Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Δεν επιτράπηκε η είσοδος στον Καναδά στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη ο οποίος θα μιλούσε στο αφιερωμένο στη Μακεδονία 35ο Συνέδριο του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου


Θ. Μαλκίδης 

Δεν επιτράπηκε η είσοδος στον Καναδά στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη ο οποίος  θα μιλούσε  στο αφιερωμένο στη Μακεδονία 35ο  Συνέδριο του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου 

Πριν από λίγο ενημερώθηκα  ότι δεν επετράπη η είσοδος στον Καναδά στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη ο οποίος  θα μιλούσε στο  35ο  Συνέδριο του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, το οποίο είναι  αφιερωμένο στην Μακεδονία. Γνωρίζοντας την προ δεκαετίας παρόμοια πράξη των ΗΠΑ, όταν ο ίδιος θα μιλούσε στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία της Πανποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ- Καναδά, δεν με εκπλήσσει το σημερινό γεγονός.

Γνωρίζω προσωπικώς από τις ίδιες παραπάνω διαδρομές,   από άλλες   χώρες, αλλά και από την Ελλάδα, ότι ο αγώνας αυτός έχει εμπόδια, θλίψεις, δοκιμασίες, συκοφαντίες, κατηγορίες και πολύ πεζοδρόμιο.  Μικροί άνθρωποι που κρύβονται στις θέσεις τους και στους δήθεν τίτλους τους, στις υπηρεσίες και στα ψέμματα,  μας έκαναν  και μου έκαναν πολύ κακό, αλλά τα σκοτεινά  τους σχέδια και πράξεις κατέρρευσαν.

Παρότι η οδός που πήραμε και πήρα είναι στενή και τεθλιμμένη, στο τέλος νικά η αλήθεια, η δικαιοσύνη και το φως. Αυτοί είναι οι όροι με τους συνομιλούμε εμείς........

Παραθέτω στη συνέχεια τη δήλωση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη για να κατανοήσουν όλες και όλοι τη σοβαρότητα του συμβάντος, την αναγκαιότητα δημοσιοποίησης αλλά και τη βεβαιότητα της δικαίωσης. 


Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Αιξωνή – Γλυφάδα – Αττική – Ελλάδα
11 Νοεμβρίου 2017

Προς τους συμμετέχοντες
στο 35ο Ετήσιο Συνέδριο του ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ

Αγαπητοί μου συμπατριώτες
Αγαπητοί φιλέλληνες

Στην κλασική Ελλάδα φιλέλλην ήταν ο πατριώτης, αυτός που αγαπά την Ελλάδα. Εγώ αγαπώ την Ελλάδα, την οικουμένη, τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η ιστορία μου, η ζωή μου.

   Καταφεύγω σε αυτό το γραπτό μήνυμα προς σε σας γιατί τόσο εγώ όσο και εσείς στερείστε σήμερα κάτι που είναι ιερό για τους Έλληνες. Την ομιλία, τον προφορικό λόγο, την άμεση συνομιλία, την λειτουργία της Αγοράς, της Εκκλησίας του Δήμου, την έννοια της Πόλης. Μία έννοια που προσφέραμε στην ανθρωπότητα. Έτσι εκπολιτίσαμε την ανθρωπότητα.

   Μπαίνει όμως το εξής ερώτημα. Ποιοί είναι αυτοί οι απρόσωποι οι οποίοι φοβούνται την έκφραση στο Μόντρεαλ του Καναδά της ελληνικής σκέψης, του ελληνικού λόγου, της ελληνικής αλήθειας όταν μάλιστα η παγκόσμια κοινότητα σήμερα την έχει ανάγκη, επιστρέφει στον ελληνικό λόγο. Αυτό κάνουν τα πλέον καλλιεργημένα κομμάτια  της. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και στον Καναδά αυτοί οι συνομιλητές μας. Τους συναντώ σε άλλες σοβαρές χώρες.

   Μη δίνετε όμως σημασία, σπουδαιότητα, αξία στην ανασφάλεια, την πονηρία, το εφήμερο, την ευτέλεια μιας άθροισης, ενός σωρού εγχώριων και αλλογενών ομάδων – μηχανισμών που απέτρεψαν την επικοινωνία, την συνομιλία μας πρόσωπο με πρόσωπο σήμερα. Έναν ιερό όπως είπα για τους Έλληνες θεσμό.
Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

O Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος» Μερζιφούντας. Από το Γήπεδο στην Αγχόνη HARİTA YÜZÜNDEN İDAM EDİLEN PONTOSLU RUM SPORCU


