Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Ἐλάχιστοι μᾶς διαβάζουν,
ἐλάχιστοι ξέρουν τὴ γλώσσα μας,
μένουμε ἀδικαίωτοι κι’ ἀχειροκρότητοι
σ’ αὐτὴ τὴ μακρυνὴ γωνιά,
ὅμως ἀντισταθμίζει ποὺ γράφουμε Ἑλληνικά».
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Ἐλάχιστοι μᾶς διαβάζουν,
ἐλάχιστοι ξέρουν τὴ γλώσσα μας,
μένουμε ἀδικαίωτοι κι’ ἀχειροκρότητοι
σ’ αὐτὴ τὴ μακρυνὴ γωνιά,
ὅμως ἀντισταθμίζει ποὺ γράφουμε Ἑλληνικά».
Λίγα χρόνια μετά την Αγιά Σοφιά, οι Τούρκοι μετατρέπουν σε τζαμί ακόμη έναν βυζαντινό ναό που λειτουργούσε ως μουσείο τα τελευταία 79 χρόνια. Ο λόγος βεβαίως για την υπέρλαμπρη Μονή της Χώρας.
Τον ΙΟΥΛΙΟ 1974 οι κεμαλιστές «ιδεολογικοί καθοδηγητές» στην στρατοκρατία της Τουρκίας του Μπουλέντ Ετζεβίτ επέλεξαν κι έδωσαν το όνομα «Αττίλας» στην πολεμική εισβολή τους στην Κύπρο.
Έναν ασθενή από τη Φλώρινα που διαγνώστηκε με όγκο στο κεφάλι και λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν μπορούσε να χειρουργηθεί σε ιδιωτική κλινική ή στο εξωτερικό ανέλαβε να χειρουργήσει, ο Νευροχειρουργός του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης. Η επέμβαση διήρκησε 8 ώρες με απόλυτη επιτυχία και μάλιστα ο ιατρός μάλιστα ανέλαβε να καλύψει και την αποκατάστασή του. Σε ευχαριστήρια επιστολή της , η αδελφή του ασθενή τονίζει μεταξύ άλλων «ο άνθρωπος αυτός δεν δέχθηκε ούτε τις ευχαριστίες μου….Αν δεν είχα διαβάσει βίους αγίους, κάπως έτσι θα φανταζόμουν τον Άγιο Παντελεήμονα» .
Ταυτοποιήθηκαν πριν από λίγο τα οστά του Σωτήριου Θαλασσινού, ο οποίος αγνοούνταν από την 22α Αυγούστου 1974, όταν συνελήφθη στην Ασσια από τους εισβολείς και τους ντόπιους συνεργάτες τους, οι οποίοι τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ!
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Διονυσίου Σολωμού (8 Απρίλιου 1798 – 9 Φεβρουαρίου 1857), καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και χθες βράδυ στην Κύπρο μας, είδα να τιμάται από τους φιλάθλους του Απόλλωνα Λεμεσού,
Ὢν Θεόδωρος ἀξίαν Στρατηλάτης, Ὑπῆρξε τμηθεὶς τοῦ Θεοῦ Στρατηλάτης. Ὄμβριμον ὀγδοάτῃ Θεοδώρου αὐχένα κόψαν. |
Βιογραφία O Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης καταγόταν από τα Ευχάϊτα της Γαλατίας και κατοικούσε στην Ηράκλεια του Εύξεινου Πόντου. |
Η εξαιρετική ταινία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων <<The Cut ( Η μαχαιριά )>>, ανέβηκε στο διαδίκτυο (ERTFLIX) και μπορείτε να τη δείτε δωρεάν.
ΧΑΙΡΕ, ΓΙΑΛΛΟΥΡΕ.
