Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

«Να πάρουμε μια σταγόνα απ᾽ το αίμα σου να βάψουμε το δικό μας να μη μπορέσει πια ποτέ να το ξεθωριάσει ο φόβος».Μνήμη Γρηγόρη Αυξεντίου

 


Θεοφάνης  Μαλκίδης 

«Να πάρουμε μια σταγόνα απ᾽ το αίμα σου να βάψουμε το δικό μας να μη μπορέσει πια ποτέ να το ξεθωριάσει ο φόβος» : Για τον Γρηγόρη Αυξεντίου


Η συμπλήρωση εξήντα έξι ετών από τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου, από την κορύφωση του αγώνα του Έλληνα της Κύπρου για Ελευθερία, συμπίπτει με το θράσος των Τούρκων κατακτητών για την νομιμοποίηση των εγκλημάτων τους και με  την άτακτη υποχώρηση του αποκαλούμενου πολιτικού προσωπικού στην Κύπρο και την Ελλάδα. 

Προφανώς η θυσία του Αυξεντίου, το αγωνιστικό του φρόνημα, η Ελληνικότητά του, ο πατριωτισμός του, η αντίστασή του στην αποικιοκρατία και τον κατακτητή δε συμβαδίζουν με τα σημερινά, σε μία εποχή παγκόσμιου ψεύδους, όπως γράφει ο Τζώρτζ Όργουέλ.  Αυτό φαίνεται και από τη μοναδική αναφορά για τον Αυξεντίου στα σχολικά βιβλία της ελλαδικής  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι η φωτογραφία του.... 

Καλὸ εἶναι νὰ ὑπάρχεις, ἀλλὰ νὰ ζεῖς εἶναι ἄλλο πρᾶγμα

 


Ντοκιμαντέρ: «Φιλοθέη, ἡ Ἁγία τῶν Ἀθηνῶν»

 


H ταινία τῆς Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιοῦ «Φιλοθέη, ἡ Ἁγία τῶν Ἀθηνῶν» είναι  ἕνα ἱστορικὸ ντοκιμαντὲρ γύρω ἀπὸ μία μεγάλη μορφὴ ποὺ ἔδρασε στὴν τότε Ἀθήνα τῆς Τουρκοκρατίας καὶ ἰδιαίτερα στὴν... περιοχὴ ποὺ σήμερα εἶναι ὁ Δῆμος Φιλοθέης Ψυχικοῦ.


Μάρκος Μπότσαρης : Ο Λεωνίδας του 1821

 


Ο Σουλιώτης Μάρκος Μπότσαρης (1790-1823) είναι ένας από τους πιο αγαπητούς αγωνιστές της Εθνεγερσίας, στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Θυσιάστηκε στα 33 του χρόνια στη μάχη του Κεφαλόβρυσου Καρπενησίου. Ήταν 9 προς 10 Αυγούστου 1823. Στις 19 του ιδίου μηνός η Προσωρινή Κυβέρνηση της Ελλάδος εξέδωσε Θέσπισμα. Μεταξύ άλλων αυτό γράφει:


Ὁ Ἅγιος Νικόλαος ὁ Πλανᾶς



Τὸ διήγημα τοῦ Ἀλεξάνδρου Παπαδιαμάντη «Ἱερεῖς τῶν Πόλεων καὶ Ἱερεῖς τῶν χωρίων», ποὺ ἔγραψε τὸ 1896, ἀναφέρεται σὲ ἕναν ὄντως συνειδητοποιημένο καὶ ἄοκνο ἱερουργό, ποὺ μὲ τὴν ἀπεριόριστη καλοσύνη του, τὴν ὑπερβολική του ἀφιλοχρηματία, τὸ ἀκτινοβόλο ἱερατικό του ἦθος, τὴν ταπείνωσή του, καταξιώθηκε στὴ συνείδηση τοῦ λαοῦ ὡς Ἅγιος πολυαγαπημένος καὶ θαυματουργός. Ἕνα πρότυπο ἱερέα, ἁπλό, γνήσιο, ἀληθινό.
Ὁ πρῶτος ποὺ δίδει γραπτὲς μαρτυρίες γιὰ τὸν παπα-Νικόλα εἶναι ὁ Ἀλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Στὰ Ἀθηναϊκά του διηγήματα γράφει γιὰ τὸν ταπεινὸ ἱερέα ποὺ γνώρισε στὸ παρεκκλήσι τοῦ Προφήτου Ἐλισσαίου, στὸ Μοναστηράκι, τὰ ὅσα μαζὶ μὲ τὸν τριτεξάδελφό του, Ἀλέξανδρο Μωραϊτίδη, ἔζησαν στὶς ἀκολουθίες, ἑσπερινούς, ὄρθρους καὶ ἀγρυπνίες, στὶς ὁποῖες...
ἔψαλλαν οἱ ἴδιοι (ὁ Παπαδιαμάντης ὡς δεξιὸς καὶ ὁ Μωραϊτίδης ὡς ἀριστερὸς ψάλτης). Τὸν ὀνομάζει «ἄξιον λειτουργὸν τοῦ Ὑψίστου» καὶ τὸν ἀντιπαραβάλλει μὲ τοὺς «ἐπαγγελματίες ἱερεῖς».

