Θεοφάνης Μαλκίδης
Ο θάνατος πριν από λίγο του Ελευθέριου Χατζόπουλου, πρώην προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, με συγκλονίζει και με θλίβει για την απώλεια ενός δικού μου ανθρώπου.
Θεοφάνης Μαλκίδης
Ο θάνατος πριν από λίγο του Ελευθέριου Χατζόπουλου, πρώην προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, με συγκλονίζει και με θλίβει για την απώλεια ενός δικού μου ανθρώπου.
Θεοφάνης Μαλκίδης
Ψυχοσάββατο
Είναι ένα από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους και τελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω. Ο λόγος που το καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ' ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής:
Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς, ή και μερικοί, λόγω πτωχείας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσυνών, «οι θείοι Πατέρες, φιλανθρώπως κινούμενοι, θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των απ' αιώνος ευσεβώς τελευτησάντων χριστιανών».
Το Σάββατο των ψυχών, το ΨυχοΣάββατο της πίστης μας και του λαού μας ,το Σάββατο των κεκοιμημένων αδελφών μας, το Σάββατο της μνήμης και του μνημοσύνου, είναι μία ακόμη σημαντική στιγμή της Ορθόδοξης παράδοσής μας, της Ελληνικότητας και του πολιτισμού μας.
Θεοφάνης Μαλκίδης
Πολύ συχνά το μέτρον της αληθείας είναι η μαρτυρία της μειοψηφίας.
Είναι δυνατόν να είναι Καθολική Εκκλησία το μικρόν ποίμνιον. Ίσως υπάρχουν περισσότεροι ετερόδοξοι παρά Ορθόδοξοι.
Ο ΑΛΕΞ ΕΥΘΥΒΟΥΛΟΥ, γεννηθείς το 1927, όταν ήτανε στα 79 του χρόνια το 2006, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το στο Ράδιο Πρώτο, εξιστόρησε όσα θυμόταν όταν στα 30 του χρόνια, βρέθηκε με άλλους ξένους ανταποκριτές εφημερίδων και ειδησεογραφικών πρακτορείων, την Κυριακή 3 Μαρτίου 1957 στην Μάχη του Μαχαιρά αυτόπτης μάρτυρας της Θυσίας του 29χρονου υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου.
Μεταφέρουμε απομαγνητοφωνημένη γραπτώς την μαρτυρία του:
Θεοφάνης Μαλκίδης
Από την Αντιγόνη μέχρι τη Λυσιστράτη, από την Τροία και το Μαραθώνα μέχρι την Κωνσταντινούπολη, από το Σούλι μέχρι το Ζάλογγο, από τη Νάουσα, το Μεσολόγγι, τη Σαμοθράκη μέχρι τη Χίο, από τη Σμύρνη, την Πάφρα μέχρι τη Βόρειο Ήπειρο, από το Δίστομο μέχρι τα Καλάβρυτα , από την Ίμβρο και την Τένεδο μέχρι την Κύπρο,
από το Μάτι, την Μάντρα, την Εύβοια μέχρι τα Τέμπη,
η ίδια περήφανη, αγέρωχη, θαρραλέα, ηρωίδα Ελληνίδα γυναίκα ...
Με λαμπρότητα έγινε η εορτή της Ένωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.
Παρόντες στη δοξολογία που έγινε στην Κω απο τον Μητροπολίτη κ Ναθαναήλ, ήταν ο ΓΓ Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού Γ. Χρυσουλάκης ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Β. Υψηλάντης ως εκπρόσωπος της Βουλής, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Αρ. Καβαρλίγκος, ο Δήμαρχος Κω Θ. Νικηταράς, ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Κρητικός και όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών .
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Θεοφάνης Μαλκίδης.
Συνέντευξη στη ΡαδιοΧρηστότητα έδωσε ο Πατέρας Χριστόδουλος Παπαϊωάννου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εθνική τραγωδία των Τεμπών, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ο γιος του Κυπριανός.
Η ανωτέρω φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε τον Μάρτιο του 1956 από τον 16χρονο Κώστα Πισσαρίδη, στην ταράτσα της οικίας του Παπαχριστόδουλου στον Αγρό, με τα ράσα και τα γυαλιά μυωπίας του ιδίου. Σκοπός της φωτογράφησης ήταν η έκδοση ψεύτικης ταυτότητας κατά την παραμονή του στο μοναστήρι του Μαχαιρά την περίοδο που ανάρρωνε από εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας (Μάρτης-Ιούνης 1956). Παρά την εντολή του Αυξεντίου να καταστραφούν τα αρνητικά της φωτογραφίας με το πέρας της αποστολής, ο Κώστας Πισσαρίδης φύλαξε τα αρνητικά και τα αποκάλυψε μετά το τέλος του Αγώνα. Η φωτογραφία αυτή έχει ψηφιοποιηθεί από τα αρνητικά που μας παραχώρησε η κόρη του Κώστα Πισσαρίδη, Γιαννούλα τον περασμένο χρόνο στον Αγρό.
