Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Το 1940-1941 ως το ακατόρθωτο που έγινε πράξη!

 

-

«82 χρόνια μετά από ένα έπος που έδειξε πώς οι Έλληνες, 

οι Ελληνίδες, όλος ο λαός μπορεί να αντισταθεί. 

Μπορεί να πράξει το αδιανόητο, το ακατόρθωτο, 

μπορεί να δείξει ότι ο Ελληνισμός, και σε δύσκολες στιγμές, 

ενωμένος, μπορεί να πράξει αυτό που κανείς δε μπορεί να 

φανταστεί.


Δημήτρης Κυρσανίδης: «Ο Εθνικός Ύμνος είναι ύψιστη τιμή για κάθε αθλητή»

 

Η αυτοθυσία των κατοίκων στην Χαλάστρα που ξήλωσαν τα πορτοπαράθυρα των σπιτιών τους και τα έκαναν γέφυρα για να περάσει ο ελληνικός στρατός από τον Αξιό


Οκτώβριος του 1912.
Ο αγώνας του ελληνικού στρατού για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους, βρίσκεται στο αποκορύφωμά του.
Οι Έλληνες δίνουν μάχη με τον χρόνο, για να προλάβουν τους Βούλγαρους, που κατευθύνονται κι αυτοί προς τη Θεσσαλονίκη.Οι ελληνικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν πολλά προβλήματα. Φτάνοντας όμως λίγο έξω από την πόλη, ένα φυσικό εμπόδιο τους κόβει το δρόμο.


H Ευρώπη βυθίζεται στον ολοκληρωτισμό!

 

Oύτε ο ίδιος, ο πανεπιστημιακός John Laughland, φανταζόταν ότι επιστρέφοντας στην πατρίδα του Βρετανία - μήτρα του «κράτους δικαίου» και του «habeas corpus» - θα ανακρινόταν επί δίωρο από την Αντιτρομοκρατική και θα του αφαιρούσαν όλο τον φορητό «οπλισμό» του: υπολογιστή, τηλέφωνο...  κλειδιά!...Ο Πούτιν έγινε σημείον αντιλεγόμενον για την αστική μας δημοκρατία...

JOHN LAUGHLAND*: H Ευρώπη βυθίζεται στον ολοκληρωτισμό!


Στις 7 Οκτωβρίου 2022, αργά το βράδυ, γύρω στις 23:30, κρατήθηκα στο αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου, από την αντιτρομοκρατική αστυνομία. Με άφησαν ελεύθερο λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα και μου πήραν τον υπολογιστή. Δεν μου έχει επιστραφεί ακόμα.


Μου πήραν το διαβατήριό μου και όλα τα προσωπικά μου αντικείμενα –το πορτοφόλι μου, το τηλέφωνό μου, τα κλειδιά μου, τα πάντα. Με μετέφεραν σε ένα δωμάτιο όπου με ανέκριναν για μια ώρα δύο αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής, οι οποίοι ενεργούσαν με βάση τις εξουσίες που δίνονται στην αστυνομία (όπως έμαθα για πρώτη φορά) από το παράρτημα 3 του νόμου του 2019 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια των συνόρων.


Ο νομπελίστας Τούρκος ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους…Ο νομπελίστας Αζίζ Σαντζάρ φόρεσε μπλούζα 

με μήνυμα υπέρ της αναγνώρισης του ψευδοκράτους…


Σε όσους ξέρουν βέβαια τις άριστες σχέσεις του Σαντζάρ με τον 

Ερντογάν, αυτή του η στάση φαίνεται αναμενόμενη…


  Ο Aziz Sancarείναι Τούρκος μοριακός βιολόγος και το 2015, 

  του απονεμήθηκε το Νόμπελ Χημείας μαζί με τον 

  Tomas Lindahl και τον Paul L. Modrich για τις 

  μηχανιστικές τους μελέτες για την επιδιόρθωση του DNA.

  Η  κίνηση του Sancar εκτιμήθηκε από τους τούρκους 

  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με χιλιάδες χρήστες 

  να τον χαρακτηρίζουν  «πατριώτη και εθνικιστή».


  Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

  Οχτώ χιλιάδες άταφοι ήρωες του έπους του 1940-1941
  Αφιέρωμα 28η Οκτωβρίου 1940: Η επέτειος του ΟΧΙ-7

  Θεοφάνης Μαλκίδης: 

  "Οχτώ  χιλιάδες  άταφοι ήρωες του έπους του 1940-1941

  Ακούστε τον κ. Θεοφάνη Μαλκίδη σε όσα 

  ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM FM 93,6 και στον Δ.Κολιό.


  Οι πεσόντες στρατιώτες του έπους του 1940-1941

   

  Αποτέλεσμα εικόνας για 28η οκτωβρίου 1940 εικόνες


  Θ. Μαλκίδης: Οι άταφοι Έλληνες στρατιώτες του έπους 
  του 1940-1941 (πλήρης κατάλογος)


  Η οικογένειά μου, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες άλλες, 
  ήταν παρούσα στην ιστορική στιγμή της αντίστασης στον
   Ιταλικό φασισμό, στο Ναζισμό και τους συνεργάτες τους, 
  στην απελευθέρωση. 

  Κωνσταντίνος Κατσίφας

     Κωνσταντίνος Κατσίφας 


  Η Παναγία στο Βορειοηπειρωτικό Μέτωπο

   

  Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

  “Συγκλονιστικό επίτευγμα του λαού, το έπος του 1940”


  Αφιέρωμα 28η Οκτωβρίου 1940: Η επέτειος του ΟΧΙ-5

   
  Αφιέρωμα 28η Οκτωβρίου 1940: Η επέτειος του ΟΧΙ-6

  Αφιέρωμα 28η Οκτωβρίου 1940: Η επέτειος του ΟΧΙ-7

  “Συγκλονιστικό επίτευγμα του λαού, το έπος του 1940”

  Ακούστε τον κ. Θεοφάνη Μαλκίδη σε όσα 

  ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM FM 93,6 και στον Δ.Κολιό

  Κύπρος - Μικρά Ασία
   Τα  δύο νέα βιβλία του Θεοφάνη Μαλκίδη


  Μη στεναχωριέστε, κύριε Κυβερνήτα. Καλά είμαι. Τι είναι ένα χέρι για την Πατρίδα; Τίποτα!

   

  adrias

  Ένα από εκείνα τα γεγονότα που για μια ακόμα αφορά κάνουν περήφανο το ναυτικό μας και την Ελλάδα ολόκληρη είναι το Αδριάς Ι, αντιτορπιλικό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τύπου Hunt III, που η ιστορία του αξίζει να ακουστεί σ’ όλο τον κόσμο. Καθελκύστηκε ως HMS Border (L67). Η έναρξη ναυπήγησης του έγινε στα ναυπηγεία UK – Swan Bunter & Wigham Richardson Ltd. Wallsend–on-Tyne την 1η Μαΐου 1941. Η καθέλκυση του έγινε στις 3 Φεβρουαρίου 1942. Στις 20 Ιουλίου 1942 παραλήφθηκε από τον αντιπλοίαρχο Ιωάννη Τούμπα στο Νιούκασλ της Αγγλίας. Στις 26 Αυγούστου 1942, με τη συμπλήρωση της εκπαίδευσης και ενώ έπλεε κάτω από ομίχλη μόνον με την αριστερή μηχανή σε λειτουργία, προσάραξε κοντά στην περιοχή Σκάπα Φλόου. Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για επισκευές.


  "Χωρίς τό σχολεῖον περιπατοῦμεν εἰς τό σκότος"

   

  "Χωρίς τό σχολεῖον περιπατοῦμεν εἰς τό σκότος"
  (Άγιος Κοσμᾶς Αἰτωλός)

  ¨Αν η Ελλάδα από τα 6 μίλια χ. ύδατα πάνε στα 7, το 13% της Γαλάζιας Πατρίδας μας γίνεται ελληνικό ! ¨

   


  Ο απόστρατοςΤζιχάντ Γιαϊτζί, 

  αναφέρεται στις σχέσεις με την Ελλάδα και λέει τα 

  εξής :


  Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

  Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός για τη Μάχη των Οχυρών

     1. O Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη διοργανώνει τον 7ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ» για το διδακτικό έτος 2022-2023. Αυτός ο διαγωνισμός θα βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίσουν την ένδοξη ιστορία της Μάχης των Οχυρών, όπου η Ελληνική Ψυχή αντιμετώπισε το Γερμανικό ατσάλι και το νίκησε. Πρόκειται για μια ένδοξη σελίδα της Ελληνικής ιστορίας, όπου οι Έλληνες πολέμησαν ενωμένοι απέναντι στο ναζισμό.


