Θεοφάνης Μαλκίδης
Για την Κύπρο και τον Ελληνισμό, για τους Ήρωές μας.
Η ομιλία στην εκδήλωση του Δήμου Σιντικής στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, γενέτειρα του ήρωα της αντίστασης στους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο το 1974, Γεωργίου Κατσάνη.
Θεοφάνης Μαλκίδης
Για την Κύπρο και τον Ελληνισμό, για τους Ήρωές μας.
Η ομιλία στην εκδήλωση του Δήμου Σιντικής στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, γενέτειρα του ήρωα της αντίστασης στους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο το 1974, Γεωργίου Κατσάνη.
Ἦταν δεκαπενταύγουστος τοῦ 1943 καί ἐνῶ ὅλοι οἱ ἁπανταχοῦ χριστιανοί γιόρταζαν τήν Κοίμηση τῆς Θεοτόκου, κάποιοι κάτοικοι σέ ἕνα χωριό τῆς πατρίδας μᾶς ζοῦσαν τό δικό τους μαρτύριο ὑπό τή βάναυση καί δολοφονική συμπεριφορά τῶν Γερμανῶν κατακτητῶν. Ἡ σφαγή τοῦ Κομμένου ἔμεινε στήν ἱστορία καθώς ἦταν στήν κυριολεξία μιά τραγωδία ἡ ὁποία συγκλόνισε ὅλη τήν ἀνθρωπότητα, ὄχι μόνο γιατί ἀφανίστηκε σχεδόν ἕνα ὁλόκληρο χωριό ἀλλά ἐπιπλέον ἦταν τό πρῶτο στή χώρα μᾶς τό ὁποῖο δοκιμάστηκε ἀπό τή βιαιότητα καί βαρβαρότητα τῶν κατακτητῶν.
Σαν σήμερα 201 χρόνια από τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη.
Τό εὔδρομο «ΕΛΛΗ» ἦταν πλοῖο Ἀμερικανικῆς ναυπήγησης τοῦ 1912 τό ὁποῖο εἶχε ναυπηγηθεῖ μετά ἀπό παραγγελία τῆς κινεζικῆς κυβέρνησης στίς ΗΠΑ. Τό σκάφος εἶχε ὁλοκληρωθεῖ κατασκευαστικά, ἀλλά λόγω ἀδυναμίας τῆς κινεζικῆς κυβέρνησης νά τό πληρώσει, ἀγοράστηκε ἀπό τήν Ἑλληνική κυβέρνηση τό 1914 καί πῆρε τήν ὀνομασία «ΕΛΛΗ».
Τά τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου ἦταν :
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης μιλά στον ραδιοφωνικό σταθμό "Παραπολιτικά fm" εφ’όλης της ύλης.
Για τη συμβολή του στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, για την ιστορική ομιλία του στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996, για τον αγώνα του για αναγνώριση της Γενοκτονίας και την καθιέρωση της 19ης Μαϊου ως ημέρα μνήμης, αλλά και για τα βιβλία που γράφει, για την ανάγκη αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης και ενός νέου οράματος για τον Ελληνισμό.
Με την Τουρκική εισβολή, πριν 50 χρόνια στην Ελληνική Κύπρο και 28 χρόνια από τη δολοφονία των εθνο-νεομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, υλοποιήθηκαν δύο από τις πιο βάρβαρες πράξεις που έχουν γίνει στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Και από τότε ο τουρκικός φασισμός που δολοφόνησε και κρατά όμηρο τον ελληνικό λαό της Κύπρου (αγνοούμενοι και συγγενείς, «εγκλωβισμένοι» και άλλα εγκλήματα) και ο τουρκικός ρατσισμός που ξεκινά από την εγκατάσταση των εποίκων και καταλήγει στο βιασμό του πολιτισμού προς όφελος της Τουρκοποίησης, συνεχίζεται.
''...συχνάζω εκεί που κάθε θολούρα, ως κι καπνός του τσιγάρου μου ακόμη, εξουδετερώνεται απ΄ το θαλασσάκι που φυλάει καλού-κακού για χάρη μου στο βορειοδυτικό της ντουλαπάκι η Παναγία η Παντοχαρά.''
Οδ. Ελύτης
Θεοφάνης Μαλκίδης
Από την Παναγία Σουμελά μέχρι την Παναγία Κανακαριά στην κατεχόμενη Κύπρο.
