Σάββατο 4 Μαΐου 2024

ΑνάστασηΠολλά δε θέλει ο άνθρωπος
να ‘ν’ ήμερος να ‘ναι άκακος
 
λίγο φαΐ λίγο κρασί
Χριστούγεννα κι Ανάσταση

Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Ζῶν εἶ Θεὸς σύ, καὶ νεκρωθεὶς ἐν ξύλῳ

Ο Σταυρός


Εἰς τὴν Σταύρωσιν
Ζῶν εἶ Θεὸς σύ, καὶ νεκρωθεὶς ἐν ξύλῳ,
Ὦ νεκρὲ γυμνέ, καὶ Θεοῦ ζῶντος Λόγε.

Εἰς τὸν εὐγνώμονα Λῃστὴν
Κεκλεισμένας ἤνοιξε τῆς Ἐδὲμ πύλας,
Βαλὼν ὁ Λῃστὴς κλεῖδα τό, Μνήσθητί μου.


Μεγάλη Παρασκευή

 

 

Κάποτε ένας ξένος συνομιλητής ρώτησε τον Γιώργο Σεφέρη το εξής: "Μα πιστεύετε σοβαρά ότι είστε [...] απόγονοι του Λεωνίδα και του Θεμιστοκλή;"


Η απάντηση του νομπελίστα ποιητή μας:

Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Στὴν προδοσία τοῦ Ἰούδα


 
Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου
1. – Πραγματικά δέν ἔχω τί νά πῶ γιά τή σημερινή πανήγυρη. Διότι ἡ μέν πανήγυρη παρακινεῖ τή γλώσσα μου στό νά κατηγορήσω τόν Ἰούδα, ἐνῶ ἡ φιλανθρωπία τοῦ Σωτήρα μου τήν γυρίζει πίσω. Καί εἶμαι κυριευμένος ἀπό αὐτά τά δύο, ἀπό μίσος ἐναντίον τοῦ προδότη, καί ἀγάπη γιά τόν Κύριο. Τό μίσος ὅμως τό νικάει ἡ ἀγάπη, διότι εἶναι μεγαλύτερη καί δυνατότερη. Γι᾽ αὐτό, ἀφήνοντας κατά μέρος τόν προδότη, ἐξυμνῶ τόν εὐεργέτη, ὄχι ὅσο εἶναι ἄξιος, ἀλλ᾽ ὅσον ἐπιτρέπουν οἱ δυνάμεις μου νά Τόν ἐξυμνήσω.

«Ο Αλέξανδρος Παναγούλης καταδικάσθηκε σε θάνατο γιατί έψαξε την ελευθερία. Το 1976 πέθανε γιατί έψαξε την αλήθεια και τη βρήκε», έγραψε η μάνα στο σεντόνι που τον σκέπασε…

 

Ο Γλυφαδιώτης Αλέκος Παναγούλης

Έλληνας πολιτικός και ποιητής, κορυφαία μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα. Στις 13 Αυγούστου 1968 αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, συνελήφθη και βασανίσθηκε απάνθρωπα. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας εξελέγη βουλευτής με την ΕΚΝΔ.

Ο Αλέξανδρος Παναγούλης γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1939 στη Γλυφάδα Αττικής και ήταν το δεύτερο παιδί του αξιωματικού του στρατού Βασιλείου Παναγούλη και της Αθηνάς Κακαβούλη.


Πραγματοποιήθηκε η διαβούλευση ‘’Για το μέλλον της Βορείου Ηπείρου’’

 

 

Πραγματοποιήθηκε η διαβούλευση ‘’Για το μέλλον της Βορείου Ηπείρου’’Αίτημα η αποκατάσταση και η επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου στην Αθήνα

|> Η Πρωτοβουλία – Παρατηρητήριο “Οι Απ’ Έδω”, διοργάνωσε την διαβούλευση ‘’Για το μέλλον της Βορείου Ηπείρου’’, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού. Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται:

«Η Πρωτοβουλία μας ύστερα από εννέα μήνες παρουσίας σε μηνιαίες συναντήσεις, δημοσιεύσεις κειμένων και σχετικής συμμετοχής στο δημόσιο χώρο, διοργάνωσε Διαβούλευση “Για το μέλλον της Βορείου Ηπείρου” στην Ένωση Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού.


