Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Κάνδανος, 3 Ιουνίου 1941

 


Η Κάνδανος, το μικρό χωριό της Κρήτης, στον Νομό Χανίων, έμελλε να γίνει ένα από τα μνημεία της ναζιστικής θηριωδίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.Στις 3 Ιουνίου 1941 οι Γερμανοί κατακτητές κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό Κάνδανος Χανίων και εκτέλεσαν 180 από τους κατοίκους του, σε αντίποινα για την αντίσταση που πρόβαλαν κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης (20-31 Μαΐου 1941). Πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου των Γερμανών στην Ελλάδα.


Ζουράφα (Λαδόξερα): Το Καστελλόριζο του Βορειοανατολικού Αιγαίου

 

AOZ





ΖΟΥΡΑΦΑ (ΛΑΔΟΞΕΡΑ): ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Του Θεοφάνη Μαλκίδη

1. Εθνική κυριαρχία και Αιγαίο

Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), τηρουμένων των αναλογιών βεβαίως των άλλων ζητημάτων που απασχολούν το δημόσιο διάλογο, έφερε στο προσκήνιο θέματα με τεράστιο εθνικό και διεθνές ενδιαφέρον. Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, εθνική κυριαρχία. Παράλληλα αναδείχτηκαν και συνιστώσες που σχετίζονται με τα παραπάνω και ιδιαίτερα με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί- στην παρούσα συγκυρία- να ανακηρύξει την ΑΟΖ και εάν αυτή περιλαμβάνει όλη την ελληνική επικράτεια. Το πρόβλημα του Καστελόριζου ήταν το πρώτο που προέκυψε και μάλιστα με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο, αν ληφθούν υπόψη οι σχετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.


Μαύρα μαντήλια (Η Πόλις εάλω)

 

ΣΤΙΧΟΙ: ΝΙΚΟΣ ΣΑΒΙΟΛΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΡΑΓΙΟΥΔΗΣ
ΑΦΗΓΗΣΗ: ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΑΡΑΤΖΗΣ

ΛΥΡΑ-ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ/ΚΡΗΤΙΚΟ ΛΑΟΥΤΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ
ΚΙΘΑΡΕΣ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΡΙΜΗΣ
ΜΠΑΣΟ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΗΧΟΛΗΨΙΑ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΒΙΝΤΕΟ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ

Ο τελευταίος βασιλιάς της Ρωμανίας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, βλέποντας το τέλος να έρχεται, ζητά βοήθεια από το Δεσποτάτο του Μυστρά και την Κρήτη προκειμένου να υπερασπιστεί την Πόλη στην επικείμενη πολιορκία από το Μωάμεθ Β΄.


«Ο Παπαδιαμάντης είναι ο πολιτισμός μας»

 

 
«Ο Παπαδιαμάντης είναι ο πολιτισμός μας. Κατά το Ευαγγέλιον «ο ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται»· και ο Παπαδιαμάντης είναι ο μόνος που έζησε και θα ζήσει μέσα σε πλήθος από το γνωστό καλούπι των Ελλήνων γραφιάδων που περνούν για έξυπνοι, μονδέρνοι, ζωτικοί τετραπέρατοι, διαβασμένοι, κοινωνικοί, πονηροί και τα λοιπά. 

Καταγγελίες για αρπαγές γυναικών και παιδιών από Τούρκους

 

Οι μικρές αγγελίες της φρίκης μετά το 1922 – Καταγγελίες για αρπαγές γυναικών και παιδιών από Τούρκους.


Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Κοντομαρί 2 Ιουνίου 1941

 


2 Ιουνίου 1941 - Κοντομαρί Χανίων: 

Η πρώτη μαζική εκτέλεση στην Ευρώπη


«Δεν ξεχάσαμε, είμαστε περισσότεροι και θα πετύχουμε τη δικαίωση των προγόνων μας θυμάτων της γενοκτονίας του Ελληνισμού»

 


Για τη Γενοκτονία ,  μίλησε στον FOCUS FM 103.6 και τη Δέσποινα Μποτίτση ο διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών, Θεοφάνης Μαλκίδης.

Παράλληλα, άσκησε κριτική σε πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής σκηνής για την αντιμετώπιση του θέματος, με αρκετούς από όσους αναφέρει να μην αναγνωρίζουν καν το γεγονός ως Γενοκτονία.

«Αυτό το οποίο πρέπει να παλεύουν οι Έλληνες και όλοι οι άνθρωποι είναι αυτό ακριβώς που θέλουν οι θύτες. Δηλαδή, να ξεχάσουμε. Εμείς δεν έχουμε ξεχάσει, είμαστε πολύ περισσότεροι και σε λίγο θα πετύχουμε τη δικαίωση των θυμάτων μας, των δικών μας προγόνων», ανέφερε αρχικά.