Θεοφάνης Μαλκίδης

O Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος» Μερζιφούντας. Από το Γήπεδο στην Αγχόνη

Oι σύλλογοι των Ελλήνων της Ανατολής οι οποίοι δημιουργήθηκαν σε ειρηνική περίοδο, προήλθαν από την ανάγκη που βίωνε ο Ελληνισμός να διατηρήσει  την ιδιαιτερότητά του, να ανυψώσει το πνευματικό και το αθλητικό του επίπεδο, αλλά με την έναρξη της Γενοκτονίας οι Σύλλογοι ήταν και μέσο επιβίωσης. Στον Πόντο και ιδιαίτερα στη Μερζιφούντα, η οποία αποτέλεσε πηγή αξιόλογων κοινωνικών, πνευματικών, αθλητικών και άλλων επιτευγμάτων, οι Έλληνες ίδρυσαν συλλόγους ιδιαίτερα σημαντικούς για την εθνική αυτογνωσία και επιβίωση. Σε δύσκολες στιγμές οι συλλογικές δομές αποτέλεσαν το καταφύγιο για πολλούς Έλληνες οι οποίοι κυνηγήθηκαν ανηλεώς από τις Νεοτουρκικές και τις Κεμαλικές δυνάμεις.

Ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος», ο οποίος δημιουργήθηκε από μαθητές και καθηγητές του Κολλεγίου "Ανατόλια" Μερζιφούντας  αποτέλεσε ένα θεσμικό δημιούργημα των Ελλήνων της πόλης, που συνέβαλλε αποφασιστικά στην πνευματική, πολιτισμική, αθλητική και κοινωνική τους ανύψωση. Έχοντας πολυποίκιλες δραστηριότητες, ο Σύλλογος αποτέλεσε  μία ακόμη προσφορά για την εθνική αποκατάσταση των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι αγωνίστηκαν με κάθε τρόπο για την ελευθερία. Αρκετοί από αυτούς όπως ο καθηγητής και  οι μαθητές  του "Ανατόλια" Θεοχαρίδης και   Ανανιάδης και  Παυλίδης, θα δολοφονηθούν στα αποκαλούμενα από τους Κεμαλικούς "Δικαστήρια Ανεξαρτησίας" που στήθηκαν στην Αμάσεια το 1921. Έτσι τα μέλη, οι αθλητές του Συλλόγου "Πόντος", βρέθηκαν κυριολεκτικά από το γήπεδο στην αγχόνη

Το βιβλίο αναλύει τη συμβολή του Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου "Πόντος" , η οποία είναι σημαντικότατη και αποτελεί μία εξαιρετική στιγμή της παρουσίας των Ελλήνων στον Πόντο.   Η έρευνα έδειξε και στο μέλλον θα δείξει ακόμη  περισσότερο ότι σύλλογοι και σωματεία, οργανωμένες θεσμικές εκφράσεις των Ελλήνων, όπως ο «Πόντος» της Μερζιφούντας  ξεχώρισαν με τη δραστηριότητά τους και απέδειξαν την μεγάλη  πνευματική,  κοινωνική και εθνική τους  προσφορά. 

 http://www.pontos-news.gr/sites/default/files/styles/article_main_full/public/pontosold/filesperiodiko_pontos_988469736.jpg?itok=UHSg4--R

Υ.Γ. Μετά από πρότασή μας  η Ποντιακή αδελφότητα Αδελαίδας Αυστραλίας και η ποδοσφαιρική του ομάδα «Ποντιακοί Αετοί» διοργάνωσαν το Δεκέμβριο του 2008, αγώνα με επίλεκτους ποδοσφαιριστές  προς τιμήν των θυμάτων του Συλλόγου. Η ομάδα των Ποντιακών Αετών φόρεσε πιστά αντίγραφα της στολής του συλλόγου «Πόντος». 
Επίσης, αντίστοιχο ποδοσφαιρικό παιχνίδι έγινε στις 12 Μαΐου 2009, με αντίπαλους τους παλαίμαχους διεθνείς ποδοσφαιριστές του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών και τους παλαίμαχους της Καβάλας, όπως και το 2014 με τα μέλη της εθνικής ομάδας της Ελλάδας, η οποία κέρδισε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004. 
Ακόμη, ποδοσφαιρικές συναντήσεις στη μνήμη των μελών του  Συλλόγου "Πόντος" έγιναν στην Κατερίνη, στις Σέρρες, στο Βερολίνο, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο, οι Έλληνες και οι αθλητές του σήμερα,  τα μέλη του αθλητικού συλλόγου "Πόντος" Μερζιφούντας.
Βερολίνο
 
 Αδελαίδαhttp://www.zygoskavalas.gr/images/stories/zygos/omada_tou_pontouu.jpg

 http://www.patrides.com/june013/phts/pLARGE_t_420_54200993.jpg

Καβάλα19.5.16
Πρώτος παιδικός ποδοσφαιρικός αγώνας στη μνήμη του "ΕΑΣ Πόντος", μεταξύ "Απόλλωνα" Κάτω Σχολαρίου και "Νίκης"Μεσημερίου.

