Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Σκύλλα και Χάρυβδη , Συμπληγάδες Πέτρες , Σειρήνες, Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες

 

 


Θ. Μαλκίδης  

Ο Ελληνισμός ανάμεσα σε Σκύλλα και Χάρυβδη, Συμπληγάδες Πέτρες, Σειρήνες, Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες ή όπως έγραψε ο Ελύτης για το <<Άξιον Εστί>>,  

Έμπνευση με την απλότητα

 Αυτός ο “απλός” παπάς που βλέπετε να κυκλοφορεί στο δρόμο στη φωτό είναι ο Μακαριστός Πατριάρχης Σερβίας ΠΑΥΛΟΣ. 
Σε όλους προκαλεί έκπληξη μια τέτοια εικόνα. 
Προκαλεί θαυμασμό να βλέπουμε έναν Πατριάρχη να 
κυκλοφορεί στον δρόμο σαν απλός παπάς, ως απλός 
άνθρωπος ανάμεσα σε ανθρώπους, ως πατέρας 
ανάμεσα στα παιδιά του.

Ἄν δέν μοῦ ‘δινες ποίηση Κύριε


Ἂν δὲ μούδινες τὴν ποίηση, Κύριε,
δὲ θάχα τίποτα γιὰ νὰ ζήσω.
Αὐτὰ τὰ χωράφια δὲ θάταν δικά μου.
Ἐνῷ τώρα εὐτύχησα νἄχω μηλιές,
νὰ πετάξουνε κλώνους οἱ πέτρες μου,
νὰ γιομίσουν οἱ φοῦχτες μου ἥλιο,
ἡ ἔρημός μου λαό,
τὰ περιβόλια μου ἀηδόνια.


Jelena Popovic : Από το βίωμα στην μεγάλη οθόνη

 

 


Η Jelena Popovic συζητά με τον Διονύση Σκλήρη με αφορμή την ταινία ο «Άνθρωποςτου Θεού».Μιλά κατ’ αρχήν για τον πατέρα της, τα νεανικά της φτωχικά χρόνια περιπλάνησης στην Νέα Υόρκη και την πρώτη αληθινή βίωση της Θείας λειτουργίας. 


Αυθεντικές μαρτυρίες ορφανών προσφύγων του 1922

 

Αυθεντικές μαρτυρίες ορφανών προσφύγων του 1922


Σημειώνεται ότι οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στη σελίδα αυτή ίσως δεν συνδέονται άμεσα με το κείμενο του περίγυρού τους. Τα κείμενα αυτά είναι μια χούφτα από εκατοντάδες αυθεντικές μαρτυρίες των απογόνων των Ελλήνων της Σμύρνης (στη σελίδα αυτή). Δεν είναι κατασκευασμένα. Αναρτώνται για να τα βλέπουν αυτοί που ξέχασαν. Αυτοί που δεν αναγνωρίζουν ότι υπήρχαν τετρακόσιες χιλιάδες ορφανά που προξένησε εκείνη η καταστροφή (βλ. εικόνα πιο κάτω).


Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Μνήμη Αγίου Ευγένιου  Άγιος Μεγαλομάρτυς Ευγένιος ο πολιούχος της Τραπεζούντας.

Ελλάδα θα φανούμε αντάξια των προσδοκιών σου


nb rafale tanagra 
«Ελλάδα θα φανούμε αντάξια των προσδοκιών σου … Η 332η μοίρα πετά στο μέλλον», είπε ένας εκ των χειριστών των νέων μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, κατά το καλωσόρισμά τους στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, με το χαρακτηριστικό «καλωσορίσατε στο σπίτι σας».


“Ευχαριστώ τον Θεό που τα πρώτα μαθήματα στην κατοχή έγιναν σε εκκλησία. Έτσι ευαισθητοποιήθηκα στη ζωγραφική

 "Ευχαριστώ τον Θεό που τα πρώτα μαθήματα στην 
κατοχή έγιναν σε εκκλησία.