Οἱ Ἰοῦδες τῆς Ἐκκλησίας καταγγέλλουν τὴν εὐσέβεια σὰν ὑπερβολή, τὴν ἐμμονὴ στὴν πίστη καὶ παράδοση τῶν Πατέρων ὡς «εὐσεβισμό»!


 


Τοῦ μακαριστού πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Μεταλληνοῦ

1. Λίγο πρὶν ἀπὸ τὴν θριαμβευτικὴ εἴσοδό του στὰ Ἱεροσόλυμα ὁ Χριστὸς ἔρχεται στὴ Βηθανία. Ἐπισκέπτεται τὸν φίλο του Λάζαρο καὶ τοὺς ἄλλους φίλους του ἐκεῖ σὲ μιὰ ἀποχαιρετιστήρια ἐπίσκεψη πρὶν ἀπὸ τὸ πάθος του. Κάποιος μάλιστα κάλεσε τὸν Χριστὸ σὲ δεῖπνο.


Ὅτε ἡ ἁμαρτωλός, προσέφερε τὸ μύρον, τότε ὁ μαθητής, συνεφώνει τοῖς παρανόμοις·

 

 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

ἡ μὲν, ἔχαιρε κενοῦσα τὸ πολύτιμον,
ὁ δὲ ἔσπευδε πωλῆσαι τὸν ἀτίμητον,
αὕτη τὸν Δεσπότην ἐπεγίνωσκεν,
οὗτος τοῦ Δεσπότου ἐχωρίζετο,
αὕτη ἠλευθεροῦτο,

Διαβάστε τά τροπάρια τῆς Μεγαλης Ἑβδομάδας, ὅλη τήν περίοδο ἀπό τό Πάσχα μέχρι τήν Πεντηκοστή. Ποιός εἶναι ὁ σκοπός;

 

 Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας | Μεγάλη Πέμπτη | ΝΕΟ ΠΛΑΝΟΔΙΟΝ

Ὁ σκοπός εἶναι ἡ κάθαρση καί ὁ φωτισμός τοῦ νοός. Η ὀρθόδοξη θεολογία δὲν ἔχει ἠθικὴ, ἔχει ἀσκητική, βίωμα, ἐμπειρία Θεοῦ...

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Ογδόντα χρόνια από το μαζικό έγκλημα των Γερμανών κατακτητών την Πρωτομαγιά 1944 στην Καισαριανή

 

Ογδόντα χρόνια από το μαζικό έγκλημα των Γερμανών κατακτητών την Πρωτομαγιά 1944 στην Καισαριανή

 

Του ΘΕΟΦΑΝΗ ΜΑΛΚΙΔΗ

Ήταν 1η Μαΐου του 1944, ακριβώς ογδόντα χρόνια πριν, όταν οι Γερμανοί κατακτητές, διέπρατταν ένα ακόμη (δυστυχώς ατιμώρητο μέχρι σήμερα) μαζικό έγκλημα. Η εκτέλεση στην Καισαριανή,  των διακοσίων Ελλήνων πατριωτών, κρατούμενων στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, αποτελεί μία ακόμη κηλίδα, μία ακόμη βάρβαρη πράξη των κατακτητών, για την οποία μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η εκτέλεση των διακοσίων Ελλήνων έχει και μία πολύ ιδιαίτερη παράμετρο, που αποδεικνύει για ακόμη μία φορά, το μεγαλείο της αντίστασης στους κατακτητές και τους ελληνόφωνους συνεργάτες τους, καθώς και το ήθος των ανθρώπων που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας.  Η κορύφωση του δράματος της εκτέλεσης έγινε με την πράξη ενός από τους κρατούμενους, του Ναπολέοντα Σουκατζίδη.


Το τελευταίο κείμενο του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

 Το τελευταίο κείμενο του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, λίγες ώρες 

πριν φύγει από αυτή τη ζωή, ήταν για την ιδιαίτερη πατρίδα του,

τη Θράκη....

                                            Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

                                             ΗΘΙΚΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΕΥΓΕΝΗ

                                             ΑΛΛΟ FORUM ΑΛΛΟ ΛΟΓΟΣ


Τους τελευταίους καιρούς παρατηρείται ένας πληθωρισμός, 

επιδρομή θα έλεγα forum. Τα φόρα όπως τα ονομάζω.

FORUM Δελφώνforun εδώ, fοrum εκεί. Τελευταία 

το forum στην γενέτειρα πόλη μου την Αλεξανδρούπολη.

