Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Στρατιώτη Χαράλαμπου ΜαραθεύτηΚηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Στρατιώτη Χαράλαμπου Μαραθεύτη

Ο ατελείωτος κατάλογος των κηδειών των Στρατιωτών που αντιστάθηκαν το 1974 στους Τούρκους εισβολείς και από τότε ήταν αγνοούμενοι, συνεχίζεται με τη κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Στρατιώτη Χαράλαμπου Μαραθεύτη

Αυτό δεν είναι νομοσχέδιο. Είναι έγκλημα για ειδικό δικαστήριο

Αυτό δεν είναι νομοσχέδιο. Είναι έγκλημα για ειδικό δικαστήριο 


Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης

Μας έχουν πρήξει τα ΜΜΕ με την επωδό ότι αντιδρούν οι βουλευτές της κυβέρνησης στα μέτρα που περιορίζουν την απεργία, που δίνουν στους δανειστές τις 14 μεγάλες επιχειρήσεις του κράτους, που ανοίγουν το δρόμο σε αθρόους πλειστηριασμούς, που… που…που… Τρίχες! 

Οι άνθρωποι τα ξέρουν όλα αυτά εδώ και 6 μήνες τουλάχιστον. Και θα ξεπουλούσαν τα πάντα για μια καρέκλα εξουσίας. Το κάνουν ήδη ακατάπαυστα. Το «μασάζ» από υπουργούς είναι άλλο ένα θέατρο για τα μάτια του κόσμου.

Το σημαντικότερο: Ψηφίζουν τα πάντα χωρίς πρόβλημα, γιατί μέσα από «τα πάντα» του επίκαιρου πολυνομοσχέδιου, χτίζουν τους νέους τριτοκοσμικούς ψηφοφόρους τους από την πολυπληθή τάξη των φοροφυγάδων. Τους οποίους επιδοτούν αγρίως! Αλλά, γι αυτό, αναλυτικά πιο κάτω.

Όλα όσα καλούνται να ψηφίσουν τώρα οι κυβερνητικοί βουλευτές είναι προαπαιτούμενα του μνημονίου που φόρτωσαν στο λαό το καλοκαίρι του 2015, σαν αποτέλεσμα του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου, κι αυτό δεν πρέπει να σταματήσουμε να το επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα. Δεν απαιτούνταν τέτοια πράγματα από τα δύο πρώτα μνημόνια που έληγαν το 2015. Τελεία και παύλα.

Ήταν η ευκαιρία που παρουσιάστηκε στους απ’ έξω για να βάλουν χέρι στον ελληνικό πλούτο ες αεί! Τους τον έδωσε αυτή η κυβέρνηση! Και μόνο γι αυτό θα πρέπει να στηθούν μια μέρα ειδικά δικαστήρια.

Οι δήθεν σημερινοί επαναστάτες βουλευτές έχουν πλήρη γνώση των προαπαιτούμενων που καλούνται να ψηφίσουν τώρα, ήδη από το καλοκαίρι, που όλα τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση προανήγγειλαν το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης και την αρχή της τρίτης. Με λεπτομερέστατη καταγραφή των νέων μέτρων! Τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, διαδίκτυο βοούν επί 6 μήνες!

Πέρα από αυτό, οι δήθεν επαναστάτες βουλευτές έχουν αποδείξει εδώ και τρία χρόνια περίτρανα (ήδη από τον Φεβρουάριο του 2015 που ψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο, κάτι που ξεχνάνε όλοι) ότι δεν υπάρχει τίποτε που δεν θα ψηφίσουν όπως το ζητάνε οι δανειστές της χώρας ή οποιοσδήποτε άλλος από τον οποίο προσδοκούν κάποια στήριξη ή τον φοβούνται.

Μουζάλας: Να είμαστε κι ευχαριστημένοι!

Τρανά παραδείγματα των πιο πάνω είναι η επίσπευση λύσης για τα Σκόπια και το Κυπριακό μετά την επίσκεψη Τσίπρα στον Τράμπ και η κατάπτυστη στάση απέναντι στους 8 Τούρκους αξιωματικούς, υπό τις απειλές του Έρντογαν.


Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Ο πεσόντας ταγματάρχης ΤΑΣΟΣ ΜΑΡΚΟΥ (Κύπρος 1974) και οι πεσόντες της ακταιωρού "ΦΑΕΘΩΝ" (Κύπρος 1964)Ο πεσόντας ταγματάρχης  ΤΑΣΟΣ ΜΑΡΚΟΥ (Κύπρος 1974)  και οι ήρωες της ακταιωρού  "ΦΑΕΘΩΝ"  (Κύπρος 1964)

Δ Ε Κ Α ΧΡΟΝΙΑ πριν από τη δική του θυσία στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες του 1974 ο ηρωικός ταγματάρχης Τάσος Μάρκου, τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 1964 ως λοχαγός τότε της νεοσύστατης Εθνικής Φρουράς είχε εκφωνήσει τον Επικήδειο λόγο στην πάνδημη κηδεία των έξι εκ των επτά θυσιαθέντων το Σάββατο 8 Αυγούστου 1964 Ελλαδιτών ηρωικών νεκρών της Ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ μαζί και του επίσης εξ Ελλάδος ηρωικού υπολοχαγού της 31 Μοίρας Καταδρομών Νικόλα Παπαγεωργίου που έπεσαν πολεμώντας στις επιχειρήσεις Μανσούρας - Τηλλυρίας.