Τὸ ἐκκλησάκι τοῦ Προφήτου Ἐλισσαίου, ποὺ χρονολογεῖται στὰ μέσα τοῦ 16ου αἰῶνα, ἀποτέλεσε τὰ χρόνια ἀπὸ τὸ 1885 ἕως τὸ 1942 «στέκι» λογοτεχνῶν καὶ λογίων της ἐποχῆς. Ἐκεῖ ἐκκλησιάζονταν, ἐξαιτίας τῆς ἐμβληματικῆς μορφῆς τοῦ Παπαδιαμάντη καὶ «ἐκ περιεργείας», γιὰ ν᾿ ἀκούσουν τὴ «φωνὴ γεμάτη εὐλάβεια», ὁ Παῦλος Νιρβάνας, ὁ Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ὁ Γιάννης Βλαχογιάννης, ὁ Γεράσιμος Βῶκος κ.ἄ.
Ἀπ᾿ ὅσα γράφει στὸν πρόλογο, φαίνεται ὅτι οἱ ἀγρυπνίες ξεκίνησαν γύρω στὸ 1885 καὶ σύντομα ἄρχισαν νὰ συμμετέχουν ἀδιαλείπτως οἱ δύο Σκιαθῖτες λογοτέχνες. Ὁ Παπαδιαμάντης πέθανε τὸ 1911, ἀλλὰ οἱ ἀγρυπνίες συνεχίστηκαν ἀπὸ τὸν Ἀλέξανδρο Μωραϊτίδη, ὁ ὁποῖος τὸ 1925, τέσσερα χρόνια πρὶν πεθάνει, πρόλαβε καὶ ἐξέδωσε τὴν Ἀκολουθία τοῦ Προφήτου Ἐλισσαίου.

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Μνήμη Αναστασίας Αδαμίδου

 



Η Αναστασία Αδαμίδου ήρθε πριν έξι χρόνια από την Κύπρο για να σπουδάσει στην Οδοντιατρική σχολή της Θεσσαλονίκης.


Μνήμη Κυπριανού Παπαϊωάννου

 



Πριν από λίγο ταυτοποιήθηκε  ο  αγαπημένος μας φοιτητής και φίλος Κυπριανός Παπαϊωάννου, ο οποίος μαζί με τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας δολοφονήθηκε στα Τέμπη. 

Ο Κυπριανός ήταν καταδρομέας και ένας υπέροχος άνθρωπος και Έλληνας,  αγαπούσε  την πατρίδα του και  αγωνίστηκε στη σύντομη επίγεια ζωή του, αφού ήταν μόλις εικοσιτριων ετών, για τη λευτεριά της κατεχόμενης Κύπρου μας! 

«Ό,τι εντοπίσεις από το παιδί, το θέλω για να το θάψω»

 

Τέμπη, νεκροί

Η σύγκρουση των δυο αμαξοστοιχιών είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους και πολλοί ακόμη να τραυματιστούν ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοουμένους.


Συγκλονίζει η θεία τραυματία φοιτητή – «Σκάστε, σήμερα ουρλιάζουν οι μανάδες»


Τέμπη: Συγκλονίζει η θεία τραυματία φοιτητή – «Σκάστε, σήμερα ουρλιάζουν οι μανάδες»


Συγκλονίζει το μήνυμα της θείας του παιδιού που τραυματίστηκε σοβαρά στην μοιραία σύγκρουση .


