Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Σμύρνη , Μικρά Ασία, 1922, θύματα, πρόσφυγες, διασωθέντες, ορφανά, βιασμένες της Γενοκτονίας που συνεχίζεται…





Θεοφάνης Μαλκίδης

 Θύματα, βιασμένες, ορφανά, πρόσφυγες, διασωθέντες….


Από την ομιλία στο Διεθνές Συνέδριο για την Γενοκτονία.

Γερεβάν Σεπτέμβριος 2022



Ο πρόξενος των ΗΠΑ στην Σμύρνη Τζωρτζ Χόρτον, καταγράφοντας την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, τονίζει, μεταξύ των άλλων, πως «δεν έλειπε τίποτε σχετικά με την θηριωδία, την ακολασία, την σκληρότητα και όλη την μανία του ανθρώπινου πάθους». Με την δημιουργία του κινήματος των Νεοτούρκων και στην συνέχεια των Κεμαλικών, εμφανίσθηκε και εδραιώθηκε η εθνικιστική ιδεολογία. Με την κατάκτηση της εξουσίας, εκδηλώθηκε η θέληση να εξαφανισθούν οι αυτόχθονες πληθυσμοί. Οι Έλληνες, μαζί με τους Αρμένιους και τους Ασσύριους, ήταν οι κεντρικοί στόχοι.


Νέα Σμύρνη στο Γερεβάν!!!

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


Τιμώντας τα θύματα της Γενοκτονίας, απαιτώντας την αναγνώριση:

Νέα Σμύρνη στο Γερεβάν!!!!!

Θεοφάνης Μαλκίδης


Μια συμβολική και ουσιαστική πρόταση, έγινε πριν λίγο, πράξη: η  οδός Νέας Σμύρνης  στο Γερεβάν της Αρμενίας!!!


Αρμενία

 


Κυριάκος Μάτσης

 


«Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής».


Ειρήνη Παππά

 


Η Μεγάλη Ελληνίδα 


Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Ερεβάν – Αρμενία Σεπτέμβριος 2022 . Εκατό χρόνια μετά τη Γενοκτονία

 







Θεοφάνης Μαλκίδης

Ερεβάν – Αρμενία , Σεπτέμβριος 2022 . Εκατό χρόνια μετά τη Γενοκτονία.


Από την ομιλία  στο Διεθνές Συνέδριο για τα εκατό χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης. Ερεβάν Αρμενία, Σεπτέμβριος 2022.



 

Νιώθω, διαχρονικά, ιδιαίτερη εκτίμηση για τον Αρμενικό Λαό. Πέρα από τις προσωπικές αναφορές, αφού στην ιδιαίτερή μου πατρίδα μεγάλωσα μαζί με πολλούς Αρμένιους φίλους, η επισήμανση αφορά την συνεισφορά των διανοουμένων, της πνευματικής ηγεσίας, στον αγώνα ανάδειξης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους. Χωρίς αυτούς τους ανθρώπους στην Αρμενία και τη Διασπορά η περιοχή αυτή που γνώρισε πολλά και συνεχή εγκλήματα, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος θα μάθαινε τη συρρικνωμένη εκδοχή της Αρμενικής ιστορίας. Και το χειρότερο: θα γνώριζε την Νεοτουρκική και τη Κεμαλική της εκδοχή, δηλαδή το φασισμό, τον ολοκληρωτισμό και την ιδεολογία του θανάτου.


Ο αγώνας όμως αυτός σε δύσκολους καιρούς και συνθήκες, έφερε αποτελέσματα. Οι αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας από κράτη και φορείς, είναι αποτέλεσμα της συνέχειας, της συνέπειας και της σοβαρότητας που διακρίνει τους αγωνιστές της αναγνώρισης. Αρμένιους και χιλιάδες συνοδοιπόρους των Αρμενίων σε όλον τον πλανήτη.