Η κηδεία τελέσθηκε στη νεότευκτη τότε εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου (και ΠτΔ) Μακαρίου με παρόντες όλους τους επισήμους και πλήθη λαού σε όλους τους πέριξ δρόμους, μέχρι και το Ελληνικόν Κοιμητήριον των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης όπου ενταφιάστηκαν οι ήρωες.

Πάνδημη τελέσθηκε στην Μόρφου και η κηδεία του 7ου του «Φαέθων», του εθελοντή Άντη Νεάρχου Φιλήτα.


Για τη Μακεδονία "όσοι ζωντανοί"!


Θεοφάνης  Μαλκίδης

Το όνομα της Μακεδονίας θα χαθεί μόνο εάν  το αποδεχτεί η Ελλάδα.

Τα Ελλαδικά παπαγαλάκια, εντός και εκτός βουλής, παλιά και νέα, μεταλλαγμένα και μη, οι Γκαίμπελς της σύνθετης ονομασίας, του "έντιμου συμβιβασμού" και της "ευκαιρίας που δεν πρέπει να χαθεί ", βγήκαν  στην αγορά για να προωθήσουν, μετά τη Θράκη,  το Αιγαίο, την Κύπρο, τα Μνημόνια, το νέο προϊόν τους: Την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στους κλέφτες.

Πέραν της χυδαίας προτροπής στους Έλληνες, αρκετοί μέλη των κομμάτων τους, να μη συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, αναφέρονται στο "επιχείρημα" ότι όλες οι χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα. Και τότε γιατί ΟΛΟΙ πιέζουν την Ελλάδα να το πράξει και αυτή; Γιατί ΟΛΟΙ γνωρίζουν πως χωρίς τη συναίνεση της Ελλάδας δεν υφίσταται καμία αναγνώριση! Το όνομα της Μακεδονίας θα χαθεί μόνο εάν  το αποδεχθεί η Ελλάδα, μόνο εάν αποδεχθεί την κλοπή!

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Μνήμη Ελληνίδας μάνας της Κύπρου Αρτεμού Μάντολες


Μνήμη Ελληνίδας μάνας της Κύπρου Αρτεμού Μάντολες

Σήμερα αποχαιρετήσαμε σεμνά και με αγάπη τη γιαγιά μας. Την Αρτεμού Μάντολες, την μάνα του πατέρα μου. 

Προσπαθώντας να βρω φωτογραφίες της για να γράψω κάτι, ανακάλυψα ότι δεν είχα πάρα μόνο αυτές. .. οι αναμνήσεις που έχω από τη γιαγιά μου είναι γεμάτες πόνο και δάκρυ, συγκεντρώσεις για εξεύρεση των αγνοούμενων μας και ένα τεράστιο γιατί για τον Αντρίκκο της ...

ένα γιο που δεν χάρηκε ένα πατέρα που δεν γνωρίσαμε. .. ένας πόνος που δεν τελειώνει . Και ύστερα μας λένε να ξεχάσουμε μπαμπά μου. Τι να πρώτο ξεχάσω ; τα παιδικά μου χρόνια που ήταν γεμάτο πόνο ή τα εφηβικά μου που ήταν γεμάτα αγωνία. Ούτε αναμνήσεις από τους παππούδες δεν έχω. .. . 

Σήμερα χαμογελάς γιαγιά μου, σήμερα είσαι στην αγκαλιά του γιου σου την αγκαλιά που οι Τούρκοι εισβολείς μας στέρησαν ! Να του δώσεις την αγάπη μας να του πεις ότι μεγαλώσαμε και κάναμε παιδιά όμως το κενό που μας άφησε είναι ακόμα εκεί .... 

Μετά την εξεύρεση των οστών μπαμπά μου, η γιαγιά, μου άφησε κληροδότημα την φωτογραφία σου ,που κρατούσε 34 χρόνια αγκαλιά , μεγάλη η ευθύνη , την έχω στο κρεβάτι μου απέναντι, να μου θυμίζει το χρέος μου προς τούτο τον τόπο που εσύ πότισες με το αίμα σου. 

Θα αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις μέχρι την επιστροφή και την δικαίωση για να γονατίσω ελεύθερη στο χώμα που άφησες την τελευταία σου πνοή κρατώντας σφικτά τον Γιάννη μας. Εκεί στο Έξι Μίλι ,στην Ελιά του Καραβά στην αγαπημένη Κερύνεια . Δεν ξεχνώ δεν μπορώ να ξεχάσω ... 

Αιώνια σου η μνήμη γιαγιά μου!

Ειρήνη Μάντολες
Οι Αλβανοί Τσάμηδες δεν θα αφήσουν να εκταφούν τα οστά των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών του 1940-1941!


Αποτέλεσμα εικόνας για ελληνοιταλικος πολεμος στρατιώτης με παιδί
Θ. Μαλκίδης *

Οι  Τσάμηδες δεν θα αφήσουν να εκταφούν τα οστά των Ελλήνων στρατιωτών του 1940!

Το έπος του 1940-1941, αποτελεί μία ξεχωριστή στιγμή στην ελληνική ιστορία έχοντας και παγκόσμιες διαστάσεις. Η αντίσταση των Ελλήνων και των Ελληνίδων  στη φασιστική  Ιταλία, υπήρξε μία καθοριστική πράξη η οποία μαζί με την ανάλογη αντίσταση στη Ναζιστική Γερμανία, εκτιμήθηκε ως αρχή του τέλους  του φασισμού
Οι Έλληνες όμως στρατιώτες που αντιστάθηκαν στους φασίστες εισβολείς και παρέδωσαν ψυχή και σώμα για την Ελευθερία, ξεχάστηκαν από τους ζώντες και τους έχοντες  την ευθύνη για την περισυλλογή των οστών τους.

