Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Η ‘άγνωστη’ επανάσταση του 1821: Η Εθνεγερσία στην καθʼ ηµάς Ανατολή

 

Ο Θ. Μαλκίδης αναφέρεται την πανεθνική διάσταση της Ελληνικής επανάστασης, όχι μόνο δηλαδή στα κεντρικότερα σημεία της που ήταν ο Μοριάς, η Ρούμελη και τα νησιά, αλλά στις προσπάθειες για Παλιγγενεσία όπου υπήρχε Ελληνισμός, από τη Μακεδονία ως την Κύπρο.

Τιμώντας τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ο Δήμος Ζωγράφου διοργάνωσε την επετειακή εκδήλωση «1821-2021: Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία. Η Ιστορία – Τα Γεγονότα – Τα Πρόσωπα».

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στον προαύλιο χώρο της Βίλας Ζωγράφου και για πρώτη φορά, ιστορικοί και ερευνητές παρουσίασαν συγκλονιστικά στοιχεία, που φώτισαν πτυχές του Αγώνα των Ελλήνων και της πορείας δύο αιώνων ελεύθερου εθνικού βίου.

Παρακολουθήστε την ομιλία του Θεοφάνη Μαλκίδη 


Ποίηση

 


Γιατί η Ποίηση είναι  όπως ο Έρωτας ο αληθινός, που όταν σου συμβεί πραγματικά, σου Αποκαλύπτει σαν θεία χάρις το βαθύτερο  Νόημα των πραγμάτων. 


Και ο ποιητής, κατά βάθος, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να υποκαθίσταται στο έργο του Θεού. Ξαναπαίρνει στα χέρια του τα στοιχεία του κόσμου και τα Ανασυνθέτει σύμφωνα με μια τάξη διαφορετική, την τάξη του πνεύματος. Παντοδύναμος, υποτάσσει την πραγματικότητα στις άπειρες συνδυαστικές δυνατότητες της φαντασίας και πλάθει έναν ιδεατό κόσμο, που, αργά ή γρήγορα, Επαναστρέφει επάνω στη συμβατική πραγματικότητα και την επηρεάζει.


Προβληματισμός Λευκωσίας για τα ανταλλάγματα Ερντογάν

 


Τι πήρε και τι έδωσε ο Ερντογάν στη Μαδρίτη


Έπαιξε με σκληρούς όρους και έφερε το παιχνίδι στα μέτρα της η Τουρκία. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Τρίτη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για διεύρυνση της συμμαχίας, είχε τουρκικό στίγμα. Η Άγκυρα έδωσε το «ΟΚ» αίροντας τελικά το βέτο για ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας και τώρα για τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του είναι η ώρα να πάνε στο ταμείο για είσπραξη.

 

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Αντίσταση, η μόνη απάντηση!

 


Πιστεύω ότι μετά τη  φημολογία από τον Χίτλερ της Άγκυρας για προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου,  

Η Τουρκία πέτυχε τα αυτονόητα

 


Η εκτίμηση της τουρκικής προεδρίας είναι ότι η Τουρκία πέτυχε τον στόχο της


Πέτυχε και τι η Τουρκία στο περιθώριο της  Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη για να άρει το βέτο της στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας;
Η εκτίμηση της τουρκικής προεδρίας είναι ότι η Τουρκία πέτυχε τον στόχο της.
Η εκτίμηση της στήλης είναι ότι περιορίστηκε στα αυτονόητα. Και, ίσως, έχασε.
1.-Κατ αρχάς πρόκειται για memorandum, (μνημόνιο) όχι συμφωνία. Και επετεύχθη την παραμονή της Συνόδου της Συμμαχίας. Όχι στο πλαίσιο των εργασιών της.

Νίκος Γκάτσος “Φέρτε μου τη θάλασσα” . Στη μνήμη του πατέρα του

 



O Nίκος Γκάτσος γεννήθηκε στην Ασέα της Αρκαδίας το 1911.
Όταν ήταν σε ηλικία 5 ετών, ο αγρότης πατέρας 
έφυγε μετανάστης στην Αμερική.

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Η Επανάσταση του 1821

 


Επανάσταση 1821:

Δεκαπέντε διαλέξεις του ΙΗΑ σε ένα βιβλίο


Μια μοναδική έκδοση του ΙΗΑ (International Hellenic Association) με την ευκαιρία συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 γίνεται πραγματικότητα.

Το ΙΗΑ  (International Hellenic Association) καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους 2021 οργάνωσε  διαλέξεις σημαντικών προσωπικοτήτων σχετικά με την συμμετοχή των Ελλήνων στην επανάσταση του 1821 από διάφορες περιοχές του ευρύτερου ελλαδικού χώρου, προσφέροντας σημαντικά και άγνωστα στοιχεία στο ευρύ κοινό.