Ένας επίσκοπος πάνω στην καρότσα αγροτικού...

 

SevasmioAnton


Απλός καί πάμπτωχος ό Δεσπότης Αντώνιος. Δέν είχε Μερσεντές μέ οδηγό, αλλά ανέβαινε καί στίς καρότσες τών   αγροτικών γιά τίς μετακινήσεις του. Όταν τά έργα μιλούν από μόνα τους τότε τά σχόλια περιτεύουν...


Όνειδος η παρουσία του Ερντογάν στη Βουλή της Αλβανίας

 


Ουσιαστική ερμηνεία των λόγων που τον οδήγησαν στην 

αποχή απ’ τη συνεδρίαση της Ολομελείας της Βουλής της 

Αλβανίας, κατά την επίσκεψη και το χαιρετισμό που απηύθυνε

 ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταϊπ Ερντογκάν, 

είχε την ευκαιρία να κάνει δημοσίως ο Πρόεδρος του 

Κόμματος Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Βαγγέλης 

Ντούλες.


Η μυστική συνέλευση της Βοστίτσας ως απαρχή του ’21 . Πρώτη τηλεοπτική μετάδοση!

  

Η  Αιγιώτικη πολεμική ταινία – ντοκιμαντέρ με τίτλο ” Η μυστική συνέλευση της Βοστίτσας ως απαρχή του ’21”, που αποτελεί αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, στο ΙΟΝΙΑΝ ΤV, τον μεγαλύτερο και πιο ποιοτικό περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας. 

Η ταινία του Αιγιώτη παραγωγού Βασίλη Γεωργαντά σε μουσική του Γιάννη Κριβέρη, θα προβληθεί σε 4 μονόωρα επεισόδια κάθε εβδομάδα!

 

Περιεχόμενο έργου


Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

να πολεμώ το Δεν και το Αδύνατον του κόσμου ετούτου.....

 
Στάζανε πράσινο κουκί τα δέντρα και στα φραγκοστάφυλα έπεφτε

η ανταύγεια χρυσή

Πάγοι φρούτων έλιωναν και κατέβαζαν από

ψηλά παράξενο θυμίαμα


Εκ του Βυζαντίου ορμώμενος

 

Η Ρωμιά «Σιδηρά Κυρία»

 

Από τις πλέον εμβληματικές μορφές της Ανατολικής 
Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Άννα Δαλασσηνή 
(1025-1105), έμεινε στην ιστορία συνδυάζοντας ένα 
πλήθος αξιοθαύμαστων χαρακτηριστικών για 
ανθρώπους της εξουσίας: ασκητική, ενάρετη, ευγενής, 
ευφυής, θαρραλέα, περήφανη, σεμνή, αγέρωχη,
 χαρισματική. 

Άγιος Νεομάρτυς Γεώργιος ο εν Ιωαννίνοις

 

Οι χιλιάδες Νεομάρτυρες, οι οποίοι έδωσαν την 
ηρωική τους μαρτυρία στα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας, είναι ισάξιοι με τους Μάρτυρες 
της αρχαίας Εκκλησίας. Ένας από αυτούς είναι 
και ο άγιος Γεώργιος ο εν Ιωαννίνοις.

Ὁ Ἅγιος Μᾶρκος ὁ Εὐγενικὸς Ἐπίσκοπος Ἐφέσου 
Κρατεί μεν Άτλας μυθικώς ώμοις πόλον,
Κρατεί δ’ αληθώς Μάρκος Oρθοδοξίαν.


Ὁ Ἅγιος Μάρκος γεννήθηκε στὴν Κωνσταντινούπολη μεταξὺ τῶν ἐτῶν 1392 καὶ 1393 «ἔκ τινος πατρωνυμίας Εὐγενικὸς καλούμενος». Ὁ πατέρας του Γεώργιος ἦταν διάκονος καὶ σακελλίων τῆς Μεγάλης Ἐκκλησίας, μετέπειτα δὲ ἔγινε πρωτέκδικος, πρωτονοτάριος καὶ μέγας χαρτοφύλαξ, ἡ δὲ μητέρα του ὀνομαζόταν Μαρία καὶ ἦταν θυγατέρα τοῦ ἰατροῦ Λουκᾶ.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Συνεχίζουμε!