Ο μεγάλος Χαιρωνεύς και Δελφικός Πλούταρχος θα είναι 

οργισμένος για ευνόητους λόγους.


Περικλής Ροδάκης ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΡΟΔΑΚΗΣ : Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, Η ΓΝΩΣΗ, ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ


Μια μικρή αναφορά στη προσωπικότητα και το έργο του Περικλή Ροδάκη ( που έφυγε το 2013) έκανε ο Βασίλης Αντωνίου. Δανείζομαι από το κείμενό του:

Πλύση εγκεφάλου με σφραγίδα Ερντογάν: Η «Γαλάζια Πατρίδα», το έγκλημα στην Κύπρο και οι γενοκτονίες Ποντίων και Αρμενίων μαθήματα στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τουρκίας

  
Τώρα ο ισλαμιστικός ανθεωρητισμός και η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου  εισέρχονται πλέον σε νέα εποχή στην Τουρκία, με στόχο να “γαλουχηθεί” η νέα γενιά των Τούρκων με τα προκλητικά, ανιστόρητα και έκνομα οράματα της τουρκικής ηγεσίας.


Η «γαλάζια πατρίδα» και η «πατρίδα των αιθέρων», καθώς και τα «επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας» εντάσσονται στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τουρκίας που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας της χώρας. Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φέρει τον τίτλο «Το εκπαιδευτικό μοντέλο του Αιώνα της Τουρκίας».


Συγκεκριμένα, στην ύλη του μαθήματος της Γεωγραφίας που θα διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία θα δίνεται έμφαση στη γεωγραφική θέση της Τουρκίας, με χάρτες «που σχετίζονται με τη γαλάζια πατρίδα και την πατρίδα των αιθέρων», σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν.

«Κατά τη διαδικασία αυτή, η σημασία των χαρακτηριστικών της θέσης της Τουρκίας θα τονιστεί με τη χρήση διαφόρων μεθόδων ανάλυσης και την ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης και θα υποστηριχθεί με τη λήψη των απόψεων και των συναισθημάτων των μαθητών σχετικά με το θέμα αυτό» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Ulke TV.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνεται αναφορά στη σημασία της «γαλάζιας πατρίδας», στην οποία το Αιγαίο αναφέρεται με την ονομασία «Θάλασσα των Νήσων», και θα διερευνώνται οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στη νέα διδακταία ύλη γίνεται λόγος για «νομικά και γεωγραφικά δικαιώματα της Τουρκίας στις θάλασσες» και «τονίζεται το φαινόμενο του πατριωτισμού».

• Τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν επίσης κεφάλαια για τα στρατηγικής σημασίας ορυχεία, τη διαθεσιμότητα και τη συμβολή των ορυκτών, ιδίως του βορίου, στην τουρκική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητείται από τους εκπαιδευτικούς να θέτουν προς συζήτηση το χαρακτηριστικό της Τουρκίας να είναι ενεργειακός διάδρομος -σε σχέση με τη «γαλάζια πατρίδα»- καθώς και θέματα που αφορούν στην παραγωγή ενέργειας.

Επιπλέον, θα διδάσκεται η σημασία της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής, ιδίως της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, στην εξωτερική πολιτική.

Και φυσικά, η Κύπρος στο στόχαστρο…
Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τουρκίας περιλαμβάνει και αναφορές στο Κυπριακό με αιχμή τη σημασία των κατεχομένων εδαφών με τον ψευδεπίγραφο όρο της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου», όπως αναφέρεται, για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο.

• Στο μάθημα της Ιστορίας, «στον κατάλογο αναγνωσμάτων θα συμπεριληφθούν βιβλία για θέματα όπως το Κυπριακό και το αβάσιμο των αιτιάσεων για τον Πόντο και τους Αρμενίους».

«Στο νέο πρόγραμμα σπουδών θα συμπεριληφθούν επίσης η έναρξη της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, της ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΝΤ, του Παλαιστινιακού Ζητήματος και της μεταβαλλόμενης μορφής της αποικιοκρατίας» αναφέρει το κρατικό δίκτυο TRT, και οι μαθητές θα αξιολογήσουν, όπως τονίζεται, τις σιωνιστικές δραστηριότητες και το Παλαιστινιακό ζήτημα με βάση δείγματα κειμένων και γεγονότων.