Με βάση το πολύτιμο υλικό που συγκεντρώθηκε στο πλαίσιο των διαλέξεων, διαμορφώθηκε μια μοναδική έκδοση σε δύο βιβλία, 440 σελίδων έκαστο, το ένα στην Ελληνική και το άλλο στην Αγγλική γλώσσα (Μέγεθος Α5, 14,3 Χ 21 εκ.). Το τελικό περιεχόμενο των δύο βιβλίων διαμορφώθηκε ως εξής:

Πρόλογος: Ευάγγελος Ρήγος, Πρόεδρος του International Hellenic Association

Εισαγωγή επιμελητή έκδοσης: Δημήτριος Καραμήτσος, Ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Α.Π.Θ.

Κεφάλαια του βιβλίου:

1. Η πνευματική, πολιτική και στρατιωτική προετοιμασία της Επανάστασης του 1821 (Δημήτριος Καραμήτσος)

2. Οι Μακεδόνες στην Εθνεγερσία του 1821 (Δημήτριος Καραμήτσος)

3. Η Θράκη στην Επανάσταση του 1821 (Θεοφάνης Μαλκίδης)

4. Η συμμετοχή των Ηπειρωτών στην εθνική παλιγγενεσία του 1821 (Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης και Θεοφάνης Μαλκίδης)

5. Οι Θεσσαλοί αγωνιστές των επαναστατικών χρόνων (Ανθούσα-Πολυάνθη Γιάνναρου)

6. Το Μεσολόγγι στην Επανάσταση του 1821 (Κωνσταντίνος Καρκανιάς)


Εκατό χρόνια μετά το ατιμώρητο έγκλημα: To ιστορικής σημασίας ψήφισμα της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών με το οποίο αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία των Ελλήνων


Θεοφάνης Μαλκίδης

Εκατό χρόνια μετά το ατιμώρητο έγκλημα: To ιστορικής σημασίας ψήφισμα της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών με το οποίο αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία των Ελλήνων


Απόστρατος αναλυτής : ¨Οι Έλληνες μας φτάνουν στα όρια της υπομονής μας¨

 


Ο αναλυτής Εράι Γκιουτσλουέρ μιλώντας 

μπροστά σε χάρτη με τα νησιά του Αιγαίου, 

ανέφερε τα εξής:


1922 – 2022 : Μικρή μειοψηφία – Μεγάλη πλειοψηφία



Στην Δραπετσώνα, στα Ταμπούρια, στην Ανάσταση, Ευγένεια, Χαραυγή, Ανάληψη, Αμφιάλη, στο Ικόνιο, στο Πέραμα, στον Άη Γιώργη, στην περιοχή ‘Μυριοφύτου’, στο συνοικισμό της Νέας Οδησσού, της Νέας Καισαρείας, στον Απόλλωνα, στον Κοκκινόβραχο, στο συνοικισμό Πολυκατοικίες – προσφυγικοί ελληνικοί πληθυσμοί στέριωσαν!


Μνήμη Δημητρίου Πλαπούτα


Τον Ιούλιο του 1864 πέθανε στον πύργο του στο χωριό Παλούμπα Γορτυνίας  ο μεγάλος οπλαρχηγός του Αγώνα Δημήτριος Πλαπούτας ή Κολιόπουλος σε ηλικία 78 ετών. Πήρε μέρος στις μεγαλύτερες μάχες της Επανάστασης  δίπλα στον Αρχιστράτηγο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και φυλακίστηκε στο Παλαμήδι μαζί του για υποτιθέμενη υπονόμευση του καθεστώτος του βασιλιά Όθωνα, ενώ συμμετείχε στην τριμελή επιτροπή που συνόδευσε τον Όθωνα κατά τον ερχομό του στο Ναύπλιο. 


«Οι κρυπτοχριστιανοί στη σύγχρονη Τουρκία»

 

 

«Οι κρυπτοχριστιανοί στη σύγχρονη Τουρκία»

Ο καλός στρατιώτης Σβεΐκογλου

 

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

1922

 



Παρουσίαση Βιβλίου ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Ο Ξεριζωμός των Χριστιανικών Πληθυσμών της Ανατολίας.


Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Δήμου Ν. Ιωνίας, παρουσιάστηκε η συλλογική προσπάθεια 47 προσωπικοτήτων 2ης και 3ης γενιάς προσφύγων που έγραψαν για 50 πόλεις των αλησμόνητων πατρίδων.


Άσπρο και κυανό




" ... και να παίζει με τ’ άσπρο και το κυανό η ψυχή μου ..."


Ο πρόσφυγας του 1922

 


«Το προσφυγάκι».

Ιούλιος - Αύγουστος 1922. Ανασκαφή στην αρχαία Νύσα Μικράς Ασίας, κοντά στο Αϊδίνι. Το Τμ. Αρχαιοτήτων της Ελληνικής Διοίκησης Σμύρνης, με την ομάδα του Χιώτη αρχαιολόγου Κ. Κουρουνιώτη, φέρνει στο φως το Βουλευτήριο, δημόσιο κτήριο συνέλευσης των γερόντων της πόλης και ένα μικρό μαρμάρινο βοσκόπουλο με κουτάβι, του 1ου αι. π.Χ. ύψ. 63 cm.