Είναι ομολογουμένως συγκλονιστικό το πόσο έχει επηρεάσει, επηρεάζει και θα συνεχίσει να το πράττει, τη ζωή στον Ορθόδοξο κόσμο η Παναγία, η Μητέρα όλων, εκεί που εν τέλει όλες και όλοι βρίσκουμε καταφύγιο. Για τα προβλήματα, τις θλίψεις και τις δοκιμασίες, για την εκπλήρωση του αιτήματός μας.
Στον Ελληνικό Ορθόδοξο σύμπαν ειδικότερα, η Παναγία μας αποτελεί, εκτός των παραπάνω, μία ιδιαίτερη Μορφή, που φροντίζει, προσέχει, νουθετεί, προστατεύει και κυρίως πράττει σε όλες τις στιγμές μας.
Αμέτρητα είναι τα ονόματα, ή «Θεοτοκωνύμια» όπως λέγονται, που έχει δώσει ο λαός στην Παναγία. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 500. Άλλα βγαλμένα από ύμνους, άλλα από τον τόπο που βρίσκεται κάποιος Ναός ή Μοναστήρι κι άλλα εξαιτίας του τρόπου που έχει αγιογραφηθεί.
Για τον Γιάννη Τσαρούχη έγραψε ο Αρχιμ.π. Βασίλειος Γοντικακης
ἘΠῚ ΤΗΝ ΗΛΙΟΥ ΔΥΣΙΝ..
Τὸν Τσαρούχη τὸν γνώρισα γέρο στὸ Ἅγιον Ὅρος, ὅταν ἐρχόταν γιὰ νὰ παρακολουθήσει τὴ Μεγάλη Ἑβδομάδα.
Στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας, λίγα μέτρα από τον ιερό χώρο της θυσίας τους, η μνήμη καίει σαν άκαυτη βάτος για τον Τάσο και τον Σολωμό. Τα ονοματεπώνυμα τους δεσπόζουν και φέγγουν τον ίσιο δρόμο για την Αμμόχωστο και την Κερύνεια. Εδώ δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους κατακτητές ο Ισαάκ και ο Σολωμού, στις 11 και 14 Αυγούστου 1996.
Τραχώνι 80 χρόνια.
12-8-1944 - 12-8-2024
Ήταν Έλληνες με καταγωγή από τον Πόντο, οι οποίοι τον τελευταίο αιώνα πριν την Καταστροφή κατοικούσαν σε πόλεις της Καππαδοκίας. Ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης.
28 χρόνια από τη θυσία των δύο αξέχαστων ηρωομαρτύρων για την Κύπρο.
Με το θάνατο του Σολωμού Σολωμού εδώ και 28 χρόνια, λείπει ένα κομμάτι από τη ζωή της οικογένειας μας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Σκεύη Σολωμού, αδελφή του δολοφονηθέντος από τους Τούρκους στις 14 Αυγούστου 1996.
Οι Τούρκοι εκτελούν τους Κύπριους στρατιώτες με συνοπτικές διαδικασίες. Ότι άλλο λέγεται είναι fake news. Φωτογραφία από το ΓΤΠ
Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες
Τέτοιες μέρες το 2009, επιβεβαιώθηκε το φρικτό έγκλημα για τους πέντε Ελληνοκύπριους αγνοούμενους από το 1974.
Οι πέντε Ελληνοκύπριοι -στη γνωστή ασπρόμαυρη φωτογραφία- οι οποίοι απεικονίζονται να συλλαμβάνονται ολοζώντανοι στις 14 Αυγούστου 1974 από τουρκικά στρατεύματα εισβολής έξω από το χωριό Τζιάος, βρέθηκαν δεκαετίες αργότερα, μέσα σε πηγάδια, με τα σημάδια βασανιστηρίων και της εν ψυχρώ εκτέλεσής τους, δεμένοι πισθάγκωνα.
Από την εξαφάνισή τους μέχρι τον εντοπισμό τους, δεν υπήρξε οποιαδήποτε μαρτυρία ή στοιχείο που να καταδεικνύει την ώρα εκτέλεσής τους.
"Καμένοι Ναι, ΗΛΙΘΙΟΙ ΟΧΙ."
Γράφω αυτές τις σκέψεις νιώθοντας σαν κάποιος να με έχει χτυπήσει. Να με έχει χτυπήσει πολύ άσχημα.