14.5.17
Δεύτερος παιδικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ "Νίκης"Μεσημερίου και "Απόλλωνα"Καλαμαριάς
και αγώνας ενηλίκων "Νίκης" Μεσημερίου-Παλαιμάχων ΠΑΟΚ.
HARİTA YÜZÜNDEN İDAM EDİLEN PONTOSLU RUM SPORCU

Tamer Çilingir


Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Στρατιώτη Ιάκωβου ΠαπαντωνίουΚηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Στρατιώτη Ιακώβου Παπαντωνίου

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 στις 11:30 πμ στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τσέρι Λευκωσίας, θα γίνει η κηδεία του  μέχρι πρότινος αγνοούμενου Στρατιώτη Ιακώβου Παπαντωνίου.

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Καταδρομέας 32ης Μοίρας Γιώργος Μουστάκας Κερύνεια 1953- Πενταδάκτυλος 1974

Καταδρομέας 32ης Μοίρας Γιώργος Μουστάκας Κερύνεια 1953- Πενταδάκτυλος 1974

Ήταν πολύ ευγενικός, με ξεχωριστό ήθος, αξιοπρέπεια και εντιμότητα. Ήταν το μεγαλύτερο αστέρι του κυπριακού μπάσκετ... Είχε οδηγήσει την ΠΑΕΚ (την κορυφαία ομάδα μπάσκετ της Κύπρου στις αρχές της δεκαετίας του 1970) στον τίτλο του πρωταθλητή, και παράλληλα στη συμμετοχή της στο Πανεπαρχιακό Πρωτάθλημα Ελλάδας.

Εκείνος είχε αποφασίσει να πάει, αλλά έπρεπε πρώτα να απολυθεί από το στρατό. Δυστυχώς όμως, δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει κανένα του όνειρο...
Η μοίρα έπαιξε το δικό της άδικο παιχνίδι...
Ο Γιώργος Μουστάκας γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου το 1953 στην Κερύνεια και είχε πέντε αδέλφια. Επειδή ήταν πολύ ψηλός και είχε τεράστια χέρια και παλάμες, τον φώναζαν γίγαντα. Ήταν βασικότατο στέλεχος της ΠΑΕΚ Κερύνειας από τα 15 του αγωνιζόταν στις θέσεις 2-3-4. Διέθετε άριστη τεχνική κατάρτιση, φαντασία και μπασκετική ευφυΐα.

Την περίοδο 1972-1974 υπηρετούσε τη θητεία του στις Δυνάμεις Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς. Στις 20 Ιουλίου 1974 θα έπαιρνε το απολυτήριο του στρατού, την ημέρα της εισβολής... Ο Μουστάκας πολέμησε για την πατρίδα του. Κι ενώ τραυματίστηκε στις 21 Ιουλίου σε δύο σημεία στο πόδι, δεν ήθελε να μείνει στο νοσοκομείο αλλά να συνεχίσει.Πώς ήρθε το τέλος...
Από τον Ιούλιο του 1974 τον θεωρούσαν αγνοούμενο αλλά η ιστορία του έχει ως εξής: Προσπαθούσε με άλλους τρεις λοκατζήδες να συναντήσει τη διασκορπισθείσα μονάδα του που ήταν η 32 Μοίρα Καταδρομών. Έπεσαν σε ενέδρα Τούρκων στον Πενταδάκτυλο και τους σκότωσαν. Τα λείψανά του βρέθηκαν το 2011 σε ομαδικό τάφο (καμίνι) στον Πενταδάκτυλο, κοντά στο σημείο όπου έπεσε μαχόμενος. Κηδεύτηκε στις 28 Μαΐου το 2011 στον Άγιο Παντελεήμονα Μακεδονίτισσας και η σορός του ενταφιάστηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας με τις δέουσες στρατιωτικές τιμές.


Ο γίγαντας της Κερύνειας, ο νέος που αγαπούσε όλος ο κόσμος, είχε ύψος 1,95 και σύμφωνα με τους ειδικούς δέχθηκε πάνω από 15 σφαίρες.


