Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

16 Μαρτίου. Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Γεώργιου Χαραλάμπους Χριστοφή. Κύπρος 1974

 


Μετά από πενήντα χρόνια έγινε η εύρεση  σε ομαδικό τάφο στο Λευκόνοικο και η  ταυτοποίηση των οστών του μέχρι πρότινος αγνοούμενου  Γεώργιου Χαραλάμπους Χριστοφή από την Ποταμίτισσα.

Μνήμη Ελληνίδων: Ζάλογγο-Νάουσα-Τραπεζούντα-Σμύρνη-Δίστομο- Καλάβρυτα-Κύπρος

 
Θ. Μαλκίδης 

Η παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας και  η μνήμη της δολοφονημένης Ελληνίδας: Ζάλογγο-Νάουσα-Τραπεζούντα-Σμύρνη-Δίστομο
Σαν σήμερα το  1921 στην Πάφρα  του Πόντου γράφεται μία ακόμη σελίδα δολοφονίας των Ελληνίδων  (και των παιδιών τους) που έχει  επαναληφθεί κατά καιρούς κατά τη διάρκεια της ελληνικής ιστορικής πορείας αντίστασης και σωτηρίας. 

Η άγνωστη επιχείρηση Ελλήνων στο Αγαθονήσι το 1940

 


Οι πρωταγωνιστές της επιχείρησης. Ο επικεφαλής ιατρός Βέργης είναι στη δεύτερη σειρά τρίτος από αριστερά.

Οι πρωταγωνιστές της επιχείρησης. Ο επικεφαλής ιατρός Βέργης είναι στη δεύτερη σειρά τρίτος από αριστερά.

 


Ενώ οι μάχες στις οροσειρές της Πίνδου βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 1940 μία μικρή ομάδα «κομάντος» έκανε απόβαση στο νησάκι Αγαθονήσι, που βρισκόταν όπως και όλα τα Δωδεκάνησα, υπό ιταλική κατοχή από το 1912.


Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Ευαγόρας Παλληκαρίδης

 Θεοφάνης Μαλκίδης


 Ευαγόρας Παλληκαρίδης

Μπορεί σήμερα να υπάρξει ένας Ευαγόρας Παλληκαρίδης όπως αυτός του 1957 για να νικήσει «τους αγενείς που γίνανε πρίγκιπες και τα τέρατα που γίνανε βασιλείς» ;

Μπορεί να γεννηθεί ένας νέος Ευαγόρας που είχε το θάρρος και την πίστη του Αθανάσιου Διάκου, την πυγμή και το πνεύμα θυσίας του Αυξεντίου και το ποιητικό χάρισμα του Μόντη και του Ελύτη ;

Που θα πει όπως ο Παλληκαρίδης λίγο πριν την αγχόνη πώς «ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην που ζητεί την Ελευθερίαν του ;»


Ευαγόρας Παλληκαρίδης,  η συνάντηση του κάλλους της Ελληνικότητας, της Ποίησης, της Πίστης και της Ελευθερίας….


Σάββας Παύλου

 


Kωστής Kοκκινόφτας

Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου

O ΣABBAΣ ΠAYΛOY KAI H ΣYMBOΛH TOY ΣTO EPΓO TOY KENTPOY MEΛETΩN

IEPAΣ MONHΣ KYKKOY

Βρετανο-τουρκικές μεθοδεύσεις...

 

Βρετανο-τουρκικές μεθοδεύσεις...


ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ εξωφρενική υποψία ότι, τα επεισόδια της Πύλας όπου στις 18 παρελθόντος Αυγούστου οργανωμένοι πεμπάμενοι του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος εισέβαλαν στην «Νεκρή Ζώνη» και... έδειραν Βρετανούς Οηέδες της Unficyp, να είχαν μεθοδευτεί εκ των προτέρων σε μυστική και δόλια συνεννόηση Τούρκων και Βρετανών. Στην ιστορία των βρετανο-τουρκικών συνεννοήσεων και μεθοδεύσεων εναντίον της Κύπρου, ιδίως από την δεκαετία του 1950, τέτοια σενάρια εμφανίστηκαν επί του πεδίου κατ’ επανάληψιν κι επιβεβαιώθηκαν εκ των αποτελεσμάτων τους.


