Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Μνήμη, Αγώνας, Δικαιοσύνη

 


Μνήμη, Αγώνας, Δικαιοσύνη

 Ο Δήμος Αγρινίου και οι Σύλλογοι Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας "Δημ.Ψαθας" και Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων για την 9η Δεκεμβρίου η οποία έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα μνήμης και αναγνώρισης των θυμάτων Γενοκτονιών.

Σάββατο 4/12/2021 και ώρα 18.00 στο Δημοτικό Κατάστημα Αγίου Κωνσταντίνου.

Ομιλία από τον Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου κ. Μαλκίδη Θεοφάνη , εκδήλωση η οποία θα πλαισιωθεί από τις ορχήστρες των δύο συλλόγων.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη τηλεόραση Αχελώος 


https://www.acheloostv.gr/news/achelooswebtvlive/ 


Στο χέρι ρολόι δεκάδων χιλιάδων ευρώ και δίνει συμβουλές οικονομίας….

 

Φορέστε μια τσάντα 40 χιλιάδων λιρών στο χέρι σας, ένα ρολόι 400 χιλιάδων λιρών στον καρπό σας και,μετά βγείτε έξω και πείτε στον πολίτη ¨Μειώστε τις μερίδες¨  και μετά δώστε μια συνταγή αποξηραμένου μάνγκο σε όσους δεν έχουν ξαναδεί μάνγκο στη ζωή τους!!

 

Από όλα τα κατορθώματα είναι το μεγαλύτερο....




"Και θα κλάψεις. Και θα σου λείψει. 
 

H δολοφονία ατόμων με αναπηρία από τους Ναζί

 


Θ. Μαλκίδης

H δολοφονία ατόμων με αναπηρία  από τους Ναζί

Η σημερινή παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία επαναφέρει ένα ζήτημα που σχετίζεται με την αντιμετώπισή τους από φασιστικά, διαστροφικά καθεστώτα. Περίπου 275.000 άνθρωποι με αναπηρία εκτιμάται ότι θανατώθηκαν με βασανιστικούς τρόπους, στο όνομα της  ρατσιστικής άποψης που υιοθέτησαν οι Ναζί “ήθελε” την αναπηρία να συνεπάγεται υπέρμετρο κόστος κοινωνικών παροχών σε σύγκριση με τα όσα ο ανάπηρος θα μπορούσε να προσφέρει στην οικονομία. 

 

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Κάποιες ιδέες, αρχές και αξίες δεν αγοράζονται, δεν πωλούνται !

 


 


 Κάποιες ιδέες, αρχές και αξίες δεν αγοράζονται, δεν πωλούνται ! 

 

Αλί Ερτεμ, ένας αγωνιστής της Αλήθειας



 Δυστυχώς έφυγε πριν από λίγο από την ζωή ο Αλί Ερτέμ, ένας κορυφαίος Δημοκράτης από την Τουρκία, ένας αγωνιστής για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, ο οποίος το 2019 τίμησε μαζί με τη σύζυγό του την ημέρα μνήμης με την σύζυγό του καταθέτοντας γονατιστοί στεφάνι στο μνημόσυνο της 19ης Μαΐου.

Νίκος Εγγονόπουλος : «Είμαι ο τελευταίος των Ελλήνων»

 


«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο γοητευτικός είναι ο ελληνισμός. 

 

Το λέω εγώ, που έζησα παντού. Ιδίως στο Παρίσι, αυτό το πλοκάμι του μικροαστισμού. 

 

Στους νυν και αεί Θεσσαλονικιούς απανταχού της γης

 

KOROVINHS-PATHOS

Τι πάθος ατελείωτο
που είναι το δικό μου,
όλοι να θέλουν τη ζωή
κι εγώ τον θάνατό μου.

ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ
«Τι πάθος ατελείωτο», 1962

Η τελευταία δουλειά του Θωμά Κοροβίνη αποτελείται από είκοσι πέντε αυτοτελή διηγήματα-δοκίμια που έχουν δημοσιευθεί στο παρελθόν, προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα, γράμματα, μαρτυρίες του ιδίου που εξελίσσονται σε ένα τρίπτυχο Θεσσαλονίκη-Μυτιλήνη-Κωνσταντινούπολη. Πεζά κείμενα που εξιστορούν μικρές καθημερινές ιστορίες, συνδέοντας τη δική του πορεία με την πορεία προσώπων που άφησαν ατόφια την υπογραφή τους σε όλο το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού. Από την πρώτη Ελληνίδα ποιήτρια Σαπφώ έως την εν ζωή λογοτέχνη Ζυράννα Ζατέλη. Καλλιτέχνες –σύντροφοι στον Άδη– που άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στην ελληνική δισκογραφία: Βαμβακάρης, Καζαντζίδης, Ρασούλης, Παπάζογλου. Συγγραφείς, νέοι και μη, που συνεχίζουν την ηθογραφική παράδοση με σεβασμό και ειλικρίνεια, όπως ο Γιάννης Μακριδάκης.

 

Διαπιστώσεις για το Κυπριακό : Φιλανδοποίηση και κοινωνικός αυτοματισμός

 

654b06f54a235b5a01550c78c5383d73

Στα τόσα χρόνια των διαπραγματεύσεων για λύση ομοσπονδίας, η ελληνική πλευρά έχει αποκτήσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που εμπερικλείονται στην άσκηση μιας πολιτικής φιλανδοποίησης. Η εν λόγω πολιτική ασκείται συνήθως από αδύναμα κράτη υπό την πίεση άλλων υπέρτερων και καταλήγει στη διπλωματική δορυφοροποίησή τους. Αυτό στην περίπτωση της Κύπρου προέκυψε όχι μόνο επειδή η ελληνική πλευρά είναι η ηττημένη του 1974, αλλά και διότι αυτοεγκλωβίστηκε σε αδιάκοπες συνομιλίες και προσπάθειες για να κερδίσει ελάχιστα, παραδίδοντας πολύ περισσότερα στην τουρκική πλευρά, με την ψευδαίσθηση του εξευμενισμού.

 

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Η καταστροφή της πατρίδας μας και η σιωπή των διανοουμένων




 
facebook sharing button
twitter sharing button
email sharing button

Θεοφάνης Μαλκίδης
 
 Η καταστροφή της πατρίδας μας και η σιωπή των διανοουμένων

Σε αναλόγου δυσκολίας, απογοήτευσης και θλίψης περιόδου για την πατρίδα μας, ο λαός μας προσδοκούσε στους διανοούμενους, στην πνευματική του ηγεσία. Περίμενε να του ανοίξουν, συν Θεώ, το δρόμο, για να διεκδικήσει, να αγωνιστεί και να νικήσει. Το έπραξαν μεταξύ των άλλων ο Σικελιανός και ο Καζαντζάκης όταν δολοφονούνταν οι Έλληνες το 1921 στην Αμάσεια του Πόντου, το φώναξε με την ιδιαίτερη φωνή και πένα του ο Κωστής Παλαμάς το 1940 δίνοντας το έναυσμα… της αντίστασης που χαρακτηρίζει εδώ και αιώνες τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, το ίδιο έκανε τρεις δεκαετίες σχεδόν αργότερα ο Γιώργος Σεφέρης .

 

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Λοχία του 286ου ΜΤΠ Γιαννάκη Γιαννάτζη


 


Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου θα γίνει η εξόδιος ακολουθία, η κηδεία και η ταφή των ιερών οστών του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Λοχία του 286 ΜΤΠ Γιαννάκη Γιαννάτζη.

Λόγοι του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου προς τον αυλικό Ευτρόπιο που κατήργησε το άσυλο των ναών !

 

ΛΟΓΟΙ ΕΙΣ ΕΥΤΡΟΠΙΟΝ
 

Πρόλογος

Οι δύο λόγοι «Εις Ευτρόπιον» του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (354-407) είναι αναμφισβήτητα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα τόσο της ρητορικής δεινότητος όσο και της ποιμαντικής δεξιοτεχνίας τού μεγάλου ιεράρχη. 

 

Δε χρειαζόμαστε κάτι άλλο παρά μια σταγόνα από το φως Του

 


Εποχές μοναστηριού. Μεσονυκτικό, Όρθρος, Ώρες και Θεία Λειτουργία τις πρώτες πρωινές ώρες. Στην νεανική μου αφέλεια απορούσα: "γιατί τις λέμε πρωινές αφού είναι βουτηγμένες στο έρεβος;". 

