Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Υποχωρήσεις



 Μιλώντας για τη συνάντηση με την προσωποποίηση της ειρήνης και της φιλίας, ο πρωθυπουργός της χώρας στην  οποία η εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο και τη Θράκη αμφισβητείται και η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή για πενήντα χρόνια, δηλώνει περιχαρής:

Πεντηκοστός Ιούλιος…




ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΟΣ  Ιούλιος με πρώτον στο οδυνηρό μέτρημα εκείνον τον ολέθριο του 1974. Του δίδυμου κακουργήματος που υπέστη ο Ελληνισμός στην Κύπρο: Του χουντικού πραξικοπήματος 15.7.1974 και της τουρκικής εισβολής από 20.7.1974. Στις ξεπίτηδες αφύλακτες, προδομένες από τη Χούντα, κυπριακές Θερμοπύλες της Κερύνειας μας…

Γραικύλοι



 Ὁ γραικυλισμὸς  ἐμφανίζεται  καὶ ὡς ὀξεῖα μορφὴ τῆς χρονίου νόσου τοῦ μιμητισμοῦ, καὶ τῆς ξενομανίας...

Μουσταφά Κεμάλ: Η προπαγανδιστική τουρκοσειρά με διανομή της Disney+

 



  Όπως είναι γνωστό, οι τούρκοι ισλαμιστές και φασίστες που ελέγχουν το καθεστώς της Τουρκίας, χρησιμοποιούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια μια μέθοδο «ήπιας ισχύος», με την απλόχερη επιδότηση προπαγανδιστικών τηλεοπτικών σειρών οι οποίες παρουσιάζουν είτε μια ιδανική αλλά ανύπαρκτη στην πραγματικότητα εικόνα της Τουρκίας, είτε δημιουργούν ένα φανταστικό ιστορικό παρελθόν, με αδίστακτη παραμόρφωση της ιστορίας


Συνήγορος της Τουρκίας το ΕΛΙΑΜΕΠ – Μετατρέπει την εισβολή σε «επέμβαση» και βαφτίζει μαξιμαλιστικές τις ελληνικες θέσεις στο Αιγαίο


Απαράδεκτες αναφορές για την εισβολή του ’74 και «δουρειοϊππική» ευθυγράμμιση με τον τουρκικό αναθεωριστισμό από το ΕΛΙΑΜΕΠ, την κρίσιμη στιγμή της “μάχης” στο Βίλνιους στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Μέζαπος – Το άγνωστο διαμαντάκι της Λακωνικής Μάνης

 

Ένα μικρό, ήσυχο ψαροχώρι στον κόλπο Τηγάνι με γαλαζοπράσινα νερά, θαλάσσιες σπηλιές και θρύλους για κρυμμένους πειρατικούς θησαυρούς .

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

"Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν"!

 


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, 
θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν» 

Γιάννης Μακρυγιάννης

Η μνήμη της αβάσταχτης ελαφρότητας του είναι

 


ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ"Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 χρόνων ο Γαλλο-τσέχος μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, Μίλαν Κούντερα, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο της κρατικής τσεχικής τηλεόρασης.Ενας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του ύστερου 20ου αιώνα, είναι ο δημιουργός, μεταξύ άλλων των «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι», «Το Αστείο», «Η Αγνοια», «Η Γιορτή της Ασημαντότητας».


Μοναδικός Φώτης Κόντογλου

 


Μνήμη του  Φώτη Κόντογλου

8/11/1895  - 13/7-1965

Το Ομφάλιον της Αγιά Σοφιάς

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Το Ομφάλιον (Αγία Σοφία), είναι μαρμάρινες πλάκες που σχηματίζουν σχήμα ομφαλού στην Αγία Σοφιά της Κωνσταντινούπολης.
Το σημείο στέψης των βυζαντινών αυτοκρατόρων.

Ανθρωπος

 


Η μόνη επανάσταση που κάνει τον άνθρωπο πιό ευγενικό είναι η επανάσταση του Χριστιανισμού.