Με εξαίρεση τους θαρραλέους Έλληνες και Ελληνίδες της Βορείου Ηπείρου που φύλαξαν τα οστά των στρατιωτών σε λιγοστά και κρυφά κοιμητήρια, στη Χιμάρα γνώρισα μία εξ΄αυτών, η πραγματικότητα εκφράζεται από την   «Ένωση Τέκνων -Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41».
   Η Ένωση ζητά «να αποκατασταθεί η μεγάλη εθνική και ανθρωπιστική εκκρεμότητα με τους πεσόντες κατά το Έπος του 1940, που παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι επί 75 χρόνια. Πέρα από τη Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας, που υπεγράφη στις 21 Μαρτίου του 1996, η υποχρέωση αυτή απορρέει και από την Συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών και κυρώθηκε από τη Βουλή της Αλβανίας, στις 24 Μαρτίου 2010 και προβλέπει την περισυλλογή των οστών και τον τιμητικό και ευπρεπή ενταφιασμό των Ελλήνων στρατιωτών. Επιτέλους πρέπει να συνεδριάσει η Διακρατική Επιτροπή Ελλάδας – Αλβανίας που συνεδρίασε μόνο μια φορά το 2012 και να υλοποιηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν και συμπεριελήφθησαν στον Κανονισμό Λειτουργίας». 
Εκτός από τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για το θέμα αυτό, που δεν υλοποιήθηκε ακόμη, υπάρχει και διεθνής νομολογία και ανθρωπιστική πρακτική για τους νεκρούς πολέμου.

Στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου σκοτώθηκαν επί του αλβανικού εδάφους 7.948 Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες.  Λίγοι πεσόντες είναι ενταφιασμένοι στο νεκροταφείο στο Βουλιαράτι, ενώ διάσπαρτοι τάφοι Ελλήνων στρατιωτών, υπάρχουν στην Τρεμπεσίνα και το Πόγραδετς, στο 731 και στην Κλεισούρα στα υψώματα του Μπουμπίβι και στην πεδιάδα του Βούρκου,στο Mάλι Σπατ και την Κορυτσά,  σε πλαγιές, βουνά και δάση.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω με την παγκοσμίως γνωστή αδιαφορία του ελλαδικού κράτους για τους Έλληνες που αντιστάθηκαν και σκοτώθηκαν, ο   πρόεδρος του  κόμματος των  συνεργατών των Ναζί στην κατοχή , Τσάμηδων και αντιπρόεδρος της Αλβανικής Βουλής Σπετίμ Ιντρίζι δήλωσε  ότι «...οποιαδήποτε ενέργεια για τον εντοπισμό και την εκταφή των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών του έπους 1940-41, θα κατασταλεί βίαια από δυνάμεις του κόμματος του!!! ».Αποτέλεσμα εικόνας για βουλιαράτες νεκροταφείο ελλήνων στρατιωτώνΑποτέλεσμα εικόνας για έπος 1940

Η "σταυροφορία υπέρ των παιδιών" της Near East Relief και η επίσκεψη του Jackie Cougan στην Ελλάδα (5 - 7 Οκτωβρίου 1924)


Η "σταυροφορία υπέρ των παιδιών" της Near East Relief και η επίσκεψη του Jackie Cougan στην Ελλάδα (5 - 7 Οκτωβρίου 1924)Εισαγωγή - Η Near East relief στην Ελλάδα και το πολύτιμο φιλανθρωπικό της έργο υπέρ των προσφύγων και των ορφανών παιδιών (1922-1930)

Η Near East Relief υπήρξε μια φιλανθρωπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1915 στην Νέα Υόρκη αρχικά με σκοπό την ανακούφιση των παιδιών που υπέφεραν από την Αρμενική γενοκτονία. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την αφόρητη δυστυχία χιλιάδων παιδιών ορφανών και μη (συνολικά τα ορφανά παιδιά προερχόμενα από την Μικρά Ασία ήταν 20.000), επικέντρωσε τις προσπάθειες της στην ανακούφιση τους. Με έξοδα της οργάνωσης δημιουργήθηκε ορφανοτροφείο στην Σύρο όπου στέγασε 3.500 παιδιά, έφτιαξε επίσης και ορφανοτροφείο στην Αθήνα όπου στέγασε 2.000 παιδιά. 

Στην Αμερική η οργάνωση διεξήγαγε εράνους και ανέπτυξε έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα, συγκεντρώνοντας χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διοχέτευσε στην Ελλάδα, ενώ κατάφερε να φέρει πάνω από 1000 εθελοντές από την Αμερική στην Ελλάδα για να βοηθήσουν τις δραστηριότητες της. Επίσης η Near East Relief ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα και για την στέγαση των προσφύγων, χρηματοδότησε την κατασκευή του ομώνυμου «Δημοσίου Πρότυπου Παιδικού Γυμναστηρίου» στην Καισαριανή (γήπεδο Νήαρ Ηστ) και ίδρυσε το 1927 τον ομώνυμο αθλητικό σύλλογο στην περιοχή της Καισαριανής που υπάρχει ως τις μέρες μας, με πολυετή παρουσία στην Α1 καλαθοσφαίρισης, προσφέροντας αθλητές υψηλού επιπέδου όπως ο Τσαρτσαρής, ο Βουρτζούμης, ο Καράγκουτης, ο Βετούλας κ.α.