Φως σε μια πονεμένη πτυχή της Ιστορίας, εκείνη της πραγματικής «ζωής εν τάφω» των 56.520 Ελλήνων στρατιωτικών αιχμαλώτων της Μικρασιατικής Καταστροφής έριξε ο αείμνηστος Ευστάθιος (Στάθης) Πελαγίδης, ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που έφυγε τη Δευτέρα από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, με το τελευταίο ιστορικό βιβλίο του Μικρασιατική Καταστροφή 1922: Η “ζωή εν τάφω” των Ελλήνων στρατιωτικών αιχμαλώτων από τις εκδόσεις Ινφογνώμων.
Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1756 στο Σάλτσμπουργκ και πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 1791 στη Βιέννη.
Zhang Zhang Συνέντευξη στην Anne-Elen Chompret
Θεοφάνης Μαλκίδης*
7 Μαρτίου 1948: Η απελευθέρωση και η Ένωση της Δωδεκανήσου με
την Ελλάδα
Από την ομιλία στην Κάλυμνο
Ήταν η 7η Μαρτίου του 1948,
όταν σε όλα τα Δωδεκάνησα γινόταν η επίσημη Ένωση με την Ελλάδα, με την έπαρση της γαλανόλευκης και ταυτόχρονα επικυρωνόταν η Ελευθερία, μετά
από πεντέμισι αιώνες σκλαβιάς των
νησιών, νησίδων και βραχονησίδων. Ήταν μία
ξεχωριστή στιγμή για όσους την έζησαν με όλες τις αισθήσεις τους, αλλά και για
όσους τη διάβασαν και την είδαν αργότερα. Ωστόσο
κατά ένα υπερφυσικό τρόπο ήταν και μοναδική περίπτωση όπου αυτή τη σπουδαία
ημέρα για τη Ρόδο, την Κω, την Κάρπαθο, τη Λέρο, την Πάτμο, την Αστυπάλαια, την
Κάλυμνο, την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Νίσυρο, την Τήλο, τη Χάλκη, τη Σύμη, το
Καστελλόριζο, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, την Κίναρο, την
Τέλενδο, τη Ψέριμο, τα Ίμια, την «έζησαν»
και όσοι είχαν φύγει ήδη από τη ζωή!
Τη συγκλονιστική στιγμή της σπουδαίας
αυτής ημέρας για το Δωδεκανησιακό Ελληνισμό, την περιγράφει ο πρώτος μετά το 1974 Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχαήλ
Στασινόπουλος, ο οποίος τότε ήταν πολιτικός σύμβουλος του αντιναυάρχου Περικλή
Ιωαννίδη, ο οποίος παρέλαβε απ’ τον Άγγλο ταξίαρχο A.S.Parker τη διοίκηση της
αγγλοκρατούμενης από την 9η Μαΐου 1945 Δωδεκανήσου, στο μεταβατικό στάδιο απ’
την 31η Μαρτίου 1947 έως την 7η Μαρτίου 1948 : «Όταν
άρχισε ν’ ανεβαίνει η ελληνική σημαία στο κοντάρι, διά μιας όλοι οι
παρευρισκόμενοι Δωδεκανήσιοι γονάτισαν στο χώμα. Γονάτισαν να χαιρετίσουν τη
σημαία [...] Όταν τελείωσε η τελετή και διαλυθήκαμε, ξαφνικά αντελήφθην ότι ο
κόσμος που παρευρίσκετο εκεί δεν διελύετο να πάει στις δουλειές του. Αλλά,
συσσωματωμένος ως ένας άνθρωπος, ως μια μάζα, εβάδιζε προς μία ορισμένη
κατεύθυνση. Λέω, “πού πάνε αυτοί”; Όλος αυτός ο κόσμος, πλήθος, πήγαινε γραμμή
σε μία κατεύθυνση. “Αυτοί - λέει - πάνε στο νεκροταφείο. Πάνε να πούνε στους
νεκρούς ότι ελευθερώθηκε η Δωδεκάνησος”. Από γενεά σε γενεά….»
