Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Θράκη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων


"Σούρβα,σούρβα Γιρό κορμί γιρό σταυρί Σαν ασήμι σαν κρανιά
Και του χρόν΄ ουλ΄ γεροί"

Όπως κάθε χρόνο έγινε η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιττας μας, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων.Η αίθουσα κατάμεστη, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, όπως ο καθηγούμενος Βλατάδων Νικηφόρος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο πατέρας Χρήστος εκπρόσωπος του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο οποίος ευλόγησε την βασιλόπιτα μας, εκ μέρους της πολιτείας ο υπουργός Μακεδονίας-θρακης κ.Θ.Καράογλου, κ. Στέλιος Παπαθεμελής και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Δημήτριος Βάνης. Εκπρόσωποι των συλλόγων μελών και πλήθος φίλων τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωσή μας.
 Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ. κ.Ελ. Χατζόπουλος με χαιρετισμό λέγοντας τα εξής: «Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση τόσο εγώ προσωπικά όσο και τα μέλη του Δ.Σ. σας καλωσορίζουμε στην πρώτη μας εκδήλωση για το έτος 2013.  Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι με τον ερχομό του καινούργιου χρόνου ευχές ακούστηκε από κάθε γωνιά, και στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε, όπου η καθημερινότητα της ζωής μας από απλή που ήταν ‘έγινε και γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη, σε μια εποχή που οι αξίες μηδενίζονται, οι χαρακτήρες και οι συνειδήσεις αλλοιώνονται, και η οικονομική λαίλαπα μαστίζει τα νοικοκυριά, χέρια απλώθηκαν και η προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο ζωγραφίστηκε και πάλι στα πρόσωπα όλων. Ευχές, νοσταλγίες, αναμνήσεις και πάλι στο προσκήνιο με την ελπίδα ότι ο καινούργιος χρόνος θα είναι πιο απλόχερος, για ειρήνη, υγεία, ελπίδα, πίστη, καλυτέρευση της ζωής μας και ότι θα μας χαρίσει τη δύναμη να βλέπουμε το ποτήρι της ζωής να ξεχειλίζει από αγάπη, από στοργή και από προσφορά για το συνάνθρωπο μας. Αυτές τις ημέρες ο κάθε ένας έκανε τους δικούς του υπολογισμούς και προγραμματισμούς.
 Η Π.Ο.Θ.Σ. έκανε και έστειλε τις δικές της ευχές, οραματίσθηκε και έκανε τους δικούς της σχεδιασμούς και προγραμματισμούς και ζήτησε από τον καινούργιο χρόνο να την οπλίσει με δύναμη, με μεγαλύτερη γνώση, υπομονή, και ευελιξία ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει το παρελθόν, να διδαχθεί μέσα από τα λάθη της για να μπορέσει να χαράξει μία νέα πορεία πιο δυναμική με περισσότερη σύνεση για να περάσει το μήνυμα της ενότητας στο Θρακικό Ελληνισμό επισημαίνοντας ότι κανένας μας δεν περισσεύει και ότι πρέπει να σταματήσουμε να ενδιαφερόμαστε πλέον για το εγώ αλλά να φροντίζουμε και να προβάλλουμε το εμείς.Σεβαστοί πατέρες, αξιότιμοι προσκεκλημένοι που μας τιμάται με την παρουσία σας, και ειδικά σε αυτούς που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στέλνουμε τις εγκάρδιες ευχές μας για ΓΕΡΟΣΥΝΗ – ΚΑΛΟΣΥΝΗ – ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΠΕΡΕΚΕΤΙΑ»

Την όλη εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία η Γεν. Γραμματέας .της ομοσπονδίας μας κ. Ελένη Γκαϊτατζη

Κύριος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο κ. Φάνης Μαλκιδης, ο οποίος με εικόνα και λόγο καθήλωσε το κοινό το οποίο στο τέλος τον χειροκρότησε .

Ο κ. Φάνης Μαλκίδης γόνος Θρακών προσφύγων, γνωστός τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αναφέρθηκε στους πολύχρονους και συνεχείς αγώνες των Θρακών ,ώστε να κρατηθεί άσβεστη η ιστορική μνήμη ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε σήμερα. Η παρουσίαση του προσφυγικού Θρακικού Ελληνισμού, έγινε με γλαφυρό και συνάμα συγκινητικό τρόπο, ώστε να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι, ιδιαιτέρα σήμερα που γίνονται προσπάθειες παραχάραξης της ιστορίας μας.

Πολυχρόνης Μπουμπουρίδης Σοχούμι 1920- Αλεξανδρούπολη 2013

 

Ο Ελευθέριος Παυλίδης στο μεγάλης σημασίας του βιβλίο για τον Ελληνισμό της Ρωσίας, τονίζει στην εισαγωγή του τα εξής: «....κανενός τμήματος του εν διασπορά Ελληνισμού η ιστορία δεν συνδέεται τόσον στενά με την καθόλου ιστορίαν του Ελληνικού Έθνους, όσον στενά και αδιάσπαστα είναι συνδεδεμένην με αυτήν η ιστορία του Ελληνισμού της Ρωσίας. Και όχι μόνον με την αρχαίαν ημών ιστορίαν συνδέεται η ιστορία του Ελληνισμού της Ρωσίας, αλλά και με την ιστορία της νεωτέρας Ελλάδος συνδέεται στενώτατα, και αυτή δε η ιδέα της συστηματικής οργανώσεως των ενεργειών δια την ανεξαρτησίαν του Έθνους, ύστερα από πολλών αιώνων δουλείαν, εγεννήθη και εξεκολάφθη εις τα σπλάχνα του Ελληνισμού της Ρωσίας».