Αλλά η δραστηριότητα της οργάνωσης και η προσφορά της στην πληγωμένη Ελλάδα δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτά. Η Near East Relief με τους εκπροσώπους της επί τόπου στην Σμύρνη μετά την καταστροφή της, κατάφερε να περισώσει και να περιθάλψει χιλιάδες πρόσφυγες που συνωστίζονταν στις ακτές σε ελεεινή κατάσταση, ενώ ανέλαβε για χιλιάδες την ασφαλή μεταφορά τους στην Ελλάδα. Επίσης, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή περιέθαλψε 15.000 Πόντιους πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί στον Άγιο Στέφανο της Κωνσταντινούπολης περιμένοντας την μεταφορά τους στην Ελλάδα. Οι συγκεντρωμένοι λόγω των κακουχιών έφτασαν  σε υψηλά επίπεδα θνησιμότητας (πέθαιναν 50-60 άτομα την ημέρα!). Χάρις τις ενέργειες της οργάνωσης και υπό την καθοδήγηση του Αμερικανού γιατρού Wilfred Post η θνησιμότητα περιορίστηκε σε 20 άτομα την ημέρα.  

Ο νεαρός Cougan στην Times square 
Ο Jackie Cougan και η "σταυροφορία για τα παιδιά" (1922-1924)

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Καταζητούμενος για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ εξελέγη "βουλευτής" στα κατεχόμενα

Καταζητούμενος για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ εξελέγη "βουλευτής" στα κατεχόμενα

Καταζητούμενος για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ εξελέγη "βουλευτής" στα κατεχόμενα

“Βουλευτής” πλέον στα κατεχόμενα είναι από  ένας εκ των καταζητουμένων για τους φόνους των Τάσου Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού.
1

Πρόκειται για τον Ερχάν Αρικλί, ο οποίος παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια ήταν καταζητούμενος όχι μόνο από τις κυπριακές αρχές αλλά και από την ίδια την Ιντερπόλ, έχει φροντίσει να κάνει συχνά πυκνά αισθητή την παρουσία του στα κατεχόμενα μέσα από την πολιτική του δράση, χαρακτηριστικό της οποίας ήταν πάντα ο εμπρηστικός του λόγος.

α

Ο Αρικλί πλέον, θα κατέχει για πρώτη φορά και “έδρανο” στη νέα ψευδοβουλή με το κόμμα YDP (κόμμα των εποίκων), του οποίου είναι Πρόεδρος, αφού είναι ανάμεσα στους 21 νέους "βουλευτές" του ψευδοκράτους.

β

Να θυμίσουμε ότι μετά τις φρικτές δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού το καλοκαίρι του 1996 στην πράσινη γραμμή, η Γενική Εισαγγελία της Δημοκρατίας, εξέδωσε 11 διεθνή εντάλματα σύλληψης, ανάμεσα στα οποία και αυτό του Ερχάν Αρικλί, που τότε στα κατεχόμενα ήταν πρόεδρος της φοιτητικής οργάνωσης Turk-Bir.

γ

Οι δολοφόνοι αν και εναντίον τους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από Κύπρο και Interpol, κυκλοφορούν ελεύθεροι μέχρι σήμερα.

3

Η σφαγή από τους Ναζί πενήντα αθώων Ελλήνων στον Υψηλάντη (Βρασταμίτες) Βοιωτίας


Η σφαγή από τους Ναζί πενήντα αθώων Ελλήνων στον Υψηλάντη (Βρασταμίτες) Βοιωτίας

Ο Υψηλάντης είναι χωριό του του Δήμου Αλιάρτου του Νομού Βοιωτίας,  κτισμένο στις πλαγιές του Ελικώνα, πάνω από την πεδιάδα της Κωπαΐδας και σε υψόμετρο 200 μέτρων.  

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Βρασταμίτες, ονομασία που διατήρησε μέχρι το 1953 και το σημερινό του όνομα το οφείλει στον αγωνιστή της επανάστασης του 1821, Δημήτριο Υψηλάντη ο οποίος αντιμετώπισε επιτυχώς τους Τούρκους στην μάχη της Πέτρας που διεξήχθη στην περιοχή το 1829.

Κοντά στον Υψηλάντη, στις 8 Ιανουαρίου 1944, οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν 50 Έλληνες, που κρατούνταν στις φυλακές Λιβαδειάς. Αιτία για την μαζική αυτή εκτέλεση αγωνιστών υπήρξε ο θάνατος ενός Γερμανού στρατιώτη μέσα στο χωριό Υψηλάντης, από αντάρτες που δρούσαν στον Ελικώνα. 
 Με γερμανική διαταγή απαγορεύτηκε αυστηρά η κατάθεση στεφάνων, η σταυροθεσία και η τέλεση μνημοσύνου για τα θύματα. 

