Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Κύπρος και Ελληνισμός κεκοιμημένων, αγνοουμένων, ζωντανών και αγέννητων ......

 Θεοφάνης Μαλκίδης


Κύπρος και Ελληνισμός κεκοιμημένων, αγνοουμένων, ζωντανών και αγέννητων ......

Μαζί με τους συγγενείς των νεκρών πολεμιστών αγωνιστών  του 1974 ενάντια στην εισβολή του τουρκικού στρατού, των δολοφονημένων και των αγνοουμένων, των ζώντων ακόμη Ελλήνων που πολέμησαν, των προσφύγων της Κύπρου, των αγέννητων,  όλοι  ζητάμε μία εξήγηση για την προδοσία, όλοι  συνεχίζουμε την αντίσταση  στον Αττίλα.


«Η κοινωνία δεν ξέρει τι της γίνεται, είναι κουτή!»


 

(Σύφωνα μ΄ ένα τεφτέρι γραμμένο το 1838)
Σε δυο μέρες βγάζανε πάλι απ΄ τη φυλακή το συφοριασμένο τον Φόβο για να τον σκοτώσουν.

Μανώλης Μπικάκης
Ο Έλληνας καταδρομέας που κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο το 1974 με ενα ΠΑΟ (Πυροβόλο Άνευ Όπισθοδρομήσεως) κατάφερε να διαλύσει 6 τουρκικά άρματα μάχης και ενα τάγμα πεζικού. Έμεινε ολομόναχος για 3 ημέρες να πολεμά τον εχθρό δίχως φαγητό και νερό.

Νίκος Γκάτσος

 Νίκος Γκάτσος -  Την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία 

  έκανε το 1931,     με τη δημοσίευση του ποιήματος                         ''Της μοναξιάς''

  

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Εισβολή !

 


Για να δει όλη η Ελλάδα τι ζούμε κάθε μέρα στον Έβρο με τους εισβολείς του Χίτλερ Ερντογάν: 


Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Καταδρομέα Παύλου Παύλου Στο πάνθεον των ηρώων πέρασε ο Καταδρομέας Παύλος Παύλου του Γεωργίου εκ Ξυλοτύμπου, που έπεσε ηρωικά μαχόμενος τον Ιούλιο του ’74, πολεμώντας τους Τούρκους εισβολείς - Ανευρέθηκαν και αναγνωρίστηκαν τα οστά του ενώ η κηδεία του θα τελεστεί το Σάββατο  29 Ιουλίου 2023 στις 10:30 π.μ. από την Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ και Μαρίνης στην Ξυλοτύμπου.
Ο καταδρομέας Παύλος Παύλου από την Ξυλοτύμπου ήταν το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά του Γεώργιου και της Αναστασίας Παύλου. Γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου του 1956.

Αποσταθεροποίηση

 Μέσα σε δέκα ημέρες 594 πυρκαγιές στα νησιά του Αιγαίου και σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις!

Σταματήστε την πρόοδο θέλω να κατέβω!


 

 Ρόμπερτ Πεκιόλι

Σταματήστε την πρόοδο θέλω να κατέβω! Αντίο ομοιόσταση; Η δική μας είναι η εποχή της προόδου της «ιδεολογίας» και της δεισιδαιμονίας: δεν υπάρχει μόδα, όσο ανόητη ή παράλογη κι αν είναι, που να μην είναι επιτυχημένη ανάμεσα στο πειθαρχημένο προοδευτικό κοπάδι.


«Επί την ηλίου δύσιν».

 του π. Βασιλείου Ιβηρίτη

«Τον Τσαρούχη τον γνώρισα γέρο στο Άγιον Όρος, όταν ερχόταν για να παρακολουθήσει τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ήταν άνθρωπος ώριμος, με βαθιά σοφία και ανθρωπιά, που για να φτάσεις, πρέπει να έχεις πονέσει πολύ, και να είσαι ευγνώμων γι’ αυτό. Είχε μέσα του σαφήνεια και τόλμη, που έμοιαζε με τη σαφήνεια και την τόλμη του Αγίου Όρους.


Γιὰ ἀσφάλεια


  

Γιὰ ἀσφάλεια κυκλωθήκαμε μὲ τείχη, καὶ γίνανε τὰ τείχη φυλακή μας.