Στο μάθημα «Ιστορία της Τουρκικής Επανάστασης και Κεμαλισμός», οι μαθητές θα διδάσκονται τα αίτια και τις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο, την έναρξη της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου μετά τον πόλεμο, την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΝΤ, τα σιωνιστικά κινήματα, το Παλαιστινιακό ζήτημα και την αλλαγή της μορφής της αποικιοκρατίας.

Πως βίωνε την Μεγάλη Εβδομάδα ο Αλέξανδρος ΠαπαδιαμάντηςΤήν κατανυκτικότητα τῆς Μεγάλης Ἐβδομάδας, ὅπου καὶ ἠ ἀνοιξιάτικη φύση μοιάζει νὰ συνάδει, πῶς νὰ τη βάλει κανεῖς σὲ λόγια; Ἂς ἀνατρέξουμε στὸν εὐλαβέστατο Ἀλέξανδρο Παπαδιαμάντη.


Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Είκοσι χρόνια από το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν: Ο Ελληνισμός και η κατοχική Τουρκία, πενήντα χρόνια μετά την εισβολή, από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη…

 Θεοφάνης Μαλκίδης 


Είκοσι χρόνια από το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν: Ο Ελληνισμός και η κατοχική Τουρκία, πενήντα χρόνια μετά την εισβολή, από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη…


Συμφωνώ με όσους έχουν υποστηρίξει ότι οι ποιητές έχουν, μεταξύ των άλλων, ένα μεγάλο χάρισμα: να μπορούν να πουν τα σημαντικά, τα καίρια, τα μείζονα, με λίγες λέξεις.


Ο Κώστας Μόντης, ένας ακόμη μεγάλος ποιητής που γέννησε ο Ελληνισμός, η Κύπρος μας, περιέγραψε την τουρκική εισβολή τον Ιούλιο το 1974 με το εξαιρετικό του χάρισμα:

«…η Ελλάδα δεν ήρθε. Είχε λέει, άλλη δουλειά η Ελλάδα, κ ήμαστε και μακριά και δεν μπορούσε, λέει, λυπόταν, δεν το περίμενε, ειλικρινά λυπόταν πάρα πολύ. Κ’ οι δάσκαλοί μας έσκυψαν ντροπιασμένοι, και τα «Εγχειρίδια» έσκυψαν ντροπιασμένα κ’ οι δάσκαλοί μας τρέμουν τώρα πια, και τα «Εγχειρίδια» τρέμουν τώρα πια όσο πλησιάζουν τα περί Θερμοπυλών και τα περί Σαλαμίνος…».


Τὸ τροπάριο τῆς ΚασσιανῆςΤροπάριο της Κασσιανής

Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή,
την σήν αισθομένη Θεότητα μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν,
οδυρομένη μύρα σοι προ του ενταφιασμού κομίζει.
Οίμοι! λέγουσα, οτι νύξ μοι υπάρχει, οίστρος ακολασίας,
ζοφώδης τε και ασέληνος ερως της αμαρτίας.

Δέξαι μου τας πηγάς των δακρύων,
ο νεφέλαις διεξάγων της θαλάσσης το ύδωρ,
κάμφθητί μοι προς τους στεναγμούς της καρδίας,
ο κλίνας τους ουρανούς τη αφάτω σου κενώσει.

Καταφιλήσω τους αχράντους σου πόδας,
αποσμήξω τούτους δε πάλιν τοις της κεφαλής μου βοστρύχοις,
ων εν τω Παραδείσω Εύα το δειλινόν κρότον τοις ώσιν ηχηθείσα,
τω φόβω εκρύβη.

Αμαρτιών μου τα πλήθη
και κριμάτων σου αβύσσους τις εξιχνιάσει,
ψυχοσώστα Σωτήρ μου;
Μη με την σήν δούλην παρίδης,
Ο αμέτρητον έχων το έλεος.


 Στὴ δημοτικὴ γλῶσσα ἀπὸ τὸν   Φώτη Κόντογλου


Γενοκτονία

 


Επικοινωνώ μαζί σας ως Πρόεδρος του Canadian Hellenic Congress (CHC). Το CHC έχει υποστηρίξει την αναγνώριση, από την καναδική κυβέρνηση, της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – συνολικά – δηλαδή της Ανατολικής Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου, από το 1908 έως το 1924, και την αναγνώριση τις συναφείς ημέρες μνήμης της 6ης Απριλίου (Ανατολική Θράκη), της 19ης Μαΐου (Πόντος) και της 14ης Σεπτεμβρίου (Μικρά Ασία).