Σε  µαρτυρίες που προέρχονται από φακέλους του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας µε ένδειξη «Ναζιστές εγκληµατίες πολέµου» και αφορούν αλληλογραφία του Έλληνα εκπροσώπου στα Ηνωµένα Εθνη και του Ελληνικού Εθνικού Γραφείου Εγκληµάτων Πολέµου (Greek Νational War Crimes Office), καταγράφονται εγκλήµατα σε πάνω από 60 πόλεις και χωριά της ελληνικής επικράτειας, ανεβάζοντας τον αριθµό των κατηγορουµένων σε εκατοντάδα και πλέον, για την περιοχή της Βοιωτίας καταγράφονται τα εξής: 


Να μοιραστούμε με τους κλέφτες το Μέγα Αλέξανδρο και τη Μακεδονία;


Να μοιραστούμε με τους κλέφτες το Μέγα Αλέξανδρο και τη Μακεδονία;

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζαέφ δείχνουν μεταξύ των άλλων ότι έχει χαθεί το μέτρο και η πολιτική. Τόσο εκεί, όσο και κυρίως στο αποκαλούμενο πολιτικό προσωπικό, εντός, εκτός βουλής της Αθήνας, για να μην μιλήσουμε για τον επιστημονικό και δημοσιογραφικό χώρο. Ειδικά  στην ελλαδική πρωτεύουσα φαίνεται ότι δεν υπάρχουν, απουσιάζουν,  τα δύο παραπάνω στοιχεία της ιστορικής συγκρότησης των Ελλήνων. Έτσι από τα Σκόπια,  ο εκτελών το πλιάτσικο της ιστορίας, μιλά για τον Μέγα Αλέξανδρο  χωρίς αντίλογο από την Αθήνα η οποία  φαίνεται ότι βιάζεται να παραδώσει (και) τη Μακεδονία......

Ο Θ. Μαλκίδης, συγγραφέας του βιβλίου για τον Μέγα Αλέξανδρο (εκδόσεις Ενωμένη Ρωμηοσύνη), μιλά στον Ανδρέα Μπλάνο στην εκπομπή ΛΟΓΟΣ ΡΩΜΑΙΙΚΟΣ της Αχελώος TV, σε μία εκπομπή αφιέρωμα στον Μέγα Αλέξανδρο και τη Μακεδονία.

Στην εκπομπή αναλύονται ο βίος, οι αρετές και τα επιτεύγματα του  Αλέξανδρου του Μέγα   που αποτέλεσε πρότυπο για όλους τους μετέπειτα ηγέτες της ιστορίας. Παράλληλα, η εκπομπή ασχολείται και με το σήμερα της παρακμής και της απογοήτευσης, της παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας, αλλά και την ελπίδα που γεννά το πρότυπο και το παράδειγμα του μέγιστου των Ελλήνων.

Η συνέντευξη του Θ. Μαλκίδη για τον Μέγα Αλέξανδρο και τη Μακεδονία


Mια από τις πλέον τραγικές ιστορίες αιχμαλώτων του 1974


Mια από τις πλέον τραγικές ιστορίες αιχμαλώτων 


«Δεν ήξερα ότι ο πατέρας μου πέθανε λόγω των βασανιστηρίων που υπέστη από τους Τούρκους στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του. Η θεία μου αγόρασε τις εφημερίδες της εποχής και όταν δοκίμασα να τις διαβάσω, έκλαιγα τόσο πολύ που δεν μπορούσα να συνεχίσω. Τις φύλαξε η μητέρα μου κάτω από το κρεβάτι και τις διάβασα ύστερα από χρόνια. Και τώρα ακόμη, αν δοκιμάσω να τις ξαναδιαβάσω, το νιώθω ότι και πάλι θα κλαίω».

Είναι τα λόγια της θυγατέρας του Δημήτρη Στρατή, Κάλιας, η οποία το 1974 ήταν 18 ετών. Ο Δημήτρης Στρατής ήταν 47 ετών όταν συνελήφθη από τους Τούρκους στο Μπέλλα Πάις και κρατήθηκε επί 112 μέρες. Είχε μεταφερθεί στην Τουρκία ως αιχμάλωτος και, σύμφωνα με τις περιγραφές των εφημερίδων της τότε εποχής, όταν δεν υπήρχε πλέον ελπίδα επιβίωσής του, λόγω των βασανιστηρίων που υπέστη, τον άφησαν ελεύθερο και πέθανε μερικές μέρες μετά.

Είναι μια από τις πλέον τραγικές ιστορίες αιχμαλώτων, αλλά και όσοι επέζησαν κουβαλούν στο πετσί τους τις λογιών-λογιών κακουχίες. Ο νέος πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974 Βάσος Χρίστου μίλησε στον «Φ» για τους αιχμαλώτους πολέμου και πως αυτοί αντιμετωπίστηκαν διαχρονικά από την πολιτεία.

Εκδηλώσεις στη Μόσχα για τα τρία χρόνια από την αγιοκατάταξη του Αγίου Παΐσιου. Почитателям преподобного Паисия Святогорца!

   
   
Εκδηλώσεις στη Μόσχα για τα τρία χρόνια από την αγιοκατάταξη του Αγίου Παΐσιου 

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) είναι στην ευχάριστη θέση να σάς προωθήσει ενημέρωση σχετικά με σειρά εκδηλώσεων, με την ευκαιρία συμπλήρωσης τριών (3) ετών από την κατάταξη του Γέροντα Παϊσιου του Αγιορείτη στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, που διοργανώνονται στις 13  Ιανουαρίου 2018 από τη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας μαζί με το Ίδρυμα «Σκέπη» [«Покров»] στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας-Σεργίου
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων αφιερωμένο στην ημέρα της δοξασίας του Αγίου Παΐσιου του Αγιορείτη περιλαμβάνει:

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Οι Επτά Ήρωες του «Φαέθων». Κύπρος 1964


Οι Επτά Ήρωες του «Φαέθων» . Κύπρος 1964

Μ Ν Η Μ Η ΙΕΡΗ:

Απ’ τα Κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα Ιερά.
Των πρώτων θυσιασθέντων Ελλήνων, Ελλαδιτών και Κυπρίων,
του Πολεμικού Ναυτικού της νεοσύστατης το 1964 Εθνικής Φρουράς.