Ντεστιτζί : ¨Οι περισσότερες πυρκαγιές στην Τουρκία προκλήθηκαν είτε από το ΡΚΚ, είτε από την Ελλάδα…¨

 


Σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του

 ΒΒΡ Μουσταφά Ντεστιτζί, έθιξε το θέμα 

της πυρκαγιάς στην Μαρμαρίδα και βρήκε 

ευκαιρία να κατηγορήσει την Ελλάδα…


Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Ο Ελληνισμός καίγεται....



 Ο ιστορικός Ελαιώνας των Δελφών καταστρέφεται μαζί με την υπόλοιπη Πατρίδα μας από πενηνταδύο δασικές πυρκαγιές μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο! 


Ελλάδα

 


Αὐτὰ τὰ δέντρα δὲ βολεύονται μὲ λιγότερο οὐρανό,


Αρχαιοκαπηλίες και Αρχαιοκαταστροφές στην τουρκοκρατουμένη Ελλάδα

 


Προϊστορία

Η αρπαγή των μνημειακών θησαυρών του Ελληνισμού είναι ένα κεφάλαιο με μακραίωνο ιστορικό. Οι απαρχές του τοποθετούνται χρονολογικά στην προχριστιανική εποχή και δη στην περίοδο των Μηδικών Πολέμων, οπότε οι εξ ανατολών βάρβαροι δήωναν συστηματικά τις ελληνικές πόλεις κατά τις επιδρομές τους. Το ίδιο έπρατταν και οι εκ νότου ορμώμενοι Καρχηδόνιοι στις ελληνικές αποικίες της Κάτω Ιταλίας1

 

Όταν οι Έλληνες έγιναν ελεύθεροι

 


3 Ιουλίου 1824.

Σημαντική επιτυχία του ελληνικού στόλου υπό τον Τσαμαδό, τον Μιαούλη και τον Σαχτούρη στα ανοιχτά των Ψαρών.


Μεράλ Ακσενέρ για Μαδρίτη: ¨Μια παραχώρηση ασυμβίβαστη με τα συμφέροντα της χώρας μας¨

 


Σε δηλώσεις που έκανε η πρόεδρος του κόμματος ΙΥΙ – Μεράλ Ακσενέρ στην κοινοβουλευτική της ομάδα, αναφέρθηκε στην συνφωνία της Μαδρίτης για την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και είπε τα ακόλουθα:


Ἡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ τῆς Πολύτεκνης Οἰκογένειας στόν ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

 


Ἡ Μακεδονία μας, ἀπό τά ἀρχαιότατα χρόνια ἕως καί σήμερα εἶναι Ἑλλάδα. Αὐτό πρέπει νά διαφυλαχθεῖ μέ κάθε τρόπο, μέ κάθε τίμημα. Εἶναι κομμάτι τῆς Πατρίδας μας, κόμματι τοῦ Ἑλληνικοῦ Ἔθνους πού εἶναι εὐλογημένο ἀπό τόν Θεό καί τό σκεπάζει ἡ Ὑπέρμαχος Στρατηγός, ἡ Γλυκύτατη Παναγία μας.

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Εκατό χρόνια μετά




ΔΗΜΟΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΗΣ & ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

(ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.)


Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου "Ο τραγικός ξεριζωμός των Χριστιανικών Πληθυσμών της Ανατολής -Οι διαδρομές σωτηρίας προς την Ελλάδα" σήμερα Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022 και ώρα 7.30’  μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας.


Μνήμη Παναγιώτη Γιαννιού

 


Ο 27χρονος ΣΥ.ΟΠ καταδρομέας, Παναγιώτης Γιαννιός, έχασε τη μάχη για τη ζωή χθες, Τετάρτη 29 Ιουνίου, έπειτα από ατύχημα που είχε κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης της Εθνικής Φρουράς. Το ατύχημα σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα, στη θαλάσσια περιοχή της Λάρας, στην επαρχία της Πάφου. 


Όχι στους φόβους.....

 


"Μακάρι οι επιλογές σας να βασίζονται στις ελπίδες σας και ΟΧΙ στους φόβους σας "


¨Η Ελλάδα δολοφονεί, ξεφουσκώνει βάρκες, επιτίθεται με όπλα¨….

 


Ο υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού που είναι υπεύθυνος για την αστυνομία, στη θητεία του οποίου η Τουρκία έχει καταστεί ένα από τα κέντρα διανομής ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο….

 

Η αρμάδα των σιτηρών στο Αιγαίο

 



Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται στο κατώφλι μιας συμφωνίας που θα επιτρέψει σε εμπορικά πλοία να μεταφέρουν σιτηρά από τα λιμάνια της Ουκρανίας μέσω Μαύρης Θάλασσας, Βοσπόρου, Στενών, Αιγαίου και Μεσογείου σε ασφαλείς προορισμούς, έτσι ώστε να αποτραπεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, για την οποία ο ΟΗΕ έχει ανάψει το κόκκινο φως.

Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Αναγνώριση της Γενοκτονίας τώρα !

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, «Νυρεμβέργη» και αναγνώριση της  Γενοκτονίας των Ελλήνων τώρα !

Από την ομιλία στις εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, εκδηλώσεις που οργάνωσαν ο Φυσιολατρικός- Πολιτιστικός Σύλλογος Ζυγού Καβάλας και ο Δήμος Καβάλας.