Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Η 14η Μαΐου του 1920 στη Θράκη: Απελευθέρωση όχι Ενσωμάτωση !

  




Θεοφάνης Μαλκίδης 

Η 14η Μαΐου  του 1920 στη  Θράκη: Απελευθέρωση όχι Ενσωμάτωση !


Αφού είχε προηγηθεί (και συνεχιζόταν)  η Γενοκτονία του Θρακικού,  Ποντιακού και του Μικρασιατικού Ελληνισμού και  μπροστά στην ολιγωρία των εγχώριων και στη στάθμιση των συμφερόντων των δυτικών δυνάμεων έναντι της ηττημένης Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ήρθε η αποφασιστικότητα του στρατού και του ναυτικού  για να φτάσουμε το Μάιο του 1920 στην απελευθέρωση της Ανατολικής και της Δυτικής Θράκης. Η  ελεύθερη  περιοχή έφτανε μέχρι την Τσατάλτζα, σε απόσταση είκοσι χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη και τη χερσόνησο της Καλλίπολης και η Θράκη ανέπνεε ελληνικά και ελεύθερα  μετά από εξακόσια χρόνια σκλαβιάς….


Ελλάδα δεν πουλάω




''Ελλάδα δεν πουλάω, νοικοκυραίγοι μου. 


Εφ'όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα....


 




«Ελπίζω ότι όσοι εξ' υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ' εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ/ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της.» 


«εφ'όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα,

ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».

Γκάτσος πάντα επίκαιρος

 


Έγραψε ο Νίκος  Γκάτσος 

Πότε πρόφταξε η άνοιξη και στόλισε τη γη σαν νύφη!

 



Πότε πρόφταξε η άνοιξη και στόλισε τη γη σαν νύφη! Παντού πρασινάδα και δροσιά. Εκεί που ήτανε ξέρακας, βλέπεις χλωρασιά, εκεί που έβλεπες χώματα ξεροκαμένα από τον βοριά, τώρα βρίσκεις ένα χαλί με χίλια χρώματα κεντημένο. Τα άγρια βράχια πλουμισμένα σαν από το χέρι κανενός ζωγράφου. Όλη η πλάση χαίρεται. Το κάθε ζωντανό πλάσμα ζωντανεύει πιο πολύ, κι όσα δεν ζούσανε, έρχουνται στη ζωή.
 

Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Εκατό χρόνια ατιμώρητο έγκλημα

 



Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, παιδιά της  Ελλάδας έφτασαν σ’ ένα από τα κυριότερα κέντρα υποδοχής προσφύγων, την Κέρκυρα.

Κατατρεγμένοι κι εξαθλιωμένοι, αφού περάσουν απ’ το λοιμοκαθαρτήριο στο νησάκι Βίδο (απέναντι από τα Μουράγια και το σπίτι όπου ο Διον. Σολωμός έγραψε τους Ελεύθερους Πολιορκημένους), θα βρουν καταφύγιο στο Παλαιό Φρούριο, σε αποθήκες, ακόμη και στο δημοτικό θέατρο.

Καραολή και Δημητρίου, των Κυπρίων

 

Τα ονόματα των πρώτων απαγχονισθέντων πλημμύρισαν τους δρόμους και τις πλατείες της Ελλάδας μετά τη 10η Μαΐου 1956.

Μια ακόμη κυβίστηση Ερντογάν

 


          Δεν είναι μόνο οι μεταμορφώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στο Ουκρανικό, όπου κάνει τον μεσολαβητή και περιμένει ποιος θα νικήσει για να πάει με το μέρος του…