Τ Ω Ν ΗΡΩΙΚΩΝ Νεκρών τα ονόματα χαραγμένα στα ελληνικά μάρμαρα των 60 συνολικά Ηρώων του Έπους της Τηλλυρίας, στο Μνημείο τους έξω από την εκκλησία του Παχυάμμου, όπου την πρώτη Κυριακή κάθε Αυγούστου η Κύπρος τιμά την μνήμη τους:
1. Σημαιοφόρος Παναγιώτης Χρυσούλλης εξ Αθηνών.
2. Υποκελευστής Σπυρίδων Αγάθος εκ Σαλαμίνος.
3. Υποκελευστής Νικόλαος Πανάγος εκ Πειραιώς.
4. Ναύτης Παναγιώτης Θεοδωράτος εκ Κεφαλληνίας.
5. Ναύτης Νικόλαος Νιάφας εκ Λαμίας.
6. Ναύτης Νικόλαος Καπαλούκας εκ Σκοπέλου.
7. Εθελοντής Άντης Φιλήτας εκ Μόρφου.

Τραπεζούντα: Ζωντανός ο Ρωμαίικος πολιτισμόςΤραπεζούντα: Ζωντανός ο Ρωμαίικος πολιτισμός

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου
Κάνοντας μία βόλτα στην κεντρική πλατεία της Τραπεζούντας, πέσαμε σε μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ από την αμερικανική κυβέρνηση. Διοργανωτής ήταν ο τοπικός Δήμος.

Αυτή ήταν η μία εικόνα της Τραπεζούντας, η δημόσια, η μουσουλμανική, η τουρκική.
Αμέσως μετά όμως είδαμε και την άλλη εικόνα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, αυτήν της ιστορίας που είναι γεμάτη Ελληνισμό και Ορθοδοξία. Με την περιήγηση στο Δημοτικό Μουσείο της Τραπεζούντας, το οποίο άρχισε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο του 2017, κάναμε ένα νοερό ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου.
Στις εικόνες, τις επιγραφές και το βίντεο παρακολουθούσαμε την ιστορική αναδρομή για την γεωγραφική έκταση που καταλαμβάνει τις νοτιοανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας (ή Εύξεινου Πόντου) από τη Σινώπη έως την Ριζούντα. 
Μετά τις αμφιλεγόμενες αναφορές για τα τουρανικά φύλα που κατοίκησαν πρώτα την περιοχή και τους Χετταίους, περιγράφεται ο αποικισμός της περιοχής από τους Ίωνες που ξεκίνησε από την Μίλητο, η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το ελληνιστικό βασίλειο της δυναστείας των Μυθριδατών, η ρωμαιοκρατία και η εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ιδιαίτερη αναφορά ως περίοδος ακμής γίνεται για την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας υπό την δυναστεία των Κομνηνών, για να ακολουθήσει η τουρκική κατάκτηση του 1461 από τον Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή. Στην σύγχρονη εποχή αναφέρεται η κατάληψη της Τραπεζούντας από τους Ρώσους τον Απρίλιο του 1916, κατά την διάρκεια του Α΄  Παγκοσμίου Πολέμου, και η έναρξη του κεμαλικού κινήματος το 1919.