Τον Μάρτιο του 2023, στείλαμε το επίσημο αίτημά μας στην κυβέρνηση, ακολουθούμενο από μια εκστρατεία επιστολής υποστήριξης για το αίτημά μας. Μέχρι σήμερα, η CHC έχει λάβει 36 επιστολές υποστήριξης για το αίτημά της προς την καναδική κυβέρνηση, από διάφορους οργανισμούς, κοινότητες, ενώσεις και άτομα από όλο τον Καναδά.


Την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών του, το CHC ξεκίνησε μια εκστρατεία αναφοράς – τόσο σε ηλεκτρονική όσο και σε έντυπη μορφή. Παρακαλούμε υπογράψτε μόνοι σας την ηλεκτρονική αίτηση κάνοντας κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο:


www.ourcommons.ca/petitions/en/Petition/Details?Petition=e-4929 και διανείμετε τον σύνδεσμο όσο το δυνατόν ευρύτερα στην οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους και τις επαφές σας.


Επίσης, εάν χρειάζεστε έντυπα αντίγραφα της αναφοράς, επισυνάπτεται ένα αντίγραφο εδώ για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε email ή τηλέφωνο/υπολογιστή και ενημερώστε μας ώστε να συντονιστούμε μαζί σας για την υπογεγραμμένη επιστροφή τους σε εμάς.


Το CHC επιδιώκει αυτή την αναγνώριση με σκοπό να αποτίσει φόρο τιμής στις χαμένες ψυχές, να ευαισθητοποιήσει, να εκπαιδεύσει και να αποτρέψει μελλοντικά τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό το θέμα έχει μεγάλη σημασία για ΟΛΟΥΣ τους Καναδούς πολίτες – ελληνικής καταγωγής ή μη. Πρέπει να δείξουμε δύναμη και αλληλεγγύη στην καναδική κυβέρνησή μας έχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές στα αιτήματά μας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας.


Υ.Γ. Δεν απαιτείται ελάχιστο όριο ηλικίας για την υπογραφή ηλεκτρονικής ή έντυπης αίτησης.
Δρ Θεόδωρος Χαλάτσης


Πρόεδρος


Καναδικό Ελληνικό Κογκρέσο


Eξαιρετική η ημερίδα τοπικής ιστορίας του ΓΕΛ Πλατέος – Κορυφής

 


Eξαιρετική η ημερίδα τοπικής ιστορίας του ΓΕΛ Πλατέος – Κορυφής παρουσία του Μητροπολίτου μας!

Ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων μετέβη στο Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλεξάνδρειας, όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα τοπικής ιστορίας «Τα σύνορά μας είναι η ιστορία μας...» που διοργάνωσε το Γενικό Λύκειο Πλατέος – Κορυφής.

 

Στην αρχή της ημερίδας η Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Πλατέος – Κορυφής κ. Γεωργία Παπαποστόλου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τον Ποιμενάρχη μας κ. Παντελεήμονα και την Αποστολική Μητρόπολη της Βεροίας για την υποστήριξη στην διεξαγωγή της ημερίδας.

 

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Βεροίας κ.κ. Παντελεήμων, η Διευθύντρια του ΓΕΛ Πλατέος κ. Γεωργία Παπαποστόλου, ο Διευθυντής Δ.Δ.Ε Ημαθίας κ. Αλατζόγλου, η Περιφερειακή σύμβουλος κ. Τζήμα, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αλεξάνδρειας κ. Γιαννάκης και ο κ. Ντόβας Παναγιώτης, φιλόλογος, υπεύθυνος προγραμμάτων και ομίλου τοπικής ιστορίας ΓΕΛ Πλατέος Κορυφής.