  2. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Δ΄, Ε΄και Στ΄ Τάξης του Δημοτικού και όλων των τάξεων των Γυμνασίων και Λυκείων (γενικής και ειδικής αγωγής) σε πανελλαδική κλίμακα, καθώς και σε Σχολεία του Εξωτερικού. Σκοπός του είναι να παροτρύνει τους μαθητές να γνωρίσουν αυτό το σημαντικό για την τοπική και εθνική ιστορία γεγονός αλλά και τα οχυρά τα οποία βρίσκονται στην περιοχή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. 


  Σημειώνεται η σημαντικότητα της ανάδειξης της Μάχης των Οχυρών ως ιστορικό γεγονός, καθώς αποτελεί την πρώτη σοβαρή αντίσταση στον Β΄ΠΠ κατά των Γερμανών, όπου τα 21 Οχυρά της Ελληνοβουλγαρικής μεθορίου αντιστάθηκαν με ηρωισμό και αυταπάρνηση απέναντι στην έως τότε ανίκητη Γερμανική στρατιωτική μηχανή και τα περισσότερα από αυτά δε νικήθηκαν ποτέ. Οι μαθητές με την ενασχόλησή τους με την ιστορία της Μάχης των Οχυρών έχουν την ευκαιρία να αποτυπώσουν με τη δική τους ματιά ότι οι αγώνες για την Ελευθερία και τα ιδανικά της Πατρίδας έχουν θετικά αποτελέσματα, ακόμη και απέναντι σε υπέρτερες δυνάμεις, όταν υπάρχει ενότητα και ομοψυχία. Στόχος του διαγωνισμού είναι να γίνει κατανοητό από τους μαθητές ότι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ!

  Προτεινόμενοι θεματικοί άξονες:
  – Η Μάχη των Οχυρών (αίτια, περιγραφή, συνέπειες)
  – Ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος στην Ελλάδα και την Ευρώπη
  – Η Κατοχή
  – Ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος στην περιοχή μου
  – Σύγχρονοι πόλεμοι, ομοιότητες και διαφορές με τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο
  – Η φρίκη του πολέμου
  – Όψεις του φασισμού: πόλεμοι και καθημερινότητα

  3. Προσδοκάται η συνεργασία με τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων και Πολιτιστικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα, τα οποία θα συντονίσουν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός προσφέρεται για διαθεματική αξιοποίηση σε όλα σχεδόν τα γνωστικά αντικείμενα. Στο μάθημα της ιστορίας (Μεσοπόλεμος, Β΄ παγκόσμιος πόλεμος, Κατοχή), στα γλωσσικά μαθήματα των δύο βαθμίδων (ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος στη λογοτεχνία), στα εικαστικά (εικαστικές δημιουργίες), στη μουσική (τραγούδια για τον πόλεμο), στην Πληροφορική (συγκέντρωση πληροφοριών από το διαδίκτυο, δημιουργία παρουσιάσεων, δημιουργία ιστότοπου κλπ). 

  Οι εκπαιδευτικοί, λοιπόν, θα μπορούσαν να υλοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο πολιτιστικό πρόγραμμα για τη Μάχη των Οχυρών και τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο (στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης ή διαθεματικά σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα) ή να υλοποιήσουν μεμονωμένες δράσεις (για παράδειγμα: η Μάχη των Οχυρών στη δική μου περιοχή, Οχυρά του Β΄ παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη, σύγχρονοι πόλεμοι κλπ). Στην ιστοσελίδα www.istibei1941.gr υπάρχει υλικό που αφορά στην Μάχη των Οχυρών καθώς και βραβευμένα έργα διαγωνισμών των προηγούμενων ετών από τα οποία μπορούν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί να αντλήσουν έμπνευση για τις δικές τους δημιουργίες. Στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ του παρόντος εγγράφου επισυνάπτεται συνοπτικά μια σειρά από δραστηριότητες που θα μπορούσαν να συνοδέψουν τον διαγωνισμό.

