Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Κύπρος, Ελληνισμός: Αντίσταση στην υποταγή

 

Το Σωματείο ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ, σας προσκαλεί  να τιμήσετε με

την παρουσία σας την εκδήλωση τιμής,

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΧΙ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ  20, ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Ώρα 7.30μμ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΥΚΚΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ

 

Ομιλητές:

 

·         Ο Θεοφάνης Μαλκίδης,  Διδάκτωρ  Κοινωνικών και πολιτικών Επιστημών.

 

·         Γιώργος Κολοκασίδης-  Νομικός.

ΠΑ. τηλ. 99439019  «ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ»


Πρόεδρε, έχουμε κρίση στο μεταναστευτικό – Μέτρα σήμερα ή αυτοκτονία!
Μέσα σε δύο μόλις 24ωρα αφίχθηκαν 10 σκάφη με 500 μετανάστες. Από τον Ιανουάριο μέχρι χθες, αφίχθηκαν με πλοιάρια 2.208 μετανάστες, ενώ στην αντίστοιχη περίοδο το 2023, δια θαλάσσης, είχαν αφιχθεί μόλις 78 και το 2022 μόλις 21! Αργά ψες, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχαν εντοπισθεί ακόμη τρία σκάφη με μετανάστες. Και η καλοκαιρία μόλις έχει αρχίσει…

Η Βόρειος Ήπειρος μέσα από βρετανικά έγγραφα

 


 

Βόρεια Ήπειρος, Κύπρος, θύματα γεωγραφίας και όχι μόνο…

Δύο χάρτες στα βρετανικά αρχεία για τη Βόρειο Ήπειρο.

Το θέμα της Βορείου Ηπείρου καλύπτεται διαχρονικά και στο Βρετανικό Εθνικό Αρχείο, εφόσον το Λονδίνο ήταν βαθιά αναμεμειγμένο με την τύχη της…

 

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Για τον ασκό του Αιόλου που άνοιξε για τον Ελληνισμό

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Για τον ασκό του Αιόλου που άνοιξε για τον Ελληνισμό, με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να γίνει μέλος το Κοσσυφοπέδιο. 


Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alert


«Ισλαμικό κράτος» στα κατεχόμενα: Το σχέδιο της Τουρκίας για εποικισμό και ισλαμοποίησηΣτη δημιουργία μιας «ισλαμικής περιφέρειας», πλήρως τουρκική, στοχεύει η Άγκυρα στα κατεχόμενα και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ενίσχυση του τουρκικού πληθυσμού, των εποίκων, σε συνδυασμό με την ισλαμοποίηση των κατεχομένων. Αυτή η στρατηγική  μπορεί να επιτευχθεί  «αυτόνομα» από την αποσχιστική οντότητα είτε με προσάρτηση της κατεχόμενης περιοχής στην Τουρκία. 

Τὰ μαῦρα κούτσουρα

  

κυρ   

Σοβαρὸς καὶ ἀρχαϊκός, γαλανὸς καὶ ἀνοιχτοπρόσωπος ὁ κὺρ Δημητράκης τ᾿ Ἀγάλλου, μὲ τὰς πλατείας χειρίδας, τὴν κεντητὴν ζώνην, καὶ τὰ στιλπνὰ πανοβράκια του, ἐσύχναζε καθ᾿ ἑκάστην εἰς τὸ Κιόσκι… ἐντὸς τῆς σιδηρᾶς πύλης τοῦ Κάστρου, καὶ ἀντικρὺ εἰς τὸ μικρὸν τζαμί, τὸ ὁποῖον εὑρίσκετο διὰ τὸν τύπον ἐκεῖ, τάχα διὰ τὰς θρησκευτικὰς ἀνάγκας τοῦ μοναδικοῦ Ἀγᾶ, ὅστις εὑρίσκετο ὡς σημεῖον συνδέσμου καὶ ὑποταγῆς ἐφ᾿ ὅλης τῆς νήσου. Ἐκεῖ ἐσυναθροίζοντο ὅλοι οἱ προεστοί, πρόκριτοι καὶ δημογέροντες τοῦ τόπου, διὰ νὰ καπνίζουν τὸ μακρὸν τσιμπούκι, νὰ πίνουν τὸ σερμπέτι, καὶ νὰ συζητοῦν ὡς μεγάλα κεφάλια, τὰ συμφέροντα ὅλης τῆς κοινότητος. Ἐσχάτως μόνον τὸ σερμπέτι ἤρχισε ν᾿ ἀντικαθιστᾷ ὁ καφές, τὸν ὁποῖον ἐκόμισε πρῶτος, ἐπιστρέψας ἄρτι ἐκ τῆς Βλαχίας καὶ τῆς Κωνσταντινουπόλεως, ὁ κὺρ Ἀλεξανδράκης ὁ Λογοθέτης, μεγαλέμπορος καὶ πρῶτος προεστὼς τοῦ Κάστρου.