 

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ανέπτυξαν ο κ. Αχιλλέας Τσιάρας, νοσηλευτής, χοροδιδάσκαλος, ερευνητής λαογραφίας(Το κατσούλι ως σύμβολο ταυτότητας της τοπικής ιστορίας), ο κ. Νίκος Λυγερός, Δρ μαθηματικός, στρατηγικός ανλυτής, συγγραφέας(Στρατηγική ως ιστορία του μέλλοντος), ο κ. Μαλκίδης Θεοφάνης, Διδάκτορας Παντείου Πανεπιστημίου(Μακεδονικό ζήτημα), 

ο κ. Γρηγόρης Γιοβανόπουλος, Διευθυντής του 7ου Δημ σχολείου Αλεξάνδρειας και συγγραφέας(Ο ρόλος του Σιδηροδρομικού Σταθμού και του Τηλεγραφείου Γιδά κατά τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο), ο κ. Ιωάννης Μοσχόπουλος, δικηγόρος, ερευνητής και συγγραφέας ιστορίας(Περίγραμμα ιστορίας του Μακεδονικού Αγώνα στο βάλτο), ο κ. Τσιρογιάννης Σωτήρης, νηπιαγωγός, χοροδιδάσκαλος, ερευνητής λαογραφίας(Το έθιμο της Χελιδόνας), και μαθητές του Ομίλου Ιστορίας της Α΄ και Β΄ Λυκείου(Αναζητώντας ίχνη της τοπικής ιστορίας - Η απελευθέρωση των χωριών του Ρουμλουκιού & Τα κονάκια στο Ρουμλούκι Ημαθίας.


Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Η τελευταία ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στη γενέθλια πόλη του

 Αλεξανδρούπολη Δεκέμβριος 2023 

Η τελευταία ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στη γενέθλια πόλη του 

Υποδοχή της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Ιερός Ναός Αγίου Ελευθερίου 


“Mε μεγάλη αγάπη και μεγάλη συγκίνηση έναν πολύ μεγάλο σας χαιρετώ με έναν  ασπασμό σ΄ όλους σας.

Είναι μεγάλη αγαλλίαση ν΄ ακούς αυτούς τους ύμνους. Οι ύμνοι της Ορθοδοξίας, της εθνικής Ορθοδοξίας είναι η μεγάλη υπεροχή της παγκοσμίως, απέναντι σε όλα τα δόγματα.


Για το τουρκικό πρόβλημα

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


Για το Τουρκικό πρόβλημα


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας 


Τα 3Α: Αντίσταση, Αποτροπή, Ανατροπή
Δεν παύει μεν να καραδοκεί ο Ερντογάν. Δεν ρισκάρει όμως να στείλει «ξαφνικά ένα βράδυ» τους ασκερλήδες του, αφού γνωρίζει ότι η αποφασιστική Αποτρεπτική Ισχύς των Ελλήνων είναι ικανή να μην τους επιτρέψει να... ξημερωθούν όπου το επιχειρήσουν.


Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Αντίσταση του Ελληνισμού, ΟΧΙ στην υποταγή στην Τουρκία.Θεοφάνης Μαλκίδης 


Αντίσταση του Ελληνισμού, ΟΧΙ  στην υποταγή στην Τουρκία.


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας για τα είκοσι χρόνια από το ΟΧΙ στο σχέδιο ΑΝΑΝ

Μαφία, το μακρύ χέρι της Τουρκίας

 

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο, εξόριστο στην Στοκχόλμη Τούρκο δημοσιογράφο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, το καθεστώς Ερντογάν στα 22 χρόνια της κυριαρχίας του έχει φροντίσει να αναπτύξει ιδιαιτέρως τα ερείσματα του βαθέως κράτος στην μαφία, μάλιστα πανευρωπαϊκώς. Ορατό το αποτύπωμα της ΜΙΤ, αλλά και αξιωματούχων και πολιτικών του κυβερνώντος AKP, και του συμμαχικού, εθνικιστικού MHP. Η εμπλοκή στις μαφιόζικες δραστηριότητες επιτρέπουν την εξασφάλιση πληροφοριών και επιρροής σε πολλές χώρες της Ευρώπης, την ίδια στιγμή που αποφέρει σημαντικούς ‘γκρίζους πόρους’ για την χρηματοδότηση υπόγειων δραστηριοτήτων που ειδάλλως θα ήταν δύσκολο να χρηματοδοτηθούν. Στη συνέχεια, παραθέτουμε το δημοσίευμα του Nordic Monitor:


Σίμων ὁ Κυρηναῖος

 

 

Ὁ ἀφηνιασμένος ὄχλος τὸν προστάζει

νὰ φέρει τὸν σταυρὸ τοῦ Ἰησοῦ στὸν ὦμο.

Μετρῶντας τὸν ἀμέτρητο τὸ δρόμο

τρέμουν τὰ γόνατα του, ὁ ἱδρώς του στάζει.

Κάλαντα Λαζάρου