Ο αδελφός του ήρωα, Σωτήρης, αναφέρει στο ant1iwo: «Ήταν ένα πολύ ζωηρό παιδί ο αδελφός μου και δεν δεχόταν ποτέ το άδικο. Τον αγαπούσε όλη η Κερύνεια, απ’ όπου κι αν περνούσε όλοι τον χαιρετούσαν και του έδειχναν με κάθε τρόπο την αγάπη τους. Θυμάμαι, είχε πάντα καραμέλες στις τσέπες του και κάθε φορά που έβλεπε παιδιά στο δρόμο, τους έδινε. Όλοι τον φωνάζαμε γίγαντα και αυτός πάντα χαμογελούσε».Η κηδεία του Γιώργου Μουστάκα, 37 χρόνια μετά τη δολοφονία του...

Οι εκτελέσεις Ελλήνων και Ελληνίδων από τους Ναζί στη Δυτική ΜακεδονίαΟι  εκτελέσεις Ελλήνων και Ελληνίδων από τους Ναζί στη Δυτική Μακεδονία

Σήμερα Πέμπτη συζητάμε σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές για τις προσχεδιασμένες εκτελέσεις αθώων Ελλήνων και Ελληνίδων από τους Ναζί στη Δυτική Μακεδονία, για τα ολοκαυτώματα στην Ερμακιά, Πύργους και Μεσόβουνο Εορδαίας, Λέχοβο Φλώρινας και Κλεισούρα Καστοριάς.

Για τις εν ψυχρώ σφαγές σε όλην την Ελλάδα, οι οποίες επειδή έμειναν ατιμώρητες και επαναλήφθηκαν, για τα αναρίθμητα Ολοκαυτώματα. 


Κεμαλικοί ΑντιΝαζιστές και Ναζιστές ΑντιΚεμαλικοίΚεμαλικοί ΑντιΝαζιστές και Ναζιστές ΑντιΚεμαλικοί

Μέρος της ομιλίας στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη.

H ιστορία και ο τόπος μας έχουν ατελείωτα μαρτύρια και μάρτυρες. Από τα τάγματα εργασίας, τις πορείες θανάτου, τα "Άουτσβιτς εν ροή" όπως ευφυώς τις ονόμασε ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, μέχρι τους βιασμούς των γυναικών και την αρπαγή των παιδιών. Φυσικός και ηθικός αυτουργός ο Μουσταφά Κεμάλ, ο δάσκαλος του Χίτλερ.

Αντιστοίχως ο ελλαδικός τόπος μετρά 1170 μαρτυρικά χωριά και πόλεις, όπου οι Ναζί και οι συνεργάτες τους διέπραξαν εγκλήματα τις περισσότερες φορές με μανία και διαστροφή. Επειδή το πρώτο έγκλημα, αυτό της Γενοκτονίας δεν τιμωρήθηκε, επαναλήφθηκε ως Ολοκαύτωμα. Ανάμεσα στα θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας ήταν και διασωθέντες από τη δράση της Κεμαλικής εγκληματικής οργάνωσης. 

Στον τόπο αυτό, στην ιστορία του,  δεν χωρούν  ΦιλοΚεμαλικοί ΑντιΝαζιστές και ΦιλοΝαζιστές ΑντιΚεμαλικοί. Δε χωρούν καταστάσεις και πρόσωπα που τιμούν τον Κεμάλ και μισούν τον Χίτλερ  και τιμούν τον Χίτλερ και μισούν τον Κεμάλ. Η περίπτωση του φυλακισμένου στα Τουρκικά κάτεργα συμπατριώτη μας Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί και της συντρόφου του Meral Geylani είναι η τελευταία περίπτωση όπου  αυτή η διαστροφή εμφανίζεται ξανά. 

Κεμαλισμός και Ναζισμός είναι ένα και το αυτό. Δάσκαλος Κεμάλ και μαθητής Χίτλερ, κατά τα λεγόμενα του αρχηγού των Ναζί. 
Οφείλουμε λοιπόν να συνεχίσουμε τον αγώνα αναγνώρισης, σπάζοντας το αυγό του φασιστικού φιδιού, αποκαλύπτοντας τον Κεμαλισμό και τη συνέχειά του τον Ναζισμό που δολοφόνησαν εκατομμύρια Έλληνες, Ελληνίδες και παιδιά. Αποκαλύπτοντας την Αλήθεια, τη Μνήμη, την Ιστορία. 
Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Καταδρομέας Ανθυπασπιστής πεσόντας στην Κύπρο το 1974 ("ΝΙΚΗ 4") Ευάγγελος Τσάκωνας