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

«Ανατολική Θράκη απωλέσθη δι’ Ελλάδα».H συνθήκη της Λωζάννης,ο Κεμάλ και ο Ερντογάν

 

Αποτέλεσμα εικόνας για αδριανούπολη 1922
Αποτέλεσμα εικόνας για συνθήκη λωζάνης

Θ. Μαλκίδης

«Ανατολική Θράκη απωλέσθη ατυχώς δι’ Ελλάδα....». H  συνθήκη της Λωζάννης, ο Κεμάλ και ο Ερντογάν

Από την ομιλία στον πολιτιστικό σύλλογο Απαλού Αλεξανδρούπολης

Οι τραγικές εξελίξεις στο Μικρασιατικό μέτωπο, η αλλαγή των προσανατολισμών και της πολιτικής έναντι του Κεμάλ  από τις Μεγάλες Δυνάμεις, είχαν σαν αποτέλεσμα να υπογραφεί η συνθήκη ανακωχής των Μουδανιών, με την οποία ο ελληνικός στρατός διατάχθηκε να εκκενώσει όχι μόνο την Ιωνία, όπου εκεί πλέον γραφόταν ο τραγικός επίλογος της παρουσίας αιώνων, αλλά και την Ανατολική Θράκη, εκεί όπου υπήρχαν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις του και εύρωστο ελληνικό στοιχείο. 

Η διαδήλωση για τη Μακεδονία με 200.000 και 15 νεκρούς για την οποία δεν έγραψαν λέξη οι εφημερίδες!

 


Μπορεί μια διαδήλωση με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου και 15 νεκρούς να μη γίνει ούτε… μονόστηλο στις εφημερίδες; Μπορεί μια τόσο μαζική συγκέντρωση για τη Μακεδονία να γίνει γνωστή στο κοινό μόνο μέσα από τις επίσημες ανακοινώσεις και να χαρακτηριστεί… ανόητη;


Χάλκη: Μονή του Αγίου Ιωάννη Αλάργα

 

Χάλκη: Μια 73χρονη φροντίζει καθημερινά τη Μονή του Αγίου Ιωάννη Αλάργα 

Κάθε πρωί, ευδιάθετη και χαμογελαστή, εδώ και 30 χρόνια διανύει 7 χιλιόμετρα από το Νημποριό, προκειμένου να υποδεχθεί με κουλουράκια κανέλας και ελληνικό καφέ, τους τουρίστες και τους προσκυνητές, στην ιερά μονή του Αγίου Ιωάννη του «Αλάργα» (Μακριά). Η Σταματία Αναστάση είναι 73 ετών κι όπως εκμυστηρεύεται, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, άοκνα και με περισσή χαρά, καθημερινά φροντίζει τη μονή που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της και το σημαντικότερο λατρευτικό σημείο στη Χάλκη.

«Καθαρίζω και φροντίζω τον τόπο αυτό, εδώ και δεκαετίες. Όταν φτάνω εδώ όλα είναι διαφορετικά. Εδώ παίρνω άλλον αέρα» εξηγεί και σημειώνει πως αν και βρίσκεται αρκετά μακριά από τον οικισμό του νησιού, στο βουνό Αμάλη σε υψόμετρο 390μ, ποτέ δεν αισθάνθηκε μόνη, «καθώς ο Άγιος Ιωάννης δηλώνει την παρουσία του, με κάθε τρόπο».


Εμμανουήλ Χατζηδάκης: Ο ήρωας Χανιώτης Συνταγματάρχης που έπεσε στην Κύπρο

 

Ο ήρωας Χανιώτης Συνταγματάρχης Εμμανουήλ Χατζηδάκης, έπεσε ηρωικά μαχόμενος όταν πλήγηκε το παρατηρητήριο της Μοίρας από ρουκέτα Τουρκικού Αεροσκάφους, κατά την αεροπορική προσβολή που έγινε στις 15:30 στις 22 Ιουλίου 1974, μισή ώρα πριν την έναρξη της ανακωχής στην Κύπρο.

Απλά


 "Απλά  πράγματα  θέλω  από τη ζωή. 

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Εκατό χρόνια μετά

 Ο Λαογραφικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απαλού "Ο Φάρος" με ιδιαίτερη χαρά, σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις του στα πλαίσια του 9ου Ανταμώματος Ζαλουφιωτών - Αρβανιτών, στον Απαλό, στις 23 έως 29 Ιουλίου 2023.

Η παρουσία σας θα είναι μεγάλη τιμή και επισφράγιση των προσπαθειών μας για την ανάδειξη του ιδιαίτερου πολιτισμού μας!


Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 


 Ώρα 10.30     Μετά το σχόλασμα της θείας λειτουργίας στην  

                       αίθουσα του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου 

                       στον Απαλό θα γίνουν τα εγκαίνια της Έκθεσης 

                       αγιογραφίας του συλλόγου η οποία θα διαρκέσει 

                       έως 29 Ιουλίου 2023

(Αγιογράφος  ο Νέστωρ  Πατιαλιάκας)


Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023


19.30    Υποδοχή της εικόνας της  Αγίας Άννης και θυρανοίξια του παρεκκλησίου του Ναού  - Εσπερινός


20.30    Παραδοσιακά τραγούδια από τις χορωδίες

         -  Παιδική - Νεανική Χορωδία και Ορχήστρα Αρχείου  

            Μουσικολαογραφικής παράδοσης " Χρόνης Αηδονίδης"

            (Χοράρχης η Χριστίνα Μπαρμπαγιάννη)

         -  Φωνές της Θράκης (Χοράρχης ο Πασχάλης Λυγούδης)

         -  Ομάδα παραδοσιακού τραγουδιού του Συλλόγου Απαλού

            (Υπεύθυνος  ο Νίκος Ζαπάρτας)

21.30    Χοροί από το παιδικό χορευτικό τμήμα του συλλόγου

             (Χοροδιδάσκαλος ο Κώστας Κατσαντούρας)


Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023


20.15    Ομιλία του καθηγητή Θεοφάνη Μαλκίδη αφιερωμένη στα 

            100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράης και τους 

            αρβανίτες


Τα δύο συν ένα «μηνύματα» από την επίσκεψη Ερντογάν στην Κύπρο


Η ενίσχυση της ανησυχίας πως προορίζεται για την Κύπρο ρόλος «Ιφιγένειας εν… Ανατολική Μεσόγειο» στο τραγικό έργο των ελληνοτουρκικών διευθετήσεων


Κωνσταντίνος Κανάρης: Υπόδειγμα ευπατρίδη πολίτη

 

          Τις πολλαπλές υπηρεσίες του Κωνσταντίνου Κανάρη στο Έθνος περιέγραψε σε συντομία ο Σπ. Μαρκεζίνης:

          «Η μορφή του Κανάρη ενωρίς έλαβε την θέσιν της εις το παγκόσμιο λεύκωμα της ιστορίας των ηρώων. Όταν εξερράγη η Ελληνική επανάστασις ήτο ασημος πλοίαρχος ενός μικρού ιστιοφόρου… Ήτο εκ χαρακτήρος ήρεμος άνθρωπος. Πολίτης νομιμόφρων, υπόδειγμα συζύγου και πατρός. Δεν επεδίωξε ποτέ την προβολήν, και επροτίμα τον ήσυχον βίον…


Πατριδογνωσία: Ακροκόρινθος

 

 

Πατριδογνωσία: Ακροκόρινθος

Μουσικό οδοιπορικό με την Δόμνα Σαμίου (Καππαδοκία, Φάρασα) Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο στη μουσική παράδοση των Φαράσων της Καππαδοκίας. Η Δόμνα Σαμίου συνομιλεί με πρόσφυγες από τα Φάρασα, εγκατεστημένους στο Πλατύ Ημαθίας. Γίνονται εκτενείς αναφορές στην ιστορία, τη γεωγραφία, τη μυθολογία και τη λαογραφία των Φαράσων και της Καππαδοκίας καθώς και στη ζωή των ανθρώπων εκεί αλλά και στην Ελλάδα. Παράλληλα παρουσιάζονται τραγούδια και χοροί της περιοχής.


Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Αθάνατοι! Πρόκειται για τον κυβερνήτη Σμηναγό Χρήστο Μουλά (34 ετών) και τον συγκυβερνήτη Ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη (27 ετών), χειριστές της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγα Μάχης που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Αγχιάλου για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η φυλάκιση συνεχίζεται!

 


Πριν από λίγα λεπτά απορρίφθηκε από τη "δικαιοσύνη" της Κολομβίας των Βαλκανίων, του αλβανικού υποκαταστήματος του Ερντογάν, μία ακόμη αίτηση αποφυλάκισης του Δημάρχου Χιμάρας Φρέντυ Μπελέρη, ο οποίος παραμένει στα κάτεργα της γειτονικής χώρας, χωρίς καμία κατηγορία,  για 75 ημέρες.


Εκατό χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης, εκατό χρόνια παραβιάσεων από την Τουρκία

 Θεοφάνης Μαλκίδης


Εκατό χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης, εκατό χρόνια παραβιάσεων από την Τουρκία


Το 1922 αφού είχε συντελεστεί η καταστροφή του Θρακικού , Ιωνικού , Ποντιακού Ελληνισμού και η έλευση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα ήταν η σκληρή πραγματικότητα,  ο Κεμάλ μιλούσε  στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση λέγοντας η  «πλήρη εκκένωση του εχθρού  από κάθε τμήμα του έθνους μας είναι γεγονός».