 

Μετά την κινητοποίηση του Ελληνικού λαού στον Εβρο, σταμάτησαν οι εργασίες στη δομή των εισβολέων του Χίτλερ Ερντογάν στο χωριό Φυλάκιο, η εταιρεία του τοπικού υπεργολάβου αποχωρεί, ενώ η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Νέας Ορεστιάδας, ανακάλεσε την άδεια που είχε δοθεί στις 14 Ιανουαρίου.


Κανένας Αγώνας δεν πάει χαμένος,  Εθνική Κυριαρχία, Δημοκρατία, Ελευθερία παντού ! 


Συνεχίζουμε !


Η απόφαση για την ανάκληση της άδειας όπως αυτή αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ αφορά 

Αλέξανδρος Υψηλάντης ( 1792 – 19 Ιανουαρίου 1828)

 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ

ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ


Εισαγωγή- επιμέλεια κειμένων ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΑΛΚΙΔΗΣ
Εκδόσεις Αιγαίον- Λευκωσία 

Από τις εκδόσεις Αιγαίον της Λευκωσίας και στη σειρά Κειμήλια, κυκλοφορεί το βιβλίο «Αλέξανδρος Υψηλάντης. Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος»

«Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου» ή «είν’ αρκετό να πούμε όλοι από μια φορά στη ζωή μας ένα «όχι» .....»


Θεοφάνης  Μαλκίδης

 

«Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου»  ή «είν’ αρκετό να πούμε  όλοι από μια φορά στη ζωή μας ένα «όχι» .....»

Ο Χίτλερ Ερντογάν είναι προ των πυλών και στην Ελλάδα, στην Κύπρο και τη Διασπορά  οι Δημάρατοι της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, των πανεπιστημίων,  της Εκκλησίας, λένε πόσο καλό είναι να δεχθούμε την υποταγή μας.....


Ένας πνευματικός ηγέτης γνωρίζει το σκοπό του πριν την αυγή της κάθε μέρας Ένας πνευματικός ηγέτης γνωρίζει το σκοπό του 
πριν την αυγή της κάθε μέρας.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από την καταστροφή της Σμύρνης και τις θηριωδίες των Τούρκων του Κεμάλ κατά των Ελλήνων

 Στις 27 Αυγούστου 1922 τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη της Σμύρνης και ξεκίνησε η μεγάλη καταστροφή που αφάνισε το ελληνικό στοιχείο της πόλης

Στις 27 Αυγούστου 1922 τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη της Σμύρνης και ξεκίνησε η μεγάλη καταστροφή που αφάνισε το ελληνικό στοιχείο της πόλης,οδηγώντας 1.5 εκ. Έλληνες ως πρόσφυγες στην Ελλάδα. 

Τρία χρόνια πριν, είχε πραγματοποιηθεί η απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη εν μέσω ενθουσιώδους υποδοχής από το πλήθος. Οι Αρμένιοι και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας έβλεπαν τους Έλληνες στρατιώτες ως σωτήρες.  Η Φιλιώ Χαιδεμένου πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία και ιδρύτρια του Λαογραφικού Μικρασιατικού Μουσείου στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας είχε πει για την υποδοχή των ελληνικών στρατευμάτων στη Σμύρνη τον Μάιο του 1919:

“Όλη νύχτα ράβαμε σημαίες. Θέλαμε τους Έλληνες να τους ντύσουμε να τους βάλουμε στα σπίτια μας. Οι μικρασιάτες τους υποδέχτηκαν σαν Βυζαντινούς αυτοκράτορες.  Με αγκαλιές, λουλούδια και γλυκά τους υποδέχτηαν. Οι γυναίκες είχαν βγάλει τα στεφάνια τους και στεφάνωναν τους ναύτες. Αυτή η χαρά που αισθανθήκαμε δεν λέγεται με λόγια. Τα δικά μας παιδιά πηγαίναν εθελοντές. Τρία χρόνια περάσαμε με τους Έλληνες”. Συγκλονιστικές μαρτυρίες από την καταστροφή της Σμύρνης και τις θηριωδίες των Τούρκων του Κεμάλ κατά των Ελλήνων (ΕΙΚΟΝΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ)

 

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Το φασιστικό καθεστώς που παριστάνει τη Δημοκρατία


Θεοφάνης Μαλκίδης 

Δήθεν Δημοκρατία 


Για όσους έχουν λησμονήσει το φασιστικό καθεστώς των ποινικών εγκληματιών, των Γκρίζων Λύκων, των εμπόρων όπλων, ναρκωτικών και των άλλων  σχετικών δραστηριοτήτων που παριστάνει τη Δημοκρατία και ο δήμαρχος-πρωθυπουργός-πρόεδρος και νυν δικτάτορας που κάνει “δημοψηφίσματα”, θυμίζουμε τα εξής:


Σε κλίμα συγκίνησης η νεκρώσιμος ακολουθία του ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ Κωνσταντίνου Κόκκα


ΑΡΤΑ-ΚΟΚΚΑΣ-1

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, στο Πέτα της Άρτας την ιδιαίτερη πατρίδα του, «επέστρεψε» ο ήρωας της ΕΛ.ΔΥ.Κ Κωνσταντίνος Κόκκας. Ο Κωνσταντίνος Κόκκας αρχιλοχίας τότε, στον 6ο λόχο, έπεσε μαχόμενος στην Κύπρο. Υπερασπίστηκε την Μεγαλόνησο από τους Τούρκους εισβολείς στις 20 Ιουλίου του 1974. Τα οστά του βρέθηκαν στο σημείο όπου «έπεσε», στο χωριό Κιόνελι της επαρχίας της Λευκωσίας.


Ο αποχαιρετισμός της κόρης του Ελένης συγκλονίζει: 


«Αξιούμεν την Ένωσιν της Κύπρου…»

 


Η υπογραφή του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 έλαβεν χώραν μεταξύ 15 και 22 Ιανουαρίου. Το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος είναι γνωστό: Το 95,7% των Ελλήνων της Κύπρου τάχθηκε υπέρ της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό πρέπει να θεωρηθεί κομβικής σημασίας στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία, αφού αποτέλεσε ουσιαστικά το αποκορύφωμα της ειρηνικής προσπάθειας του ελληνικού πληθυσμού του νησιού για ευόδωση του εθνικού τους αιτήματος. Στο εξής, το ενωτικό κίνημα θα περνούσε σε μαχητικότερη φάση. Στο παρόν επετειακό άρθρο θα επιχειρήσουμε μια σύντομη σκιαγράφηση της ατμόσφαιρας της περιόδου και των αντιδράσεων των διαφόρων εμπλεκομένων στις εξελίξεις.

O γενναίος των χρωμάτων

 


Είναι πραγματικά εθνική απώλεια. Πέθανε ο Αλέκος Φασιανός (1935 – 2022).. Ένας μεγάλος της σύγχρονης, ελληνικής ζωγραφικής. Ένας απολογητής της νεοελληνικής ευαισθησίας. Ανάλογος του Γύζη, του Νικολάου Λύτρα, του Παρθένη, του Στέρη, του Παπαλουκά, του Σπυρόπουλου, του Τσαρούχη, του Διαμαντόπουλου. Με τεράστια προσφορά στο χώρο του βιβλίου και της χαρακτικής. Και εντός αλλά και στη Γαλλία.

Συνολικά 374 επιθέσεις σε ορθόδοξους ναούς το 2020!

 

Συνολικά 374 επιθέσεις σε ορθόδοξους ναούς το 2020!