Καταδρομέας Ανθυπασπιστής πεσόντας στην Κύπρο το 1974 ("ΝΙΚΗ 4")  Ευάγγελος Τσάκωνας

Ο Καταδρομέας της Α΄Μοίρας Ανθυπασπιστής Ευάγγελος Τσάκωνας, ήταν ένας από τους ήρωές μας που επέβαιναν στα αεροσκάφη που στάλθηκαν από την Ελλάδα. Πεσόντας στην Κύπρο το 1974 ("ΝΙΚΗ 4"), τα οστά του αναγνωρίστηκαν το 2016, όταν έγινε η ταφή και η κηδεία του στην ιδιαίτερη πατρίδα το Κολιάκιο Δήμου Επιδαύρου.


Στη μνήμη του Καταδρομέα Ήρωα Ανθυπασπιστή Ευαγγέλου Τσάκωνα θα πραγματοποιηθεί στο Κολιάκιο του Δήμου Επιδαύρου την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 12.00΄ στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα, τιμητική εκδήλωση.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:


Για τον Καποδίστρια και για τη « νίκη που θα είναι δική μας αν βασιλεύση εις την καρδιάν μας μόνο το αίσθημα το ελληνικό…...»


Θ. Μαλκίδης

Για τον Καποδίστρια και για τη « νίκη που θα είναι δική μας αν βασιλεύση εις την καρδιάν μας μόνο το αίσθημα το ελληνικό…...»

Μέρος της ομιλίας στην εκδήλωση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου- Σχολής Γονέων Κατερίνης 

Η Επανάσταση πάντοτε αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί πρότυπο και  παράδειγμα, εμπεριέχοντας λόγο, έργο, πράξη, πρόσωπα. Ανάμεσα σ΄ αυτά κυρίαρχη θέση έχει ο Καποδίστριας ως μία μορφή, παρόλα τα ανθρώπινα, αγωνιστική, έντιμη, που με ανιδιοτέλεια προσέφερε, εν τέλει και τη ζωή του στην Ανάσταση του Έθνους μας, Η προβολή της  Ελληνικότητας, ως πρότυπο βίου, κυβέρνησης, πολιτικής, προσφοράς, αποτελεί αν μη τι άλλο ως την κυρίαρχη παρέμβαση του Κυβερνήτη, του μοναδικού με αυτήν την προσφώνηση, στην πατρίδα.Μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα η Τουρκία;Θ. Μαλκίδης 

Μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα η Τουρκία; 

Μέρος της συνέντευξης στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ της Καβάλας. 

Είναι αναμφισβήτητο είναι ο Τουρκικός φασισμός πέρα από τη δράση του του στο εσωτερικό, βρίσκεται σε περίοδο έντονης "εξαγωγικής δραστηριότητας". Η επίσκεψη του Τσαβούσογλου δείχνει ότι η Τουρκία  χρησιμοποίησε και συνεχίζει να χρησιμοποιεί στην Ελληνική Θράκη, όπως άλλωστε και στην Κύπρο, μεθόδους που έχουν σαν σκοπό τη συνένωση και των εκτουρκισμό των μουσουλμανικών μειονοτήτων, έτσι ώστε να αποκτήσουν τεχνητή τουρκική συνείδηση, θεωρώντας την ως «μητέρα πατρίδα». Εδώ θα πρέπει να προστεθεί η Τουρκική προσπάθεια να αναγνωρισθούν οι μουσουλμανικές μειονότητες ως μία εθνική τουρκική μειονότητα.

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Η δολοφονία Ελλήνων από τους Ναζί στο Καρπενήσι
Η δολοφονία Ελλήνων από τους  Ναζί στο Καρπενήσι 

Η δολοφονία Ελλήνων από τους  Ναζί στο Καρπενήσι στις 7 Νοεμβρίου του 1943, αποτελεί ένα ακόμη ατιμώρητο έγκλημα. Οι Γερμανοί Ναζί εισβάλλουν στο Καρπενήσι δολοφονώντας αμάχους, λεηλατώντας και πυρπολώντας το. 

Οι Γερμανοί αποφάσισαν να κτυπήσουν το Καρπενήσι με μονάδα χιλιάδων ανδρών υποστηριζόμενη από τεθωρακισμένα και πυροβολικό. Μετά από μία εβδομάδα μαχών με τις τοπικές αντιστασιακές ομάδες, η άμυνα διασπάστηκε και οι Ναζί εισέβαλαν στο μαρτυρικό χωριό. Δολοφόνησαν γυναικόπαιδα και ανήμπορους, είτε καίγοντάς τους ζωντανούς, είτε απαγχονίζοντάς τους, είτε θερίζοντάς τους με πυροβόλα· έκαψαν, λεηλάτησαν, ισοπέδωσαν. Αγροτικά προϊόντα, κοπάδια και τρόφιμα τού Ερυθρού Σταυρού, έγιναν λεία τους. Μετά την ισοπέδωση τού Καρπενησίου, συνέχισαν την δολοφονική τους πορεία και στα γύρω χωριά. 