Φτωχός πλούτος

 


Ω πλούσια φτώχεια, που ντροπιάζεις τον φτωχό πλούτο που έχουν οι πλούσιοι!

Κύπρος 1974Σε μια εξαιρετική έκδοση της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ, με τον τίτλο «Μνήμες Πολέμου 1897-1974», καταγράφονται επιλεγμένες ιστορίες μαχητών από όλους τους πολέμους και τις μάχες που συμμετείχαν στο πέρασμα του χρόνου. Είναι ένα βιβλίο μοναδικό. 

Σε ένδειξη τιμής προς τους αγωνιστές Καταδρομείς της Κύπρου και τους τιμημένους νεκρούς ήρωες, παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

Παύλος Κουρούπης

 


Παύλος Κουρούπης


Η τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, 49 χρόνια μετά συνεχίζει να αποτελεί στίγμα της νεότερης ιστορίας μας. Μέσα στο σκοτάδι της απώλειας της μισής Κύπρου, η σκόνη της ιστορίας κάλυψε μορφές που αποτέλεσαν πρότυπα αυταπάρνησης και ηρωισμού. Μια από αυτές ήταν ο ήρωας Παύλος Κουρούπης, ο «Δαβάκης» της Κερύνειας, ο οποίος με μόλις δύο λόχους κλήθηκε να αντιμετωπίσει την απόβαση του τουρκικού στρατού.

Προβολή της ταινίας «Διάκος o Ηρωομάρτυς» στους Νέους Πόρους και στον Πολύγυρο

 

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ:

Θερινός Κινηματογράφος “Victoria Cinemas”, Νέοι Πόροι, τηλ. 2352 021888.

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου μετά την τουρκική εισβολή Γιαννάκη Χαραλάμπους.

 


Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου μετά την τουρκική εισβολή Γιαννάκη Χαραλάμπους.


Ο Ελληνισμός μπορεί!

Ελληνική σημαία: H ιστορία του εθνικού μας συμβόλου


Θεοφάνης Μαλκίδης 


 Ο Ελληνισμός δεν είναι το σκηνικό με τους ίδιους κομπάρσους που  παρουσιάζονται καθημερινά ως μοναδική επιλογή και σωτηρία, ο Ελληνισμός δεν είναι το παλιό που εμφανίζεται ως νέο, ο Ελληνισμός είναι ο τεκμηριωμένος και ο υπεύθυνος λόγος,  η  συνεχής, η σοβαρή , η έντιμη, ανδιοτελής πράξη.


Ο Ελληνισμός μπορεί!


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας


Πέντε χρόνια από την πυρκαγιά στο Μάτι και τους 104 νεκρούς 


Μόνο η αλήθεια

 


«Ένα δειλινό στο Αιγαίο περιλαμβάνει τη χαρά και τη λύπη σε τόσο ίσες δόσεις, που δε μένει στο τέλος παρά η αλήθεια.»


Το σπήλαιο της Αγίας Μαρίνας στη Μηλιά της Βορείου Ηπείρου

 

Στό ἀπόσπασμα (ἀπό τήν ζωή τοῦ Ντοστογιέφσκυ)

 


               

Ωστόσο, καλύτερα λέω να σας διηγηθώ για μία άλλη μου συνάντηση που είχα πέρυσι μ’ έναν άνθρωπο. Υπήρχε κάτι παράξενο σ’ όλ’ αυτά, ιδιαίτερα παράξενο γιατί σπάνια τυχαίνει κάτι τέτοιο. Ο άνθρωπος αυτός έφτασε μία φορά ίσαμε τον τόπο των εκτελέσεων και του είχαν διαβάσει κιόλας την απόφαση του τουφεκισμού του για κάποιο πολιτικό έγκλημα. Κάπου είκοσι λεπτά αργότερα του διάβασαν και την απόφαση απονομής χάριτος και του ορίστηκε μία άλλη ποινή, ωστόσο όμως αυτός, στο διάστημα εκείνο, ανάμεσα στις δυό αποφάσεις, μέσα στα είκοσι κείνα λεπτά, η τουλάχιστον στα δέκα πέντε, έζησε με την απόλυτη βεβαιότητα πως από στιγμή σε στιγμή θα πεθάνει.