Οι δύο ήρωες που βγήκαν αλώβητοι από το μοιραίο τρένο και έσωσαν δεκάδες νέους


Τέμπη: Οι δύο ήρωες που βγήκαν αλώβητοι από το μοιραίο τρένο και έσωσαν δεκάδες νέους

Η γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Έρη Τζιαστούδη, δίνει μια άλλη εικόνα από την τραγωδία στα Τέμπη - Τι ανέφερε για τον 20χρονο που αψηφώντας τον κίνδυνο έσωσε επιβάτες οι οποίοι κινδύνευαν - Επίσης ο νεαρός Άγγελος, κατάφερε μαζί με την ΕΜΑΚ να σώσει 16 άτομα από τα βαγόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε ένας φοιτητής από τα Χανιά κατά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη αργά το βράδυ της Τρίτης (28/02).

Ο λόγος για τον φοιτητή Ανδρέα Αλικανιώτη, ο οποίος βγήκε σχεδόν αλώβητος από το 2ο βαγόνι, και αψηφώντας τον κίνδυνο, την τεράστια φωτιά που έκαιγε δίπλα του, θέλησε να σώσει κόσμο. Και τα κατάφερε σπάζοντας το τζάμι. Ο νεαρός Ανδρέας έσωσε τουλάχιστον δέκα νεαρούς, αγόρια και κορίτσια.


"Το χειρότερο σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ευρώπη"

 

Τραγωδία στα Τέμπη

Στις οργισμένες διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν  στην Ελλάδα και την αστυνομική καταστολή στα κεντρικά γραφεία της Hellenic Train στην Αθήνα εστιάζει το BBC, το οποίο κάνει παράλληλα λόγο για ένα ατύχημα "αναμενόμενο" να συμβεί.


Παράλληλα, εστιάζει στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του συνδικάτου των σιδηροδρομικών για τα συστήματα ασφαλείας που δεν λειτουργούσαν σωστά επί σειρά ετών και στην απεργία των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους .

Το τρένο

 


Καμιά φορά το σφύριγμα ενός τραίνου μες στη νύχτα έχει κάτι απ’ την αιώνια αναχώρηση - ω μη μιλάτε - ίσως να μην ξημερώσει πια.


Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Όχι άλλη προπαγάνδα, όχι άλλα ψέματα, όχι άλλο αίμα, όχι άλλες θυσίες: Δικαιοσύνη και Δημοκρατία τώρα !

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 


Όχι άλλη προπαγάνδα, όχι άλλα ψέματα, όχι άλλο αίμα, όχι άλλες θυσίες: Δικαιοσύνη και Δημοκρατία τώρα !


Όπως και στο "Σάμινα", στην Ολυμπία, στο Μάτι, στη Μάνδρα, στην Εύβοια και σε όλες τις τραγωδίες που έζησε και ζει η πατρίδα μας  και ο Ελληνισμός, έτσι και στα Τέμπη βλέπουμε την ίδια προπαγάνδα, ακούμε τα ίδια ψέματα. 

Για αδελφούς μας που ''έφυγαν''

 


Ας προσευχηθούμε   για τις ψυχές των αδελφών μας 
με το ''Κύριε Ιησού Χριστέ, ανάπαυσε τις 
ψυχές των δούλων σου'' 

Ζούμε σε μια μπανανία που παρακολουθείται η μισή χώρα, άλλα δεν έχουμε υποδομές να εντοπίζουμε ένα τρένο 350 ανθρώπων!

 


Για παρακολουθήσεις και πλειστηριασμούς είμαστε 
η επιτομή της αποτελεσματικότητας. 
Για να προστατευτούν ζωές πολιτών είμαστε
 η επιτομή του τρίτου κόσμου

Η ανείπωτη τραγωδία με την σύγκρουση τρένων στα 
Τέμπη, έπνιξε την Ελλάδα στο αίμα, την θλίψη και την 
βουβή οργή. Γι’ αυτή την φρίκη, σε ανθρώπινο επίπεδο 
δεν υπάρχουν λόγια. Είναι ασύλληπτο και μόνο να 
σκεφτείς πως το (υποτίθεται) ασφαλέστερο μέσο 
κυκλοφορίας έγινε καρμανιόλα για δεκάδες νέα 
παιδιά, μόνο και μόνο επειδή αυτή η χώρα λειτουργεί 
στον αυτόματο πιλότο.