Η Πολιτεία της Ιντιάνα των ΗΠΑ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και για τη Γενοκτονία Ελλήνων και Ασσυρίων. Indiana Governor issued a proclamation memorializing the Ottoman Turkish Empire’s centrally-planned and executed annihilation of close to three million Armenians, Greeks, Assyrians and SyriacsΘ. Μαλκίδης

Η Πολιτεία της Ιντιάνα των ΗΠΑ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και για τη Γενοκτονία Ελλήνων και Ασσυρίων.

Η πρόσφατη είδηση από τις ΗΠΑ και από την πολιτεία της Ιντιάνα,  η οποία γίνεται η 48η πολιτεία που μιλά για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και για τη Γενοκτονία των Ελλήνων και των Ασσυρίων, είναι συνέχεια της αναγνώρισης και  θέσπισης της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης το 2014. 


Η αναγνώριση της Γενοκτονίας από την πολιτεία της Ιντιάνα, έχει από πίσω της μία πολύχρονη και προσπάθεια, συνεχή αγώνα και σοβαρό έργο από Έλληνες και Φιλέλληνες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι γνωρίζουν ότι:

-Η δικαιοσύνη και η αλήθεια θριαμβεύουν. Όσα χρόνια και εάν περάσουν, παρά την προπαγάνδα και το ψεύδος, τα εμπόδια και τις δοκιμασίες, το φως νικά το σκοτάδι, η αλήθεια τη λήθη και το ψεύδος.

-Μπορεί η Τουρκία να ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια, ευρώ, λίρες και άλλα νομίσματα για να παραχαραχθεί και για να αλλοιωθεί η ιστορία, ο φασισμός, ο εθνικισμός και το μαζικό έγκλημα, η πραγματικότητα όμως είναι τόσο ισχυρή που δεν μπορεί κρυφτεί. 

-Και είναι σίγουρο ότι έρχονται και άλλες αποκαλύψεις για το παρελθόν του φασιστικού καθεστώτος, που συνεχίζει να δολοφονεί. Από τα παλιά εγκλήματα στη Σαμψούντα, στις Σαράντα Εκκλησιές, στο Αιδίνιο, στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρος και την Τένεδο, έχει περάσει στο Ντιγιάρμπακίρ και το Κομπάνι.

-Παρά τα εμπόδια από το “κράτος” της Ελλάδας που αφενός αρνείται να θέσει το ζήτημα της Γενοκτονίας σε διμερείς και διεθνείς συναντήσεις και αφετέρου βάζει συνεχώς εμπόδια για το ζήτημα η νικηφόρα προσπάθεια συνεχίζεται και (θα) έχει σημαντικά αποτελέσματα.

Τέλος, η αναγνώριση της Γενοκτονίας θα έλθει γιατί έχουμε μαζί μας την ατέλειωτη συντροφιά των δικών μας ανθρώπων, των προγόνων μας, τις ψυχές των εκατομμυρίων θυμάτων της Γενοκτονίας. Η αναγνώριση θα έλθει γιατί έχουμε μαζί μας το Θεό, τις ψυχές των αντρών που πέθαναν στα τάγματα εργασίας και τις πορείες θανάτου, των γυναικών που δολοφονήθηκαν αφού ταπεινώθηκαν και βιάσθηκαν, των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους πριν καλά -καλά τη γνωρίσουν, τις ψυχές των αγνοουμένων, των εξισλαμισμένων. Για αυτό και θα νικήσουμε!

Indiana Becomes 48th U.S. State to Recognize the Armenian Genocide

Το κατ' εξακολούθηση έγκλημα των Ναζί στην Ερμακιά ΕορδαίαςΘ. Μαλκίδης

Ένα Ολοκαύτωμα  κατ' εξακολούθηση: Το Ναζιστικό έγκλημα στην Ερμακιά Εορδαίας 

Μέρος της ομιλίας στην εκδήλωση που οργάνωσε η  Τοπική κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερμακιάς με τη στήριξη του Δήμου Εορδαίας

Το έγκλημα των Ναζί στην Ερμακιά Εορδαίας είναι μία  ακόμη διαστροφική πράξη εναντίων άοπλων αθώων Ελλήνων και Ελληνίδων. Είναι συνέχεια και ενδιάμεση στάση και για άλλα εγκλήματα από τους ίδιους δράστες που δεν τιμωρήθηκαν.