Γεννηθείς εις το κατεχόμενό μας Ριζοκάρπασο και ανατραφείς μετά τεσσάρων αβρών αδελφιών, ο εν Κύπρω ολόξανθος, εύμορφος Αρχάγγελος της Λευτεριάς, διαθέτοντας αξιοζήλευτη πνευματική άλκη και ανεκλάλητη αγωνιστή ρώμη, παραμένων άχρι τέλους μια άυλος, μα δροσερή σκιά διά την παροχή αρωγής σε κάθε αδύνατο, εγκαταλείπει τα εγκόσμια και αναχωρεί την 7η Φεβρουαρίου του σωτηρίου έτους 1956, περιβαλλόμενος εκ των ιδεολογικώς ομόθυμων και ομόψυχών του συντρόφων, διά το αέναο και έσχατο ταξίδι προς τη «Μεγάλη Ιδέα».
Το Facebook δεν άνοιξε απλώς ένα ρήγμα στην ιδιωτική μας ζωή. Ενισχύοντας τον εγωισμό των μαζών με καρδούλες, υψωμένους αντίχειρες και λάικς, το κοινωνικό δίκτυο έχει διεγείρει τεχνητά την επιθυμία για επίδειξη.
Όπως είναι γνωστό, η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει πεισματικά φιμωμένη από το έτος 1971 όταν οι Κεμαλιστές τερμάτισαν αυθαίρετα την λειτουργία της η οποία είχε ξεκινήσει περισσότερο από ένα αιώνα νωρίτερα (1843). Η Σχολή συνεχίζει να παραμένει κλειστή παρά τις υποσχέσεις των ισλαμιστών περί επαναλειτουργίας της και παρά τις διαρκώς επαναλαμβανόμενες διεθνείς εκκλήσεις από Ευρώπη και Αμερική.
Η Σμύρνη ήταν μία πανέμορφη πόλη πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή της, από πυρκαγιά που ξεκίνησε από την αρμένικη συνοικία και εξαπλώθηκε μέχρι και τα πολυτελή κτίρια της προκυμαίας Quai, εκτός από τον μαχαλά των Τούρκων.
Έφυγε ο Γιώργος Σέρτης: Φιλόλογος και χρονογράφος, δημοσιογράφος και Πατριώτης, φωτεινό παράδειγμα δασκάλου, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου
Θεοφάνης Μαλκίδης
<<Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά>>, γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης.
Μέλη της Ένωσης Χειμαριωτών που κατοικούν στην Αθήνα έχουν συγκεντρωθεί έξω από την πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν για την συνεχιζόμενη κράτηση από τις αλβανικές αρχές του νεοεκλεγέντα δημάρχου Χειμάρας Φρέντη Μπελέρη,
Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου, η αναγνωρισμένη από διεθνείς οργανισμούς και διμερείς Συμφωνίες ως εθνική ελληνική μειονότητα, η οποία ζει στην Αλβανία, αποτέλεσε το κεντρικό ζήτημα γύρω από το οποίο περιστράφηκαν οι ελληνο-αλβανικές σχέσεις.
Η μονομερής δήλωση της Αλβανίας του 1921 αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της νομικής αναγνώρισης της ελληνικής μειονότητας και της απόδοσης δικαιωμάτων σε αυτήν, για να μην πάμε πιο πίσω στη περίοδο δημιουργίας του Αλβανικού κράτους και στα Πρωτόκολλα Κέρκυρας και Φλωρεντίας.
Το καθεστώς προστασίας αφορά τη θρησκευτική ελευθερία και τα γλωσσικά δικαιώματα, κατοχυρώνοντας παράλληλα την αρχή της μη διάκρισης και της ισότητας απέναντι στο νόμο.
Η Διακήρυξη έγινε δεκτή από το Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών, προδρόμου του ΟΗΕ, την ίδια ημέρα της κατάθεσής της και τέθηκε ρητά υπό την εγγύηση των αρμόδιων οργάνων της.
Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί τη μεγαλύτερη ΑΟΖ στην υφήλιο. Έτσι η ΑΟΖ αποκτά ταυτόχρονα και μια σημαντική γεωπολιτική σημασία, που είχε υποβαθμισθεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, από τις Βρυξέλλες.
