Έφυγε από κοντά μας, και ταξιδεύει για τα Παρχάρια του Πόντου, ο οδοντίατρος, αγωνιστής και ακούραστος εργάτης των δικαίων του ποντιακού ελληνισμού, ο Αδάμ Παπαδόπουλος, ο οποίος υπηρέτησε ανιδιοτελώς, την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Ποντιακών Μελετών, την Εταιρία Θεάτρου “Γ. Κ. Φωτιάδης”, αλλά και την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Βόρειας Ελλάδας.



Ο Αδάμ Παπαδόπουλος, έφυγε από κοντά μας, σε ηλικία 74 ετών, την Πέμπτη το πρωί 15 Σεπτεμβρίου 2022, όπου νοσηλεύονταν στην πανεπιστημιακή πνευμονολογική κλινική στο νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου”, μετά από μακροχρόνια ασθένεια.

Η κηδεία του Αδάμ Παπαδόπουλου, θα γίνει την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, στις 11 το πρωί στο χωριό Καμπάνη του νομού Κιλκίς, όπου ήταν και η προγονική καταγωγή του.

Ο Αδάμ Παπαδόπουλος, οδοντίατρος στο επάγγελμα, σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εξάσκησε το επάγγελμα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και από το ιατρείο του, πέρασαν πολλοί νεοπρόσφυγες και φτωχοί τους οποίους “θεράπευε” με ανιδιοτέλεια.

Ο Αδάμ Παπαδόπουλος, από νωρίς ως φοιτητής συμμετείχε στα ποντιακά δρώμενα, μαζί με ολόκληρη τη γενιά των Ποντίων, οι οποίοι ήταν περήφανοι για την καταγωγή τους.

Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 4 page 0001

Ο Αδάμ Παπαδόπουλος, σε τελετή βράβευσης στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης την ημέρα των Τριών Ιεραρχών, με τον πρόεδρο της Λέσχης, Κώστα Γαβρίδη

Ακολούθησε η συμμετοχή του στα διοικητικά συμβούλια της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, η δημιουργία της Εταιρίας Θεάτρου “Γ. Κ. Φωτιάδης”, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος με άριστες σκηνοθεσίες με τον Ερμή Μουρατίδη, η συμμετοχή του στο Κέντρο Ποντιακών Μελετών, αλλά και η συμμετοχή στη δημιουργία της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Βόρειας Ελλάδας.

Ο Αδάμ Παπαδόπουλος, συμμετείχε και στη δημιουργία της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. 

Σε όλα τα χρόνια της συμμετοχής του, στα διοικητικά συμβούλια, είτε ως πρόεδρος, είτε ως μέλος αυτών, ο Αδάμ Παπαδόπουλος, είχε θετική συνεισφορά, αγωνίστηκε από τους πρώτους για την θεατρική παιδεία του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά η μεγάλη του συνεισφορά ήταν ο αγώνας του για την καθιέρωση στον ποντιακό χώρο, αλλά και στη συνέχεια στην ελληνική κοινωνία, για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ο Αδάμ Παπαδόπουλος, υπηρέτησε τον ποντιακό ελληνισμό, την ιστορία, τον πολιτισμό και την διεκδίκηση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, δίδοντας πάντοτε στο κοινωνικό σύνολο, δίχως ποτέ να πάρει κάτι από από αυτόν τον χώρο. Ήταν από εκείνους τους ανθρώπους που έδωσε και δεν είχε κανένα όφελος από την ενασχόλησή του.

Ψηφίσματα και ανακοινώσεις για την απώλεια του Αδάμ Παπαδόπουλου

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης  

ΨΗΦΙΣΜΑ για το θάνατο του Αδάμ Παπαδόπουλου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, με την είδηση του θανάτου του Αδάμ Παπαδόπουλου, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του.

Ο Αδάμ Παπαδόπουλος, επί δεκαετίες υπήρξε ενεργό μέλος της Ευξείνου Λέσχης, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, σε πολλές θητείες. Με συγκίνηση, αποχαιρετούμε τον φίλο, τον συνάδελφο στο Διοικητικό Συμβούλιο, τον θερμό πόντιο πατριώτη που με ανιδιοτέλεια πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο Σωματείο μας και, γενικότερα, στα κοινά των Ποντίων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Γιώργος Λυσαρίδης

Συλλυπητήριο Μήνυμα Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τον θάνατο του Αδάμ Παπαδόπουλου

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη και οδύνη για τον αδόκητο χαμό του συμπατριώτη μας Αδάμ Παπαδόπουλου.

Εξαίρετος αγωνιστής, συμμετείχε ενεργά σε  πολιτιστικούς φορείς. Διετέλεσε Πρόεδρος της Εταιρίας Θεάτρου Γ. Κ. Φωτιάδης, ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Ποντιακών Μελετών, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Βορείου Ελλάδος και επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, στην οικογένεια του εκλιπόντος και τους ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο, να αντιμετωπίσουν τον χαμό του δικού τους ανθρώπου.


ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