Ὁ Κολοκοτρώνης περιγράφει τὴν μάχη στὸ Βαλτέτσι









Σὲ δέκα ἡμέραις περάσοντας τοὺς ἔγραψα εἷς τὸ Λεοντάρι, ὅτι «νὰ ἔλθητε νὰ πιάσουμε τὸ Βαλτέτσι». Καὶ τότε ξεκίνησε ὁ Μπεϊζαντές, οἱ Πετροβαῖοι καὶ Μεσσήνιοι 1200, Παπατσώνης. Ἐπῆγα καὶ ἐγὼ εἷς τὸ Βαλτέτσι, τοὺς λέγω: «Νὰ φτειάσετε τὰ ταμπούρια κλειστά· εἷς τὴν ἄκρη τοῦ χωριοῦ ἦτον μία ἐκκλησιά, νὰ γένη ταμπούρι, καθὼς καὶ δυὸ καταράχια, ποὺ… ἐδιαφέντευαν τὸ χωριό, ὀποῦ ἂν ἔλθουν οἱ Τοῦρκοι νὰ κλεισθῆτε μέσα». Μοῦ ἀπεκρίθησαν ἐκεῖνοι: «Χανόμεθα». – «Ἐσεῖς κλεισθῆτε καὶ ἐγώ σας ἔρχομαι μεντάτι, σᾶς παίρνω εἷς τὸν λαιμό μου». 

Ο Τσελίκ τιμά τον Πορθητή

 

Στην επέτειο θανάτου του μεγάλου κρατικού ηγέτη Φατίχ Σουλτάνου 

 

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Γενοκτονία – Γυναικοκτονία - Παιδοκτονία

 


Μαλκίδης : Γενοκτονία – Γυναικοκτονια-Παιδοκτονια
 
 
 Θεοφάνης Μαλκίδης 
 
  Γενοκτονία – Γυναικοκτονία- Παιδοκτονία

Η ιστορία των Ελλήνων που ζούσε στον Πόντο,  στην Ιωνία, τη Θράκη, την Καππαδοκία, ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν. Μία ιστορία με μεγάλη προσφορά, που διακόπηκε από τη Γενοκτονία: Μαζική βία, συλλήψεις γυναικών και παιδιών, βίαιοι εξισλαμισμοί, πορείες θανάτου, δολοφονίες, διώξεις, εκτοπίσεις, εγκλήματα, προσφυγιά. Σχεδόν 1.000.000 Έλληνες από ένα πληθυσμό πάνω από 2.800.000 εξαφανίσθηκαν, εξόντωση η οποία αποτελεί γενοκτονία, στον τύπο της σύμφωνα με το άρθρο 2 της Σύμβασης του ΟΗΕ για την πρόληψη και την καταστολή της γενοκτονίας και στην ουσία της έννοιας της γενοκτονίας.
 

Κυριαρχούν τα τουρκικά προϊόντα στη Θράκη – Τεράστια κέρδη της παράλληλης οικονομίας!

 

Εδώ και χρόνια, η παράλληλη οικονομία που δομεί στα Βαλκάνια η Τουρκία, με “όχημα” τη Δυτική Θράκη, φαίνεται να αποκτά ισχυρές βάσεις, αφού …

 

EE: Η FRONTEX μετατρέπεται σε …ΜΚΟ-συνήγορο των μεταναστών!!!

 


Η ανίερη συμμαχία Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τουρκίας- της οποίας υιοθετούνται ανυπόστατες κατηγορίες κατά της Ελλάδας -, ΜΚΟ και ΜΜΕ - λέγε με Σόρος - ανάγκασαν τον επικεφαλής της FRONTEX Fabrice Leggeri να παραιτηθεί.

EE: Η FRONTEX μετατρέπεται σε …ΜΚΟ-συνήγορο των μεταναστών!!!