Το 95% των στόχων είναι χριστιανικοί τόποι λατρείας


Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Διακόσια χρόνια πριν: Η Ελλάδα είναι ελεύθερο κράτος με Σύνταγμα και αναγνωρισμένο από την… Αϊτή


Εθνοσυνέλευση

Διακόσια χρόνια πριν: Η Ελλάδα είναι ελεύθερο κράτος με Σύνταγμα και αναγνωρισμένο από την… Αϊτή


Συνέντευξη του Θεοφάνη Μαλκίδη στον Λευτέρη Θεοδωρακόπουλο Η πρώτη εθνοσυνέλευση, τα παρασκήνια και η διεθνής αναγνώριση


200 χρόνια κλείνουν σήμερα από μια πολύ κομβική μέρα για την νεότερη ιστορία.

Η Ελλάδα αποκτά το πρώτο της Σύνταγμα και ταυτόχρονα αναγνωρίζεται ως ελεύθερο κράτος από την μακρινή Αϊτή.

15 Ιανουαρίου του 1822 και η Ελλάδα που μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς επαναστατεί και γυρίζει σελίδα. Την σελίδα της Ελευθερίας. Δύο μέρες πριν η A’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου καθιερώνει τη γαλανόλευκη ως επίσημο σύμβολο του επαναστατημένου γένους των Ελλήνων και πλέον το έθνος αναγεννήθηκε!

Ο  Δρ. του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών  Θεοφάνης Μαλκίδης φωτίζει στιγμές από την Α’ εθνοσυνέλευση των Ελλήνων που θέσπισε την ελευθερία στην χώρα.


Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

 

ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ 65 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ (ΕΡΑ – 2o ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Επετειακή ολιγόλεπτη εκπομπή του Β Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στην οποία, 65 χρόνια μετά, πρόσφυγες της πρώτης γενιάς αφηγούνται μνήμες από τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής όπως τα έζησαν.


DÖNÜŞ, (ιστορικό μυθιστόρημα)


«DÖNÜŞ» σημαίνει επιστροφή. Επιστροφή στην αλήθεια.

Με όχημα τα ντοκουμέντα της ίδιας της Τουρκίας και των συμμάχων της το επιβεβλημένο ιστορικό τους αφήγημα κατακρημνίζεται. Γενοκτονίες και διωγμοί έχουν σημαδέψει βαθιά την τουρκική κοινωνία. Όσα επιμελώς κρύβονταν 100 χρόνια ‘κάτω απ’ το χαλί’ αναδύονται και κλονίζουν.

Το ‘χτίσιμο’ της νέας Τουρκίας αποδεικνύεται πολύ αιματηρό, και η ανατροπή αλλάζει τις ζωές των ηρώων, η ιστορία έχει επιπτώσεις στην δική τους ζωή. Καλούνται, λοιπόν, σε μια ζωτική αναμέτρηση. Αν θα επιλέξουν τον δρόμο της επιστροφής στην αλήθεια. που εκτός από ιστορική, γίνεται προσωπική και πνευματική. Κάποιοι τολμούν να βαδίσουν τον δρόμο της επιστροφής. Κάποιοι άλλοι όχι…


Από τη Σταματία Καραγεωργίου-Πάπιστα


 

Ασκηθείτε στην αγάπη....

 

 

υπομονή σας πρέπει να είναι τέλεια και να κρα­τήσει 

ως το τέλος. Και πότε είναι τέλεια η υπομονή;


