Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Δίστομο, 10 Ιουνίου 1944



Θεοφάνης Μαλκίδης

Δίστομο, 10 Ιουνίου 1944: Οι ατιμώρητοι δολοφόνοι και η Δικαιοσύνη

«Αντίκρισα στη μέση του σπιτιού την αδελφή μου ανάσκελα, γυμνή από τη μέση και κάτω. Το φουστάνι της ήταν γυρισμένο προς τα πάνω και σκέπαζε το σχισμένο και κομματιασμένο στήθος της, το πρόσωπό της ήταν παραμορφωμένο, όλο το σώμα της κατακομματιασμένο. Μα το χειρότερο και φρικαλεότερο θέαμα ήταν, όταν από τη στάση του σώματός της κατάλαβα ότι οι Γερμανοί είχαν βιάσει το άψυχο κορμί της.

Δίπλα της βρισκόταν το τεσσάρων μηνών κοριτσάκι της λογχισμένο, με σπασμένο το κεφαλάκι του, και στο στόμα του είχε τη ρώγα του στήθους της μάνας του που είχαν κόψει εκείνοι οι κανίβαλοι.Το άλλο κοριτσάκι της, η 6χρονη Ελένη, βρισκόταν στο κατώφλι του σπιτιού μέσα σε μια λίμνη αίματος με βγαλμένα τα σπλάχνα του. Το είχαν ξεκοιλιάσει με μαχαίρι.

Το αγόρι της, ο 3χρονος Γιάννης, το βρήκα νεκρό στην αυλή με λιωμένο κεφάλι». (αφήγηση διασωθέντα από το ολοκαύτωμα του Διστόμου)


Δραγατσάνι Ιούνιος 1821

 


Στις 7 Ιουνίου του 1821, ο Ιερός Λόχος ήρθε αντιμέτωπος με ισχυρές οθωμανικές δυνάμεις στο Δραγατσάνι.
Εκεί, ο στρατός του Υψηλάντη καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά.

Ο ίδιος επιχείρησε να διαφύγει, αλλά οι αυστριακές αρχές τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στη φυλακή...

Οι ενδυμασίες της λαογραφικής συλλογής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, μέσα από την καλλιτεχνική προσέγγιση των Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev. 

Αγία Καλλιόπη


Kάλλη παραβλέπουσα των ποιημάτων,
Kτίστου τα κάλλη οπτάνη Kαλλιόπη.

Πρέσπες και στην Εκκλησία εν όψει

 

 

Πρέσπες και στην Εκκλησία εν όψει

Το γεωπολιτικό πόκερ των μεγάλων δυνάμεων, η «μακεδονική γλώσσα», το «μακεδονικό έθνος» και ο αλυτρωτισμός του μέλλοντος


Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Για τον ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Τέλλο Αγαπηνό (“Καπετάν Άγρα”), για τη συνέχειά μας. Ιούνιος 1907

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 

Για τον ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Τέλλο Αγαπηνό (“Καπετάν Άγρα”), για τη συνέχειά μας


Ο Τέλλος Άγρας (ψευδώνυμο με το οποίο έγινε γνωστός) ή Σαράντος Αγαπηνός (Γαργαλιάνοι Μεσσηνίας, 17 Φεβρουαρίου 1880 - Πέλλα, 7 Ιουνίου 1907) , αποφοίτησε το 1901 από τη Σχολή Ευελπίδων και τοποθετήθηκε στη φρουρά της Αθήνας. Η επιθυμία του να προσφέρει ουσιαστικότερες υπηρεσίες στην πατρίδα τον ώθησε μετά από λίγους μήνες στην εθελούσια κατάταξή του στα στρατιωτικά σώματα που αγωνίζονταν στη Μακεδονία εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Σε πολύ νεαρή ηλικία κατόρθωσε να διοριστεί αρχηγός ενός ανταρτικού σώματος, το οποίο προετοίμαζε στο Βόλο ο καπετάν Ακρίτας (Κωνσταντίνος Μαζαράκης).