¨Οι Τρώες, οι Χετταίοι και οι Σουμέριοι ήταν Τούρκοι, είμαστε εδώ 7.000 χρόνια¨

 


¨Στο Ματζικέρτ Τούρκοι χριστιανοί του βυζαντινού στρατού πέρασαν στην πλευρά του Αλπ Αρσλάν. Αφού λοιπόν λέμε πως εμείς πρώτη φορά ήρθαμε στην Aνατολία το 1071, τότε πώς οι Τούρκοι περιλαμβάνονταν στο στρατό του Βυζαντίου ; 

 

H άσκηση έχει τελικά ένα σκοπό



«Χάνουμε εύκολα τη Χάρη εξαιτίας της ματαιοδοξίας από μία και μόνη σκέψη υπερηφανείας. Μπορούμε να νηστέψουμε πολύ, να προσευχηθούμε πολύ και να κάνουμε πολλά καλά. Ωστόσο, εάν με αυτό πέφτουμε στην ματαιοδοξία, θα μοιάζουμε με το τύμπανο, που ηχεί μεν, αλλά που στο εσωτερικό του είναι άδειο. Από εκείνη τη στιγμή, η ψυχή δεν μπορεί πια να προσεύχεται με καθαρότητα. Άσχημες σκέψεις θα έρχονται και θα την βασανίζουν. 
 

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Όχι άλλη σιωπή: Εκατό χρόνια μετά το ατιμώρητο έγκλημα, αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων τώρα !

 

Θεοφάνης  Μαλκίδης

Όχι άλλη σιωπή: Εκατό χρόνια μετά το ατιμώρητο έγκλημα, αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων τώρα !

Ως ενεργός πολίτης ενός κράτους που αδιαφορεί για το προφανές,  κυρίως όμως ως απόγονος θυμάτων και διασωθέντων του Ελληνικού Ολοκαυτώματος (1908-1922) υπέβαλλα πριν από λίγο στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γερουσιαστή της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ Ρόμπερτ Μενέντεζ,  αίτημα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων μαζί με το βιβλίο μου  στην αγγλική γλώσσα “The Greek Genocide”.

Σημειώνεται ότι ο Ρόμπερτ  Μενέντεζ έχει προωθήσει στη Γερουσία την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, με το ψήφισμα S.Res.150 και έχει συνεργαστεί με βουλευτές για το αντίστοιχο ψήφισμα H.Res.296 στο Κογκρέσο, ψηφίσματα τα οποία έχουν γίνει δεκτά πριν δύο χρόνια.

Με το αίτημα ζητώ από τον  γερουσιαστή να προωθήσει την πράξη αναγνώρισης της Γενοκτονίας ενός εκατομμυρίου και πλέον Ελλήνων, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Το αίτημα αναφέρει τα εξής:

Ίμια - Κίναρος

 



Ο βοσκός των  Ιμίων, ο οποίος καθημερινά επισκεπτόταν το νησάκι, συντηρούσε ένα μικρό κοπάδι από κατσικάκια και είχε λύσει το πρόβλημα...
Τα Ίμια είναι ελληνικά. Οι Τούρκοι δεν αντιδρούσαν..
 

Μνήμη Καραολή και Δημητρίου.




ΜΝΗΜΗ ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΚΑΡΑΟΛΗ και ΑΝΔΡΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ! 10 Μαΐου του 1956

 

Σήκω Ευαγόρα να δεις το ιωβηλαίο της ντροπής!

 

2 Ιουνίου 1953: Οι Βρετανοί εορτάζουν σε όλες τις αποικίες τους την στέψη της νέας βασίλισσάς τους Ελισάβετ Β’. Στην Πάφο, στο «Ιακώβειο Γυμναστήριο», αναρτούν την αγγλική σημαία. Αυτό εξοργίζει τους μαθητές. Οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Απαιτούν την αφαίρεση της σημαίας από την πύλη του σχολείου τους. Ακολουθούν συγκρούσεις. Ένας τολμηρός 15χρονος, ονόματι Ευαγόρας, κατεβάζει το σύμβολο της αποικιοκρατίας και το ξεσκίζει. Οι λοιποί μαθητές βάζουν φωτιά και καίνε τη σημαία.

 

Βόρεια Ιρλανδία: Ιστορική επικράτηση του Σιν Φέιν

 


Το πολιτικό σκέλος του πάλαι ποτέ Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) έλαβε 27 έδρες στην Συνέλευση των 90 μελών – Πρωθυπουργός της Σκωτίας: Θα δούμε θεμελιώδεις αλλαγές στη διακυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τα επόμενα χρόνια.

Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Καραολής και Δημητρίου




 Τις ώρες αυτές του 1956 απαγχονίζονται από τους Βρετανούς αποικιοκράτες δύο ακόμη  ήρωές μας, ο  Μιχάλης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου. 


Για το καλό μας

 



Η σημερινή αναγνώριση της αποκαλούμενης Αρχιεπισκοπής Αχρίδας είναι ένα από τα χιλιάδες απόνερα της <Συμφωνίας>> τους, την οποία ο ένας την υπέγραψε, ο άλλος την τηρεί ....

Η Γενοκτονία των Ελλήνων . Θράκη, Μικρά Ασία, Πόντος. (έκδοση στη Γαλλική Γλώσσα)







Θ. Μαλκίδης
Η Γενοκτονία των Ελλήνων. Θράκη, Μικρά Ασία, Πόντος.


Πολλοί έντιμοι και ανεξάρτητοι ερευνητές, πολιτικοί και διανοούμενοι γνωρίζουν για τα μαζικά εγκλήματα και ασχολούνται σε όλον τον πλανήτη  με το ζήτημα της Γενοκτονίας.
Η περίπτωση της Γενοκτονίας των Ελλήνων αποτελεί μία συμπύκνωση όλων των μεθόδων που ακολουθήθηκαν στην πορεία του ανθρώπου, αφού εμφανίστηκαν εξοντωτικές πορείες, τάγματα εργασίας, στρατόπεδα συγκέντρωσης, βιασμοί, μεταφορά γυναικών και παιδιών στην τουρκική ομάδα και μία σειρά από άλλα ζητήματα  που εμφανίζονται στην Σύμβαση του ΟΗΕ για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας. Άλλωστε ο πρώτος συστηματικός μελετητής της υπόθεσης της Γενοκτονίας, ο επιζήσας  του Ολοκαυτώματος Ραφαήλ Λέμκιν, θεμελίωσε τον όρο και τη Σύμβαση, πάνω στο μαζικό έγκλημα εναντίον των Ελλήνων και βεβαίως των Αρμενίων και των Εβραίων.
Το βιβλίο αποτελεί έναν οδηγό για το μαζικό έγκλημα εναντίον των Ελλήνων, αναδεικνύοντάς στο σύνολό του, ερευνώντας τις διώξεις των Νεότουρκων και των Κεμαλικών εναντίον των Ελλήνων από τη Θράκη, μέχρι την κεντρική Μικρά Ασία και τον Πόντο.
Συνιστά  μία πυξίδα πορείας για την τεκμηρίωση της ιερής και μεγάλης υπόθεσης της Γενοκτονίας,  αντικρούοντας την προπαγάνδα  της Τουρκίας, προβάλλοντας το διεθνές πλαίσιο αναγνώρισης, ασχολείται όμως και με  την υπονόμευση, την άρνηση και την κατανάλωση που υφίσταται το ζήτημα εντός της Ελλάδας.
Το βιβλίο για την Γενοκτονία των Ελλήνων, το οποίο εκτός από τη γαλλική γλώσσα έχει μεταφραστεί στη αγγλική, ρωσική, αρμενική, ισπανική, ρουμανική, ιταλική γλώσσα,  στοχεύει στη διεθνή κοινότητα και στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει μέσα στους κόλπους της για την αναγνώριση των μαζικών εγκλημάτων.
Η μετάφραση είναι της Σοφίας Καλύβα και η επιμέλειά της έγινε από το Στέφανο Αμπατζή, το έργο στο εξώφυλλο είναι της Μαργαρίτας Ράντεβα, ενώ την εκδοτική επιμέλεια την είχε ο Χρόνης Αμανατίδης.   Το κόστος του βιβλίου, όπως και το κόστος της μετάφρασης και έκδοσης  στις προαναφερθείσες γλώσσες, καλύφθηκε αποκλειστικά από το συγγραφέα .....