Όταν τελειώσει ....


Μπορεί να είναι ασπρόμαυρη εικόνα 1 άτομο και εξωτερικοί χώροι 

Και κάποια στιγμή, όταν θα κατασιγάσει ο θόρυβος, τα σχόλια, η απόδοση ευθυνών και ο καθένας πάρει τον άνθρωπο του από τα χέρια του επίσημου κράτους και τον θάψει...

Όταν τελειώσει εθνικό πένθος, ο θρήνος και τα δακρύβρεχτα ρεπορτάζ και έχουν εναποτεθεί οι σοροί στο χώμα...

Τότε όλοι θα αναχωρήσουν εις τα ίδια και θα ξανακλειστούν στους εαυτούς τους και την ζωή τους.
Και θα γυρίσουν οι γονείς, αδέρφια, παιδιά, συγγενείς αδικαίωτοι και μισοί στα άδεια σπίτια τους και τότε θα αρχίσει ο θρήνος.

Τότε

Ελπίδα

 

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και εξωτερικοί χώροι


Και μέσα σ΄αυτή την ανείπωτη τραγωδία, μια συγκινητική, ελπιδοφόρα φωτογραφία για τις δυνατότητες του Έλληνα:

 δείτε την ουρά των ανθρώπων που περιμένουν να δώσουν αίμα, στη Λάρισα!

Πολιτική επί πτωμάτων….


Πολιτική επί πτωμάτων…. 

Αυτοί όλοι έκαναν  πολιτική επί πτωμάτων. Oι ματωμένες ράγες έγιναν πασαρέλα πολιτικών για τις επερχόμενες εκλογές.

Mε 200 χλμ κι όποιον πάρει ο χάρος χωρίς κ φωτεινή σηματοδότηση… καμιά ασφαλιστική δικλείδα

Ιδιωτικοποίηση όλων των στρατηγικών τομέων.. από ηλεκτρισμό ως νερό αεροδρόμια λιμάνια τρένα λεωφορεία…

Η προπαγάνδα ότι ο ελεύθερος ανταγωνισμός προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες ….




Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Ισόβια

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 

Νέοι άνθρωποι δολοφονούνται εδώ  και χρόνια στις Συμπληγάδες των Τεμπών, γιατί κανείς Μινώταυρος Πρωθυπουργός, Υπουργός και ακριβοπληρωμένες ιδιωτικές εταιρείες,  δεν έφτιαξαν στην ώρα τους διπλή σιδηροδρομική γραμμή και  αυτοκινητόδρομο. 


Ο Ελληνισμός μπορεί!

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


Παρά τα όσα λέει η προπαγάνδα τους,  παρά τα όσα ετοιμάζονται για νέα κατάλυση της εθνικής μας κυριαρχίας, ο Ελληνισμός μπορεί και πρέπει να αντισταθεί !


Η συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας.


Για αυτό έγινε ο κόσμος . Όταν οι ποιητές μας έχουν απάντηση στα γιατί...

 


 Ο Τάσος Λειβαδίτης είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο σημαντικούς μας ποιητές, με εξαιρετικά  ποιήματα.


Ακόμα και όταν τα συναισθήματα μας δεν μπορούν να βρούν τις λέξεις τους, ο Λειβαδίτης με τα ποιήματα του μας δίνει στίχους που περικλείουν τις αισθήσεις 



"Ήξερες να δίνεσαι 


Δημογραφικό: Ὥρα Μηδέν – Ἡ Ἑλλάδα ἀργοπεθαίνει…!

 

Ἰωάννης Γ. Θαλασσινός,

μαθηματικός, συγγραφέας,

Πρόεδρος τῆς «Πανελλήνιας Ἕνωσης

Φίλων τῶν Πολυτέκνων» (Π.Ε.ΦΙ.Π.)