«Ο κ. Μαλκίδης πρόσθεσε:

«Το έγκλημα,από το τύπο και από τη φύση του, είναι απαράγραπτο, όσα χρόνια κι αν περάσουν(…) Όλα τα εγκλήματα πολέμου και οι γενοκτονίες είναι απαράγραπτα. Το δεύτερό μου σχόλιο αφορά την ίδια μας την ύπαρξη ως έθνος, ως λαό, ως χώρα, ως Ελλήνων που σχετίζεται με την παρουσία των Ελλήνων που ζούσαν στην Ιωνία, στον Πόντο, στην Ανατολική Θράκη, την Καππαδοκία κλπ(…) Πάνω από 1 εκατομμύριο δολοφονήθηκαν, πάνω από 350 χιλιάδες στον Πόντο,άλλοι τόσοι στην Μικρά Ασία και περίπου 300χιλ. Στη Θράκη καιτην Καππαδοκία και περίπου μισό εκατομμύριο πρόσφυγες στην Ελλάδα. Επειδή αυτό το έγκλημα δε τιμωρήθηκε, επαναλήφθηκε από τους ναζί κατά την Κατοχή. Όταν ένα έγκλημα δε τιμωρείται, επαναλαμβάνεται»

«Ο Χίτλερ όταν ετοίμαζε το Ολοκαύτωμα, είπε ποιος θυμάται τους Αρμένιους και τους Έλληνες. Αν, λοιπόν, είχαν καταδικαστεί οι Νεότουρκοι, ο Κεμάλ, ο δάσκαλος κατά τον Χίτλερ, δε θα είχαμε τα εκατοντάδες Ολοκαυτώματα κατά την Κατοχή. Και μάλιστα, ο ίδιος ο θύτης μας δείχνει με το δάχτυλο υβρίζοντας τους νεκρούς μας θεωρώντας ότι δεν έχει γίνει καμία Γενοκτονία. Και μιλώ για όλο το καθεστώς, από τον Ερντογάν μέχρι τον Κιλιντσάρογλου και από τους Γκρίζους Λύκους μέχρι την αντιπολίτευση που λένε ότι οι Έλληνες ευθύνονται για ότι τους συνέβη».

Ελλάδα



 "Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι, που σημαίνει με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις."

-Οδυσσέας Ελύτης-


«Το Κόσσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας. Σταματήστε τη βία»

 

«Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας. 
Σταματήστε τη βία.»

Αυτά έγραψε ο Νόβακ Τζόκοβιτς στο φακό μιας 
κάμερας μόλις τέλειωσε το πρώτο νικηφόρο 
παιχνίδι του στο φετινό French Open.

Η Αγία Σοφία αιχμάλωτη του Ερντογάν



Ο Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι πολιτικοί αφού επανέφεραν σε κατάσταση αιχμαλωσίας τον πάνσεπτο ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, αγλάισμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, φτάνουν σε τόση διαστροφή, ώστε να λένε ότι την «απελευθέρωσαν» μετατρέποντάς την σε τζαμί και βεβηλώνοντάς την. Τόση αγριότητα μόνο στους μουτζαχεντίν και στους άλλους φανατικούς του Ισλάμ βρίσκει κάποιος…

Κωνσταντινούπολη, η αγιασμένη πολιτεία

 



Τι ήτανε, αληθινά, εκείνο το Βυζάντιο, εκείνη η 
Κωνσταντινούπολη; Παραμυθένιος κόσμος! Όχι 
μοναχά η αρχαία πολιτεία, μα κι η καινούρια, ως του 
σουλτάν-Χαμίτ τα χρόνια. Είχα γνωρίσει έναν χριστιανό 
Ανατολίτη κοσμογυρισμένον, που έζησε πολλά χρόνια στην 
Ευρώπη και στην Αμερική, στη Λόντρα, στο Παρίσι, στη 
Ρώμη, στη Νέα Υόρκη. «Όλες αυτές οι μεγάλες πολιτείες, 
μου έλεγε, είναι σπουδαίες, μα σαν την 
Κωνσταντινόπολη δεν υπάρχει άλλη στην οικουμένη, 
κι ούτε βρίσκεται στον ντουνιά τέτοια επίσημη 
αρχοντικιά και βασιλική πολιτεία».

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Λευτεριά στους Φρέντυ Μπελέρη και Παντελή Κοκαβέση

 




Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στα Τίρανα η εξέταση της προσφυγής κατά της απόφασης προφυλάκισης του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Χιμάρας Φρέντυ Μπελέρη και του αντιπροέδρου της Ένωσης Χιμαριωτών Παντελή Κοκαβέση. 