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Λευτεριά στους Φρέντυ Μπελέρη και Παντελή Κοκαβέση

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


Δύο μήνες μετά από τη σύλληψη του Δημάρχου Χιμάρας και του αντιπροέδρου της Ένωσης Χιμαριωτών Παντελή Κοκαβέση και το μεν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έβγαλε ένα ψήφισμα που ζητά με μισολογα την απελευθέρωση των δύο συμπατριωτών μας, η δε Ελλάδα  σιώπησε  στη συνάντηση με τον Αλβανό κούριερ του Ερντογάν. 


Αναρωτιέμαι υπάρχουν θεσμοί και πρόσωπα που θα βάλουν βέτο στην ένταξη του υποκαταστήματος της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επιβάλλουν την απελευθέρωση των δύο πολιτικών κρατούμενων, υπάρχουν πολιτικοί που θα απαιτήσουν από την Κολομβία των Βαλκανίων τα αυτονόητα , υπάρχουν ευρωβουλευτές και βουλευτές που θα κάνουν έστω και μια επερώτηση;


Χαμόγελα....



Όπως και στις Πρέσπες έτσι και στο Βίλνιους, τα χαμόγελα κέρδισαν.....


Χειμάρρα: Η Εισαγγελία Αυλώνας πλαστογράφησε έγγραφο για τον Μπελέρη για να παραμείνει στη φυλακή

 

Το γραφείο του εντεταλμένου δημάρχου του Δήμου Χειμάρρας υποστηρίζει ότι η Εισαγγελία Αυλώνας παραποίησε έγγραφο το οποίο αναφέρεται στην απαλλαγή του Φρέντη Μπελέρη από τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Η συμφωνία Τουρκίας – ΝΑΤΟ για τη Σουηδία είναι μια καταστροφή



Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι, λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, είχε επιτέλους πετύχει το αδύνατο: Έπεισε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αίρει το βέτο του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ακρόπολη

 


Εντυπωσιακή είναι η προσέλευση τουριστών στη χώρα μας και φέτος στο μνημείο της Ακρόπολης. 

Άγιοι Σαράντα Πέντε Μάρτυρες

 

Παρεμβολὴ τις εὑρέθη Θεῷ νέα,
Τόλμη παρεμβάλλουσα καὶ πυρὸς μέσον.
Κτεῖνεν ἐρισθενέας δεκάτῃ πῦρ Νικοπολίτας.

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου στρατιώτη Ανδρέα Γεωργίου

 






Αποχαιρετώντας τον Ανδρέα Γεωργίου στις προδομένες Κυπριακές Θερμοπύλες της Κερύνειας 

Υπάρχει κάτι που μπορεί να συζητηθεί με την Τουρκία για το Αιγαίο, την Κύπρο, τη Θράκη;




Θεοφάνης Μαλκίδης

 

Υπάρχει κάτι που μπορεί να συζητηθεί με την Τουρκία για το Αιγαίο, την Κύπρο, τη Θράκη;

 

Στο τέταρτο βιβλίο του, ο  Ηρόδοτος αναφέρεται στους  Πέρσες που  ζητούσαν «γην καί ύδωρ» απ' τις πόλεις και τους λαούς που τους παραδίδονταν και ειδικότερα  στην απάντηση του Βασιλιά Ιδαθύρσου των Σκυθών προς τον Βασιλιά Δαρείο. Στο πέμπτο βιβλίο, ο πατέρας της Ιστορίας, γράφει για τον  Δαρείο ο οποίος  στέλνει αγγελιαφόρους οι οποίοι  ζητούν «γην και ύδωρ»  από τον Βασιλιά Αμύντα των Μακεδόνων, ενώ  στο έκτο βιβλίο, αναφέρεται στους αγγελιαφόρους που φτάνουν σε όλη την Ελλάδα που ζητούν την παράδοσή της με τις συμβολικές αυτές λέξεις.