  4. Τα έργα που θα διαγωνισθούν μπορεί να είναι:
  – ζωγραφιές (σκανάρισμα σε υψηλή ανάλυση jpeg ή mpeg)
  – τραγούδια (σε μορφή mp3 ή mp4)
  – ποιήματα (σε μορφή word)
  – διηγήματα (σε μορφή word)
  – τρισδιάστατες κατασκευές (βιντεοπαρουσίαση σε μορφή mp4)
  – ταινίες μικρού μήκους (σε μορφή mp4)
  Όλα τα έργα πρέπει να αποσταλούν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ στο istibeifort@gmail.com συνοδευόμενα από διαβιβαστικό έγγραφο της Σχολικής Μονάδας όπου θα αναγράφεται ο αριθμός και το όνομα του μαθητή και επιβλέποντα εκπαιδευτικού ανά έργο. Λόγω του μεγάλου μεγέθους των αρχείων ενδείκνυται η αποστολή τους με wetransfer ή sendspace. 

  Με ευθύνη του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη θα αποστέλλεται mail που θα επιβεβαιώνει την επιτυχή λήψη του υλικού εντός 3 ημερών. Αν δεν αποσταλεί mail επιβεβαίωσης εντός των 3 ημερών σημαίνει ότι δεν έχουν παραληφθεί τα έργα από τους διοργανωτές (την 4η ημέρα από την αρχική αποστολή θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με ευθύνη της Σχολικής Μονάδας). Το υλικό που συγκεντρώνεται αξιοποιείται από τον Σύνδεσμο Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη με τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης μέσα από τη ματιά των μαθητών.

  5. Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού προβλέπει:
  α. δήλωση συμμετοχών των Σχολικών Μονάδων μέχρι τέλη Δεκεμβρίου του 2022.
  β. υποβολή των έργων μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023.
  γ. Αξιολόγηση των έργων μέχρι την 28 Μαρτίου 2023.
  δ. Τελετή βράβευσης των εργασιών στις αρχές Απριλίου 2023.

  6. Ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη θα φροντίσει για την κάλυψη των εξόδων που θα προκύψουν από την τέλεση του διαγωνισμού (μετακίνηση/διαμονή των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων, υποστηρικτικό υλικό, μισθώματα αμφιθεάτρων, διαφημιστικό υλικό, διπλώματα συμμετοχής και βραβεία), καθώς και τα δώρα και το έπαθλο για τον νικητή της κάθε κατηγορίας.

  7. Στην τελική εκδήλωση βράβευσης, θα υπάρχουν ξεχωριστά βραβεία ανά κατηγορία δημιουργίας (ποίηση, εικαστικά, ταινία κλπ). Τα βραβεία δεν είναι χρηματικά, αλλά έντυποι έπαινοι. Το μεγάλο έπαθλο που θα προκύψει κατόπιν κλήρωσης των πρωτευσάντων εργασιών θα είναι ένα τετραήμερο ταξίδι στην Νορμανδία στις 3-6 Ιουνίου 2023, στο οποίο θα συμμετέχει ένας μαθητής, ο συνοδός του και ο εκπαιδευτικός που επέβλεψε την εργασία του. Ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη καλύπτει όλα τα έξοδα του ταξιδιού. 

  Το ταξίδι έχει εκπαιδευτικό σκοπό, καθώς οι Γάλλοι πραγματοποιούν πολλές και αξιόλογες εκδηλώσεις για να τιμήσουν την απελευθέρωση της Γαλλίας. Η απόβαση της Νορμανδίας ήταν η μεγαλύτερη απόβαση όλων των εποχών και αποτελεί το γεγονός που συνέβαλε στην λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 6 Ιουνίου 2019 παρευρέθηκε στις επετειακές εκδηλώσεις και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος μαζί με άλλους ηγέτες χωρών που έλαβαν μέρος στην απόβαση της Νορμανδίας το 1944.