Οι δυο τους μετρούν ήδη είκοσι ημέρες στη φυλακή, καθώς η σύλληψή τους από τις αλβανικές αστυνομικές δυνάμεις έγινε τα ξημερώματα της 12ης Μαίου, δύο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Φρέντυς Μπελέρης παραμένει προφυλακιστέος και ο Παντελής Κοκαβέσης αφέθηκε ελεύθερος με υποχρεωτική παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της Χιμάρας, εξαιτίας των σοβαρών θεμάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Η  απόφαση πείθει και τους πλέον δύσπιστους πως τα κίνητρα κράτησης είναι καθαρά πολιτικά και το  καθεστώς Ράμα- Ερντογάν δίχως να τηρεί τα προσχήματα, διώκει τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και προσπαθεί να αρπάξει το Δήμο Χιμάρας από τους Έλληνες . 

Απαιτούμε 

Για την Άλωση, για την Τουρκία, για την αντιστασιακή Ελληνικότητα



Θεοφάνης Μαλκίδης 


 Για την Άλωση, για την Τουρκία, για την αντιστασιακή Ελληνικότητα 


Η συνέντευξη στο  ραδιοφωνικό σταθμό  Focus 


Τουρκία: «Εκλογές» με το πιστόλι στον κρόταφο




Στην Τουρκική «Δημοκρατία» οι εκλογές αποτελούν μια καλοστημένη θεατρική παράσταση με σκηνικά, τεχνικούς, σεναριογράφους, σκηνοθέτες και φυσικά πρωταγωνιστές τον Ρ. Τ. Ερντογάν και το καθεστώς του.


Μα, είναι δυνατό να τα έχει τετρακόσια;


    

Διαβάζεις τις ομιλίες του Τατάρ και διερωτάσαι αν τα έχει τετρακόσια ο μελλοντικός εταίρος μας. Δεν γίνεται, όμως, να μην τα έχει και να είναι αρχηγός τόσων χιλιάδων ανθρώπων. Τώρα, θα μου πεις τόσοι και τόσοι κυβερνούν χώρες και είναι τρακοσιάρηδες. Τέλος πάντων.


Η Μελαγχολία των Παλαιολόγων

 

Μπορεί να είναι εικαστικό

+ κυρ Φώτη Κοντογλου

Τον καιρό που δούλευα στον Μυστρά, τύχαινε πολλές φορές να βρεθώ μοναχός μέσα στην Περίβλεπτο.

Τ’ απόγεμα η εκκλησία σκοτείνιαζε κι αγρίευε. Από πάνου από την σκαλωσιά άκουγα πατήματα. «Κανένα φάντασμα θα περπατά», συλλογιζόμουνα, και γύριζα το κεφάλι μου πάντα κατά το μέρος που στεκόντανε ζωγραφισμένοι οι στρατιώτες και οι πολεμάρχοι. 

Στεκόντανε στη σειρά ένα γύρο, λίγο ψηλότερα από το χώμα, οι περισσότεροι με βγαλμένα μάτια, τρυπημένοι στο στήθος, πολλοί απ αὐτοὺς κομματιασμένοι από τις σπαθιές. Σε πολλά κεφάλια είχε απομείνει γερό ένα μάτι μοναχά, μα κείνο το μάτι έβλεπε σαν δέκα ζωντανά.

Δέν ἀνοίξαμε καμμιά κερκόπορτα, ἀλλά τίς πύλες τῆς ψυχῆς καί καρδιᾶς μας

 

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Για έναν ελληνικό λόγο: Από την Άλωση στην Ανάσταση

 undefined


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Για έναν ελληνικό λόγο: Από την Άλωση στην Ανάσταση. 


Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΤΑΡ 


Απελευθέρωση τώρα!

 

 


Απελευθέρωση τώρα!


Οἱ Κύπριοι ἐθελοντές στήν ἐπανάσταση τοῦ 1821












Στὴ νοτιοανατολικότερη ἐσχατιὰ τῆς Φυλῆς, τὴ μαρτυρικὴ σκλάβα Κύπρο, ἕνας ἀντίλαλος ἀντηχεῖ ἐπὶ τρεῖς Ἑλληνικὲς χιλιετίες: «Εἷς οἰωνὸς ἄριστος, ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης»· χρησμὸς προπατορικῆς νουθεσίας. Μεταδίδεται σὰν ἐμβατηριακὴ παρότρυνση ἀπὸ γενιὰ σὲ γενιά, μὲ τοὺς ὁμηρικοὺς δακτυλικοὺς ἑξάμετρους στίχους, ποὺ μαρτυροῦν τὸ δῶρο τοῦ Κινύρα στὸν Ἀγαμέμνονα, θώρακα, σὰν ἄρρηκτο συμβολικὸ συνεκτικὸ δεσμό, τῶν ἀπὸ τῶν ἀπωτάτων αἰώνων ἀδελφικῶν αἰσθημάτων τῶν Ἑλλήνων τῆς Μεγαλονήσου μὲ τοὺς Ἕλληνες τῆς ἠπειρωτικῆς μητρὸς πατρίδος καὶ τῆς νησιωτικῆς Ἑλλάδας. Τὸ σύνολο τοῦ ἔθνους.