«Τα Ελληνόπουλα δεν ξέρουν μόνο πώς πρέπει να ζουν. Ξέρουν και πώς να πεθαίνουν…»

 




Ο κυπριακός Ελληνισμός προκαλείται ξανά και εξευτελίζεται βάναυσα  για πολλοστή φορά. Οι δήθεν «κυρίαρχες βρετανικές Βάσεις», στις 2 Ιουνίου 2022 διοργανώνουν στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου «φιλανθρωπική εκδήλωση» για να «εορτάσουν τα 70χρονα της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στον θρόνο, γνωστό ως Πλατινένιο Ιωβηλαίο», για την «υπηρεσία της στο έθνος μας, για πάνω από 70 χρόνια, και τη στενή στήριξή της στις Ένοπλες Δυνάμεις».

 

 

8 Μαΐου 1821 – Μάχη στὸ Χάνι τῆς Γραβιᾶς

 


Ἡ Μάχη στὸ Χάνι τῆς Γραβιάς ἦταν μία ἀπὸ τὶς πολεμικὲς ἐμπλοκὲς τῆς ἑλληνικῆς ἐπανάστασης τοῦ 1821, μὲ νικηφόρα ἔκβαση γιὰ τοὺς Ἕλληνες. Στὴ μάχη αὐτή, ποὺ ἔγινε στὶς 8 Μαΐου τοῦ 1821, ὁ Ὀδυσσέας Ανδρούτσος μὲ μόνο 117 ἄνδρες νίκησε τὸ στρατὸ τοῦ Ομέρ Βρυώνη.
 

Οι Έλληνες


 

 

Γενικά οι Έλληνες είναι αγράμματοι και αγνοούν τους θησαυρούς της πατρίδας τους.
 
 

Ακάρ ¨Η Ελλάδα συνεχίζει την επεκτατική κι επιθετική της πολιτική !!¨

 


Σε δηλώσεις που έκανε σε ναυτική βάση ο Ακάρ, είπε τα εξής :

 

Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Η Νίκη του Ελληνισμού ενάντια στον Ναζισμό , απόγονου του ατιμώρητου Κεμαλισμού. Αναγνώριση και Δικαιοσύνη

 



Θεοφάνης Μαλκίδης

Η Νίκη του Ελληνισμού ενάντια στον Ναζισμό , απόγονου του ατιμώρητου Κεμαλισμού. Αναγνώριση και Δικαιοσύνη! 

<<Εμείς που θανατωθήκαμε εδώ, μην μας ξεχνάς γιατί η λήθη του κακού είναι άδεια για την επανάληψή του», αναφέρει η επιγραφή του ελληνικού μνημείου στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν – Γκούζεν της Αυστρίας, υπενθυμίζοντας για τον θάνατο 3.700 Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά και πως η λήθη μπορεί να σκεπάσει παλιά εγκλήματα και να επιτρέψει την εμφάνιση νέων>>. 


Την 8η προς την 9η Μαΐου 1945 ήταν η ημερομηνία που οι Σύμμαχοι νίκησαν τον Ναζισμό, το Τέρας που κατέστρεψε τον κόσμο και την Πατρίδα μας. Και είναι  η ημέρα αυτή   διαρκή υπενθύμιση της συστηματικής προσπάθειας για την ολοκληρωτική εξόντωση εθνικών ή άλλων ομάδων από τη ναζιστική Γερμανία και τους συνεργάτες της κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου  Πολέμου. 


Μαουτχάουζεν

 



Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν συνδεόταν με το λατομείο Βίνερ Γκράμπεν με μια σκάλα, τη λεγόμενη  " Σκάλα του θανάτου". 


