Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Θ. Μαλκίδης :H Γενοκτονία των Ελλήνων .Θράκη, Μικρά Ασία, Πόντος . Διδακτικό εγχειρίδιο .

 


 Θ. Μαλκίδης :H Γενοκτονία των Ελλήνων .Θράκη, Μικρά Ασία, Πόντος . Διδακτικό εγχειρίδιο 

Το Σύνταγμα των Ελλήνων στο άρθρο 16 παράγραφος 2 αναφέρει τα εξής: «H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».  

Το παραπάνω απόσπασμα από το Σύνταγμα είναι σαφές
και η  αναγκαιότητα για ένα διδακτικό εγχειρίδιο που θα δείχνει την οδό της αναγνώρισης μέσω της παιδείας,  ώθησαν την προσπάθειά μας για τη δημιουργία του βιβλίου για τη Γενοκτονία στη Θράκη, στη Μικρά Ασία, στον Πόντο. Το εγχειρίδιο απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  

28 Αυγούστου 1944: Ολοκαύτωμα Μαλάθυρου ΧανίωνΜαλάθυρος Χανίων: Ένα ακόμη ατιμώρητο Ναζιστικό Ολοκαύτωμα

Η 28η Αυγούστου 1944 ήταν η ημέρα που οι Ναζί διέπραξαν ένα ακόμη μαζικό έγκλημα στο μαρτυρικό χωριό Μαλάθυρο στην ορεινή ενδοχώρα της πρώην επαρχίας Κισάμου. Τότε που  το χωριό τυλίχθηκε στο πένθος εξαιτίας της εκτέλεσης του ανδρικού πληθυσμού από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Εξήντα δύο (62) άνδρες έστησαν οι Γερμανοί στο εκτελεστικό απόσπασμα μέσα στο φαράγγι πλησίον του Μάκρωνα, γειτονιά του Βουλγάρω .

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Μνήμη Ηρώων στην Κύπρο το 1974.

 ΣΤΗΝ ΙΕΡΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ
ΤΗΣ  ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
1974


Το κείμενο για τον ΗΡΩΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΠΑΥΛΟ ΚΟΥΡΟΥΠΗ διοικητή του 251 Τάγματος Πεζικού της Κερύνειας, ήταν μια ομιλία του γράφοντος, το 2008 σε ειδική τελετή Μνήμης & Τιμής που οργάνωσε στη Λευκωσία ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Πυροβολικού.

Η ομιλία, μαζί με έναν τιμητικό πρόλογο του πολεμιστή - ταγματάρχη διοικητή του 336 Τάγματος Εφέδρων του 1974 στον Άγιο Παύλο Λευκωσίας, και λοχαγού το 1964 στις Μάχες της Τηλλυρίας με τον νεοσύστατο τότε 206 Τάγμα Πεζικού της Εθνικής Φρουράς, στρατηγού εν αποστρατεία Δημήτρη Αλευρομάγειρου, κυκλοφορεί ήδη σε βιβλιαράκι των εκδόσεων ΑΙΓΑΙΟΝ και διατίθεται στο βιβλιοπωλεί ΕΡΜΑ της Λευκωσίας για όσους ενδιαφέρονται.


ΟΜΙΛΙΑ του Λάζαρου Μαύρου 

ΓΙΑ ΤΟΝ Η Ρ Ω Ι Κ Ο ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ 
Π Α Υ Λ Ο Κ Ο Υ Ρ Ο Υ Π Η 

ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ 2 5 1 Τ. Π. ΤΗΣ Κ Ε Ρ Υ Ν Ε Ι Α Σ 

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι να πούνε.


Θ. Μαλκίδης 

Με τα λόγια του Καβάφη για τον Ελληνισμό της Κύπρου, του Αιγαίου και της Θράκης. 


Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα

Που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι

Να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει

Έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντας το πέρα

 

Πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθσί του.

Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι,

Όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει

Εκείνο το όχι – το σωστό- εις όλην την ζωή του.  

Η συνέντευξή μου στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 


Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Αιχμηρό σκίτσο κατά Ερντογάν στην Αυστραλία - Το φέσι με τις νεκροκεφαλές και ένα πύρινο άρθρο

 Αιχμηρό σκίτσο κατά Ερντογάν στην Αυστραλία - Το φέσι με τις νεκροκεφαλές και ένα πύρινο άρθροΜε ένα πύρινο άρθρο του δημοσιογράφου Luke Slattery που καταγράφει δίχως στρογγυλοποιήσεις την τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας και ταυτόχρονα καλεί τους Αυστραλούς να απόσχουν από μελλοντικές εκδηλώσεις για την επέτειο της απόβασης στην Καλλίπολη σε τουρκικό έδαφος, ως διαμαρτυρία για όσα έχει πράξει και συνεχίζει εναντίον της Ελλάδας, η εθνικής κυκλοφορίας εφημερίδα «Τhe Australian» έδωσε το στίγμα της αυστραλιανής κοινής γνώμης για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο και προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια και επίσημη αντίδραση της Τουρκίας.