Πρόεδρος Σκοπίων: Ναι, υπάρχει σλαβομακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία


Στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και “Βόρειας Μακεδονίας” και στις προσπάθειες επίλυσης των ανοιχτών ζητημάτων απαιτείται εποικοδομητική διάθεση και «η ύπαρξη (σλαβο)μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία είναι γεγονός, το οποίο επιβεβαιώνει και το Στρασβούργο», σύμφωνα με τη θέση του προέδρου της “Βόρειας Μακεδονίας”, Στέβο Πενταρόφσκι, γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Η ιστορία και η αλήθεια

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Η ιστορία και η αλήθεια 


Οι γνωστές ανά τον πλανήτη δηλώσεις το 2015 του Υπουργού Παιδείας για τη Γενοκτονία, ανέδειξαν, μεταξύ των άλλων και δύο ζητήματα που από τη μία καταρρίπτουν τη θέση του και από την άλλη ισχυροποιούν την αλήθεια.


Σκόπια: Καταργείται η αναγραφή στα Ληξιαρχεία η εθνικότητα των πολιτών

 

 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο κατήργησε οριστικά τη στήλη «ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ» στον Νόμο για τα Ληξιαρχικά Βιβλία, στα τρία άρθρα που αναφέρονται στο ληξιαρχείο γεννήσεων, γάμων και θανάτων, γράφουν σήμερα τα media της χώρας.

Η οικία της οικογένειας Λαπαθιώτη


Φωτογραφία από το βιβλίο «Νεοκλασικά Σπίτια της Αθήνας και του Πειραιά» από τις εκδόσεις Αίολος. Φωτ.: Στέλιος Σκοπελίτης


Υπάρχουν ορισμένες κατοικίες στην Αθήνα οι οποίες αν και παραδομένες στη φθορά του χρόνου συναπαρτίζουν ένα ανεκτίμητο κτηριακό απόθεμα που συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. 

Βανδάλισαν προτομές Μακεδονομάχων στη Θεσσαλονίκη

 

Σε μια πρωτοφανή ενέργεια βανδαλισμού προχώρησαν άγνωστοι το απόγευμα της Δευτέρας, 4 Μαρτίου 2024, στη Θεσσαλονίκη, γράφοντας βρισιές με μαύρο σπρέι στις προτομές Μακεδονομάχων!

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Στοκχόλμη 11 Μαρτίου 2010 Θεοφάνης Μαλκίδης 

Στοκχόλμη,  Βουλή της Σουηδίας, 11 Μαρτίου 2010: Δεκατέσσερα χρόνια μετά το ιστορικό ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων 

Η 11η Μαρτίου 2010 αποτελεί μία σημαντική ημέρα για τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τους Ασσύριους σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μία σπουδαία ημέρα για τα εκατομμύρια θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.


Δωδεκάνησα: Ελευθερία μετά από 550 χρόνια σκλαβιάςΘεοφάνης Μαλκίδης 

Δωδεκάνησα: Ελευθερία μετά από 550 χρόνια σκλαβιάς

Η συνέντευξη στη Δέλτα Τηλεόραση 


   

 Δωδεκάνησα: Ελευθερία μετά από 550 χρόνια σκλαβιάς

Ολόκληρη η Κύπρος είναι Ελληνική: Ο Κυπριακός Ελληνισμός δικαιολογημένα είναι απογοητευμένος από τους Ελλαδίτες και τους Ελληνοκύπριους πολιτικούς…

 Ειλικρινά δεν φανταζόταν ποτέ κανείς ότι μετά από 50 χρόνια εισβολής και κατοχής της Τουρκίας στην Κύπρο να ακούς στο ναό της Παγκόσμιας Δημοκρατίας, στην Βουλή των Ελλήνων, Ελληνοκύπριο πολιτικό να αναβοεί τον παρα-λογισμό ότι η μισή Κύπρος είναι τουρκική.