Να μη ζούμε με ψέματα

 


Αλεξάντρ Σολζενίτσιν

«Για μένα η πίστη είναι το θεμέλιο και το 

στήριγμα της ζωής»


«Μείνετε σταθεροί στον αγώνα κατά του 

κακού. 

Ποτέ μην δεχτείτε να κάνετε συμβιβασμό. 

Προτιμήστε να χάσετε τα πάντα, τη ζωή, το 

μισθό, τις συνθήκες, αντί να θυσιάσετε τη 

συνείδησή σας». 


Εξουσιάζετε τους ανθρώπους μέχρι τη στιγμή που

 θα τους πάρετε τα πάντα.
Όταν όμως τους αφήσετε χωρίς τίποτα, τους

 χάσατε!
Είναι ελεύθεροι.


Πριν από μισό αιώνα περίπου, ενώ ήμουν ακόμα παιδί, 

θυμάμαι ότι άκουγα αρκετούς ηλικιωμένους να δίνουν 

την ακόλουθη εξήγηση για τις μεγάλες καταστροφές 


Θυμάσαι τότε που άνοιξαν τα οδοφράγματα;



Την πρώτη μέρα που άνοιξαν τα οδοφράγματα, πριν από είκοσι χρόνια, και μετά από 29 χρόνια σκληρού κι απόλυτου διαχωρισμού, οι εικόνες ήταν συγκλονιστικές. Θα μείνουν πάντα στην ιστορία οι χιλιάδες Ελληνοκύπριοι που έτρεξαν στο Λήδρα Πάλας, ως να μαζεύτηκαν αυθόρμητα για να σημάνουν τις καμπάνες της ελευθερίας.


Ουδείς ευτυχής έχει διακόψει ευτυχία για να γράφει ποιήματα

«Η ευτυχία δεν βγάζει ποίηση»




«Νομίζω ότι η χαρά είναι λίγο κοιμήσικο πράγμα, ενώ η απαισιοδοξία είναι πάθος για τη ζωή». Μια μέρα σαν κι αυτή γεννήθηκε η Κική Δημουλά.

Δεν υπήρξα παιδί, με την έννοια ότι δεν ήμουν ποτέ χαρούμενη. Ήμουν πολύ μελαγχολικό παιδί. Αν αυτό είναι προεόρτιο ποίησης, ναι. Που μπορεί να είναι, κάλλιστα. Ουδείς ευτυχής έχει διακόψει ευτυχία για να γράφει ποιήματα.


Κανένας Ελληνοκύπριος μαθητής σε 3 σχολεία στη Λευκωσία, κάτω από 10% σε άλλα 17 σχολεία!

 


Συνεδριάζει μετά από 3 χρόνια ο Φορέας για 
Αντιμετώπιση Δημογραφικού προβλήματος – 
Ψάχνουν λύσεις για αύξηση γεννήσεων

Άγιος Θεοφάνης ο Νεομάρτυρας


Ο Άγιος Θεοφάνης γεννήθηκε στο χωριό Ζαπάντι, 
σημερινό Καλόβρυση, της Καλαμάτας του νομού 
Μεσσηνίας, από ευσεβείς γονείς, τον Νικόλαο και την 
Κύρω. 

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Αποκατάσταση της μνήμης


Αποκατάσταση της μνήμης
Η Άγκυρα εκβιάζει τη Σουηδία, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αν δεν της παραδώσει την Γκιουλάν Αβτζή, τη βουλευτή που χάρη στην ψήφο της το σουηδικό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων

«Κατασκευάζεται» ένας νέος, κυνικός λαός, μηδενικής εθνικής μνήμης

 



Ο κυνικός λαός ενδίδει στην ύλη μέσα από τα κινητά και τα επιδόματα: «Πούλα, αρκεί να μου εξασφαλίζεις την επιβίωσή μου» είναι το νέο δόγμα που ενσταλάζουν στα μυαλά των νέων Ελλήνων.


Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος: Θα έβλεπα με μεγάλη ευχαρίστηση να εξουσιάζει ένας άνθρωπος χωρίς πάθη

 

Έναν άνθρωπο που συγκρατεί τον θυμό, τον φθόνο


Καπετάν Γεωργάκης Μανωλάκης. Ο Κολοκοτρώνης της Τσακωνιάς

 


Ο καπετάν Γεωργάκης Μανωλάκης (1780(;) – 1841) ήταν εκ των σημαντικών ηρώων της Επανάστασης του 1821. Επικεφαλής Τσακώνων αγωνιστών συνέβαλε αποφασιστικά στην άλωση της Μονεμβασιάς (23/7/1821) και κυρίως στην άλωση της Τριπολιτσάς (23/9/1821), στις κομβικές δηλαδή πολεμικές επιτυχίες των Ελλήνων, που θεμελίωσαν την Εθνεγερσία. Έλαβε επίσης με επιτυχία μέρος στη Μάχη των Δερβενακίων.


Λουκάς Νοταράς : ένας μάρτυρας της Αλώσεως


Λουκάς Νοταράς. Βυζαντινός αξιωματούχος, ο τελευταίος «μέγας δουξ» της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Χαλκογραφία (Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη).


Η συγκινητική ιστορία του Μεγάλου Δούκα Λουκά Νοταρά, που προτίμησε το μαρτύριο αντί να παραδώσει τον δεκατετράχρονο γιο του στην ασέλγεια του Σουλτάνου

η συγκινητική ιστορία του Μεγάλου Δούκα Λουκά Νοταρά, που προτίμησε το μαρτύριο αντί να παραδώσει τον δεκατετράχρονο γιο του στην ασέλγεια του Σουλτάνου… ζήτησε να θανατωθεί πρώτα ο γιος του και έπειτα ο ίδιος…

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής



Θεοφάνης Μαλκίδης


Για όσους ανακάλυψαν σήμερα ότι η Τουρκία παρεμβαίνει στη Θράκη και κατ'  επέκταση στην Ελλάδα, το  βιβλίο μου για το Τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και για τη δραστηριότητα του εις βάρος των συμφερόντων μας, εκδόθηκε πριν 12 χρόνια ως αποτέλεσμα της ανάλυσης, της γνώσης και της πράξης ανάδειξης του ανθελληνικού του ρόλου.Και πλέον όλοι το έχουν ως αναφορά όταν θέλουν να τεκμηριώσουν τον εθνικιστικό τρόπο που λειτουργεί η τουρκική η διπλωματική αντιπροσωπεία στη Θράκη.


Όλα όσα γράφουν και λένε  αυτοί οι οποίοι τώρα  "πέφτουν από τα σύννεφα" ανακαλύπτοντας την Τουρκία στη Θράκη είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, αφού κλείνουν τα μάτια τους σε όσα συμφέρουν το κόμμα τους και αποκρύπτουν όσα το βλάπτουν.


Η Τουρκία στη Θράκη είναι παρούσα ποικιλοτρόπως και όσο πιο γρήγορα το καταλάβει η Αθήνα, τόσο το καλύτερο για την πατρίδα μας.


Έσχατο αλλά όχι τελευταίο: αφού είχε προηγηθεί η μακροχρόνια ενασχόληση μου με το Τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και έγινε η έκδοση του βιβλίου, ξεκίνησαν  με αφετηρία την Άγκυρα και συνοδοιπόρους κάτι ψευτοκαθηγητές, οι άνευ προηγουμένου συκοφαντίες και διώξεις με αποτέλεσμα την εργασιακή και επιστημονική μου εξουθένωση. 


 Τα ψέματα και οι "υπηρεσίες" όμως έχουν κοντά πόδια και όλα κατέρρευσαν εις τα εξ ων συνετέθησαν. Αυτά προς το παρόν....

 Το άρθρο σε κυριακάτικη εφημερίδα για το  Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής με μοναδική αναφορά το βιβλίο μου.


Τὸ μεγάλο στοίχημα ἀνάμεσα σὲ πιστοὺς καὶ σὲ ἀπίστους



 

κυρ Φώτη Κόντογλου*
 
Τὴ Λαμπροδευτέρα τὸ βράδυ, περασμένα μεσάνυχτα, πρὶν νὰ πλαγιάσω γιὰ νὰ κοιμηθῶ, βγῆκα στὸ μικρὸ περιβολάκι ποὺ ἔχουμε πίσω ἀπὸ τὸ σπίτι μας, καὶ στάθηκα γιὰ λίγο, κοιτάζοντας τὸ σκοτεινὸ οὐρανὸ μὲ τ᾿ ἄστρα.