Άγιος Ιωάννης ο Ράπτης ο Νεομάρτυρας εξ Ιωαννίνων

 

Bληθείς καμίνου εν μέσω Iωάννη,
Xριστώ προσήδες ύμνον ευχαριστίας.

Δεκὰτ Ἰωάννης ὀγδοάτηῃ δέμας ἀπηνῶς καύθη.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Ο κόσμος της βίας και η βία του κόσμου
Θεοφάνης Μαλκίδης 


Ο κόσμος της βίας και η βία του κόσμου . Για τα πολεμικά γεγονότα που σοκάρουν την ανθρωπότητα!


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus Fm


Ημερίδα για την Κύπρο (Ζωντανή μετάδοση)

  Ημερίδα για την Κύπρο πενήντα χρόνια μετά την εισβολή της Τουρκίας  

 

Ασύμμετρες τουρκικές επενδύσεις σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου


Αγορά γεωγραφικών εκτάσεων και Golden Visa

Από την ιστοσελίδα futurewarfare.gr

Από τη Ρόδο μέχρι τη Σαντορίνη, από τη Μύκονο μέχρι την Κέρκυρα και από την Κρήτη μέχρι τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, εντοπίζουμε τουρκικές επενδύσεις και δραστηριότητες μικρών και μεγάλων τουρκικών επιχειρήσεων. Ακόμα και ιδιώτες από τη γειτονική χώρα ενισχύουν την παρουσία τους, εκδηλώνοντας αυξημένο ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων και στον τομέα του τουρισμού, όπως καταλύματα και εστίαση. Η συνολική τους παρουσία τα τελευταία χρόνια εκτιμάται ότι ίσως υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, με τα 350-500 εκατομμύρια ευρώ να συγκεντρώνονται στα ελληνικά νησιά.


Εγκώμιο στον Άγιο Ιερομάρτυρα Λεωνίδη και την Συνοδία του

 

 

Ο άγιος Μάρτυρας Λεωνίδης και η συνοδία του.

Το εγκώμιο έγραψε ο Επίσκοπος Αθηνών Μιχαήλ Γ’ Χωνιάτης (1182-1222).

Λεωνίδης ο Άγιος Μάρτυς μετά των συναθλησασών μετ’ αυτού Αγίων Γυναικών Χαρίσσης*, Νίκης, Γαληνής, Καλλίδος, Νουνεχίας, Βασιλίσσης και Θεοδώρας, έζων επί της βασιλείας του Δεκίου του βασιλεύσαντος κατά τα έτη σμθ’-σνα’ (249-251), κατήγοντο δε εκ της Πελοποννήσου.


Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Για τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη
Θεοφάνης Μαλκίδης  Για τον άνθρωπο,  το διανοούμενο, για τον Έλληνα Μιχάλη Χαραλαμπίδη .


Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΤΑΡ Βορείου Ελλάδος


Η Σημαία μας επί της Φρεγάτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (F 465) στην Κωνσταντινούπολη !

 

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα

Όπως τότε: Όταν το θωρηκτό «Αβέρωφ» περνούσε τα Στενά του Βοσπόρου μπροστά στα ανάκτορα του Ντολμά Μπαχτσέ

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» βρέθηκε στο τουρκικό λιμάνι μαζί με την τουρκική «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme» στο πλαίσιο της Μόνιμης Ναυτικής Ομάδας Εργασίας SNMGII του ΝΑΤΟ, ενώ οι Τούρκοι «εδειξαν τη φιλοξενία τους και παραχώρησαν στο ελληνικό πλοίο την πλευρά της αποβάθρας για να ελλιμενιστεί».


Μνημείο στο Μορφοβούνι Καρδίτσας για τον Ήρωα Σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο


Μνημείο στο Μορφοβούνι Καρδίτσας για τον Ήρωα Σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο, πατέρα δύο παιδιών από το Μορφοβούνι Καρδίτσας, που το 2018 έπεσε υπέρ πατρίδος κοντά στη Σκύρο, όταν επέστρεφε από αποστολή αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών.

