Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Μικρά Ασία, Πόντος, Καππαδοκία, Θράκη




Φάνης Μαλκίδης
Ο Ελληνικός πολιτισμός στη Μικρά Ασία, στον Πόντο, στη Θράκη, στην Καππαδοκία

Μέρος της ομιλίας του Φάνη Μαλκίδη στα πλαίσια των ανοιχτών διαλέξεων του Λαϊκού πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης «Αρίσταρχος ο Σαμοθραξ», που οργανώθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Νομού Έβρου.

Η εκρίζωση αυτή των Ελλήνων του Πόντου, της Θράκης, της Καππαδοκίας και της Μικράς Ασίας είναι από τα πρωτοφανή εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία. Ύστερα από δεκάδες αιώνες ζωής παρουσίας και προσφοράς ένα σημαντικότατο κομμάτι του ελληνικού έθνους εκριζώθηκε αφήνοντας πατρογονικές εστίες, εκκλησίες, τάφους προγόνων και κατέφυγε στην Ελλάδα, όπου δημιούργησε σωματεία και συλλόγους, φορείς διάσωσης της παράδοσης. Το τέλος του Μικρασιατικού Ελληνισμού, των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου, της Καππαδοκίας, σφραγίστηκε με τη θυσία των Ελλήνων, με τη γενοκτονία από το Οθωμανικό κράτος και τους Κεμαλικούς, ενώ η συνθήκη της Λωζάνης και η αναγκαστική ανταλλαγή των πληθυσμών θα κλείσει το ζήτημα, μέχρι τον ενταφιασμό του με το ελληνοτουρκικό σύμφωνο του 1930. Τότε που ο Ελ. Βενιζέλος πρότεινε τον υπεύθυνο της Γενοκτονίας Μουσταφά Κεμάλ για Νόμπελ Ειρήνης!
Σε αυτές τις δύσκολες ημέρες για το Μικρασιατικό Ελληνισμό σημαντική και ανιδιοτελή αρωγή προσέφεραν Φιλέλληνες που συνέχισαν τη μεγάλη παράδοση του Φιλελληνισμού, συνεισφέροντας τώρα όχι στην Εθνική παλιγγενεσία, αλλά στη σωτηρία διωκόμενων ανθρώπων, γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων. Μία σημαντική μορφή που συνετέλεσε στη σωτηρία των Μικρασιατών και στη συνέχεια με τα βιβλία του στην τεκμηρίωση της γενοκτονίας των Ελλήνων ήταν ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη Τζωρτς Χόρτον και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη Χένρυ Μοργκεντάου. Η μαρτυρία του Χόρτον και του Μοργκεντάου μέσα από τα βιβλία τους αναφορικά με το θέμα της πρόθεσης τέλεσης της γενοκτονίας, «…οι τουρκικές αρχές έδωσαν διαταγή να εφαρμοστεί το μέτρο των εκτοπίσεων…» αποτελούν τεκμήρια διάπραξης του μαζικού εγκλήματος. Η παρουσία τους και η δραστηριότητά τους ως φιλέλληνες διπλωμάτες και ανθρώπων δεν πρόκειται ποτέ να λησμονηθεί. Μάλιστα ο Χένρυ Μοργκεντάου διετέλεσε και πρώτος πρόεδρος της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων και διέθεσε και ένα μεγάλο μέρος της προσωπικής του περιουσίας για την προσφυγική αποκατάσταση.
Οι προσπάθειες των αμερικανών διπλωματών συνετέλεσαν ώστε να μη αφανισθούν περισσότεροι Έλληνες αποτελούν μαρτυρίες ανθρώπινης ψυχής και μεγαλείου, αλλά και παραδείγματα για πολλούς Φιλέλληνες που συνεχίζουν τη μεγάλη αυτή παράδοση σε όλο το κόσμο, συμβάλλοντας στην προώθηση και την αναγνώριση της γενοκτονίας. Είναι αυτοί που έχοντας τέτοια πρότυπα έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία στις ΗΠΑ και προωθούν ανάλογες αναγνωρίσεις και αλλού.
Η Μικρασιατική παράδοση, ο πολιτισμός της Ιωνίας, της Θράκης, της Καππαδοκίας και του Πόντου είναι παρά πολύ πλούσιος. Το διαπιστώνουμε καθημερινά σε διάφορες εκφάνσεις της πολιτισμικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Με τέτοιες όμως μορφές και ενέργειες γίνεται πλουσιότερος, συμβάλλοντας και στην πολιτισμική εξέλιξη και άλλων λαών.