 

¨Αφού λέτε πως ο πληθωρισμός είναι 19.95% γιατί κάνετε αυξήσεις 36,2% ; ¨….

 

Αυτα δεν λέγονται τέλη αλλά χαράτσια  !

Αφού ο πληθωρισμός είναι 19,95%, γιατί κάνατε αυξήσεις 36,20% ;  Είναι φανερή η αύξηση που κάνετε στους υπαλλήλους, στους εργάτες και στον κατώτατο μισθό ! Τα δίνετε  με το κουτάλι και τα παίρνετε με τη φαγάνα !

Δεν είναι νωρίς, αμέσως εκλογές”

Αχμέτ Νταβούτογλου

 

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Δεν αντιπροσωπεύουν τη ζωντανή Ελλάδα

 


Όπως έγραψε ο Σεφέρης: 


Είναι η βαρβαρότητα



Είναι η βαρβαρότητα....

Ἔβγα ἀπ᾽ τόν τάφο , Θοδωρή Κολοκοτρώνη

 


Ἀπό χείλη πανεπιστημια­κῆς ἱστορικοῦ, τήν ἐπετειακή χρονιά τῆς ἐθνι­κῆς μας παλιγγενεσίας, πού διανύ­ουμε, ἀκούσαμε: «Αὐτό πού ὁδήγησε τήν Ἐ­πανάσταση σέ δυό κύκλους ἐμφυλίων (1824) ἦταν ἡ ἐπιδίωξη τοῦ Θ. Κολοκοτρώνη νά τήν ἐλέγξει πολιτικά… Μέ τίς κινήσεις του νά ἐλέγξει τήν Ἐθνοσυνέλευση τοῦ Ἄστρους κατηγορήθηκε ὅτι ἐπεδίωκε νά ἐγκαθιδρύσει “γκοβέρνο μιλιτάρε”, δηλα­δή στρατιωτική κυβέρνη­ση. Θά μποροῦ­σε νά εἶχε ἐπιτύχει, ἀλ­λά χειρίστηκε τό πράγμα ἀφρόνως καί τελικά ἀπέτυχε, τήν ἴδια ὥρα πού ὁ Ἰμ­πραήμ Πασάς καί οἱ Αἰγύπτιοι ἔμοιαζε πώς συνέτριβαν τήν Ἐπανάσταση, μέ μεγάλο κίνδυνο νά ἀκολουθήσει γενική σφαγή… Ἕνας ἄνθρωπος, ὁ ὁποῖος πράγματι στά Δερβενάκια ἔσωσε τήν Ἐπανάσταση, δρᾶ μετά μέ τρόπο βλαπτικό γιά αὐτήν».

 

 

  Ὁμολογουμένως, τέτοια ἀποδόμηση τοῦ Γέρου τοῦ Μοριᾶ δέν εἴχαμε ξαναδεῖ. Τέτοια ἀπαξίωση διατυπώνεται γιά πρώτη φορά φέτος, πού θά ἔπρεπε νά τοῦ ἀναγνωριστοῦν οἱ θυσίες καί ἡ προσφορά του. Τήν ἀπάντηση, ὅμως, στήν ἐν λόγῳ κυρία δίδουν οἱ πηγές καί τά ἱστορικά γεγονότα.

 

Φρικαλεότητες των Τούρκων κατά την Ελληνική Επανάσταση

 



Oι καταστροφές, οι σφαγές, οι λεηλασίες, οι βιασμοί, οι ομαδικές εκτελέσεις του άμαχου πληθυσμού από τους Τούρκους αποτελούν μια άλλη μαύρη σελίδα κατά το διάστημα της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι θηριωδίες και οι βιαιότητες των Τούρκων κατά του ελληνικού χριστιανικού πληθυσμού για να καταπνίξουν τον επαναστατικό αγώνα δεν έχουν τέλος.

 

Αφού ο Πορθητή κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη στα 21, εμείς μπορούμε να κάνουμε τα πάντα¨…

 

Οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν στο αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από το Τουρκμενιστάν.

Μεταξύ άλλων είπε και τα εξής :

 

Η στείρωση της Ελλάδος

 



Η στείρωση της Ελλάδος

 

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

30 Νοεμβρίου 1943: Η δολοφονία των Ελλήνων ανάπηρων στρατιωτών από τους Γερμανούς Ναζί

 

.