Ἀπὸ τὸν Ρωμανὸ τὸν Μελωδὸ στὸν Ὀδυσσέα Ἐλύτη

 

Δὲν θὰ ξεχάσω ποτὲ τὸν ἀείμνηστο καθηγητὴ Θεολογίας Νικόλαο Ματσούκα, κατὰ τὴ διάρκεια τοῦ μαθήματός του στὴ Θεολογικὴ Σχολὴ τοῦ ΑΠΘ. Σὲ μία ἀποστροφὴ τοῦ λόγου του εἶπε, ὅτι οἱ μαθητές μας στὰ σχολεῖα θὰ μποροῦσαν νὰ μάθουν τὴν Ὀρθόδοξη διδασκαλία τῆς Ἐκκλησίας μας, μελετώντας ἁπλὰ καὶ μόνο τὰ λογοτεχνικὰ κείμενα τῶν συγγραφέων τῆς γενιᾶς τοῦ ΄30, διότι αὐτοὶ οἱ λογοτέχνες εἶχαν διαβάσει καὶ μελετήσει τὰ ἐκκλησιαστικὰ καὶ πατερικὰ κείμενα ἀπὸ τὰ ὁποία ἐμπνεύστηκαν.


Οι καταρράκτες της Λεπίδας στην Αρκαδία


Οι καταρράκτες βρίσκονται στο Φαράγγι της Λεπίδας στην Αρκαδία. Εκεί θα αντικρύσετε ένα μεγάλο καταρράκτη 70 μέτρων και έναν μικρότερο 45 μέτρων. Οι πηγές τους ξεκινάνε από το οροπέδιο Ξηροκάμπι του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. 

Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Η επιβράβευση μιας συνεχούς αγωνιστικής δράσης

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Πριν  δεκατέσσερα ακριβώς χρόνια και μετά από το δικό μας αγώνα, τον αγώνα του Χαραλαμπίδη,  της οικογένειας Φραγγίδη, των βουλευτών της Σουηδίας Σταφιλίδη, Avci και Linde, των Αρμενίων, των Ασσυρίων και του υπογράφοντος, είχαμε την  αναγνώριση της Γενοκτονίας από το Κοινοβούλιο της Σουηδίας.

Η Τουρκία ανακαλούσε τον Πρεσβευτή της από τη Στοκχόλμη και μας απειλούσε για ακόμη μία φορά, ενώ η Ελλάδα διέπραττε την μεγάλη Ύβρη με τα  στεφάνια στο δάσκαλο του Χίτλερ Μουσταφά Κεμάλ...

Ελληνικότητα και Εθνική κυριαρχία

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Ελληνικότητα και εθνική κυριαρχία 


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus fm για την Ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα 

 Ελληνικότητα και Εθνική κυριαρχία

Για τον Μπελέρη δεν θα ανοίξει ρουθούνι;


Η Αθήνα αντέδρασε με το γάντι και η Αλβανία συνεχίζει να είναι κράτος υπό ένταξη στην ΕΕ.

Ύψωμα 731

 


Η Μάχη στο Ύψωμα 731: η πιο συγκλονιστική μάχη του Έπους του '40.


«Ο Θεός να με βγάλει ψεύτη, προδοθήκαμε» – 67 χρόνια από τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου3 Μαρτίου 1957… Τα ελικόπτερα των Άγγλων πάνω από το κρησφύγετο περικυκλώνουν τον σταυραετό του Μαχαιρά… Εκείνος και οι σύντροφοί του αντιστέκονται, όμως μετά από πολλές ώρες τους διατάζει να εγκαταλείψουν. Εκείνος μένει μόνος και με ένα «Μολών Λαβέ» ως άλλος Λεωνίδας, στάθηκε απέναντι στους κατακτητές και με θάρρος είδε τον θάνατο κατάματα, όταν έριξαν βενζίνη και τον έκαψαν ζωντανό.

Άξιον Εστί
 ΕΤΣΙ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΤΟ «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ»

Την αρχική αφορμή να γράψω το ποίημα, μου την έδωσε η διαμονή μου στην Ευρώπη τα χρόνια του ’48 με ’51. Ήταν τα φοβερά χρόνια όπου όλα τα δεινά μαζί – πόλεμος, κατοχή, κίνημα, εμφύλιος – δεν είχανε αφήσει πέτρα πάνω στη πέτρα.