Το κείμενο το οποίο συνοδεύεται από ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σκίτσο του Eric Lobbeck, το οποίο απεικονίζει τον Τούρκο πρόεδρο να κρατά ένα φέσι με νεκροκεφαλές, οδήγησε τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αυστραλία Korhan Karakoc να εκφράσει τη δημόσια δυσαρέσκεια της χώρας του, με τη σημείωση πως -κατά τη γνώμη του- δεν αποτυπώνει τα αισθήματα των Αυστραλών για την Τουρκία.

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Το μοναδικό δικαστήριο που αφορά την Τουρκία είναι το Διεθνές Ποινικό της Χάγης


Θεοφάνης Μαλκίδης

Η Χάγη που αφορά την Τουρκία είναι το Διεθνές Ποινικό της Δικαστήριο. 

 

Στο τέταρτο βιβλίο του, ο  Ηρόδοτος αναφέρεται στους  Πέρσες που  ζητούσαν «Γη και Ύδωρ» απ' τις πόλεις και τους λαούς που τους παραδίδονταν και ειδικότερα  στην απάντηση του Βασιλιά Ιδαθύρσου των Σκυθών προς τον  Δαρείο. Στο πέμπτο βιβλίο, ο πατέρας της Ιστορίας, γράφει για το Βασιλιά των Περσών Δαρείο ο οποίος ζητά «Γη και ύδωρ»  από τον Βασιλιά των Μακεδόνων Αμύντα, ενώ  στο έκτο βιβλίο, αναφέρεται στους αγγελιαφόρους που φτάνουν σε όλη την Ελλάδα που ζητούν την παράδοσή της.


Δήλωση υποταγής από κάθε δικαίωμα, πράξη αναγνώρισης πάνω σε όλα, ακόμα και οι ζωές τους, οι οποίες άνηκαν στον Βασιλιά των Περσών.  Όταν,  οι αγγελιαφόροι έφτασαν στην Σπάρτη και την Αθήνα, απαιτώντας γη και ύδωρ, οι μεν Σπαρτιάτες τους πέταξαν σε ένα βαθύ πηγάδι,  οι δε  Αθηναίοι σε ένα βάραθρο, λέγοντάς τους πως θα τα βρουν εκεί….


Από τις αρχές του 20ου  αιώνα με το σχεδιασμό, την οργάνωση και την εκτέλεση της Γενοκτονίας από το Οθωμανικό- Νεοτουρκικό κράτος και στη συνέχεια από το καθεστώς του δασκάλου του Χίτλερ Μουσταφά Κεμάλ ξεκίνησε το σχέδιο εξαφάνισης του Ελληνισμού της Ιωνίας, του Πόντου, της Θράκης, της Καππαδοκίας. Στη συνέχεια η Τουρκία επεδίωξε και κατάφερε να εξαφανίσει τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Τενέδου και της Ίμβρου με μεθόδους Ολοκαυτώματος που κατέληξαν σε «νύχτες κρυστάλλων» (Σεπτεμβριανά), οικονομικό στραγγαλισμό και απελάσεις, ενώ η Κύπρος ήταν αυτή που δέχτηκε εν τέλει και τη στρατιωτική έκφραση του κρατικού και παρακρατικού μηχανισμού.

Το Αιγαίο σήμερα  αποτελεί πλέον το σχετικό Τουρκικό επεκτατικό δόγμα με θεωρίες και πρακτικές για «Γαλάζιες Πατρίδες» και «Στρατηγικό βάθος» που είναι αντιγραφή και εξέλιξη του μεσοπολεμικού «ζωτικού χώρου» του Χίτλερ και των Ναζί:  Θαλάσσιες ζώνες, ενεργειακά,  αποκλειστική οικονομική ζώνη, υφαλοκρηπίδα,  εναέριος χώρος, ως ζητήματα του «διαλόγου» και της Χάγης.


