Θεοφάνης Μαλκίδης
Θεοφάνης Μαλκίδης
Η τρίτη μέρα των αντικατοχικών μας εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν από παρατάξεις του Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π (Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης, Α.Φ ΕΠΑΛξη Πανεπιστημίου Κύπρου, Α.Φ.Κ Τόλμη Ιωαννίνων), της Α.Φ.Κ Αιχμή Κομοτηνής, του ΜΕΤΩΠΟΥ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου και της Α.Κ.Μ Ε.Φ.Ε.Ν, ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.
«Εμείς, ως νέοι, μπολιασμένοι με το αίμα των ηρώων μας, θέλοντας να αποτείνουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους αυτούς που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι για την Κύπρο μας, θα συνεχίσουμε να τη διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού. Επίσης, θέλουμε να τονίσουμε πως η σκέψη μας παραμένει στο πλευρό των αγνοουμένων, που τα ίχνη τους χάθηκαν κατά την εισβολή.
Νικόλαος Κατούντας, ο «Λεωνίδας της Κερύνειας»
'Ηταν 22 Ιουλίου 1974, όταν στην μαρτυρική Κύπρο, ο 31ος Λόχος Καταδρομών της 33ης Μοίρας Καταδρομών, διατάχθηκε να πολεμήσει με τον ελαφρύ οπλισμό του στον Άγιο Γεώργιο της Κερύνειας. Επικεφαλής 62 ανδρών, ο ήρωας Λοχαγός Νικόλαος Κατούντας. Στη διαδρομή, συνάντησε σκόρπιους πεζικάριους από το 251 Τάγμα, που οπισθοχωρούσαν. Ρώτησε, που είναι οι Τούρκοι. Του είπαν ότι είναι καλύτερα να φύγουν γιατί οι Τούρκοι είναι πάρα πολλοί. Ο Λοχαγός απάντησε εκνευρισμένα: «Δε σας ρώτησα πόσοι είναι αλλά πού είναι οι Τούρκοι». Ένας υπαξιωματικός του ανέφερε ότι είδαν 200 περίπου τουρκικά άρματα καμουφλαρισμένα μέσα στα χωράφια.
Παύλος Κουρούπης
Η τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, 48 χρόνια μετά συνεχίζει να αποτελεί στίγμα της νεότερης ιστορίας μας. Μέσα στο σκοτάδι της απώλειας της μισής Κύπρου, η σκόνη της ιστορίας κάλυψε μορφές που αποτέλεσαν πρότυπα αυταπάρνησης και ηρωισμού. Μια από αυτές ήταν ο ήρωας Παύλος Κουρούπης, ο «Δαβάκης» της Κερύνειας, ο οποίος με μόλις δύο λόχους κλήθηκε να αντιμετωπίσει την απόβαση του τουρκικού στρατού.
Σήμερα Σάββατο 23 Ιουλίου στο χωριό Βασιλούδι του δήμου Λαγκαδά θα γίνει το ετήσιο μνημόσυνο του αγαπημένου μας Ευγένιου .
Γεώργιος Κατσάνης
Ο Διοικητής Ταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης της 33ης Μοίρας Καταδρομών πέφτει ηρωικά μαχόμενος από τα πυρά του Τούρκου εισβολέα, στις 21 Ιουλίου 1974. Την επομένη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στην περιοχή του κατεχόμενου πλέον Αγίου Ιλαρίωνα, ο Κατσάνης έφυγε για την αθανασία.
Αντιπροσωπεία του Ενιαίου Φορέα Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων, της Α.Φ.Κ Αιχμή Κομοτηνής, του Μέτωπο Κυπρίων Φοιτητών Η.Β. και της Αυτόνομης Κίνησης Μαθητών ΕΦΕΝ, παρευρέθηκαν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, για την επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσαν στεφάνι ως ελάχιστο φόρο τιμής, σε όσους έπεσαν Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Στη συνέχεια, τελέστηκε το μνημόσυνο των πεσόντων Ηρώων στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα και ακολούθως, μεταβήκαμε στο Μαυσωλείο των Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου, όπου καταθέσαμε στεφάνι.
Ελληνοκύπριοι φοιτητές και μαθητές που " δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό" οργανώνουν μέχρι το Σάββατο, αντικατοχικές εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο.
Θεοφάνης Μαλκίδης
Την περιμέναμε μέσ’ απ’ τους καπνούς
και τις φλόγες της κοιλάδας των Κέδρων,
Την περιμέναμε απ’ το ξάγναντο του Τρίπυλου,
Τελέστηκε το ετήσιο τρισάγιο, στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κύπρου, για τους εννέα πεσόντες της 184ης Πυροβολαρχίας Πεδινού Πυροβολικού και 185ης Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού που θυσιάστηκαν κατά την Τούρκικη εισβολή του 1974.
Εκκλησία Αγίας Μαρίνας στην Αιγιαλούσα κατεχόμενη
παρανόμως από το κράτος τρομοκράτη Τουρκία στην Καρπασία μας.
Βεβηλωμένη, ετοιμόρροπη, χρησιμοποιείται για τουαλέτα από τους
Τουρκοκύπριους που σφετερίζονται τα σπίτια και τις περιουσίες μας.
Ο τουρκικός
επεκτατισμός,
είτε με τον
ισλαμοφασισμό
του Ερντογάν
είτε με τον
εθνικιστικό
παροξυσμό των
κεμαλιστών,
λειτουργεί με
συγκεκριμένο
πλαίσιο:
Η τιμή των γυαλιών Cartier που φορούσε
ο Ερντογάν στο πρόγραμμα μνήμης της
15ης Ιουλίου αποτέλεσε θέμα στα social media.
Του Θεοφάνη Μαλκίδη
Τη Χαρίτα Μάντολες, την Ελένη Φωκά, τις αγωνιζόμενες γυναίκες των οδοφραγμάτων και των πλατειών, τις μάνες και τις γυναίκες των αγνοουμένων, τις δασκάλες των παιδιών στα κατεχόμενα, τις γνώρισα πριν πολλά χρόνια και ευχαριστώ τον Θεό για αυτό.
Χαρίτα Μάντολες: «Στις 21 Ιουλίου του '74, στην Ελιά, εχαθήκαν ο σύζυγός μου, ο πατέρας μου, οι σύζυγοι της μικρής και μεγαλύτερης αδελφής μου, ο θείος μου και νονός μου —αδελφός της μάμας μου— μαζί με τον γιο του. Οι Τούρτζιοι μάς είχαν πάρει από το σπίτι και, μετά την κακοποίηση, εκτέλεσαν εν ψυχρώ τους άντρες μας μπροστά μας. Σύνολο, εχάσαμεν 12 ανθρώπους.»
Ο γνωστός απόστρατος Ισμαήλ Χακκί Πεκίν,
εκφράζει την ανησυχία του μήπως η Τουρκία
υποστεί ένα νέο Ναυαρίνο και καταστραφεί ο
στόλος τους.