Θεοφάνης Μαλκίδης
Εθνική κυριαρχία και Δωδεκάνησα
Από την ομιλία στις εκδηλώσεις της Ένωσης
της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Μάρτιος 2024.
Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην
Ελλάδα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του γειτονικού παρακράτους για την
ελληνική εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο και κατ΄ επέκταση για την Αποκλειστική
Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), έφερε στο προσκήνιο θέματα με μεγάλο εθνικό και διεθνές
ενδιαφέρον. Παράλληλα αναδείχτηκαν και συνιστώσες που σχετίζονται με τα
παραπάνω και ιδιαίτερα με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί- στην παρούσα συγκυρία-
να ανακηρύξει την ΑΟΖ και εάν αυτή περιλαμβάνει όλη την ελληνική επικράτεια,
δηλαδή από το Καστελλόριζο μέχρι τη
Ζουράφα («Λαδόξερα»), αν ληφθούν υπόψη
οι σχετικές δηλώσεις και πράξεις του επικεφαλής της κατοχικής Τουρκίας.
Παρισίδη Μαρία
ΘΕΟΦΑΝΗ ΜΑΛΚΙΔΗ , ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ- ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
Εκδόσεις περιοδικού ΕΝΔΟΧΩΡΑ.
Γράφει και παρουσιάζει η Μαρία Τουλαντά- Παρισίδου. Ομιλία στην Πνευματική Εστία , Ιεράς Μητροπόλεως Κω , 3 Μαρτίου 2024.
Ο Θεοφάνης Μαλκίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από προγόνους που διασώθηκαν της Γενοκτονίας και των Ολοκαυτωμάτων κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής και φασιστικής Κατοχής. Σπούδασε Κοινωνικές επιστήμες και είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται με εθνικά θέματα που πλήγωσαν τον απανταχού Ελληνισμό. Με βαθειά γνώση των θεμάτων της Κύπρου, της Θράκης, της Βορείου Ηπείρου, του Αιγαίου κ. ‘αλλων Ελληνικών περιοχών, ασχολείται εξαντλώντας τη βιβλιογραφία, όπως κάνει εδώ μ’ αυτό το βιβλίο για τα Δωδεκάνησα. Δεν μπορούσα να μην αποδεχτώ την πρόταση του να συμβάλλω στην παρουσίαση του βιβλίου του , όχι μόνο λόγω της ιδιότητας μου, αλλά και σαν Δωδεκανήσιας που μεγάλωσα μέσα σε μια οικογένεια με τα πολλά ακούσματα της νεότερης ιστορίας των νησιών μας και φυσικά της Κω.
Παρά τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Τουρκία δεν παύει να παραμένει ακλόνητη στις απαράδεκτες θέσεις και αξιώσεις της με αιχμή του δόρατος την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και την Α0Ζ, με επίκεντρο το Καστελλόριζο και τα γειτονικά νησιά του.
Επιστολή του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντη Μπελέρη, προς τον Πρέσβη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία κ. Silvio Gonzato, και στον Επιτετραμμένο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Τίρανα, κ. David Wisner.
Ἡ ὄμορφη καί ὀρεινή Ραψάνη καυχᾶται γιά τή μεγαλώνυμη σχολή της, γιά τήν ἀνάπτυξη τοῦ ἐμπορίου σέ ὅλους τους τομεῖς , γιά τήν οἰκονομική της ἀκμή , τήν παραγωγή μέχρι καί σήμερα τοῦ ἐξαίρετου κρασιοῦ, γιά τά μοναστήρια της, τά μνημεῖα της, τίς πολλές της ἐκκλησίες, πού τήν ἔκαναν πραγματικά πόλο ἕλξεως γιά ὅλη τήν περιοχή τοῦ κάτω Ὀλύμπου. Μά πιό πολύ ἀπ’ ὅλα καυχᾶται γιά τό Νεομάρτυρά της καί Διδάσκαλο τοῦ Γένους μας, τόν Ἅγιο Γεώργιο τό Θαυματουργό, τόν ἐκλεκτό γόνο τῆς ἱστορικῆς αὐτῆς κωμοπόλεως, πού ἔχυσε τό αἷμα του γιά τόν Ἐσταυρωμένο καί Ἀναστάντα Κύριό μας Ἰησοῦ Χριστό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
Ἡ Ἑνωμένη Ρωμηοσύνη «ἐπέλεξε νὰ προβεῖ στὴν ἔκδοση ἑνὸς βιβλίου γιὰ ἕναν ἥρωα τοῦ 1821, ἑνὸς ἥρωα τῆς Ἐθνικῆς μας παλιγγενεσίας, καὶ μάλιστα τὸν κατ’ ἐξοχὴν ὑπερασπιστὴ τοῦ Μεσολογγίου στὴν περίοδο τῆς Πολιορκίας του. Ὁ καπετάνιος Δημήτρης Μακρῆς συμβολίζει τὸν ἡρωικότερο τῶν ἁγνῶν ἀπελευθερωτῶν, τὸν ἁγνότερο τῶν ἡρώων καὶ τὸν ἀφανέστερο τῶν ἐνδόξων». Ὁ Κλέφτης τοῦ Ζυγοῦ, πρῶτος καρπὸς τῆς ἐξαιρετικῆς πένας τοῦ Γιάννη Δ. Μακρῆ, εἶναι ὅ,τι χρειάζεται νὰ εἶναι ἕνα ἱστορικὸ βιβλίο: αὐστηρὸ στὴν τεκμηρίωση τῶν γεγονότων, ἀξιόπιστο στὴ διατύπωση τῶν περιγραφῶν, δίκαιο στὴν ἀπονομὴ τῶν κρίσεων καὶ ἀκριβὲς στὴν ἔκφραση τῶν συμπερασμάτων καὶ ταυτόχρονα θελκτικὸ στὴν ἀνάγνωση καὶ ψυχικὰ καρποφόρο.