Η υπόθεση εξελίσσεται σε μια φτωχογειτονιά της Αθήνας, μια παραγκούπολη ανάμεσα στον λόφο του Φιλοπάππου και τα Ανω Πετράλωνα.
Το κέντρο του κόσμου για τους κατοίκους της, οι οποίοι με κάθε τρόπο προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την ανέχεια, χωρίς ωστόσο να χάσουν την αξιοπρέπειά τους.
ΓΕΓΟΝΟΣ είναι ότι δεν πέτυχε μέχρι τώρα η Τουρκία να επιβάλει στο Κυπριακό Πρόβλημα - με ελληνική υπογραφή ενός «Ναι» - την «λύση» επέκτασης του τουρκικού ελέγχου εφ’ ολοκλήρου της Κύπρου. Δηλαδή, με αναλυτικότερες υπενθυμίσεις, πρώτο και κυριότερο: Απέτυχε στον διαρκώς ανυποχώρητο στόχο της να καταστήσει Εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία.
4 Φεβρουαρίου 1843 : Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Σήμερα 4 Φεβρουαρίου 1843 έφυγε από αυτή τη ζωή ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αφού περιόδευσε σε όλη την Πελοπόννησο, όπου αποχαιρέτησε και συγχώρεσε φίλους και εχθρούς.
Οι τουρκικές κινήσεις σε στρατιωτικό και γεωπολιτικό επίπεδο, στην Κύπρο και στην περιοχή, συνδέονται άρρηκτα και με τις ενέργειες που γίνονται επί του εδάφους, στην κατεχόμενη περιοχή του νησιού.
Ἂν καὶ εἴπαμε προηγουμένως, στὸ ζ´ κεφάλαιο, γιὰ τὴν πικρότητα καὶ τὴν ἐσωτερικὴ ξηρασία τῆς εὐλαβείας, ἀλλὰ καὶ τώρα θὰ ποῦμε ὅσα παραλείψαμε ἐκεῖ, δηλαδὴ ὅτι εἶναι πολλὰ τὰ καλὰ ποὺ προξενεῖ στὴν ψυχὴ ἡ πικρότητα καὶ αὐτὴ ἡ πνευματικὴ ξηρασία, δηλαδὴ ἡ στέρησις τῆς πνευματικῆς χαρᾶς καὶ γλυκύτητος, ἂν τὰ δεχθοῦμε μὲ ταπείνωσι καὶ ὑπομονή, πράγματα ποὺ ἂν τὰ καταλάβαινε ὁ ἄνθρωπος, χωρὶς ἀμφιβολία δὲν θὰ τὸν ἐνοχλοῦσε αὐτὸ τόσο πολὺ καὶ δὲν θὰ λυπόταν τόσο ὅταν τοῦ συνέβαιναν γιατὶ θὰ δεχόταν τὴν πικρότητα καὶ τὴν στέρησι αὐτή, ὄχι ὡς σημεῖο μίσους ποὺ τοῦ δείχνει ὁ Θεός, ἀλλὰ ὡς σημεῖο μεγάλης καὶ ἐξαιρετικῆς ἀγάπης, καὶ θὰ τὴν δεχόταν ὡς ἐξαίρετη χάρι ποὺ τοῦ κάνει ὁ Θεός.
Η έγκριση της παραχώρησης των 40 μαχητικών αεροσκαφών F-35 και μεγάλου εξοπλιστικού πακέτου από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προς την Ελλάδα χαρακτηρίστηκε ως “έμπρακτη αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδος στην περιοχή, του ρόλου της ως πυλώνα σταθερότητος, ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και ενός αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου”.
Το Operation Star ή αλλιώς η Επιχείρηση Άστρο είναι μια παραγωγή της Aratos Films και αφορά την εμπλοκή Ελλήνων και Γερμανών καταδρομέων, κατά το 1943. Πρόκειται για μια πολεμική δραματική ταινία. Το σενάριο συνδυάζει αληθινά γεγονότα και μυθοπλασία.