Αναφορά στην Γενοκτονία των Ελλήνων της περιοχής (1916 – 1923) δεν υπάρχει καμία, αλλά αν περιμέναμε το αντίθετο θα  ήμασταν πλεονέκτες. Ποιος φανταζόταν μέχρι πέρσι ότι σε δημόσιο μουσείο εντός της τουρκικής επικράτειας θα μνημονεύονταν οι Κομνηνοί και γενικότερα η υπερχιλιετής παρουσία του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού;
Στους άλλους χώρους του Μουσείου ξετυλίγεται μπροστά στον επισκέπτη ο πολιτισμός και η λαογραφία του Πόντου. Χάρη σε πλήθος εικόνων, εκθεμάτων και υπέροχων κέρινων ομοιωμάτων ντυμένα με παραδοσιακές ενδυμασίες γυρίσαμε πίσω στο χρόνο κατά έναν αιώνα, σε μία άλλη εποχή ίδια με αυτήν που μετέφεραν στις επόμενες γενεές οι πρόσφυγες που έφυγαν από τα μέρη εκείνα έως το 1924 όταν και έγινε η ανταλλαγή πληθυσμών. Βιώσαμε επίσης το πώς ζούσαν, πως ντύνονταν, τι έτρωγαν, τι δουλειές έκαναν αυτοί που έμεναν στην ποντιακή ύπαιθρο, με πολλά από αυτά τα στοιχεία να παραμένουν ακόμα και σήμερα στα ορεινά χωριά του νομού Τραπεζούντας.
Μία ολόκληρη πτέρυγα ήταν αφιερωμένη στα μουσικά  ακούσματα και τους χορούς του Πόντου, με την ποντιακή λύρα,τον κεμεντζέ, να έχει την τιμητική του μεταξύ των οργάνων.
Είδαμε επίσης στοιχεία από την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει και ο χώρος αφιερωμένος στην ομάδα – θρησκεία της περιοχής, την Τράμπζονσπορ.
Ξεχωριστή θέση στο Μουσείο είχε το λιμάνι της Τραπεζούντας το οποίο αναπτύχθηκε μετά το 1924.
Τεμέλ και Ντουρσούν όπως λέμε Κωστίκας και Γιωρίκας
Τα «ποντιακά ανέκδοτα» δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αφού οι σημερινοί κάτοικοι του Πόντου έχουν στην Τουρκία την ίδια φήμη που είχαν οι Πόντιοι στην Ελλάδα. Όπως ακούγαμε ανέκδοτα με πρωταγωνιστές τον Κωστίκα και τον Γιωρίκα, στην τουρκική κοινωνία υπάρχουν αντίστοιχα ανέκδοτα με τον Τεμέλ και τον Ντουρσούν. Μάλιστα τις τελευταίες δεκαετίες τα ζευγάρια στην γειτονική χώρα απέφευγαν να δώσουν στα παιδιά τους κάποιο από τα συγκεκριμένα ονόματα υπό τον φόβο να μην γίνουν αντικείμενο χλευασμού από τον κοινωνικό περίγυρο.
Μπροστά στον κίνδυνο τα ονόματα αυτά να εκλείψουν παντελώς, το 2011, ο τότε Δήμαρχος του Αρσίν, περιοχής ανατολικά της Τραπεζούντας, ErdenShen, έταξε ως ανταμοιβή μία χρυσή λίρα σε όποιο ζευγάρι έδινε σε κάποιο παιδί του το όνομα Τεμέλ ή Ντουρσούν!
Οι Ελληνόφωνοι της Τραπεζούντας 

Παρέμβαση Μίκη Θεοδωράκη για τη Μακεδονία

Παρέμβαση Μίκη Θεοδωράκη για το Σκοπιανό! | Newsit.gr
AddThis Sharing Buttons
Share to Facebook
Share to Twitte
Share to Google+ Με μια μακροσκελή επιστολή ο μεγάλος συνθέτης καλεί την κυβέρνηση να μείνει πιστή στην κοινή εθνική γραμμή του 1992 - «Εάν υποχωρήσουμε αυτή τη στιγμή από την θέση μας για το όνομα είναι σαν να ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου» - «Όταν δεν φοβάσαι να πεις ότι την αγαπάς και έχεις το θάρρος να το βροντοφωνάξεις, αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι πατριωτισμός!Παρέμβαση Μίκη Θεοδωράκη για τη ΜακεδονίΠαρέμβαση Μίκη Θεοδωράκη για τη Μακεδονία
Παρέμβαση Μίκη Θεοδωράκη για τη Μακεδονία