 

Η πρόσκληση του  Ινστιτούτου της Γενοκτονίας  και Πανεπιστημίων της Αρμενίας και του εξωτερικού για να μιλήσω στο διεθνές συνέδριο στο Ερεβάν, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό  ετών από την κορύφωση της Γενοκτονίας  των Αρμενίων και των Ελλήνων στη Σμύρνη,  είναι μία ακόμη από τις πολλές και  σημαντικές στιγμές που έζησα στη διαδρομή για την αναγνώριση του μαζικού εγκλήματος ενάντια στους προγόνους μας.

 

Εκεί στην Αρμενική πρωτεύουσα ευχαρίστησα  από τους παριστάμενους Αρμένιους υψηλούς θεσμικούς εκπροσώπους για την πράξη, υψηλού συμβολισμού και αξίας να  αναγνωρίσει η χώρα τους τη Γενοκτονία των Ελλήνων.


Έφυγε για τα Παρχάρια του Πόντου, ο Αδάμ Παπαδόπουλος

 











Έφυγε από κοντά μας, και ταξιδεύει για τα Παρχάρια του Πόντου, ο οδοντίατρος, αγωνιστής και ακούραστος εργάτης των δικαίων του ποντιακού ελληνισμού, ο Αδάμ Παπαδόπουλος, ο οποίος υπηρέτησε ανιδιοτελώς, την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Ποντιακών Μελετών, την Εταιρία Θεάτρου “Γ. Κ. Φωτιάδης”, αλλά και την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Βόρειας Ελλάδας.


Το ολοκαύτωμα των Γιαννιτσών



14 Σεπτεμβρίου 1944

Η Μαύρη επέτειος των Γιαννιτσών, το ολοκαύτωμα των Γιαννιτσιωτών κατοίκων, με πρώτο τον δήμαρχο της πόλης Θωμά Μαγκριώτη, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Δραπετσώνα



Η «Δραπετσώνα» η συγκλονιστική ιστορία του τραγουδιού του Μίκη Θεοδωράκη και του Τάσου Λειβαδίτη που έκανε "ύμνο" ο Γ. Μπιθικώτσης !


Άρμεν Κούπτσιος

 



Ο Άρμεν  Κούπτσιος γεννήθηκε στον Βώλακα της Δράμας το 1885. Γνωρίστηκε με τον Έλληνα Μακεδονομάχο Καπετάν-Νταή, όταν εκείνος ως δάσκαλος στην Πρωσοτσάνη Δράμας, μυστικά οργάνωνε τον αγώνα στη Δράμα. Σε αυτόν αποκάλυψε ο Άρμεν τη θέλησή του να αγωνιστεί έως θανάτου για την πατρίδα. 


Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

H Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων : Το χρέος της διεθνούς κοινότητας, η υποχρέωση του θύτη , το καθήκον των διασωθέντων

 




Θεοφάνης Μαλκίδης:  

H Γενοκτονία των Αρμενίων  και των Ελλήνων: Το χρέος της διεθνούς κοινότητας, η υποχρέωση του θύτη , το καθήκον των διασωθέντων 

Από την ομιλία  στο Διεθνές Συνέδριο για τα εκατό χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης. Ερεβάν Αρμενία, Σεπτέμβριος 2022.

 

«Απαιτούμε την καταδίκη της Τουρκίας» (βίντεο)

 

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη Γενοκτονία των Ελλήνων και Αρμενίων στη Σμύρνη το 1922, από Τούρκους και τους συμμάχους τους Αζέρους.

Η 14η Σεπτεμβρίου έχει κηρυχθεί από την Ελληνική Βουλή ως η «ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος». 

Φώτο: Θεοφάνης Μαλκίδης

Το δικό του μήνυμα στέλνει ο διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών, Θεοφάνης Μαλκίδης, από το Γερεβάν και το μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ζητώντας αποκατάσταση, επανόρθωση και δικαιοσύνη, απαιτώντας την καταδίκη της Τουρκίας και των συμμάχων της Αζέρων που «δολοφονούν ξανά τον αρμενικό και τον ελληνικό λαό.»

€180 εκ. στα πρατήρια των κατεχομένων από Ελληνοκύπριους!