Θεοφάνης  Μαλκίδης

Η δολοφονία των Ελλήνων ανάπηρων στρατιωτών από τους Γερμανούς Ναζί

Με την κατάρρευση του Μετώπου και τη συνθηκολόγηση του Ελληνικού Στρατού το 1941 οι 15.000  ανάπηροι στρατιώτες, ήρωες του έπους του 1940-1941, συγκεντρώθηκαν στα νοσοκομεία της Αθήνας, αρχίζοντας τον αγώνα  επιβίωσή τους, όπως άλλωστε και όλος ο Ελληνικό λαός που δοκιμαζόταν από την κατοχή. Οι ανάπηροι, όμως, ήρωες του έπους στα βορειοηπειρωτικά βουνά του 1940 και 1941  είχαν και επιπλέον λόγους αντίστασης στους κατακτητές και την 28η Οκτωβρίου 1941, πραγματοποιούν   μαζί με τους φοιτητές την πρώτη εκδήλωση τιμής στο ΟΧΙ και καταθέτουν στεφάνια στο μνημείο του  Άγνωστου Στρατιώτη.

Σε όλες τις  κινητοποιήσεις της Αθήνας για τροφή, στις εθνικές επετείους της 25ης  Μαρτίου και της   28ης Οκτωβρίου,   προπορεύονταν οι ήρωες του 1940-1941  με τα αναπηρικά τους αμαξίδια,  με τα δεκανίκια ή με τα μπαστούνια τους, με τους επιδέσμους στα κεφάλια τους, στα μάτια τους και τις νοσοκόμες να σπρώχνουν τα αμαξίδια, να υποβαστάζουν τους ακρωτηριασμένους, από τα κρυοπαγήματα ή να οδηγούν τους τυφλούς.

 

Ο Ερντογάν καλεί να αναγνωρίσουν τα κατεχόμενα…

 



Σε ομιλία που έκανε ο Ερντογάν , μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:

 

Η Γερμανία πληρώνει ακόμη συντάξεις σε συνεργάτες των ναζί στο Βέλγιο

 


 

Η Γερμανία πληρώνει ακόμη συντάξεις σε συνεργάτες των ναζί στο Βέλγιο ενώ ο ίδιος ο Χίτλερ τους έδωσε και τη γερμανική υπηκοότητα. H Βουλή του Βελγίου ζητά από την κυβέρνηση ν΄απαιτήσει από τη Γερμανία τη λίστα των συνεργατών 

Black Friday , ας θυμηθούμε την ανατριχιαστική ιστορία του δουλεμπορίου !

 




Ξεκίνησε από την Αμερική, τον 18ο αιώνα. Ήταν ημέρα που οι δουλέμποροι αγόραζαν δούλους σε χαμηλή τιμή για να τους μεταπουλήσουν μετά από μήνες ! Αγόραζαν και πούλαγαν τους αλυσοδεμένους νέγρους, όπως τα χοιρινά στη ζωοπανήγυρη ! 

 

Αυτές οι αγοραπωλησίες γίνονταν την τελευταία Παρασκευή κάθε Νοέμβρη, εποχή που είχε τελειώσει η συγκομιδή
του καλαμποκιού και των άλλων καλλιεργειών της χρονιάς !
 

Ὁ Ἅγιος Φιλούμενος στὴν οὐράνια Θεία Λειτουργία

 

 

 Ὁ Ἅγιος Φιλούμενος κατάγονταν ἀπὸ τὸ χωριό Ὀρούντα τῆς ἐπαρχίας Μόρφου. Εμεινε στην αγία γη για 46 έτη διακονώντας την εκεί αδελφότητα του Πατριαρχείου, ως φύλακας αγίων τόπων, αλλά εξαιρέτως αγίων τρόπων. Τελευταίος σταθμός της διακονίας του ήταν το Φρέαρ του Ιακώβ, το οποίον έγινε τόπος του μαρτυρίου του. Στις 16 Νοεμβριου ( 29 Νοεμβριου με το νέο ημερολογιο), ημέρα της ονομαστικής του εορτής, φανατικοί σιωνιστές, που διεκδικούσαν το προσκύνημα ως δικό τους, τον κατέκοψαν την ώρα του εσπερινού. 