Τά τελευταῖα, ἰδιαίτερα, χρόνια παρατηρεῖται μιά ἔντονη ἐνασχόληση τῶν ΜΜΕ μέ τό Δημογραφικό Πρόβλημα, πού ταλανίζει ὁλόκληρη σχεδόν τήν Εὐρώπη, περισσότερο, ὅμως, τή Χώρα μας. Δυσοίωνες μελέτες, πού ἐκπονοῦνται ἀπό Ἑλληνικά Πανεπιστήμια καί Ἰνστιτοῦτα, παρουσιάζονται ἀπό τόν Τύπο μέ μελανά χρώματα. Ἕνα πρόβλημα πού δέν ξεκίνησε τά τελευταῖα χρόνια, ἀλλά διολισθαίνει ἐπί πολλές δεκαετίες, καί πού πολλοί δημογράφοι τό ἔχουν χαρακτηρίσει ὡς τό ὑπ’ ἀρ. 1 πρόβλημα τῆς Πατρίδος μας. Ἀκόμα καί ἡ Πολιτική Ἐξουσία, πού διαχρονικά, προκλητικά ἀδιαφορεῖ, ψέλλισε κάποια ἡμίμετρα. Ὅμως, μέ ἡμίμετρα καί εὐχολόγια δέν λύνεται τό τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα τῆς Πατρίδος μας.


¨Κυβέρνηση παραιτήσου¨ και στο γήπεδο της Μπεσίκτας -βίντεο

  


Μετά από τις διαμαρτυρίες στην Βασιλεία και 

στο γήπεδο της Φενερμπαχτσέ, ήρθαν και οι 

διαμαρτυρίες στο γήπεδο της Μπασίκτας ….


Η Μάχη του Ντολμά (27-28 Φεβρουαρίου 1826)

 

Τον Φεβρουάριο του 1826, ο Τουρκικός κλοιός γύρω από το Μεσολόγγι είχε σφίξει ασφυκτικά. Υπό τις συνθήκες αυτές, όλες οι αμυνόμενες δυνάμεις περιμετρικά της πολιορκημένης πόλης ήταν κομβικής σημασίας.


Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Στον νέο Υπουργό Άμυνας της Κύπρου μας

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


Αγαπητέ Μιχάλη, αγαπητέ Μιχάλη Γιωργάλλα νέε Υπουργέ Άμυνας της Κύπρου μας.


Όταν γνωριστήκαμε ως συμφοιτητές στα τέλη της  δεκαετίας του 1980 στις πορείες έξω από το Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, σου είπα ότι έχεις μεγάλο χρέος έναντι του Ελληνισμού, αφού μεταξύ των άλλων,  έχεις το ίδιο ονοματεπώνυμο με τον θείο σου, τον  ήρωα  του αγώνα για την Ένωση .


Είναι ο μέχρι σήμερα αγνοούμενος Θεόδωρος Κανδηλάπτης "ο χαμένος ανθυπολοχαγός " του Οδυσσέα Ελύτη;

 

Θεοφάνης  Μαλκίδης

Είναι  ο μέχρι σήμερα αγνοούμενος Θεόδωρος Κανδηλάπτης  "ο χαμένος ανθυπολοχαγός " του Οδυσσέα Ελύτη;

Ο Ανθυπολοχαγός  Θεόδωρος Κανδηλάπτης , τέκνο του σπουδαίου εκπαιδευτικού και συγγραφέα Γεωργίου Κανδηλάπτη  ( Κάνις) γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1918 στην Αργυρούπολη του Πόντου. Στα εξήμισι χρόνια του έχοντας ζήσει μαζί με την οικογένειά του τη Γενοκτονία, μέσω Τραπεζούντας, έφτασε στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούνιο του 1924.


Nά ἔχετε διαρκῶς τήν προσοχή σας στήν καρδιά σας.

  


Νά ἔχετε διαρκῶς τήν προσοχή σας στήν καρδιά σας. Κάθε τί πού βγαίνει ἀπ΄ αὐτή, ἀμέσως νά τό ἁρπάζετε καί νά τό ἐξετάζετε... 


Νηστεία

 



Όταν διψάσεις, θα ανακαλύψεις τη γεύση του νερού, που αγνοούσες λόγω της συνήθειας. Βάλε το στόμα σου στο τρεχούμενο νερό και γεύσου τις σταγόνες που σου έκαναν τη χάρη να μείνουν για να σε δροσίσουν.