Στα 180 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το ποσό που θα αφήσουν στα πρατήρια των κατεχομένων το 2022 οι χιλιάδες ελληνοκύπριοι που μεταβαίνουν καθημερινά στο ψευδοκράτος των τουρκοκρατούμενων εδαφών της Δημοκρατίας, για να γεμίσουν τα αμάξια τους με καύσιμα.


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Ερεβάν- Αρμενία 14 Σεπτεμβρίου 2022, εκατό χρόνια μετά: Η επιστήμη και η πολιτική που σέβεται την ιστορία, την αλήθεια και το δίκαιο. Συνέδριο για τα εκατό χρόνια από την κορύφωση της Γενοκτονίας.











 Θεοφάνης Μαλκίδης 

Ερεβάν - Αρμενία 14 Σεπτεμβρίου 2022, εκατό χρόνια μετά: Η επιστήμη και η  πολιτική που σέβεται την ιστορία, την αλήθεια και το δίκαιο.

Το Διεθνές Συνέδριο με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από την κορύφωση της  Γενοκτονίας στη Σμύρνη  οργανώνεται στις 14, 15 και 16 Σεπτεμβρίου  στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν . Η συμμετοχή των προσκεκλημένων ήταν εντυπωσιακή και πραγματικά παγκόσμια, αν αναλογιστούμε τις ηπείρους και τις χώρες. Οι συμμετέχοντες ακαδημαϊκοί από πολλά  κράτη, με μεγάλες και διαρκείς προσπάθειες για την αναγνώριση των Γενοκτονιών είναι στην Αρμενία  αποδεχόμενοι την πρόσκληση της Δημοκρατίας της Αρμενίας, βρίσκονται στην πολύπαθη χώρα για να τιμήσουν και να αναδείξουν το ζήτημα του μαζικού εγκλήματος.


Εισβολή !

 



Η Αρμενία δέχεται επίθεση από το Αζερμπαϊτζάν.


Από το πρωί της Τρίτης 13 Σεπτεμβρίου το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Δημοκρατίας της Αρμενίας.


Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, βομβαρδίζονται χωριά που περιβάλλουν τις πόλεις Γκορίς, Τζερμούκ και Βαρτενίς. 


Ένας αυτόπτης στο μαρτύριο του Χρυσοστόμου Σμύρνης

 


Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί κατά της αγιότητος του εθνομάρτυρα και ιερομάρτυρα αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης. Ασφαλώς αυτοί που τις διατυπώνουν κάποιους λόγους επικαλούνται μέσα στην καλοπροαίρετη αναμφίβολα διάθεσή τους να διαφυλάξουν τον τρόπο που η Ορθόδοξη Εκκλησία μας διακηρύσσει την αγιότητα των εξαιρέτων μελών της. Για εμάς και για τους περισσοτέρους χριστιανούς, και μάλιστα τους έχοντες σχέση με τα αγιασμένα χώματα της Μικρασιατικής γης, δεν τίθεται τέτοιο θέμα.


“Γιατί κάψαμε τη Σμύρνη;”

 

Η τουρκική εκδοχή για το γιαγκίνι της Σμύρνης, την πυρκαγιά που ξεθεμελίωσε τη μητρόπολη του μικρασιατικού ελληνισμού στις 13-14 Σεπτεμβρίου 1922, βρίσκεται στον αντίποδα της ελληνικής θέσης: Πολλοί τούρκοι ιστορικοί, εκπρόσωποι της καθεστωτικής ιστοριογραφίας, θεωρούν υπαίτιο τον ελληνικό στρατό, που “έκαψε την πόλη κατά την αποχώρησή του” (παραβλέπουν βέβαια ότι η αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων είχε ολοκληρωθεί στις 9 Σεπτεμβρίου), ενώ άλλοι επιρρίπτουν ευθύνες σε ελληνικές και αρμενικές εθνικιστικές οργανώσεις ή σε άτομα που συνεργάζονταν με τον ελληνικό στρατό. 


Καστελλόριζο

 




79 χρόνια από την απελευθέρωση του Καστελλόριζου. 

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Το Μικρασιατικό ζήτημα από την πυρπόληση της Σμύρνης και το μαρτύριο του Χρυσόστομου, μέχρι την ύβρη και την διεκδίκηση.