 

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου στρατιώτη Ανδρέα Κατσαμπρή

 


Ο στρατιώτης Ανδρέας Κατσαμπρής από την Λεμύθου συνελήφθη στην Κερύνεια στις 25 Ιουλίου 1974 και εκτελέστηκε από τους Τούρκους εισβολείς

Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης......

 


"Ν΄ αγαπάς την ευθύνη. 

 

Ο βομβαρδισμός Σκεπαστού Καλαβρύτων από τους Γερμανούς Ναζί



Σαν σήμερα το 1943 στο Σκεπαστό Καλαβρύτων έγινε  ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε γιατί οι Γερμανοί  είχαν πληροφορίες(!!!!) ότι το Σκεπαστό ήταν έδρα της Αντίστασης!!!. Γι αυτό το λόγο βομβάρδισαν και το κτήριο του Δημοτικού σχολείου Σκεπαστού, σκοτώνοντας παιδιά και απλούς πολίτες "οι  Γερμανοί ναζί στρατιώτες"!!!!. 


Με τους δίκαιους , όχι με τους ισχυρούς !

 


Στέφανος Γ-Stefan_Decanski_ktitor-Stephen-Urosh III of Decani.-св. крал Стефан Урош III-Stefan_Dečanski,_portal_fresco,_Dečani (1) 

Ο Στέφανος ήταν γιος του βασιλιά Μιλουτίν και πατέρας του Τσάρου Ντουσαν . Με εντολή του παραπληροφορημένου πατέρα του, ο Στέφανος τυφλώθηκε και, με διαταγή του φιλόδοξου γιου του (Ντουσαν), στραγγαλίστηκε σε μεγάλη ηλικία. 

 

Ἡ παιδεία εἶναι δεύτερος ἥλιος γιὰ τοὺς ἀνθρώπους

 

Protest in Islamabad


 
 

Ἡ παιδεία εἶναι δεύτερος ἥλιος γιὰ τοὺς ἀνθρώπους.

 

¨Τα βέλη των εχθρών ρίχνονται ενάντια στον αρχιστράτηγο μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!¨

 


Σε ομιλία που έκανε ο Mουράτ Κουρούμ- Υπουργός 

Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αναφέρθηκε στην κρίση των ημερών, και αναφερόμενος στο αφεντικό του τον Ερντογάν, κυριολεκτικά ¨έγλειψε και τα πατώματα¨ .


Ακούμε τα εξής :


Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Χρειάζονται ἀλήθειες ἀκόμη καί γιά νά πεῖς ψέματα....

 

 

Τό πινέλο τοῦ ζοφεροῦ δέν πιάνει ποτέ στό μαῦρο. 

Χρειάζονται ἀλήθειες ἀκόμη καί γιά νά πεῖς ψέματα, 

 

Έτσι ήταν από τ΄ αρχαία χρόνια και έτσι θα είναι ως την συντέλεια

 



‘‘..Θλιβερή κατάσταση του κόσμου μας; ‘
Ετσι ήταν από τ΄ αρχαία χρόνια καί έτσι θά ειναι ως τή συντέλεια.

Διαστρεβλώνοντας τον Αριστοτέλη ή προωθώντας απελπισμένα μια στρεβλή λύση

 

aristotelis

«Πρώτα απ’ όλα να σας πω ότι η επιλογή διά κλήρωσης να μην ξεχνάμε ότι είναι μια βασική αρχή της δημοκρατίας, που προέρχεται από την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία, σε βαθμό που ο Αριστοτέλης έλεγε ότι η βασική έκφραση της ισονομίας είναι η κλήρωση και όχι η εκλογήΑριστοτέλης [με έμφαση]».

Εθνικό Κογκρέσο των Κούρδων : «Η Τουρκία χρησιμοποίησε χημικά όπλα»

 

Η συμπρόεδρος του Εθνικού Κογκρέσου του Κουρδιστάν (KNK),  Ζεϊνάμπ Μουράντ, επιβεβαίωσε την ύπαρξη εγγράφων που επιβεβαιώνουν τη χρήση χημικών όπλων από το τουρκικό κράτος, τα οποία θα στείλουν σε παγκόσμια κέντρα, ώστε να σχηματιστεί μια επιτροπή σχετικά με αυτά και να έρθουν να τα επαληθεύσουν επί τόπου.