Φρέντι Μπελέρης: Πατριώτη, η ελευθερία δεν είναι για εμάς αυτονόητη


Η μοναδική φωτογραφία του Φρέντι Μπελέρη μετά τη σύλληψή του στις 11 Μαΐου, παραμονές των δημοτικών εκλογών στη Χειμάρρα. Εκτοτε παραμένει κρατούμενος. 

Μαρί 2011

 


ΟΝΕΙΔΟΣ


Η πληγή στο Μαρί παραμένει ορθάνοιχτη για όσους κατάλαβαν τι συνέβη εκείνο το θεοσκότεινο πρωινό. 


Σεράντα μήλα κόκκινα – Πόντος

 

Ένα από τα πιο γνωστά ποντιακά τραγούδια σε σκοπό του χορού ομάλ, το οποίο έχει συνδεθεί με συγκεκριμένους στίχους. 

Από την έρευνα ωστόσο προκύπτει ότι στον σκοπό τραγουδιόντουσαν δίστιχα της επιλογής των γλεντιστών, ανεξαρτήτως θεματολογίας. Για τον λόγο αυτό επιλέξαμε στην ηχογράφηση αυτή να πούμε δίστιχα, εκτός του πρώτου, το οποίο είναι πλέον σήμα κατατεθέν, της δικής μας επιλογής. 

Ο πολιτισμός και η Τουρκία

 

Εύστοχα έχει ειπωθεί ότι η Τουρκία δεν έχει Ιστορία αλλά ποινικό μητρώο. Στήθηκε πάνω στα οστά των μειονοτήτων, των λαών και των φυλών (μεταξύ αυτών, φυσικά, περιλαμβάνονται οι Ελληνες) που γενοκτόνησαν οι ληστρικές ορδές της για να οικειοποιηθούν εδάφη και υλικά αγαθά. Ο αφορισμός περί ποινικού μητρώου είναι σκληρός αλλά ακριβής. Αυτό το κράτος ιδρύθηκε πάνω στα κλεμμένα…


Ανάμνηση Θαύματος Αγίας Ευφημίας

 

Eις την Eυφημίαν.
Δίκαζε μάρτυς τοῖς ὅροις, καὶ κειμένη,
Κυροῦσα πίστιν, ἧς ἐνήθλησας πόθῳ.

Eις την Σύνοδον.
Θεού Λόγου σάρκωσιν αψευδεστάτην,
O φάσμα φάσκων Eυτυχής καθηρέθη.


Θέσκελον ἑνδεκάτῃ Ὅρον ἐμπεδοῖ Εὐφημίη.

Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Παναγιώτης Ρήγας

 


Προφυλακιστέος ομόφωνα  κρίθηκε πριν από λίγο ο 33χρονος Τούρκος,  για την βάρβαρη δολοφονία στο Τελωνείο στον Έβρο, του συμπατριώτη μας Παναγιώτη Ρήγα, ο  οποίος αφού χτυπήθηκε ανελέητα με λοστό,  στη συνέχεια πολτοποιηθηκε από το αυτοκίνητο του εκτελεστή!


Τα λεγόμενα μέσα ενημέρωσης μας πληροφορούν όμως ότι η οικογένεια του δολοφόνου  στην Τουρκία σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση και παράλληλα αφού στην αρχή αποσιώπησαν το τραγικό συμβάν, στη συνέχεια έκαναν  παραποίηση των πραγματικών γεγονότων εκτέλεσης του Παναγιώτη και βεβαίως δεν είπαν τίποτα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικογένεια του, η σύζυγος και τα τρία παιδιά του δολοφονημένου.


Η κηδεία και η εξόδιος ακολουθία του Παναγιώτη Ρήγα θα γίνει σήμερα στον ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου  Αλεξανδρούπολης στις 5:30 μμ.