 














Θεοφάνης Μαλκίδης

Το Μικρασιατικό ζήτημα από την πυρπόληση της Σμύρνης και το μαρτύριο του Χρυσόστομου, μέχρι την ύβρη και την διεκδίκηση.


Ο Δ. Αιγίδης στο σημαντικότατο βιβλίο που έγραψε για το προσφυγικό ζήτημα του 1922, τονίζει ότι «1.200.000 ψυχές αποτελούν τον τραγικόν εις ανθρώπινας απώλειας απολογισμόν του αγώνος. …».

Συνέδριο «Εκατό Χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή»

 

«Εθνική Μνημοσύνη, Τιμή και Επανεκτίμηση 100 Χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή» | tanea.gr

Το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις & ο Δήμος Δελφών συνδιοργανώνουν συνέδριο με θέμα: «Εθνική Μνημοσύνη, Τιμή και Επανεκτίμηση για τα 100 Χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.), το Σάββατο 10 Σεπ 2022 και οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 12:00 Και  θα περιλαμβάνει εννέα εισηγήσεις, δύο στρογγυλά τραπέζια και ένα σπονδυλωτό βίντεο.

Το 1922 αποτελεί το σημαντικότερο χρονικό ορόσημο της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας και της Εγγύς Ανατολής ευρύτερα. Ολοκληρώνεται μια μακρά και βασανιστική περίοδος αντικατάστασης της πολυεθνικής-θρησκευτικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από έθνη-κράτη. Μια περίοδος που συνοδεύτηκε από πολέμους, γενοκτονίες, ανταλλαγές πληθυσμών και διαμόρφωσε τα σύνορα όπως τα γνωρίζουμε, και τις σημερινές γεωπολιτικές ισορροπίες.

Από πολλές σκοπιές, αποτέλεσε έτος αιχμής και για την πορεία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Υπήρξε το «σημείο μηδέν» για τη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, αλλά και για τις κοινωνικές και ιδεολογικές αντιθέσεις που την ταλάνισαν όλο τον Μεσοπόλεμο και σφράγισαν την ιστορική της μοίρα. Οι νέες καταστάσεις, οι στρατιές των προσφύγων με τις πολλές τους πλευρές, επέφεραν δραματικές αλλαγές.

Οι περισσότεροι από τους Μικρασιάτες, σήμερα, ανήκουν στην τρίτη και την τέταρτη γενιά. Ζούμε το φαινόμενο της μνήμης που παίρνει διάφορες μορφές. Εύρωστα μικρασιατικά σωματεία, πολυάριθμες εκδόσεις, συνέδρια, ημερίδες, επισκέψεις, μνημεία. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν θα υπήρχε χωρίς μία παράδοση ζωντανή, δυναμική που επιβιώνει πέρα από τα τραύματα.

Στόχος

Η Εθνική Μνημοσύνη αλλά και η Τιμή και Επανεκτίμηση για τα 100 Χρόνια μετά την Μικρασιατική Εκστρατεία.

Επανεκτίμηση των τραγικών γεγονότων, επιπτώσεων και του αντίκτυπου στην Ελλάδα κατά τον αιώνα που ακολούθησε την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου.

Η θεματολογία:

-Η Μεγάλη Πορεία προς την Μικρασιατική Καταστροφή: ενθουσιώδης επέλαση, μνήμες, μαρτυρίες, κακός σχεδιασμός, υποχώρηση, ξεριζωμός και προσφυγιά (σπονδυλωτό βίντεο 2-3λεπτων μικρών αφηγήσεων, αναμνήσεων, απόψεων/θέσεων προσωπικοτήτων της εποχής, δυσκολιών και προβλημάτων).

-Η Μικρασιατική Καταστροφή: Τα μεγάλα ερωτήματα και οι απαντήσεις τους.

-Υπάρχουν χαμένες πατρίδες; Υπήρξε «ανταλλαγή» πληθυσμών; Ποια πολιτική μπορεί να αντιστρέψει τη ροή της ιστορίας των100 χρόνων που μεσολάβησαν;

-Η Ελλάδα, η Τουρκία, οι Μεγάλες Δυνάμεις και η γενοκτονία: πολιτική, διπλωματία, διεθνείς σχέσεις 100 χρόνια μετά.

