Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Παύλος Κουρούπης

 


Παύλος Κουρούπης


Η τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, 48 χρόνια μετά συνεχίζει να αποτελεί στίγμα της νεότερης ιστορίας μας. Μέσα στο σκοτάδι της απώλειας της μισής Κύπρου, η σκόνη της ιστορίας κάλυψε μορφές που αποτέλεσαν πρότυπα αυταπάρνησης και ηρωισμού. Μια από αυτές ήταν ο ήρωας Παύλος Κουρούπης, ο «Δαβάκης» της Κερύνειας, ο οποίος με μόλις δύο λόχους κλήθηκε να αντιμετωπίσει την απόβαση του τουρκικού στρατού.


Ο Παύλος Κουρούπης γενήθηκε το 1929 στα Δεντρά Μεσσηνίας. Από γονείς αγρότες, είναι το τρίτο κατά σειρά, από τα 6 παιδιά του Γεώργιου και της Ευαγγελίας Κοuρούπη. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στον τόπο του και τελείωσε το σχολείο στην Καλαμάτα. Επιθυμούσε να ακολουθήσει το στρατιωτικό επάγγελμα και μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε από τους πρώτους το 1952, με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού πεζικού. Ο Παύλος Κουρούπης, ήταν ένας φιλομαθής νέος αξιωματικός και γι’ αυτό, πέρα από τις στρατιωτικές σπουδές, έμαθε τρεις ξένες γλώσσες και αποφοίτησε με άριστα από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1965, ενώ το 1967 τελείωσε και τη Σχολή Πολέμου.


Το 1972 μετατέθηκε στην Κύπρο όπου τον πρώτο χρόνο υπηρέτησε στο χωρίο Μύρτου και στη συνέχεια, υπηρέτησε ως Διοικητής στο 251 ΤΠ Κερύνειας. Υπερασπίστηκε με πείσμα την πόλη καταφέρνοντας να καθηλώσει την τουρκική απόβαση για 2 μέρες, έως τις 14:30 το απόγευμα της 22ης Ιουλίου, την ακτή του όρμου Πεντεμίλι διοικώντας 2 μόνο λόχους Πεζικού. Έκτοτε, από τις 22 Ιουλίου 1974 μέχρι σήμερα, θεωρείται αγνοούμενος.