιες μπορεί να ευσταθούν και κάποιες όχι. Χρόνια τώρα, ανθρωπολόγοι, κοινωνιολόγοι, ιστορικοί, καθώς και μια πλειάδα από διαφορετικούς επιστήμονες συνεργάζονται ούτως ώστε να καταφέρουν να ανακαλύψουν αυτό που θα λέγαμε ψύλλους στα άχυρα. 

 

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Αγώνας και Ελευθερία




 Αν δεν αγωνιζόμαστε, ας έχουμε τουλάχιστον την ευπρέπεια 

H πολυμορφία και οι προσλαμβάνουσες της ελληνικότητας

 

%ce%b5%ce%b3%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82

Στο προηγούμενό  άρθρο υποστηρίξαμε ότι η δημιουργία της «τυπικής-συμβατικής» ελληνικότητας οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες, τον έντονο και διαχρονικό αθηνοκεντρισμό του μητροπολιτικού κράτους και τον «υπεροπτικό» ετεροπροσδιορισμό μερίδας Ελλήνων με βάση άλλες ελληνικές κοινότητες εντός και εκτός ελλαδικής επικράτειας. Το τελευταίο μπορεί να ερμηνευθεί και ως παράγωγο τόσο του αθηνοκεντρισμού όσο και της μη κατανόησης ότι έθνος και κράτος –τουλάχιστον στην ελληνική περίπτωση– δεν ταυτίζονται.

 

Η Κύπρος δεν ανήκε ποτέ σε Έλληνες¨….

 

Ο υπουργός Αμύνης Ακάρ είπε :

Όλες οι ενέργειές μας είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο. Προβλήματα υπάρχουν αλλά εμείς θέλουμε να τα επιλύσουμε με διαπραγματεύσεις. Όταν συναντήθηκα με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας, ενάντια στον ισχυρισμό των Ελλήνων πως “Οι Τούρκοι είναι επεκτατικοί”, του είπα “Σας παρακαλώ, δείτε την ιστορία και το χάρτη, μιλάμε για μια χώρα που από το 1832 και μετά έχει μεγαλώσει τρεις φορές“.  Προσπαθούν να φορτώσουν τα προβλήματα Ελλάδας-Τουρκίας σε ΕΕ και ΗΠΑ.

 

Nικόλαος Σπηλιάδης : Ο αυθεντικότερος ιστορικός της Επανάστασης

 

1821

Νικόλαος Σπηλιάδης: Ο αυθεντικότερος ιστορικός της Επανάστασης

 

Μοραβιέτσκι : ¨ Βοηθήσαμε την Τουρκία στις πυρκαγιές και τον τουρισμό, αλλά η Τουρκία…

 

Η Πολωνία επέκρινε την Τουρκία  ότι διατηρεί έναν ανοιχτό διάδρομο μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Μινσκ και ότι βοήθησε τη Λευκορωσία να φέρει χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορά της με την Πολωνία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του κοινοβουλίου δήλωσε πως ¨Βλέπουμε ότι [οι τουρκικές ενέργειες] είναι πλήρως συγχρονισμένες με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Μας ενοχλεί, δεν μας αρέσει¨