-Η ίδρυση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης και ο Κωνσταντίνος Στ. Καραθεοδωρή (1873-1950): Ένα εμπνευσμένο πείραμα ακαδημαϊκής ενσωμάτωσης των λαών της Ανατολής ή μία απατηλή ουτοπία;

-Η αληθινή όψη της Ελληνικής Υψηλής Στρατηγικής στη Μικρά Ασία, 1919-1922.

-Σύντομη εξιστόρηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

-Επανεκτίμηση της σημασίας των διεθνών σχέσεων, της εθνικής ισχύος και της επίδρασης τρίτων στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

-Η Δίκη των «Έξι» ως κορύφωση του Εθνικού Διχασμού: Τιμωρία προδοτών, διεκπεραίωση λογαριασμών ή δικαστικός κανιβαλισμός;

-Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η αλυτρωτική πολιτική και η μικρασιατική εκστρατεία: σχεδιασμός και υλοποίηση, 1910-1920.

-Το διεθνές έγκλημα της Γενοκτονίας και η περίπτωση των Ελλήνων της Ανατολής.

Το συνέδριο θα συντονίσει η δημοσιογράφος-κλασική φιλόλογος κα Βίκυ Φλέσσα.

Τα θέματα θα παρουσιάσουν και συζητήσουν:

-Μ. Πόθου-Λαμπαδαρίδου, Συγγραφέας-Ποιήτρια, Γ. Μεταξάς, Καθ. Ιατρός ΕΚΠΑ, Α. Μπασαράς Σμήναρχος ε.α., Ν. Μπράτση δρ Αρχαιολόγος, Εύα Τσαροπούλου
(ΕΡΤ ΑΕ), Γ. Μπάκαλος π. Δήμαρχος Νάξου.

-Άγγελος Συρίγος, Υφ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αν. Καθηγητής Παντείου Παν.

-Κωνσταντίνος Χατζηαναστασίου, Πρόεδρος ΒΟΣΑ ΑΕ

-Θεοφάνης Μαλκίδης, Δρ, Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών 

¨Η Τουρκία αν χρειαστεί πρέπει να κάνει στρατιωτική επέμβαση κατά της Ελλάδας¨…

 


Ο Μουσταφά Ντεστιτζί – πρόεδρος του κόμματος Μεγάλη 

Ενότητα είναι ένας 

θλιβερός τζουτζές του Ταγίπ…


Σπήλαιο Ερμακιάς και Μακεδονικός Τάφος Σπηλιάς – Δήμος Αγ. Παρασκευής Εορδαίας

 

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

1922: Η Ατιμώρητη Γενοκτονία και ο Αγώνας Αναγνώρισης

 



Θεοφάνης Μαλκίδης



1922: Η Ατιμώρητη Γενοκτονία και ο Αγώνας Αναγνώρισης

 



Έκδοση Περιοδικό Ενδοχώρα 2022 


( e-mail endohora@yahoo.gr , τηλ. 6977462806)

 


Οι σκέψεις που αποτυπώνονται στο βιβλίο αποτελούν, μεταξύ των άλλων,   τον απολογισμό, της συνεχούς  δραστηριότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό για το ζήτημα της Γενοκτονίας, απολογισμός ο οποίος πραγματοποιείται (και) με τη συμπλήρωση εκατό ετών από το συγκλονιστικό 1922. 


Η  βαρβαρότητα που υπέστη ο Ελληνισμός από τις ακτές της Ιωνίας μέχρι την Καππαδοκία και από τη Θράκη μέχρι τον Πόντο, συνιστά σχεδιασμένη, οργανωμένη, προγραμματισμένη προσπάθεια εξαφάνισης του Ελληνικού έθνους,  αποτελεί  Γενοκτονία τόσο στον τύπο, όσο και στην ουσία του (χωρίς παραγραφή όσα χρόνια και εάν περάσουν) όρου του διεθνούς δικαίου, που προβλέπει   βαριές κυρώσεις για τους υπεύθυνους και για τους αρνητές, που προβλέπει επανόρθωση, αποζημίωση, αποκατάσταση των θυμάτων και των απογόνων τους.