Πριν από λίγο, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Χιμάρας Φρέντυ Μπελέρης καταδικάστηκε από τη Κολομβία των Βαλκανίων σε δύο χρόνια φυλάκιση, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος της Ένωσης Χιμαριωτών Παντελής Κοκαβέσης σε 18 μήνες με αναστολή!
Οι Νέλσον Μαντέλα της Ελλάδας με το στημένο κατηγορητήριο και με στημένους δικαστές, υπό τη διεύθυνση Ράμα και με τη χρηματοδότηση Ερντογάν, καταδικάστηκαν γιατί είναι Έλληνες!
Όσο για την Αθήνα, αυτή βρήκε ότι η ποινή είναι δυσανάλογη του αδικημάτων! Με λίγα λόγια ασπάζεται την αλβανική και τουρκική μεθόδευση, αλλά είναι πολλά τα χρόνια και οι μήνες της ποινής!
Όσο για την αντιπολίτευση δε χρειάζεται να γράψουμε απολύτως τίποτα.....
Μπελέρης για την καταδίκη του: «Δίκη παρωδία με διορισμένη δικαστή – Θα συνεχίσω τον αγώνα μου»
«Το έγκλημά μου είναι ότι εμείς οι Χειμαρραίοι θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής μας γης» δήλωσε ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας μετά την καταδίκη του από το αλβανικό δικαστήριο.
Θεοφάνης Μαλκίδης
Πλήρης εθνική κυριαρχία παντού !
Μέρος της ομιλίας του
Θεοφάνη Μαλκίδη στην παρουσίαση του βιβλίου του «Δωδεκάνησα: Ελληνική εθνική
κυριαρχία», στις εκδηλώσεις για την Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Κως,
Μάρτιος 2024.
Είναι αρκετές Ελληνίδες, αρκετοί
Έλληνες που παραμένουν ακόμη νοήμονες και εχέφρονες σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την πατρίδα μας.
Μπορείς να συζητήσεις πολλά και σύνθετα προβλήματα και να συμφωνήσεις μαζί τους.
Σε ένα που συμφωνούμε σε σχέση με τον πειρατή στα ανατολικά μας, με το
συνεταιρισμό εθνικιστών, Γκρίζων Λύκων, παρακρατικών, δολοφόνων , ναρκέμπορων
και διακινητών, είναι ότι
δεν πρόκειται για «ελληνοτουρκικό
διάλογο», αλλά στην πραγματικότητα είναι οι
παράλογες, έξω από κάθε πολιτική γραμμή και διπλωματική τακτική, διαπραγμάτευση και υποχώρηση στον τουρκικό
επεκτατισμό . Αυτό καθιστά η συμφωνία
μετά την επίσκεψη του επικεφαλής του πιο
διεφθαρμένου κράτους της Ευρώπης, όπως αναφέρει η σχετική έκθεση του διεθνούς
οργανισμού για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Δηλαδή την υποχώρηση από τις
προϋποθέσεις για τις σχέσεις με τη γειτονική χώρα . Προϋποθέσεις οι
οποίες αφορούν την πραγματική φιλία, την ειρηνική συνύπαρξη και βεβαίως έναν
κόσμο δικαίου και όχι ζούγκλας…..