Γιάννης Φέρτης

 

Ο Γιάννης Φέρτης υπήρξε η μαγική φωνή του ελληνικού θεάτρου 

Ο Γιάννης Φέρτης υπήρξε η μαγική φωνή του ελληνικού θεάτρου Εξαιρετικός ερμηνευτής με γοητεία και φυσική δεξιότητα στη χρήση της αισθαντικής φωνής του, ο πολυαγαπημένος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης κατέκτησε το ελληνικό κοινό μέσα από τους ρόλους του στο θέατρο, το σινεμά και την τηλεόραση.


Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Κως 16 Απριλίου 1945. Το τελευταίο ατιμώρητο έγκλημα στην κατεχόμενη Ελλάδα

 


Θεοφάνης Μαλκίδης

Κως 16 Απριλίου 1945. Το τελευταίο  ατιμώρητο έγκλημα στην κατεχόμενη Ελλάδα

Την περίοδο της φρικτής κατοχής της πατρίδας μας, οι Γερμανικές, οι Ιταλικές, οι Βουλγαρικές στρατιωτικές δυνάμεις, σε συνεργασία με τους ελληνόφωνους και άλλους συνεργάτες τους,  μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ένα διαρκές Ολοκαύτωμα.  Ελληνίδες και Έλληνες, βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένοι, αθώοι άνθρωποι δολοφονήθηκαν, ενώ οι οικίες, ακόμη και τα κοιμητήρια τους καταστράφηκαν σε εκατοντάδες μαρτυρικές πόλεις  και  χωριά, ενώ οι εγκληματίες δεν τιμωρήθηκαν ποτέ.  Καμία άλλη χώρα στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο δεν δέχτηκε  τη μανία, τη βαρβαρότητα  των κατακτητών και δεν είχε ανάλογες απώλειες σε σχέση με τον πληθυσμό της όσο η Ελλάδα. Στη ανάλυση όμως για τις μαζικές δολοφονίες, στην έρευνα των εγκλημάτων αυτών,  λησμονείται τις περισσότερες φορές το γεγονός ότι η κατοχή, άρα και τα εγκλήματα στην Ελλάδα δεν τελείωσαν τον Οκτώβριο του 1944, αλλά συνεχίστηκαν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα μέχρι και το τέλος της παγκόσμιας σύρραξης, δηλαδή στις αρχές Μαΐου του 1945.  


Μάρκος Μπότσαρης

 


       Στις φετινές σημαντικές επετείους περιλαμβάνονται τα 200 χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη, του επιλεγομένου Λεωνίδα του 1821, και επίσης τα 200 χρόνια από τη σύγκληση της Β΄ στο Άστρος της Κυνουρίας Εθνικής Συνέλευσης των επαναστατημένων Ελλήνων.

Διονυσίου Α. Κόκκινου – Η Σημασία του Αγώνος του 1821 της Ανεξαρτησίας

 

  

(24 Μαρτίου 1954)

Ἔχουν συμπληρωθῆ ἑκατὸν δέκα ἓξ ἔτη, ἀφ’ ἧς ἐγένετο τὸ πρῶτον ἡ τελετὴ τῆς Ἐθνικῆς Ἑορτῆς εἰς τὸν ναὸν τῆς Ἁγίας Εἰρήνης, κατὰ τὴν 25η Μαρτίου τοῦ 1938, καθιερωθείσης διὰ βασιλικοῦ διατάγματος τῆς ἡμέρας αὐτῆς ὡς Ἐπετείου τῆς ἐνάρξεως τοῦ Μεγάλου Ἀγῶνος.

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Ημερίδα για την Κύπρο (Ζωντανή μετάδοση)


 Ημερίδα για την Κύπρο πενήντα χρόνια μετά την εισβολή της Τουρκίας  

 

Ι.Ν. Ἁγίων Ἀποστόλων Καλαμάτας – Τὸ σημεῖο ἐκκίνησης τῆς Ἐπανάστασης τοῦ 1821

 
Σχετικὰ μὲ τὸν Ναὸ

Ὁ Ἱερὸς ναὸς τῶν Ἁγίων Ἀπόστολων βρίσκεται στὸ ἱστορικὸ κέντρο τῆς Καλαμάτας καὶ ἔχει ἰδιαίτερη σημασία τόσο γιὰ τὴν πόλη τῆς Καλαμάτας ὅσο καὶ γιὰ τὴν ὑπόλοιπη Ἑλλάδα, διότι ἐκεῖ κηρύχθηκε ἡ Ἑλληνικὴ ἐπανάσταση στὶς 23 Μαρτίου τοῦ 1821. 