Πέντε (!) φορές την άνοιξη του 1944 οι Ναζί και οι συνεργάτες τους εισέβαλαν στην Ερμακιά Εορδαίας για να δολοφονήσουν, να πυρπολήσουν, να συνεχίσουν τη διαστροφή της Γενοκτονίας που ξεκίνησε ο δάσκαλός τους Κεμάλ λίγα χρόνια πριν στη Θράκη, στον Πόντο, στην Καππαδοκία, στην Ιωνία. 

Γνωστή και ως Φραγκότσι η Ερμακιά βρίσκεται  στους πρόποδες του Βερμίου, ενώ το  1530 εμφανιζόμενη με το όνομα Ράντζι διέθετε 40 χριστιανικές οικογένειες. Σε έτος που δεν έχει ορισθεί η Ερμακιά  σλαβοφώνησε, ενώ στα τέλη του 19ου αιώνα μαζί με τις 30 χριστιανικές οικογένειες συγκατοικούσαν και 20 οθωμανικές. Στις αρχές του 20ου αιώνα οι κάτοικοι ζητούσαν Έλληνες δασκάλους από το μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης, ενώ δύο δεκαετίες οι οικογένειες προσφύγων που ήρθαν στο χωριό  εγκαταστάθηκαν τελικώς στον γειτονικό Κλείτο.

Ο συνταγματάρχης Καρλ Σύμερς διοικητής του 7ου συντάγματος τεθωρακισμένων γρεναδιέρων των SS ευθύνεται για τα ολοκαυτώματα Ερμακιάς και Πύργων Εορδαίας, Κλεισούρας Καστοριάς και Διστόμου Βοιωτίας όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Η Ερμακιά αποτέλεσε στόχο των Γερμανών την άνοιξη του 1944, στόχος που υλοποιήθηκε σε πολλές φάσεις και για πολλές μέρες (6, 8, 10, 28 Μαρτίου και 22 Απριλίου 1944).  

Την 6η Μαρτίου οι Γερμανοί Ναζί και οι συνεργάτες τους εισέβαλαν για πρώτη φορά από την Πτολεμαΐδα πυρπολώντας μόνον οικίες, τη δεύτερη φορά συνέχισαν το έργο τους φονεύοντας όμως αυτή τη  φορά δέκα κατοίκους. Την τρίτη φορά, 10η Μαρτίου, δέχτηκαν πυρά από ενόπλους, ενώ  όλοι οι κάτοικοι διέφυγαν εκτός του Ευάγγελου Μάντζιου που σκοτώθηκε.

Την 28η Μαρτίου οι Ναζί  εισήλθαν  στην Ερμακιά από τρεις πλευρές, την Πτολεμαΐδα, το Κλείτος και την Ακρινή, πυρπολώντας όσες οικίες είχαν μείνει και  δολοφονώντας πενήντα κάτοικους. Την 22η Απριλίου 1944, στην τελευταία  επιχείρηση των Ναζί και των συνεργατών τους στο χωριό βρέθηκαν μόνο δύο γυναίκες οι οποίες δολοφονήθηκαν και αυτές. Οι 250 οικογένειες της Ερμακιάς που διασώθηκαν κατέφυγαν σε γειτονικούς οικισμούς, ενώ  ορισμένοι πέρασαν τα σύνορα κι έφθασαν μέχρι το Μοναστήρι.

Κατά τη διάρκεια του κατ΄εξακολούθηση  Ολοκαυτώματος της Ερμακιάς  δολοφονήθηκαν κατά τη διαφυγή, κάηκαν εντός των οικιών, εκτελέστηκαν, υπέκυψαν σε βασανιστήρια ή πέθαναν από το  κρύο άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Συνολικά, σύμφωνα με τον Θανάση Καλλιανιώτη, έχασαν τη ζωή τους 2 παιδιά, 13 γυναίκες και 48 άνδρες, 4 εκ των οποίων εκτελέστηκαν τον επόμενο μήνα στο στρατόπεδο Κοζάνης, συνολικά 63 θύματα, ενώ εκτός ενός ένοπλου, όλοι οι υπόλοιποι ήταν άμαχοι. 

Ένα ακόμη  Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα της Ναζιστικής- φασιστικής κατοχής και των συνεργατών τους, που όπως και το προηγούμενο πάνω στο οποίο βασίστηκε, τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο, στη Μικρά Ασία, τη Θράκη, δεν τιμωρήθηκε.