Θεοφάνης Μαλκίδης
Για τη Διασπορά, για τον Ελληνισμό
Η διασπορά των Κώων όπως και
γενικότερα η ελληνική διασπορά αποτελεί
ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και ταυτότητάς μας. Εκατομμύρια Ελληνίδες
και Έλληνες ζουν εκτός των συνόρων της
Ελλάδας, διατηρώντας ισχυρούς δεσμούς με την ευρύτερη και την ιδιαίτερη πατρίδα.
Η Διασπορά είναι ταυτισμένη,
συνυφασμένη με την ιστορία μας, αφού οι πρώτες μεγάλες μετακινήσεις των Ελλήνων ξεκίνησαν
ήδη από την αρχαιότητα, σε περιοχές της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου, ενώ
σύγχρονες μαζικές μεταναστεύσεις σημειώθηκαν κυρίως μετά την άλωση της
Κωνσταντινούπολης και ακόμη πιο μαζικά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, λόγω
οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών αναταράξεων.
Η Φτερωτή Νίκη της Σαμοθράκης – Έργο του 220 π.Χ. με 190 π.Χ.
Εγκαινιάζουμε σήμερα μια σειρά κειμένων του Κώστα Παπαϊωάννου για την ιστορική περίοδο από την ελληνιστική εποχή που εγκαινιάστηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο έως το Βυζάντιο και την πορεία του ελληνισμού σε αυτούς τους αιώνες. Τα κείμενα προέρχονται από τα παρακάτω βιβλία του Κ. Παπαϊωάννου:
Θεοφάνης Μαλκίδης
Αριστοτέλης Γκούμας, Χιμάρα. Όταν το να μιλάς την ελληνική γλώσσα, είναι έγκλημα που σου αφαιρεί τη ζωή.
Ήταν 12 Αυγούστου 2010, όταν τρεις Αλβανοί από την Αυλώνα εισήλθαν στο κατάστημα του Αριστοτέλη
Γκούμα στη Χιμάρα και απαίτησαν να
σταματήσει να μιλάει ελληνικά. Να σταματήσει δηλαδή να εκφράζεται, να
γράφει και να σκέφτεται στη μητρική του
γλώσσα, αυτή που ομιλείται για χιλιάδες χρόνια στην περιοχή, να σταματήσει να
διεκδικεί μιλώντας ελληνικά, γιατί οι εθνικιστές, ρατσιστές και φασίστες στη
γειτονική χώρα επιθυμούν να ξεριζωθεί,
να εξαφανιστεί.
Θεοφάνης Μαλκίδης
(Πότε) θα συλληφθούν και θα δικαστούν οι δολοφόνοι του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού;
Με την Τουρκική εισβολή, πριν από 50 χρόνια στην Κύπρο και με τις πριν από 28 χρόνια δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού), ζήσαμε δύο από τις πιο αποκρουστικές πράξεις που έχουν συμβεί στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Μετά το πέρας των επαναληπτικών εκλογών τον Δήμο Χιμάρας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συμπολίτες μας και τους απανταχού Χιμαριώτες που ήρθαν για να συμμετέχουν στις εκλογές. Επίσης ευχαριστούμε τα στελέχη των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, με τα οποία συμπορευτήκαμε. Οφείλουμε τέλος να ευχαριστήσουμε όλους τους εθελοντές, τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και τους καταμετρητές, που διευκόλυναν την εκλογική διαδικασία.
Στὶς 9 τοῦ Αὐγούστου, μόλις βράδιασε, ὅταν πιὰ οἱ Ἕλληνες ἑτοιμάζονταν νὰ ξεκινήσουν, μαθαίνουν ἀπόναν χωριάτη πὼς στὰ Πλατάνια φτάσανε τὴν ἴδια κείνη μέρα, ἴσαμε ὀχτὼ χιλιάδες ὀχτροί. Τότες ὁ Μάρκος κράτησε μονάχα τετρακόσιους πενήντα νοματαίους καὶ τοὺς ἄλλους ὀχτακόσιους τοὺς ἔδωσε στὸν Τζαβέλλα ποὺ θὰ χτύπαγε στὰ Πλατάνια. Ἀκουμπώντας πάνω στὸ ντουφέκι του τοῦ λέει:
– Θ’ ἀνταμωθοῦμε στὸν κάτω κόσμο…
Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος έχει συμβάλει σημαντικά στην εδραίωση της ασφάλειας και της ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο από το 1999, συνεχίζει το έργο του για τη βελτίωση της υποδομής στη Μαμούσα, τον μοναδικό τουρκικό δήμο της χώρας, γράφει τουρκικό δημοσίευμα.