Παρόλη τη σιωπή και  τη υπονόμευση, ο Αγώνας μας έχει οδηγήσει  το ζήτημα της Γενοκτονίας στην  οδό της ιστορικής αποκατάστασης, της δικαιοσύνης, της αναγνώρισης.

Εκατό χρόνια μετά  το ατιμώρητο έγκλημα, η αλήθεια, η μνήμη, η ιστορία, η επιμονή, ο αγώνας και  η Νέμεσις, νίκησε το ψεύδος, την προπαγάνδα, την  άρνηση και  την  Ύβρη, η ζωή και η Ανάσταση νίκησε το θάνατο και τη Σταύρωση!

 

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από προγόνους διασωθέντες της Γενοκτονίας (1908-1922) και των Ολοκαυτωμάτων κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής και Φασιστικής Κατοχής (1941-1944), όπου η οικογένειά του είχε και στις δύο τραγικές για τον Ελληνισμό περιόδους, θύματα, ορφανά και αγνοούμενους.



Νίκος Θεοφάνους




Θεοφάνους Νίκος


Γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου, στις 6 Δεκεμβρίου 1936.

Γονείς : Δημήτρης και Αναστασία Θεοφάνους (από το χωριό Κρίτου Τέρα της επαρχίας Πάφου).

Αδέλφια : Ηρακλής, Δέσποινα, Ειρήνη, Ελισάβετ.



Η «αισχρή» εκμετάλλευση της κυπριακής διαλέκτου



Πριν από μερικά χρόνια, σε μια επίσκεψή του στο νησί μας, ο καθηγητής


Η ιστορία του «Τελευταίου Μακεδόνα»!

 


Κι όμως υπάρχει ακόμη ιστορικό εικονογραφημένο κόμικ και είναι 100% ελληνικό! Σαν εκείνα που οι παλαιότεροι «ρουφούσαμε» και μαθαίναμε ιστορία ίσως πιο εύκολα από τα σχολικά βιβλία!

Η Ενωμένη Ρωμηοσύνη, με ιδιαίτερη χαρά, υποδέχεται μέσα από τις εκδόσεις της την πρώτη της εικονογραφημένη μυθιστορία (κόμικ) με τίτλο «ΑΝΔΡΕΙΟΣ: Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ», βασισμένο στην αληθινή ιστορία του τελευταίου βασιλιά της Μακεδονίας, του ξεχασμένου αλλά ηρωϊκού Περσέα.

Ο ηρωικός δάσκαλος Γιάννης Κανίδης

 


Ο ηρωικός δάσκαλος Γιάννης Κανίδης*


Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Καταδρομέα Ανδρέα Ιωνά Προκοπά.

 




Έγινε πριν από λίγο η κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου καταδρομέα της 33ης Μοίρας  Ανδρέα Ιωνά Προκοπά, ο οποίος αγνοούνταν από την 21η Ιουλίου 1974, μαχόμενος τους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο . 


11 Σεπτεμβρίου 1921 : Το Ολοκαύτωμα της Σάντας του Πόντου.

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 


11 Σεπτεμβρίου  1921 : Το Ολοκαύτωμα της Σάντας του Πόντου. 

Ήταν εκατό και ένα χρόνια  πριν,  την 11η  Σεπτεμβρίου 1921, όταν πάνω από 500 Ελληνίδες και Έλληνες της Σάντας του Πόντου, κυνηγημένοι από τους Γενοκτόνους Τούρκους και για να μην προδωθούν, αποφάσισαν να θυσιάσουν επτά νήπια, των οποίων το κλάμα αποκάλυπτε τη θέση τους.


¨Λύσσα¨ από τουρκικές εφημερίδες κατά της Ελλάδας…

 


Παρουσιάζουμε τους τίτλους από τις 

ανθελληνικές ειδήσεις που 

εμφανίστηκαν στα φιλοκυβερνητικά 

 προπαγανδιστικά έντυπα 

της Τουρκίας ….