Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Πόντος

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ
Φεβρουαρίου 8, 2011

Αγαπητοί φίλοι, Γειά σας,

Για πρώτη φορά στα χρονικά των ποντιακών Συλλόγων της Αμερικής, στη Λέσχη του Συλλόγου Παναγία Σουμελά Βοστώνης, επί της 587 Albany Street, Boston Mass. 02118, παρουσία πολλών γονέων και κηδεμόνων, των Προέδρων Παναγίας Σουμελά και Ποντιακής Εστίας κ. Χαρίλαου Απαζίδη και κ. Στέφανου Πεσιρίδη, ως και πολλών Μελών του Διοικ.Συμβουλίου του Συλλόγου:

Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, απόγευμα στίς 7.30 μ.μ., έγινε η έναρξη των Σεμιναρίων Εκμάθησης Ποντιακής Λύρας και θα συνεχιστούν έως το τέλος Φεβρουαρίου, από τον καταξιωμένο καλλιτέχνη και καθηγητή τής Ποντιακής Μουσικής, κ. Μιχάλη Καλιοντζίδη.

Νέοι κατά το πλείστον οι μαθητές και μερικοί ενήλικες, που το είχαν παιδικόν <<Όρωμαν>> να μάθουνε την τέχνη της Ποντιακής Λύρας, το κάνανε πραγματικότητα, με την μοναδική ευκαιρία που τούς δόθηκε από τoν Σύλλογο ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΒΟΣΤΩΝΗΣ, σε συνεργασία με το Αδελφό Σωματείο ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ ΜΑΣΣΑΧΟΥΣΕΤΤΗΣ.

Η πρώτη συνάντηση αφιερώθηκε, στην διδασκαλία της Μουσικής Άλφα Βήτα, Μουσικό Πεντάγραμμο, Νότες, Κλειδιά, Γραμμές, Διαστήματα, Χρόνους, τόνους, ημιτόνια, Αλλοιώσεις, κ.α.

Ο τρόπος, η απλότητα, η μεθοδικότητα, το ερωταπαντητικό σύστημα που ακολούθησε ο Καθηγητής, η Πυθαγορική Μαθηματική ακρίβεια της νότας του, παράλληλα με το βιβλίο (Μέθοδο) που συνέγραψε και διδάσκει στο Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην ‘Αρτα, ήταν τόσο αποτελεσματικά, που στο τέλος της συνάντησης, οι μαθητές πρός μεγάλην εκπληξή τους, άγουροι, κορτσόπα και ενήλικες, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, διαπίστωσαν ότι, μπορούν να διαβάζουν νότες μουσικής και να ανεβοκατεβαίνουν τίς σκάλες.

Σήμερα στις 7.30μ.μ, με ανυπομονησία αναμένουμε να αρχίσει η πρακτική.

<<Άχ! Ντό αγωνίαν!! Ντο γλυκύν αναμονήν!!>>

Η πρώτη μας γνωριμία και προσωπική επαφή, με τις Ερμοθεόπλαστες, όμορφες, λυγερόκορμες, με το <<τσιτσακοστεφανωμένον κιφάλ’>>, θα <<ρούζνε σην εγκάλιαν έμουν>>, θα τις χαϊδέψουμε με τα δάχτυλα, με την παλάμη, θα <<ιλιαεύουμε>> τόν περήφανο, λείο και απαλό της λαιμό, θα της ψιθυρήσουμε στά φιλτιζοεβενένια της αυτιά, λόγια <<Σεβτάς γλυκέα, κι' επεκεί θα ανοίει διάπλατα τα ρωθωνόπα τ’ς τ' έμνοστα, θα φυσά τα, άμον το νέϊκον το άτιν, και θα λύεται η γλώσσα τ'ς, το μελιστάλαχτοσεντεφένιον, κι' θ'ακουσκεύκεται και αντιδονεί, τ' Αγγελικόν η λαλία τ'ς, με τα ΛΑ, με τα ΜΙ και με τα ΣΙ ατ’ς, θα κρατεί μας συντροφίαν, 'ς σ'όλια τα χαράντας και τα θλίψεις έμουν.>>

Σήμερα, έτσι θα αρχίσει, η μοναδική, δια βίου, ερωτική μας σχέση, με την γλυκόλαλη Πόντια μάγισσα, που μας έχει συμπλεγμένους και δεμένους με τις μεθυστικές κόρδες της!

<<Και ντο Θεοπέγνευτον, έμνοστον και γλυκύν Σεβταλίδικον Δέσιμον, να λελεύω ατέν!!!!!>>

<<Με το χαρμοσυνανουρισμοτραώδ’ν ατ’ς εγεννέθαμε, και με την μοιρολοΐαν ατ’ς θ’αποθάνουμε!!>>

Ευχαριστούμε για την μύηση, στο ιερό μας μυστήριο, της Ποντιακής Μουσικής, Δάσκαλε των Δασκάλων,
κ. Καλιοντζίδη!!

<<Ο Θεόν να κρατεί ‘σεν απέσ’ σην βούραν ατ’!!>>

Γραφείο Τύπου
Παναγία Σουμελά Βοστώνης.