Ἡ Ναυμαχία τῆς Σούδας (2 – 3 Ἰουνίου 1825)

 











Αμέσως μετά τη Ναυμαχία του Καφηρέως (20 Μαΐου 1825), τα εναπομείναντα τουρκικά πλοία, πολεμικά και μη, βάζουν πορεία προς Νότο, με προορισμό τη Σούδα.


2 Ιουνίου 1943 Το «αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα» γράφει ιστορία


2 Ιουνίου 1943 Το «αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα» γράφει ιστορία μαζί με το αγγλικό «HMS Jervis» καταστρέφουν εχθρική νηοπομπή στο ακρωτήρι «SPARTIVENTO».


Πόλη της Παρθενόπης

 


Η Νάπολι πήρε το πρωτάθλημα και ΤΙΜΗΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ. Το μεγαλειώδες πανό στο γήπεδο "Μαραντόνα" έγραφε: 

Κωνσταντίνος Κανάρης

 


Σαν σήμερα...

1822: Ο Κωνσταντίνος Κανάρης 

Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ: ανατολίτικα παζάρια για παράδοση αντικαθεστωτικών μέχρι F-16!

 


Θεοφάνης Μαλκίδης

Η Τουρκία,  η Σουηδία και η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ: ανατολίτικα παζάρια για παράδοση αντικαθεστωτικών μέχρι  F-16! 

Από την ένταξή της (μαζί με την Ελλάδα) στο ΝΑΤΟ 1952 μέχρι σήμερα η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί όπως μπορεί τη συμμετοχή της στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, χωρίς  η ίδια να είναι υποχρεωμένη να δώσει  ό,τι απαιτείται για τους συμμάχους (άρα και για την Ελλάδα), υποσκάπτοντας  τη συνοχή του οργανισμού. Τώρα, όμως η Άγκυρα αισθάνεται πως η παρασιτική, όπως πολύ σωστά, έχει ονομαστεί   σχέση της με το ΝΑΤΟ μπορεί να διαταραχθεί με την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας  στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, χώρες οι οποίες έχουν υποβάλλει αίτημα για ένταξη από το Φεβρουάριο του 2022.


Λευτεριά στους Φρέντυ Μπελέρη και Παντελή Κοκαβέση

 





Η έκδοση του Κενάν Αγιάζ ενώπιον των Ευρωπαϊκών Θεσμών


Το σοβαρό ζήτημα της έκδοσης του Κούρδου ακτιβιστή, Κενάν Αγιάζ, στην Γερμανία και πιθανή έκδοση του στην Τουρκία με κίνδυνο της ζωής του, έθεσε με κατεπείγουσα παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) προς την ΕΕ. 


Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής απέστειλε επιστολές στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Σαρλ Μισέλ και στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ρομπέρτα Μέτσολα.


Ψυχοσάββατο

 

 

Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής, λέγεται - «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι το δεύτερο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το πρώτο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω). 

5 Ἰουνίου 1825 – Ἡ μάχη τῆς Δραμπάλας

 

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης


Τό χωριό Ἄκοβος βρίσκεται στή περιοχή τῆς Φαλαισίας στό δῆμο Μεγαλόπολης τῆς Ἀρκαδίας. Βορειοδυτικά του χωριοῦ σέ ἀπόσταση 4 χλμ. ὑπάρχει τό ἱστορικό ὕψωμα τῆς Δραμπάλας ὅπου στίς 5-7 Ἰουνίου 1825 διεξήχθη ἡ ὁμώνυμη μάχη μεταξύ των στρατευμάτων τοῦ Ἰμπραήμ καί τῶν ὁπλαρχηγῶν τῆς Πελοποννήσου ὑπό τήν ἀρχηγία τοῦ Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.