Αμισός

 Η Ελληνική Αμισός (Σαμψούντα)
Ευαγγελία Κ. Λάππα

Μαθήτρια Γ’ Λυκείου

15 Ιανουαρίου 2022

Η Σαμψούντα είναι αρχαία Ελληνική πόλη και λιμένας, στη νότια ακτή του Ευξείνου Πόντου. Ιδρύθηκε στα μέσα του 8ου αιώνα π. Χ. από την Ιωνική Μίλητο με το όνομα Αμισός. Την εποχή του Περικλή, εποικίστηκε από Αθηναίους και πήρε το όνομα Πειραιάς, όνομα που το διατήρησε, μέχρι τη συντριβή του στόλου των Αθηναίων από τους Σπαρτιάτες το 404 π. Χ. Το 387 π. Χ. δόθηκε στους Πέρσες, με βάση τη συνθήκη της Ανταλκίδειας ειρήνης[1] μέχρι που απελευθερώθηκε από το Μέγα Αλέξανδρο. Τον 3ο αιώνα π.Χ. επανήλθε σε Ελληνικά χέρια (σε εντόπιους βασιλιάδες του Πόντου) και τελικά σε Ρωμαϊκά.

 

 

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Το βραβείο από το καρτέλ και οι νέες δομές για τους εισβολείς

 


 Θεοφάνης Μαλκίδης 

Σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός, πρώην υπουργός Εξωτερικών, πρώην πρόεδρος κόμματος, νυν βουλευτής και αεί ποδηλάτης, παρέλαβε βραβείο από το το καρτέλ των  εγκληματιών και των Ες Ες Γκρίζων Λύκων, των εμπόρων όπλων, ναρκωτικών και λευκής σαρκός του πρώην δημάρχου, πρώην πρωθυπουργού, νυν πρόεδρου και αεί δικτάτορα, καρτέλ το οποίο

124 Επαναστάσεις από το 1481 έως το 1821!

 


Για όσους λένε ότι οι Έλληνες περίμεναν 400 χρόνια για να επαναστατήσουν...

Ένωση 15η Γενάρη 1950. Μέρα γιορτής, μέρα τιμής της αμεσοδημοκρατικής έκφρασης του 

προαιώνιου πόθου μας.

ΜΙΑ ΛΕΞΗ

Μία λέξη μόνο, με έξι γράμματα, έμεινε για να θυμίζει εκείνη τη μέρα. Μία λέξη για την πιο ιερή ιδέα των λαών και των ανθρώπων που όσα κι αν ήρθαν, όσα κι αν έρθουν, θα θυμίζει εκείνη την υπογραφή, εκείνη την Πίστη. Τον λόγο του ανθρώπου. Μία λέξη μόνο. Κάποτε, βαθιά στο μέλλον. 

Ίνα πάντες ΕΝ ΩΣΙΝ.


Μικρασία: Ἁγίων καί μαρτύρων γῆ

 

Μικρασία: Ἁγίων καί μαρτύρων γῆ


Ἀπό τότε πού ὁ μέγιστος τῶν Ἑλ­λή­νων ποιητῶν, ὁ Ὅμηρος, ἔψαλλε τά «κλέα» τῶν Παναχαιῶν στήν Ἰωνία, σφραγίστηκε ἐκεῖ ἡ ἑλληνικότητα τῆς Μικρᾶς Ἀσίας καί τοῦ Εὔξεινου Πόντου. Στήν ἴδια μαρτυρική περιοχή ὁ μεγάλος ἀπόστολος τῶν Ἐθνῶν, Παῦλος, ἔσπει­ρε τό Εὐαγγέλιο καί ἵδρυσε τίς πρῶτες χριστιανικές ἐκκλησίες, στίς ὁποῖες ἀ­ναφέρονται κάποιες ἀπό τίς Ἐπιστολές του, ἀλλά καί οἱ ἑφτά ἐπιστολές τῆς Ἀποκαλύψεως. Στή Μικρά Ἀσία, ἐπίσης, συνῆλθαν οἱ Οἰκουμενικές Σύνοδοι.


Ώστε ο δοκών εστάναι βλεπέτω μη πέση

 Ο απόστολος ο οποίος δίνει τέτοια συμβουλή, γνώριζε τέλεια την ανθρώπινη φύση και όλες τις αδυναμίες της. Η εμπειρία αυτή επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα: μόλις ένας άνθρωπος βγει από τη λάσπη της αμαρτίας και ανορθωθεί, αμφιταλαντεύεται και πέφτει ξανά. [...]