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Θράκη, Καππαδοκία, Μικρά Ασία, Πόντος


Το Λαικό Πανεπιστήμιο Αλεξανδρούπολης "Αρίσταρχος ο Σαμοθράξ" και η Ένωση Πολιτιστικών Φορεών Νομού Έβρου σας προσκαλούν στη διάλεξη στα πλαίσια του Λαικού Πανεπιστημίου, με θέμα: "Ο Ελληνικός Πολιτισμός στη Θράκη, στην Καππαδοκία, στη Μικρά Ασία, και στον Πόντο".


Συνεδριακό Κέντρο Επιμελητηρίου Έβρου- Αλεξανδρούπολη


2 Μαρτίου 2011, στις 7: 30 μμ.


Ομιλητής: Θεοφάνης Μαλκίδης

Conference on Greek Genocide and Displaced Greeks


PRESS RELEASE
WORLD CONGRESS OF DISPLACED GREEKS



300 representatives of displaced Greeks from Pontos, Smyrna, Asia Minor, Constantinoupolis, Imvros, Tenedos, Thrace, Ipeiros and Cyprus assembled in Nicosia, Cyprus, on the 19th of February 2011, in a World Congress, on the initiative of the Kyrenia refugees Association “Adouloti Kerinia” and the Cyprus Research Center- “KYKEM”.

The Human Rights aspect of the genocide perpetrated by Turkish Governments since World War 1, to this day were discussed. The destruction of Christian places of worship, churches and Monasteries, as well as monuments of cultural heritage, were also discussed in the light of the United Nations code for the Right to the Homeland and the protection of Cultural heritage.

Among the speakers were Thea Halo from New York, Prof. Alfred des Zayas from the school of Diplomacy of Geneva, nominee of the Nobel Price for peace, Dr. Theophanis Malkides, Dr. Christos Iakovou of “KYKEM”, Stelios Varypatis, Ioannis Kourianides, Filotheos Kemetzetzides and Ioannis Shekersavvas Secretary of “Adouloti Kerinia”.

The Congress concluded with the recommendation:

v To set up a joint standing Committee of all the displaced Greeks in order to bring before the UN and EU Institutions the violations of Human Rights perpetrated by Turkey against them.

Πόντος

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ
Φεβρουαρίου 8, 2011

Αγαπητοί φίλοι, Γειά σας,

Για πρώτη φορά στα χρονικά των ποντιακών Συλλόγων της Αμερικής, στη Λέσχη του Συλλόγου Παναγία Σουμελά Βοστώνης, επί της 587 Albany Street, Boston Mass. 02118, παρουσία πολλών γονέων και κηδεμόνων, των Προέδρων Παναγίας Σουμελά και Ποντιακής Εστίας κ. Χαρίλαου Απαζίδη και κ. Στέφανου Πεσιρίδη, ως και πολλών Μελών του Διοικ.Συμβουλίου του Συλλόγου:

Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, απόγευμα στίς 7.30 μ.μ., έγινε η έναρξη των Σεμιναρίων Εκμάθησης Ποντιακής Λύρας και θα συνεχιστούν έως το τέλος Φεβρουαρίου, από τον καταξιωμένο καλλιτέχνη και καθηγητή τής Ποντιακής Μουσικής, κ. Μιχάλη Καλιοντζίδη.