Οδυσσέας Ανδρούτσος

 


Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1788. Βαφτίστηκε το 1792 στο νησί, όπου είχε καταφύγει η μητέρα του για να γλιτώσει από την καταδίωξη των Τούρκων. Προς τιμή του ομηρικού ήρωα, του δόθηκε το όνομα Οδυσσέας. Ο ίδιος, όμως, πατρίδα του θεωρούσε την πατρίδα του πατέρα του, τις Λιβανάτες της Λοκρίδας.


Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Αντίσταση στην παράδοση και την υποταγή στην Τουρκία

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


Αυτή είναι η Γκιουλάν Αβτζί, η κουρδικής καταγωγής  βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου. Πριν από λίγο η Τουρκία της "Γαλάζιας Πατρίδας" , των Γκρίζων Λύκων και της εισβολής στην Κύπρο, στον Έβρο και το Αιγαίο,  ζήτησε από τη Σουηδία να την παραδώσει ως όρο, μεταξύ των άλλων απαιτήσεων της,  για να ψηφίσει υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ ! 


Ελληνικός κόσμος: Από την Άλωση, στη Μνήμη και τη συνέχεια











 Θεοφάνης Μαλκίδης

Ελληνικός κόσμος: Από την Άλωση, στη  Μνήμη και τη συνέχεια

Από την ομιλία για την επέτειο Άλωσης της Πόλης,  στην εκδήλωση της Ένωσης Μικρασιατών Λαμίας 

1. Η γέννηση 

Ἡ μεταφορὰ τῆς πρωτεύουσας τῆς Ρωμαϊκῆς Αὐτοκρατορίας ἀπὸ τὸν Μέγα Κωνσταντῖνο καὶ ἡ δημιουργία τῆς Νέας Ρώμης, τῆς Κωνσταντινούπολης, σηματοδοτεῖ μία ἱστορικὴ στιγμὴ γιὰ τὴν ἀνθρωπότητα καὶ τὸν ἑλληνικο-ρωμαϊκὸ-χριστιανικὸ κόσμο. Μνημεῖα, εἰκόνες, θεσμικὲς ἐκφράσεις, ἡγεσία καὶ λαός, εἶναι ταυτισμένα μὲ τὴν Πόλη τῶν πόλεων. Ἐκεῖ εἶναι τὸ κέντρο, ἐκεῖ καὶ ἡ ἐλπίδα, ἐκεῖ ὁ προορισμὸς «εἰς τὴν Πόλην», ἐκεῖ ἀργότερα καὶ ὁ στόχος ἐξαφάνισης μιᾶς ἱστορικῆς πορείας καὶ ἑνὸς λαοῦ, μὲ συνέχεια καὶ μνήμη.


Βαρύς ο κόσμος να τον ζήσεις, όμως για λίγη περηφάνια το άξιζε

 


"Ὁ βασιλέας, παραμιλώντας ἀπ᾿ τὴν ἀπελπισιά του, χύμηξε στὴν πόρτα μὲ τὰ παλληκάρια του κ᾿ ἔπεσε μέσα στὸ πειὸ πηχτὸ τουρκομάνι, βαρώντας μὲ τὸ σπαθί του.

Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

Ελληνικός Λόγος




 Θεοφάνης Μαλκίδης 


Ελληνικός Λόγος 


Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα

Σαν σήμερα...


 


"Την ώρα που οι Τούρκοι μπήκαν στην Αγία Σοφία, δεν είχε τελειώσει ακόμα η θεία λειτουργία. Πήρε τότε βιαστικά ο παπάς τ' άγιο δισκοπότηρο, ανέβηκε στα κατηχούμενα, μπήκε σε μια θύρα και η θύρα έκλεισε αμέσως. Οι Τούρκοι, που τον κυνήγησαν, είδαν να γίνεται άφαντος και βρήκαν, εμπρός στο σημείο που χάθηκε, τοίχο. 

1453

 




Ὁ βασιλιὰς  ἔκλαιγε, ἔκλαιγε κι᾿ ὁ λαὸς καὶ φώναξε: «Ἂς πεθάνουμε γιὰ τὴν πίστη τοῦ Χριστοῦ καὶ γιὰ τὴν πατρίδα μας!» Ἀγκαλιαζόντανε καὶ συγχωρνιόντανε.

Σκουπίδια