Τα μυθεύματα περί «συμβολής» των Αλβανών στην Ελληνική Επανάσταση


 


Πέρα από την δήθεν «μεγάλη» και διαχρονική προσφορά κάθε είδους των Αλβανών στην Ελλάδα, μας έχουν ζαλίσει οι ίδιοι και οι εδώ φίλοι τους με την συνεισφορά τους στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Προφανώς εννοούν τους Αρβανίτες οπλαρχηγούς που μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες από την Βιέννη και την Τεργέστη μέχρι τη Βυρητό και από την Αλεξάνδρεια μέχρι την Οδησσό με άπειρες θυσίες και αγώνες έστησαν το νεοελληνικό κράτος.


Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Καταδρομέα Χρήστου Αλεξανδρου- Αλεξανδρίδη

 


Κηδεύσαμε σήμερα τον ήρωα πεσόντα καταδρομέα της 33ης Μοίρας Καταδρομών, Χριστάκη Αλεξάνδρου που έπεσε ηρωικά στις 22 Ιουλίου 1974, παρά του χωριού Τέμπλος της επαρχίας Κερύνειας. 

89 χρόνια από τη δολοφονία του Μανώλη Καζώνη-Αφιέρωμα στην επέτειο του Πετροπολέμου στην ΚάλυμνοΙστορικά ντοκουμέντα από το αρχείο του αείμνηστου Δικηγόρου-Ιστορικού  κ.Βασίλη Χατζηβασιλείου

Το kalymnos-news.gr  89 χρόνια από τη δολοφονία του Μανώλη Καζώνη και τιμώντας  την Εθνικοθρησκευτική εξέγερση του Καλυμνιακού λαού ενάντια στη Φασιστική Ιταλική κατοχή το 1935 και την μνήμη όσων πρωτοστάτησαν παρουσιάζει ιστορικά ντοκουμέντα από το αρχείο του αείμνηστου Βασίλη Χατζηβασιλείου.

Προσκύνημα στα φυλακισμένα μνήματα

 


Ποτέ ουδεμία απόφαση για το Εθνικό θέμα της Κύπρου δεν πρέπει να λάβουν οι υπεύθυνοι για την τύχη του Ελληνισμού πριν επισκεφθούν τα «φυλακισμένα μνήματα» στη Λευκωσία. Εκεί οφείλουν να προσκυνήσουν τους τάφους των ηρώων, να μάθουν την ιστορία τους και τη θυσία τους και κυρίως να πληροφορηθούν για ποιο ιδανικό αυτοί οι νέοι Έλληνες έδωσαν τη ζωή τους. Αν συνειδητά «συζητήσουν» με τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, με τους Καραολή και Δημητρίου, με τον Γρηγόρη Αυξεντίου και με τον Κυριάκο Μάτση και τους άλλους Μάρτυρες της Ελευθερίας δεν είναι δυνατό ποτέ να δεχθούν ταπεινωτική λύση γι΄ αυτούς τους ήρωες, για εμάς, για εκείνους που θα έρθουν μετά από εμάς.

Ιστορική Καρύταινα: Η πρώτη τακτική μάχη της Επανάστασης του ’21 (βίντεο)

 

Η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη, στην ιστορική αυτή περιοχή της Πελοποννήσου, έλαβε χώρα στις 17 Μαρτίου του 1821, στην Αρεόπολη, σύμφωνα με την τοπική προφορική παράδοση. Σύμφωνα με τις γραπτές μαρτυρίες οι πρόκριτοι της περιοχής, που τελούσε υπό προνομιακό καθεστώς, ζήτησαν από τον ηγέτη τους να ξεκινήσει πρώτη η Μάνη τον αγώνα της απελευθέρωσης, κάτι που ήταν σύμφωνο και με τους σχεδιασμούς της Φιλικής Εταιρείας. Έτσι μετά από πρόσκληση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη συγκεντρώθηκαν όλοι οι Μανιάτες οπλαρχηγοί στην Τσίμοβα, τη σημερινή Αρεόπολη, κι αποφάσισαν την έναρξη του αγώνα κατά των Τούρκων, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας και τη δημιουργία της Μεσσηνιακής Γερουσίας.

Τέλη Μαρτίου 1821, η Πελοπόννησος φλέγεται από το ξέσπασμα της Επανάστασης. Στις 26 του μήνα στη γέφυρα της Καρύταινας, οι επαναστάτες σκότωσαν έναν Τούρκο αγγελιοφόρο.