Με μια επιστολή που ανάρτησε στο site του ο Μίκης Θεοδωράκης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο μεγάλος συνθέτης με την επιστολή του απευθύνεται στην ελληνική κυβέρνηση και την καλεί να μείνει πιστή στην απόφαση του 1992 ότι δεν θα περιέχεται στην ονομασία ο όρος Μακεδονία.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
"Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στα 1992 αποφάσισε για μια εθνική κοινή γραμμή πλεύσης σε μια ονομασία στην οποία δεν θα περιέχεται η λέξη «Μακεδονία».
Τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας, δεδομένου ότι μετά την οκταετή καταλήστευση του ελληνικού λαού που μας οδήγησε στην σημερινή δραματική κατάσταση, το μόνο που μας απομένει είναι η διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας. Η Κυβέρνηση των Σκοπίων απειλεί χωρίς προσχήματα την ακεραιότητα της πατρίδας μας. Με όχημα το όνομα «Μακεδονία» και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας επιδιώκει την επέκταση των συνόρων της εις βάρος των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης «Μακεδονίας του Αιγαίου».
Ο στόχος αυτός λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως βασικός εθνικός στόχος της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί γενιές Σκοπιανών με την ιδέα αυτή και να έχουν σήμερα την πεποίθηση ότι είναι κατ’ ευθείαν απόγονοι των Βασιλέων της Μακεδονίας Φιλίππου και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με μια κολοσσιαία πραγματικά προπαγάνδα, κατόρθωσαν να παρασύρουν σ’ αυτή την ιστορική γελοιότητα μεγάλο αριθμό κρατών επωφελούμενοι συγχρόνως και από τη στάση των Ελλήνων υπευθύνων που δεν έκαναν καμμία προσπάθεια να ανασκευάσουν στα μάτια των ξένων αυτή την χονδροειδή παραποίηση της Ιστορίας.
Και φτάσαμε στο θλιβερό σημείο που μας θίγει ως Λαό, να είμαστε αναγκασμένοι να απολογούμεθα για τον πατριωτισμό μας!
Εάν υποχωρήσουμε αυτή τη στιγμή από την θέση μας για το όνομα είναι σαν να ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου. Οφείλουμε να επαγρυπνούμε για την διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιτότητας, δεδομένου ότι υπάρχουν ισχυρές διεθνείς δυνάμεις που έχουν στόχο τους στην σαλαμοποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. Η περίπτωση της Γιουγκοσλαυίας είναι νωπή. Το επόμενο θύμα θα είναι η χώρα μας. Τα μαύρα σύννεφα που μας απειλούν γίνονται κάθε μέρα και περισσότερο ορατά. Εάν υποχωρήσουμε τώρα στην ανοιχτή πρόκληση των Σκοπίων που χωρίς να έχουν παραιτηθεί από τον κύριο στόχο της εθνικής τους πολιτικής επιδιώκουν σήμερα να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ με την ψήφο τη δική μας για να μπορούν αύριο-μεθαύριο να μας απειλούν από μια θέση υψηλότερη και ισχυρότερη, τότε θα είμαστε άξιοι της Μοίρας μας.
Κύριοι της ελληνικής κυβέρνησης, το βάρος που καλείσθε να σηκώσετε είναι ασήκωτο. Και γι’ αυτό μην το κάνετε. Μείνετε πιστοί στην κοινή εθνική γραμμή του 1992. Οι ευθύνες που φορτωθήκατε στον οικονομικό τομέα είναι μεγάλες. Όμως εκείνες που έχουν σχέση με την εθνική μας ασφάλεια και ακεραιότητα είναι συντριπτικές και το δυστύχημα είναι ότι δεν θα παρασύρουν μόνο εσάς αλλά ολόκληρη τη χώρα.
Την ίδια έκκληση που απευθύνω στην Κυβέρνηση την απευθύνω και στον λαό μας που θα πρέπει να εγκαταλείψει την νάρκη στην οποία έχει περιπέσει αυτό τον καιρό.
Το να μας οδηγούν στην πτώχευση και τη διάλυση του κοινωνικού μας ιστού, είναι ένα τεράστιο θέμα. Το να φτάνουμε όμως στο σημείο να απειλείται η ακεραιτότητα της χώρας μας, αυτό δεν είναι μόνο τεράστιο θέμα αλλά κανονικός θάνατος. Γιατί δεν θα μπορέσει να αντέξει η πατρίδα μας αν χάσει ακόμα και ένα τετραγωνικό μέτρο ελληνικής γης. Υπερβολή; Σκεφτείτε μόνο, ποιος αλήθεια θα μπορούσε να διανοηθεί τον διαμελισμό της άλλοτε ισχυρής Γιουγκοσλαυίας;
Οι καιροί ου μενετοί.
Όταν φοβάσαι να πεις ότι αγαπάς την πατρίδα σου κι όταν -ακόμα χειρότερα την ξεπουλάς- αυτό είναι ραγιαδισμός.
Όταν δεν φοβάσαι να πεις ότι την αγαπάς και έχεις το θάρρος να το βροντοφωνάξεις, αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι πατριωτισμός!
Και η Ελλάδα σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχει ανάγκη από πατριώτες!

Οστά σε νέο μαζικό τάφο Ελλήνων στην κατεχόμενη Κερύνεια


Θραύσματα μαζικού τάφου Ελλήνων 
                              
 Επιφανειακές εκσκαφές που διενήργησε η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων σε Πέτρα, Άγιο Γεώργιο Κερύνειας και Δίκωμο έφεραν στην επιφάνεια θραύσματα οστών που πιστεύεται ότι ανήκουν σε Έλληνες αγνοούμενους. 

Ειδικά στο Δίκωμο, η τοποθεσία της εκσκαφής παραπέμπει σε μαρτυρία για μαζικό τάφο 28-29 στρατιωτών, οι οποίοι μετά τη σύλληψή τους επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο για το Μπογάζι Κερύνειας. 

Στον δρόμο, όμως, άλλαξε η διαταγή και οι στρατιώτες εκτελέστηκαν… 

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Μακεδονία και "Χρόνους Πολλούς μετά την Αμαρτία που την είπανε Αρετή...."


Θ. Μαλκίδης 

Μακεδονία και "Χρόνους Πολλούς μετά την Αμαρτία που την είπανε Αρετή...."

Αφού 

παρέδωσαν τη μισή Κύπρο και ετοιμάζονται να παραδώσουν την άλλη μισή και αδιαφόρησαν για τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου,  Τενέδου, για τη Θράκη και το Αιγαίο νομιμοποιώντας τον Τουρκικό φασισμό, 

σιώπησαν για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, τη Γενοκτονία στον Πόντο, στη Θράκη, στην Μικρά Ασία και κατέθεσαν στεφάνι στο δάσκαλο του Χίτλερ τον Κεμάλ, 

ολιγώρησαν για τη Βόρειο Ήπειρο επιβραβεύοντας τον Αλβανικό εθνικισμό, 

σκλάβωσαν δια των καταστροφικών μνημονίων το μέλλον μας, δυναμιτίζοντας τη συνέχεια και την ύπαρξή μας, 

 τώρα οι μηχανισμοί εντός και εκτός Βουλής που αποκαλούνται κόμματα και πρόσωπα που παριστάνουν τους πολιτικούς και τους ειδικούς, ετοιμάζονται να δώσουν τη Μακεδονία και την Ελληνική αντιστασιακή ιστορία. 

Παρουσιάζοντας μάλιστα ως ευκαιρία τη σύνθετη ονομασία, δηλαδή την νομιμοποίηση της αδικίας, του εθνικισμού, της κλοπής, της ολοκληρωτικής ιδεολογίας. 

Όπως γράφει ο Ελύτης "Χρόνους Πολλούς μετά την Αμαρτία που την είπανε Αρετή...." και συμπληρώνει ο Σεφέρης