Η εθνοκάθαρση των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας το 1949



Το συγκεκριμένο αρχείο το οποίο θα παρουσιάσω αφορά στον εκτοπισμό των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσα, φέρει τίτλο «Περί του εκτοπισμού των ελλήνων πολιτών, των πρώην ελλήνων πολιτών, οι οποίοι δεν φέρουν τη σήμερον την ελληνική υπηκοότητα και περί των πρώην ελλήνων πολιτών οι οποίοι έλαβαν τη σοβιετική υπηκοότητα» και αποτελεί έγγραφο που έχει γίνει δεκτό από την Κεντρική Επιτροπή του «Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος» (Μπολσεβίκων), γνωστού και με την μεταγενέστερη ονομασία ΚΚΣΕ, ως απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του παραπάνω κόμματος στις 17.05.1949. 


Φώτης Κόντογλου

 



Ο κόσμος τραβά τον δρόμο του, και δεν σκοτίζεται από κη­ρύγματα... Κι αν δώσει προσοχή και κανένας στα γραψίματά μας, μπορεί να θυμώσει που χαλάσαμε την ησυχία του...


Ιάκωβος Μάγερ : Ο Ελβετός ήρωας του Μεσολογγίου

 

Ιάκωβος Μάγερ: Ο Ελβετός ήρωας του Μεσολογγίου

 

Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Διδακτικό εγχειρίδιο για την Γενοκτονία των Ελλήνων

 

Διδακτικό εγχειρίδιο για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εξέδωσε ο Θεοφάνης Μαλκίδης


Διδακτικό εγχειρίδιο για την Γενοκτονία των Ελλήνων 

 

Ο δήμαρχος Αγκύρας και η Ημέρα Τουρκισμού…


Με μεγάλο σεβασμό μνημονεύω τους προγόνους μας που άφησαν ανεξίτηλα ίχνη στις σελίδες της ιστορίας και αφιέρωσαν την ζωή τους στην ανεξαρτησία και την ελευθερία.

Ας είναι χαρμόσυνη η Ημέρα Τουρκισμού της 3ης Μαΐου.

 

Εμείς στον κόσμο μας, οι Τουρκοκύπριοι στον δικό τους και η Τουρκία σ’ ένα παράλληλο σύμπαν

 


 
Είναι σαν να βρισκόμαστε σε κάποιο παράλληλο σύμπαν. Ακολουθεί ο καθένας το δρόμο του χωρίς καμία ελπίδα ότι υπάρχει πιθανότητα να συναντηθούν κάποτε. Το έχουμε πάρει απόφαση και δεν θέλουμε να προσπαθήσουμε καν; Τρεφόμαστε από κάποια ψευδαίσθηση, που δεν μας αφήνει να διακρίνουμε την αλήθεια; Πάντως, είναι παράξενο πώς τα καταφέραμε. Διότι, αυτό το παράλληλο σύμπαν, όπως και στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, βρίσκεται στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, στο έδαφος της Κύπρου, στον αέρα της, στη θάλασσα της…

Η Νεοφανείσα Οσία Μήτηρ Σoφία (+1974)

 

 

• Χριστομίμητος βίος τῆς Ποντίας ἀσκήτριας στὴν ἱερὰ μονὴ Κλεισούρας Καστοριᾶς. 

 

Ο Αγίος Εφραίμ ο Νέος ο εν τω όρει των Αμώμων (Νέα Μάκρη)


Ο Άγιος Εφραίμ, κατά κόσμο Κωνσταντίνος Μόρφης, γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 14 Σεπτεμβρίου 1384 μ.Χ. σε ειδυλλιακή τοποθεσία , κοντά στον Ληθαίο ποταμό. Έμεινε ορφανός από πατέρα σε μικρή ηλικία μαζί με τα άλλα εφτά αδέλφια του, τη δε φροντίδα τους, μετά τον Θεό, ανέλαβε η ευσεβής μητέρα του. Σε ηλικία 14 ετών, για να αποφύγει τον εξισλαμισμό και τα γενιτσαρικά σώματα, εισήλθε στην ακμάζουσα τότε σταυροπηγιακή Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου του όρους των Άμωμων (Καθαρών) της Αττικής.