Κωνσταντινούπολη: Ἡ ἀρχοντικὴ καὶ βασιλικὴ πολιτεία

 

Τοῦ Φώτη Κόντογλου
 
Τί ἤτανε, ἀληθινά, ἐκεῖνο τὸ Βυζάντιο, ἐκείνη ἡ Κωνσταντινούπολη; Παραμυθένιος κόσμος! Ὄχι μοναχὰ ἡ ἀρχαία πολιτεία, μὰ κι ἡ καινούρια, ὣς τοῦ σουλτάν-Χαμὶτ τὰ χρόνια.

Aγία Υπομονή: Η Αυτοκράτειρα που έγινε Μοναχή

 

Η Αγία Υπομονή, κατά κόσμον Ελένη Δραγάση, και αργότερα, ως σύζυγος του Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου, «Ελένη η εν Χριστώ τω Θεώ αυγούστα και αυτοκρατόρισσα των Ρωμαίων η Παλαιολογίνα», ήταν θυγατέρα του Κωνσταντίνου Δραγάση, ενός από τους πολλούς ηγεμόνες – κληρονόμους του μεγάλου Σέρβου κράλη (βασιλιά) Στεφάνου Δουσάν. Καταγόταν από βασιλική, αλλά και ευλογημένη γενιά. Μεταξύ των προγόνων της υπήρξε ο Στέφανος Νεμάνια, Σέρβος βασιλέας που μόνασε με το όνομα Συμεών, ήταν κτήτορας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους και εν τέλει αγίασε!


Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Οι εκλογές στην Τουρκία και ο Ελληνισμός

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Η Κωνσταντινούπολη, η Αγία Σοφία, η Ύβρις, οι εκλογές στην Τουρκία και ο Ελληνισμός της Αντίστασης.  


Η συνέντευξη στην Άλφα Τηλεόραση 


Σιωπή, προπαγάνδα και άρνηση ή αναγνώριση της Γενοκτονίας;



  Θεοφάνης Μαλκίδης   


Σιωπή, προπαγάνδα και άρνηση ή αναγνώριση της Γενοκτονίας;


Μέρος της ομιλίας στη Θεσσαλονίκη


Δε χρειάζεται, πιστεύω, να αναφερθούμε στη μεγάλη σημασία του Πόντου και ολόκληρης της Μικράς Ασίας , της Θράκης, στον ελληνικό πολιτισμό, στην ελληνική ιστορία. Και αυτό γιατί πλέον όλος ο πλανήτης γνωρίζει και έχει ως σημείο αναφοράς το χώρο αυτό,  ως παγκόσμιο κέντρο πίστης, πολιτισμού, αρχιτεκτονικής, ιστορίας, αθλητισμού, ζωής , δυστυχώς όμως και θανάτου. 


Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Μνήμη Άλωσης ή Άλωση Μνήμης;

 





Μνήμη Άλωσης ή Άλωση Μνήμης;


Η Αγία Σοφία, η Ύβρις και η Νέμεσις

 




📌 Εκπομπή Τώρα μαζί στο ,OPEN

O Ερντογάν παίζει και το χαρτί της...άλωσης της Κωνσταντινούπολης  για να επικρατήσει στις κάλπες 


📌Ο Θεοφάνης Μαλκίδης μιλώντας στο Τώρα Μαζί τονίζει πως 

«Δεν  είναι τυχαίο γεγονός   ότι η κατάκτηση της Πόλης εργαλειοποιείται 570 χρόνια μετά»


Ούτε τα προσχήματα....

 



Λίγες ημέρες μετά την 19η Μαϊου, λίγες ώρες πριν την 29η Μαϊου, με τους πρόθυμους της Αθήνας να είναι έτοιμοι να  παραδώσουν στο  παρακράτος της Άγκυρας το Αιγαίο, η <<ελληνική τηλεόραση>> δεν  κρατά πλέον ούτε τα προσχήματα.....


Ο δάσκαλος του Χίτλερ Κεμάλ, ο σφαγέας των Ελληνίδων και των Ελλήνων, ο δολοφόνος των προγόνων μας,   τώρα και σε μπλούζα !


Υ. Γ. 1. Για φανταστείτε στο Ισραήλ ή στη Γερμανία ένας παρουσιαστής να εμφανιστεί με  μπλούζα - Χίτλερ;


Υ. Γ. 2. Ο  αντιρατσιστικός νόμος που τιμωρεί αυτές τις  πράξεις μίσους και ύβρεως θα  εφαρμοστεί;