Η προκατάληψη και η σχέση με το Ράμα
Η δίκη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, ο οποίος παραμένει κρατούμενος από τις παραμονές των εκλογών στην Αλβανία, το Μάιο του 2023, Φρέντι Μπελέρη έχει εξελιχθεί σε εάν διπλωματικό παιχνίδι ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα.
Το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πρίνστον αφαιρεί την υποχρεωτικότητα Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών από το πρόγραμμα
Το Κελλί Γιαννακόπουλα, πέρα από την σπηλιά του αγίου Αθανασίου, πήρε το όνομα από την λέξη Γυναικόπαιδα τα οποία έβγαλαν από το Όρος και τα έστειλαν στην Πελοπόννησο μετά την έλευση της Παναγίας στο Άγιον Όρος.
Το μνημειακό αυτό σύνολο κοσμούσε το σπίτι του ζωγράφου και αποτοιχίστηκε με χορηγία των αδελφών Βασίλη και Νίκου Γουλανδρή εις μνήμην του αδελφού τους Κωνσταντίνου. Είναι ένα επιβλητικό σύνολο, στην εκτέλεση του οποίου συνέδραμαν οι μαθητές του Κόντογλου, Γιάννης Τσαρούχης και Νίκος Εγγονόπουλος. Και είναι σημαντικό, γιατί ο ζωγράφος το φιλοτέχνησε για τον εαυτό του, δεν υπήρχε λοιπόν κανένας εξωτερικός προσδιορισμός. Έκανε αυτό που του άρεσε και πράγματι αυτό το έργο ισοδυναμεί με εξομολόγηση, με μαρτυρία.
Θεοφάνης Μαλκίδης
Για τη χώρα μου, όπως γράφει ο Ελύτης, που είναι μικρή σε έκταση χώρου, αλλά απέραντη σε έκταση χρόνου.
Για τον Ελληνισμό της αξιοπρέπειας, της αντίστασης, του αυτοσεβασμού, του λόγου και του έργου.
Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας
Και εκεί που όλα είναι σκοτεινά, έρχεται ο Γρηγόρης Αυξεντίου να μας δώσει φως και ελπίδα και ο σπουδαίος συμπατριώτης του ποιητής, ο Κώστας Μόντης, να μιλήσει εκ μέρους όλων μας:
Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η νέα συμφωνία συνεργασίας για τα μέσα ενημέρωσης που υπογράφηκε την Τρίτη μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας θα μπορούσε να ενισχύσει την προπαγάνδα της τουρκικής κυβέρνησης στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.
–Θεέ μου ευλόγησε τα Ελληνικά τα όπλα! Βοήθα τους γενναίους πολεμιστάς, που επάνω στα βουνά και στα χιόνια χάνουν αίμα και ζωήν να ελευθερώσουν την Ήπειρον.
-Βοήθα τον Ελληνικόν στρατόν!
Το διαβατήριο που έχει το παλιό όνομα μπορεί να εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι στη Γερμανία.
Σήμερα Κυριακή, 3 Μαρτίου 2024, στις 12.00, στην Πνευματική Εστία
της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου θα πραγματοποιηθεί,
με αφορμή την επέτειο Ένωσης της Δωδεκανήσου, η παρουσίαση
του βιβλίου του Θεοφάνη Μαλκίδη με τίτλο
«Δωδεκάνησα : Ελληνικότητα και εθνική κυριαρχία».
ΤΡΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ από το 1957 η ημερομηνία ανυψώθηκε στην αθανασία, από το φλεγόμενο Κρησφύγετο του Μαχαιρά, με την ηρωική εθελοθυσία του Αυξεντίου.
Για να υπερυψούται σε όλους τους επόμενους ελληνικούς αιώνες. Επαξίως μνημονευόμενη μαζί με τις Θερμοπύλες του 480 προ Χριστού των 300 Λακεδαιμονίων του Λεωνίδα και των 700 Θεσπιέων του Δημόφιλου.
Αιώνιο υπόδειγμα.
Κι επειδή οι ορδές του Χάρντινγκ το 1957 μ.Χρ. όπως και οι ορδές του Ξέρξη το 480 π.Χρ. άκουσαν αμφότερες, από το στόμα της υπέρτατης ελληνικής γενναιότητας, τις ίδιες ακριβώς δύο λέξεις: ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ. Πεμπτουσία έκτοτε της Αυξεντιωσύνης...
🌿🌹Ένα ζωντανόν παράδειγμα, συνειδητού Χριστιανού, είναι ο βίος του Αγίου Νικολάου Πλανά, τον οποίον εορτάζομεν στις 2 Μαρτίου.