Νέοι κατά το πλείστον οι μαθητές και μερικοί ενήλικες, που το είχαν παιδικόν <<Όρωμαν>> να μάθουνε την τέχνη της Ποντιακής Λύρας, το κάνανε πραγματικότητα, με την μοναδική ευκαιρία που τούς δόθηκε από τoν Σύλλογο ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΒΟΣΤΩΝΗΣ, σε συνεργασία με το Αδελφό Σωματείο ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ ΜΑΣΣΑΧΟΥΣΕΤΤΗΣ.

Η πρώτη συνάντηση αφιερώθηκε, στην διδασκαλία της Μουσικής Άλφα Βήτα, Μουσικό Πεντάγραμμο, Νότες, Κλειδιά, Γραμμές, Διαστήματα, Χρόνους, τόνους, ημιτόνια, Αλλοιώσεις, κ.α.

Ο τρόπος, η απλότητα, η μεθοδικότητα, το ερωταπαντητικό σύστημα που ακολούθησε ο Καθηγητής, η Πυθαγορική Μαθηματική ακρίβεια της νότας του, παράλληλα με το βιβλίο (Μέθοδο) που συνέγραψε και διδάσκει στο Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην ‘Αρτα, ήταν τόσο αποτελεσματικά, που στο τέλος της συνάντησης, οι μαθητές πρός μεγάλην εκπληξή τους, άγουροι, κορτσόπα και ενήλικες, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, διαπίστωσαν ότι, μπορούν να διαβάζουν νότες μουσικής και να ανεβοκατεβαίνουν τίς σκάλες.

Σήμερα στις 7.30μ.μ, με ανυπομονησία αναμένουμε να αρχίσει η πρακτική.

<<Άχ! Ντό αγωνίαν!! Ντο γλυκύν αναμονήν!!>>

Η πρώτη μας γνωριμία και προσωπική επαφή, με τις Ερμοθεόπλαστες, όμορφες, λυγερόκορμες, με το <<τσιτσακοστεφανωμένον κιφάλ’>>, θα <<ρούζνε σην εγκάλιαν έμουν>>, θα τις χαϊδέψουμε με τα δάχτυλα, με την παλάμη, θα <<ιλιαεύουμε>> τόν περήφανο, λείο και απαλό της λαιμό, θα της ψιθυρήσουμε στά φιλτιζοεβενένια της αυτιά, λόγια <<Σεβτάς γλυκέα, κι' επεκεί θα ανοίει διάπλατα τα ρωθωνόπα τ’ς τ' έμνοστα, θα φυσά τα, άμον το νέϊκον το άτιν, και θα λύεται η γλώσσα τ'ς, το μελιστάλαχτοσεντεφένιον, κι' θ'ακουσκεύκεται και αντιδονεί, τ' Αγγελικόν η λαλία τ'ς, με τα ΛΑ, με τα ΜΙ και με τα ΣΙ ατ’ς, θα κρατεί μας συντροφίαν, 'ς σ'όλια τα χαράντας και τα θλίψεις έμουν.>>

Σήμερα, έτσι θα αρχίσει, η μοναδική, δια βίου, ερωτική μας σχέση, με την γλυκόλαλη Πόντια μάγισσα, που μας έχει συμπλεγμένους και δεμένους με τις μεθυστικές κόρδες της!

<<Και ντο Θεοπέγνευτον, έμνοστον και γλυκύν Σεβταλίδικον Δέσιμον, να λελεύω ατέν!!!!!>>

<<Με το χαρμοσυνανουρισμοτραώδ’ν ατ’ς εγεννέθαμε, και με την μοιρολοΐαν ατ’ς θ’αποθάνουμε!!>>

Ευχαριστούμε για την μύηση, στο ιερό μας μυστήριο, της Ποντιακής Μουσικής, Δάσκαλε των Δασκάλων,
κ. Καλιοντζίδη!!

<<Ο Θεόν να κρατεί ‘σεν απέσ’ σην βούραν ατ’!!>>

Γραφείο Τύπου
Παναγία Σουμελά Βοστώνης.