Mario Vitti

  



Κωστής Παλαμάς

 


Σαν σήμερα το 1943,  πριν από 80 χρόνια, έφυγε απο τη ζωή  ο μέγας εθνικός μας ποιητής  Κωστής Παλαμάς. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1857, άφησε σπουδαίο ποιητικό έργο, ενώ η κηδεία  του μετετράπη στην μεγαλύτερη αντιστασιακή διαδήλωση στην κατεχόμενη απο τους Γερμανούς Ναζί πατρίδσ μας. Εκείνη, την θλιβερή, για την πνευματική Ελλάδα, ημέρα τη κηδείας του   (28-2-1943), όταν όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά, το φέρετρο του έγινε λάβαρο, μια ρομφαία, ένα αιχμηρό σπαθί στο στήθος του κατακτητή. Και ο σκλαβωμένος ελληνισμός όρθωσε το ανάστημα του και μετέτρεψε την κηδεία σε μεγάλη αντιστασιακή εκδήλωση.


Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Τούτος ο τόπος είν’ ένας βράχος, σα σπαθί κοφτερός



"Τούτος ο τόπος είν’ ένας μύθος

από χρώμα και φως, 

ένας μύθος κρυφός

με τον κόσμο του ήλιου δεμένος.


Καθ’ αυγή ξεκινά ν’ ανταμώσει ξανά

το δικό του αθάνατο γένος.


Σαρακοστή




Κανείς δεν πέθανε  λόγω νηστείας,  λόγω πολυφαγίας όμως πέθαναν πολλοί.

 

Συγχώρεση

 


Ἡ ἀληθινὴ συγχώρησις


Ζητώντας έναν ήλιο

 




Θα πεθάνω ζητώντας έναν ήλιο

στα μεγάλα χρονικά μυστήρια

κομματιάζοντας τη νύχτα μ’ ένα σμήνος από γαλαξίες

αιωρούμενος δίχως τη μητρυιά μας

την αλύγιστη Βαρύτητα

δίχως τα δάκρυα που μας επιβάλλει η Ελλάδα

1821

 


Μάχες της Βέροιας και της Μονής Δοβρά.


20-22 Φεβρουαρίου 1822.


Στην περιοχή της Ημαθίας είναι γνωστή η κήρυξη της επανάστασης στη Νάουσα στις 20 Φεβρουαρίου 1822. 


Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Η αλήθεια

 


Η αλήθεια είναι πάντοτε παράλογος, και διά τούτο δεν την λέγουσι ποτέ οι φρόνιμοι και ηλικιωμένοι άνθρωποι, αλλά την ομολογούσιν οι μεθυσμένοι, οι τρελλοί, οι άρρωστοι και τα μικρά παιδία."


Τουρκία: Αφασία της εξουσίας και κατασκευαστικά εγκλήματα



Τουρκία:

Αφασία της εξουσίας και κατασκευαστικά εγκλήματα 


Οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου 2023 σε Τουρκία και Συρία έχουν προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση, με δεκάδες χώρες να σπεύδουν σε βοήθεια και συμπαράσταση – από τις πρώτες η Ελληνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία (η βοήθεια της οποίας όπως είναι γνωστό απορρίφθηκε).


Βανδαλισμοί ηρώων

 


Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, έγιναν βανδαλισμοί σε μνημείο στα Ιωάννινα, στο Πάρκο Κατσάρη. Πρόκειται τις προτομές δύο Κυπρίων Ηρώων που συνέβαλαν στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων, του Χριστόδουλου Σώζου και του Μιχαήλ Στιβαρού. Οι δύο αυτοί ήρωες πολέμησαν και έπεσαν στη μάχη του Μπιζανίου τον Δεκέμβριο του 1912, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο. 


Τα Αγιορειτικά Μνημεία της Φύσεως

 

 

«Τα Αγιορειτικά μνημεία της Φύσεως» …. ήτοι τα αιωνόβια εκείνα δένδρα, άτινα συνυπάρχουν απ΄ αιώνων με τους Αθωνίτας μοναστάς και βεβαίως έχουν την ιδικήν των ιστορία εις τον παραδείσιον

 Ιερόν ημών τόπον.