Η έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί Κύπρου

 



 


Μνήμη των δεκατριών συμπατριωτών μας. Μαρί, Κύπρος 2011

Ήταν 11 Ιουλίου του 2011, όταν στις 05:40 το πρωί, σημειώθηκε έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς Κύπρου «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού η οποία στοίχισε τη ζωή 13 ανθρώπων


Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 62, ένας εκ των οποίων πολύ σοβαρά. Τον Αύγουστο του 2013 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 5 ετών από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας ο πρώην υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας και σε δύο χρόνια άλλοι 3 κατηγορούμενοι για την έκρηξη.

Τι ακριβώς συνέβη στη ναυτική βάση


Πλαστογραφίες στήν ὑπόθεση Μπελέρη

 


Σέ ἀνακοίνωση της ἡ «ΟΜΟΝΟΙΑ» Χειμάρρας ἀναφέρει:
Ὡς ΟΜΟΝΟΙΑ Χειμάρρας ἐκφράζουμε τή βαθιά μας ἀγανάκτηση καί ἀνησυχία γιά τίς πλαστογραφίες πού ἔγιναν στόν φάκελο τοῦ Φρέντη Μπελέρη, καθώς καί γιά τή συνέχισή τους τίς τελευταῖες ἡμέρες.

Νέα στοιχεία για τις σφαγές της 9ης Ιουλίου 1821 στην Κύπρο



Η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης έδωσε την αφορμή για πολλές νέες έρευνες και εκδόσεις. Ένα από τα πιο ισχνά κεφάλαια της σχετικής βιβλιογραφίας και των γνώσεών μας για το 1821 είναι οι οθωμανικές πηγές και σε αυτόν τον τομέα κυκλοφόρησαν μερικά πολύ σημαντικά βιβλία. Ένα από τα πιο πρόσφατα είναι η έκδοση των ιστορικών Ηλία Κολοβού, Σουκρού Ιλιτζάκ και Μοχαμάντ Σχαριάτ Παναχί, με τίτλο «Η οργή του σουλτάνου. Αυτόγραφα διατάγματα του Μαχμούτ Β΄ το 1821», που κυκλοφόρησε πριν από λίγες βδομάδες (2021) από τις εκδόσεις του ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο).


Νεομάρτυρας Μιχαήλ Μπακνανάς

 


9 Ιουλίου 1771: Οι τούρκοι θανατώνουν στην Αθήνα τον νεομάρτυρα Μιχαήλ Μπακνανά.


Παναγιώτης Κονδύλης

 


Σήμερα 11 Ιουλίου  συμπληρώνονται 25 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου σύγχρονου Έλληνα φιλοσόφου και στοχαστή, Παναγιώτη Κονδύλη. Ο Παναγιώτης Κονδύλης (Δρούβα Ηλείας 1943 - Αθήνα 1998) υπήρξε διανοητής, συγγραφέας και μεταφραστής. 

Μνήμη Ηρώδη Νταλιάνη

 


ΗΡΩΔΗΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ: ΕΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΕΛΛΕΝΑΣ

Στη Χιμάρα, όταν κάποιος είναι σοβαρά άρρωστος λέμε ότι «είναι για πέρασμα». Εννοούμε την έναρξη μιας ανεπίστρεπτης  διαδικασίας μετάβασης από τη μία προς την άλλη ζωή. 

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Δυστυχώς

 


Κατέληξε πριν από λίγα λεπτά στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του  Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, ο 56χρονος  Παναγιώτης Ρήγας από την Γεμιστή Έβρου, τον οποίο χτύπησε με λοστό και στη συνέχεια παρέσυρε και πάτησε (!) με το αυτοκίνητό του ένας 33χρονος Τούρκος "τουρίστας".

Κανείς δεν έχει νομιμοποίηση για παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


Κανείς δεν έχει νομιμοποίηση για παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας .


Η συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας 


Κύπρος 1821

 


Σήμερα μια μερα, που στιγματισε, την Κυπρο μας, αλλα και ολο τον Ελληνισμο!