Πρέπει  όμως να γίνει   ξεκάθαρο αφού ετοιμάζεται ως διαπίστευση- διαπίστωση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο  η προσφυγή στη Χάγη, το εξής :  Εάν η Ελλάδα εναποθέσει στα χέρια του Δικαστηρίου την εθνική της κυριαρχία κινδυνεύει να χάσει κατά ποσοστό εδάφη-νησιά, αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα), εναέριο χώρο και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ή ό,τι απαιτήσει η Τουρκία. Και όλα έχοντας επιπλέον υπόψη τη Συμφωνία  της Μαδρίτης (1997), όπου η Ελλάδα αναγνώρισε «νόμιμα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας»  στο Αιγαίο και παραιτήθηκε από ενέργειες «χωρίς την συγκατάθεση της Τουρκίας» και το Ελσίνκι (1999) , όπου η Ελλάδα υπέγραψε το κείμενο συμπερασμάτων της ΕΕ, όπου η χώρα μας αποδέχτηκε «όλες τις εκκρεμούσες συνοριακές διαφορές και άλλα σχετικά θέματα».

Επιπλέον η Ελλάδα με δήλωσή της, το 1994, αναγνώρισε ως υποχρεωτική τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, υπό την αίρεση της αμοιβαιότητας, αντίθετα η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει τη γενική δικαιοδοσία, ενώ είναι γνωστόν ότι δεν έχει υπογράψει ούτε τη Σύμβαση περί Δικαίου της θάλασσας (1982) . Οπότε με ποιο δίκαιο θα δικάσει η Χάγη τον μονομερή (!) διαμοιρασμό του Αιγαίου και της ελληνικής ΑΟΖ αφού η Ελλάδα δεν διεκδικεί κάτι από την Τουρκία;

Ο σεβασμός και η επίκληση του διεθνούς δικαίου πρέπει να μετουσιώνεται σε πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες και στρατιωτική ετοιμότητα οι οποίες οφείλουν προστατεύουν τα εθνικά μας συμφέροντα. Είναι σίγουρο ότι χρειάζεται λειτουργική και πρακτική αντιμετώπιση των εξαιρετικής σημασίας για τη συνέχειά μας ζητημάτων. Ο αληθινός Ελληνισμός δεν έχει καμία σχέση με την Ύβρη και τον ευτελισμό, με την παράδοση για λίγα χρόνια «ειρήνης»....


Η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ η αυτονόητη πολιτική και διπλωματική της πράξη  είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Είναι σαφές  παράλληλα ότι δεν βοηθούν κινήσεις όπως η μερική επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ή η μερική οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο που αναδεικνύουν το μη ρυθμιζόμενο ζήτημα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα από την Τουρκία υπέρ της ύπαρξης «ειδικών περιπτώσεων-περιστάσεων» στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο. Το πειρατικό πλοίο κατά κυριολεξία, «Ουρουτς Ρέις», αφού φέρει το όνομα του πειρατή του Αιγαίου στο Μεσαίωνα, δείχνει τις Τουρκικές προθέσεις.


 Η πρόταση είναι σαφής: η  μόνη Χάγη που αφορά την Τουρκία είναι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα ατιμώρητα εγκλήματά της. Για τα εγκλήματα εναντίον των Ελλήνων και άλλων λαών, εναντίον θρησκευτικών, εθνοτικών  και πολιτικών  ομάδων. Μετά τη καταδίκη της στη «Νυρεμβέργη» που της αναλογεί, όπως άλλωστε έγινε και σε περιπτώσεις άλλων κρατών, καθεστώτων και ηγετών, ειδικά για ζητήματα εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, όπως είναι η Γενοκτονία για την οποία δεν υπάρχει παραγραφή, τότε η περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής  Μεσογείου θα είναι διαφορετική…..

 

 Η συνέντευξή μου για τον Ελληνισμό και την Τουρκία στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας 

Και Φτωχοί και Αγράμματοι; Μνήμη Αγίου Κοσμά του Αιτωλού
Θ. Μαλκίδης

Και Φτωχοί και Αγράμματοι; Μνήμη Αγίου Κοσμά του Αιτωλού


«Ἁµαρτάνετε πολύ νά τά ἀφήνετε τά παιδιά ἀγράµµατα καί τυφλά, καί µή µόνον φροντίζετε νά τούς ἀφήσετε πλούτη καί ὑποστατικά, καί µετά τόν θάνατό σας νά τά τρῶν καί νά τά πίνουν καί νά σᾶς ὀπισολογοῦν. Καλύτερα νά τά ἀφήσετε φτωχά καί γραµµατισµένα, παρά πλούσια καί ἀγράµµατα» .

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο πατροΚοσμάς των υπόδουλων Ελλήνων, λέγοντας τα παραπάνω λόγια απευθυνόταν στο γένος των Ελλήνων που έβλεπε την καταπίεση των Οθωμανών και των συνεργατών τους να γίνεται ολοένα και σκληρότερη, έχοντας όμως πίστη στο Θεό και πεποίθηση στο Ρωμαίικο, ότι μπορούν τα γράμματα να γίνουν πρωταγωνιστικό μέσο απελευθέρωσης.