Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Γεώργιος Κατσάνης. Κύπρος 1974

 


Γεώργιος Κατσάνης


Ο Διοικητής Ταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης της 33ης Μοίρας Καταδρομών πέφτει ηρωικά μαχόμενος από τα πυρά του Τούρκου εισβολέα, στις 21 Ιουλίου 1974. Την επομένη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στην περιοχή του κατεχόμενου πλέον Αγίου Ιλαρίωνα, ο Κατσάνης έφυγε για την αθανασία.


«Ξημέρωσε Κυριακή. Ήταν 21 Ιουλίου 1974. Ώρα 9η πρωινή. Στη δεξιά πτέρυγα της 33ης Μοίρας Καταδρομών, ο Διοικητής μας Τχης Γεώργιος Κατσάνης, προσπαθεί να εξουδετερώσει την τουρκική αντίσταση βοηθούμενος από τέσσερις καταδρομείς… Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο ο Διοικητής σηκώνεται και προσπαθεί να λάβει προωθημένη θέση μάχης. Και ενώ όλοι στοχεύαμε μπροστά προς το μέρος της τούρκικης αντίστασης, σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή, προερχόμενη από την άλλη πλευρά του βράχου, κτυπάει το Διοικητή από αριστερά… Τη στιγμή που ο Διοικητής μας έπεφτε στο έδαφος, συνεχείς ριπές αυτομάτων όπλων γάζωναν κυριολεκτικά το σημείο εκείνο για αρκετά λεπτά…

Η μάχη κράτησε για άλλες δυο ώρες. Απλώς αμυνόμασταν με στόχο τη σωτηρία μας από τα συνεχή και καταιγιστικά πυρά του αντιπάλου. Δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε προς το σημείο όπου βρισκόταν το νεκρό σώμα του Διοικητή μας. Έτσι, ακολουθήσαμε κι εμείς τα τμήματα που άρχισαν εντωμεταξύ να οπισθοχωρούν.

Όσο περνούσε ο χρόνος κι απομακρυνόμασταν, αρχίζαμε να συνειδητοποιούμε τι ακριβώς είχε συμβεί. Ο γενναίος πολεμιστής που μας καθοδηγούσε όλο το βράδυ, ο άξιος Διοικητής, δεν ήταν μαζί μας πια. Ο αείμνηστος Γεώργιος Κατσάνης πέρασε την πύλη των αθανάτων. Πίστεψε στην ελευθερία της Κύπρου κι έχυσε το αίμα του.

Γι’ αυτό, αιώνια θα σ’ ευγνωμονούμε. Σου χρωστάμε την Κερύνεια ελεύθερη. Το σπουδαιότερο, οφείλουμε την ταφή σου.

Συγχώρησέ μας για την εγκατάλειψη του άψυχου κορμιού σου. Σ’ αφήσαμε ψηλά στον Πενταδάκτυλο, ανάμεσα στις άγριες κορφές του Αγίου Ιλαρίωνα, στα χέρια των Τούρκων. Πίστεψέ μας, πραγματικά προσπαθήσαμε, μα δεν τα καταφέραμε.

Φάνηκες κατά πολύ ανώτερός μας. Ελπίζουμε η ψυχή σου να μας συγχωρέσει.

Αιωνία ας είναι η μνήμη σου!»                                            

(πηγή: Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων)


Ο ήρωας Γεώργιος Κατσάνης αποτελεί ακόμη ένα τρανό παράδειγμα Ελλαδίτη Αξιωματικού, ο οποίος κατέθεσε την ψυχή του υπερασπιζόμενος την εδαφική ακεραιότητα της μεγαλονήσου από τον προαιώνιο βάρβαρο εχθρό. Με το ελληνικό σθένος και την ανδρεία που τον διακατείχε, πέρασε στο περιβόλι του παράδεισου, περιμένοντας να δει τον Πενταδάκτυλο ξανά Ελεύθερο και Ελληνικό.


ΑΘΑΝΑΤΟΣ