Γιὰ τὸν Φώτη Κόντογλου                                                                                 

Ζερβᾶκος Φιλόθεος, Ἀρχιμανδρίτης (+)

Ὁ ἀείμνηστος Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος τὴν 13ην Ἰουλίου  τοῦ 1965 ἐπὶ τῷ θανάτῳ τοῦ Φωτίου Κόντογλου ἔγραψε μεταξὺ τῶν ἄλλων καὶ τὰ ἑξῆς:


Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Κύπρος 1974:Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Χριστοδούλου Αντωνίου

 Κηδεία και ταφή  των ιερών οστών του ήρωα Χριστόδουλου Αντωνίου, οποίος δολοφονήθηκε από τους Τούρκους εισβολείς τον Ιούλιο του 1974.


Ο Χριστόδουλος Αντωνίου,  δολοφονήθηκε από τους Τούρκους εισβολείς τον Ιούλιο του 1974, σε ηλικία μόλις 18 χρονών, θυσίασε ό,τι πολυτιμότερο, την ίδια τη ζωή του, υπηρετώντας με αυταπάρνηση την ελευθερία.

 


Ο Λάκης, όπως ήταν γνωστός στα αγαπημένα του πρόσωπα, γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1955, ανήμερα του ηρωικού «Όχι» του ελληνικού λαού στο Βουνό Κερύνειας, με γονείς τον Γιώργο και την Ξενού. Πρόσχαρος χαρακτήρας, λεβέντης, με ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική και τον χορό και ιδιαίτερα το ζεϊμπέκικο. Μεγάλωσε με τις τρεις αδελφές του, την Αντωνία, την Ανδρούλα και τη Σωτηρούλα. Οι όποιες υλικές στερήσεις αντισταθμίζονταν από το απόθεμα αγάπης που περίσσευε στο σπιτικό τους.

 

Κλιματική αλλαγή

 


Ο υπεύθυνος 

Το χαμόγελο μας

 «Η  εκδίκησή μας θα είναι το χαμόγελο των παιδιών μας»


Ο Καποδίστριας για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

 

Σύμφωνα με τόν Ιωάννη Καποδίστρια, οι Έλληνες θα κατόρθωναν να απελευθερωθούν από τόν Οθωμανικό ζυγό και παράλληλα να προασπίσουν τήν απελευθερωθείσα Ελληνική Επικράτεια, μόνον “διὰ τῆς δυνάμεως τῶν ὅπλων” και όχι διά “διαπραγματεύσεων” ή διά διπλωματίας κατευνασμού τών Τούρκων.

Φώτης Κόντογλου

 


Ὁ Φώτης Κόντογλου στό σπίτι του, τή χρονιά τοῦ θανάτου του
Μικρασιάτης λογοτέχνης, ζωγράφος καί ἁγιογράφος, ὁ Φώτης Κόντογλου ὑπῆρξε ἀπό τά ἐπίλεκτα μέλη τῆς γενιᾶς τοῦ '30, πού ἀναζήτησε τήν ἑλληνικότητά μέσα ἀπό τήν ἐπιστροφή στίς ρίζες.
Γεννήθηκε στό Ἀϊβαλί (τίς ἀρχαῖες Κυδωνίες) στίς 8 Νοεμβρίου 1895 καί ἦταν γιός τοῦ Νικολάου Ἀποστολέλλη καί τῆς Δέσποινας Κόντογλου. Νήπιο ἀκόμη ἔχασε τόν πατέρα του καί ἀνατράφηκε ἀπό τή μητέρα του καί τόν θεῖο τοῦ ἱερομόναχο Στέφανο Κόντογλου. Γι' αὐτό καί ὅταν μεγάλωσε...υἱοθέτησε τό οἰκογενειακό ἐπίθετό της μητέρας του. Τό συγγραφικό καί εἰκαστικό του τάλαντο ἄνθισε νωρίς. Ὄντας μαθητής Γυμνασίου, ἐξέδιδε τό περιοδικό «Μέλισσα» μέ κείμενα δικά του καί τῶν συμμαθητῶν του, τά ὁποία εἰκονογραφοῦσε ὁ ἴδιος.

Ιούλιος 1821: Απελευθέρωση Μονεμβασιάς

 

Ιούλιος: Ο μήνας που πριν 200 χρόνια κορυφώθηκε η ελευθερία της Μονεμβασιάς μας !

Αιγαίο Ελληνικό Στις 17 Ιουλίου 1912, οι κάτοικοι της Ικαρίας επαναστατούν κατά των οθωμανικών αρχών και ανακηρύσσουν την ανεξαρτησία του νησιού και την ίδρυση της «Ελευθέρας Πολιτείας Ικαρίας», όπου προσχώρησαν και οι Φούρνοι, τον Αύγουστο. Τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια  Α΄ Βαλκανικού Πολέμου ο ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στο νησί, το οποίο προσαρτήθηκε στην Ελλάδα το 1913.