Η ευθύνη σήμερα για την ανάδειξη του Ναζιστικού εγκλήματος είναι όλων μας, διακριτή και  αυτονόητη και με πράξεις ανάδειξης όπως η σημερινή, με το δρόμο ζωής από τον υπερμαραθωνοδρόμο Γιώργο Ζαχαριάδη στα μαρτυρικά χωριά Πύργοι, Μεσόβουνο, Ερμακιά, συνεχίζουμε τον αγώνα μας.....Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Η κηδεία και η ταφή του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Στρατιώτη Γεωργίου ΠαχουλαράΗ κηδεία και η ταφή του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Στρατιώτη Γεωργίου Παχουλαρά

Μετά την πρόσφατη ταυτοποίηση  των ιερών  οστών του στρατιώτη του  281ΤΠ, Παχουλαρά Γεώργιου έγινε την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017  στον ιερό ναό Αγίου Θεράποντος στον Λυθροδόντα η κηδεία του και στη συνέχεια η ταφή του. Ως υπόμνηση της εισβολής και κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία για 43 ολόκληρα χρόνια...... 


Ζητείται ηγέτης: Η περίπτωση Καποδίστρια

Αποτέλεσμα εικόνας για Καποδίστριας


Ζητείται ηγέτης: Η περίπτωση Καποδίστρια 

Την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στις 7:00 μμ το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης θα φιλοξενήσει τον Δρ. Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών κ. Θεοφάνη ΜΑΛΚΙΔΗ ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Ζητείται Ηγέτης…Η Περίπτωση Καποδίστρια» 

Ο κ. Μαλκίδης θα αναφερθεί στην επανάσταση και στη απελευθέρωση της πατρίδας μας. Η συγκρότηση του νέου Ελληνικού κράτους,  αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί πρότυπο και  παράδειγμα, εμπεριέχοντας λόγο, έργο, πράξη, πρόσωπα. Ανάμεσα σ΄ αυτά κυρίαρχη θέση έχει ο Καποδίστριας,  ο οποίος με ανιδιοτέλεια προσέφερε, εν τέλει και τη ζωή του στην Ανάσταση του Έθνους μας,  Ο Καποδίστριας είναι η προβολή της  Ελληνικότητας, ως πρότυπο βίου, κυβέρνησης, πολιτικής, προσφοράς, είναι το μήνυμα που δίνει ο ίδιος πως  «η νίκη θα είναι δική μας αν βασιλεύση εις την καρδιάν μας μόνο το αίσθημα το ελληνικό….». 

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Μνημείο από το Δήμο Γεροσκήπου για τους Πεσόντες στο Μαρί
Αποτέλεσμα εικόνας για πεσόντες Μαρί

Μνημείο από το Δήμο Γεροσκήπου για τους πεσόντες στο Μαρί

Τελέστηκαν σήμερα τα αποκαλυπτήρια μνημείου που δημιούργησε ο Δήμος Γεροσκήπου εις μνήμην των δεκατριών αδελφών μας που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, κατά τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011, στο Μαρί.


Σε χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης, ανέφερε πως η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα μνήμης αλλά και βαθιάς περισυλλογής η οποία,  όπως είπε, μας υποχρεώνει όλους να αναλογιστούμε με σεβασμό την αξία της θυσίας αυτών των ηρώων, αναγνωρίζοντας το μέγεθος αλλά και την αξία της προσφοράς τους. 

Ο Δήμος Γεροσκήπου, σημείωσε, ανέγειρε αυτό το σεμνό μνημείο για να διατηρήσει άσβεστη τη θύμησή τους και να μην λησμονηθεί η θυσία τους. 

Εκδήλωση Μνήμης Πεσόντων το 1940-1941 του Ανατολικού Εορδαίας

«ΜΝΗΜΗ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940» ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Η ΑΝΑΤΟΛΗ» ΜΕ  ΤΟΝ ΘΕΟΦΑΝΗ ΜΑΛΚΙΔΗ

Η ιστορική μνήμη των γεγονότων της 28 Οκτωβρίου 1940 ξυπνάει μέσα μας συναισθήματα υπερηφάνειας για τους αγώνες των προγόνων μας .

Από τον Κεμαλισμό στον Ναζισμό: Μνήμη Ολοκαυτωμάτων


Από τον Κεμαλισμό στον Ναζισμό

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στις 11:00 πμ. στο Ροδίτη θα γίνει η εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδίτη  για τη Μνήμη  των Ελληνικών Ολοκαυτωμάτων, με ομιλητή τον Θ. Μαλκίδη