Σαν σημερα πριν απο 200 χρονια, οι βαρβαροι -αιμοσταγεις Τουρκοι, για να φοβερισουν και να εκδικηθουν τους Ελληνες της Κυπρου κρεμμασαν τον Αρχιεπισκοπο Κυπριανο ,

Δεν ήταν μόνο το πάρτι!





Δεν ήταν μόνο το πάρτι dj αρχές Ιουνίου  αλλά και πριν 3 μέρες είχε στον ίδιο χώρο βράδια αργεντίνικο ταγκό..

Η μοναδική παραλία της Ελλάδας εντός αρχαιολογικού χώρου

 


Η πιο ξεχωριστή γιατί πρόκειται για την μοναδική παραλία, που επιτρέπεται το κολύμπι εντός αρχαιολογικού χώρου, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι επίσης από τις ομορφότερες, αν όχι η ομορφότερη ενώ βρίσκεται στη σκιά ενός αρχαίου ναού με ιστορία 2.500 ετών.

" Ζήσεται ψυχή μου"...

 



Εγώ πατήρ, 
εγώ αδελφός, 
εγώ νυμφίος, 
εγώ οικία, 
εγώ τροφεύς, 
εγώ ιμάτιον, 
εγώ ρίζα, 
εγώ θεμέλιος, παν όπερ αν θέλεις εγώ. 

Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Οι δολοφονίες συνεχίζονται



 Τελωνείο Κήπων Έβρου πριν από λίγο: ο  56χρονος αγρότης Παναγιώτης Ρήγας την ώρα που πήγαινε στο χωριό του χτυπήθηκε , χωρίς λόγο, με λοστό στο κεφάλι από Τούρκο "τουρίστα" , ο οποίος στη συνέχεια τον πάτησε με το αυτοκίνητο! 


Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου στρατιώτη Ανδρέα Γεωργίου. Κύπρος 1974




Άλλη μια δολοφονία και κηδεία κερυνειώτικη

Η Κερύνεια έθαψε σήμερα το πρωί στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, τον Τύμβο των πεσόντων ηρώων εθνοφρουρών του 1974, ακόμα ένα από τα προδομένα παιδιά της, τον Ανδρέα Σταύρου Γεωργίου, άλλως Κίκκο. Κατ' ακρίβειαν "Κικκούδι" τον ξέραμε στην Κερύνεια, χαϊδευτικά τον λέγαμε έτσι γιατί ήταν σχετικά μικρόσωμος και για να τον ξεχωρίζουμε από τον συνομήλικο και  συνονόματό του, τον μεγάλο καλαθοσφαιριστή της ΠΑΕΚ και πρωταθλητή στίβου, Ανδρέα"Κίκκο" Παμπόρη. 


Ο Παναγιώτης Κονδύλης για το μεταναστευτικό


Από το βιβλίο του Παναγιώτη Κονδύλη «Ἀπὸ τὸν 20ὸ στὸν 21ο αἰῶνα», σ. 123-124, ἐκδόσεις «Θεμέλιο», Ἀθήνα, 1998.

Ἡ ναυτική μοίρα τοῦ Μιαούλη ἀποβιβάζεται στά Ψαρά – 3 Ἰουλίου 1824

 









Την δε 3 εξημερώθη η υπό τον Μιαούλην μοίρα έξωθεν των Ψαρών υπό το ακρωτήριον του Λιμεναρίου· έφθασε συγχρόνως και η υπό τον Σαχτούρην και η των Σπετσών· όλα δε τα πλοία συνηριθμούντο 56, εξ ών 34 υδραϊκά, 13 σπετσιωτικά, και 9 ψαριανά, και απεβίβασαν αυθημερόν ικανούς ναύτας. 

To «πράσινο λατομείο» στην Τήνο: Η μεγαλύτερη φυσική μαρμάρινη πισίνα της Μεσογείου

Άγιος Λάμπρος ο νεομάρτυρας εκ Σαμοθράκης