  8. Σημειώνεται τέλος:

  α) Η συμμετοχή των μαθητών/τριών είναι προαιρετική και δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους/τις μαθητές/τριες ή το σχολείο

  β) Τα κριτήρια αξιολόγησης των έργων αφορούν:
  -στη συνάφεια των μαθητικών δημιουργιών με το θέμα του διαγωνισμού
  -στην αρτιότητα των μαθητικών έργων
  -στα μηνύματα των δημιουργών (ειρηνική συνύπαρξη των λαών)
  -στην πρωτοτυπία
  -στην τήρηση των ειδικών όρων της παρούσας προκήρυξης
  -στη συμμετοχή των μαθητών
  -στην ποιότητα του υποβληθέντος έργου: εικαστική (για τα εικαστικά έργα) ή φιλολογική (για τα λογοτεχνικά έργα) ή οπτικοακουστική (για τις ταινίες, τις μουσικές συνθέσεις και τις ψηφιακές δημιουργίες)

  γ) Η σύνθεση της επιτροπής αξιολόγησης των έργων είναι η εξής:
  • Ζήκα Διονυσία, Φιλόλογος
  • Ευαγγελίδου Καλλιόπη, Ηθοποιός-τ.Διευθύντρια ΔΗΠΕΘΕ Σερρών
  • Μαλκίδης Θεοφάνης, Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου.
  • Κουμλίδου Αικατερίνη, Φιλόλογος-Ιστορικός-Συγγραφέας
  • Κυριακού Κωνσταντίνος, Σκηνοθέτης-Συγγραφέας-Υποψήφιος διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ.
  • Τασιούλα Παναγιώτα, Διδάκτωρ Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ.
  • Κορομηλά Ελένη, Εικαστικός


  'Αγιος Δημήτριος


  Άγιος Δημήτριος: H ιστορία, το κόκκινο άλογο και το μύρο

  Δημήτριον νύττουσι λόγχαι Χριστέ μου,
  Ζηλοῦντα πλευρᾶς λογχονύκτου σῆς πάθος.
  Εἰκοστῇ μελίαι Δημήτριον ἕκτῃ ἀνεῖλον.

  ¨Βήμα της Ελλάδας που κλιμακώνει την ένταση¨ λένε…


  Μακεδονία Ελεύθερη   Σπάνια καρτ-ποστάλ που εκδόθηκε κατά την περίοδο των Βαλκανικών Αγώνων του 1912-1913, και με μεταφορική έννοια εμφανίζει τον Ελληνικό Στρατό να απελευθερώνει την Μακεδονία, 


  Ἀδειάζουν οἱ σχολικές τάξεις ἀπό παιδιά, ἀδειάζει καί ἡ κλεψύδρα μᾶς ὡς ἔθνος

   


  Μέσα σέ μιά δωδεκαετία ἡ ὑπογεννητικότητα «ἐξαφάνισε» 27.000 παιδιά ἀπό τά θρανία - Κράτος καί κοινωνία μετατρέπουν τήν χώρα σέ ἕνα ἀπέραντο γηροκομεῖο.

  Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

  Εκατό χρόνια πριν, εκατό χρόνια μετά: Ἡ Θράκη τῆς ἐγκατάλειψης τοῦ 1922 καὶ τοῦ σήμερα
  Ἡ Θράκη τῆς ἐγκατάλειψης τοῦ 1922 καὶ τοῦ σήμερα

  Γράφει ὁ Θεοφάνης Μαλκίδης

  Από την ομιλία στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου για την ανατολική Θράκη του Θ. Ορδουμποζάνη 

  Οἱ τραγικὲς ἐξελίξεις στὸ Μικρασιατικὸ μέτωπο, ἡ ἀλλαγὴ τῶν προσανατολισμῶν καὶ τῆς πολιτικῆς ἔναντι τῶν Κεμαλικῶν ἀπὸ τὶς Μεγάλες Δυνάμεις, εἶχαν σὰν ἀποτέλεσμα νὰ ὑπογραφεῖ ἡ συνθήκη ἀνακωχῆς τῶν Μουδανιῶν, μὲ τὴν ὁποία ὁ ἑλληνικὸς στρατὸς διατάχθηκε νὰ ἐκκενώσει ὄχι μόνο τὴν Ἰωνία, ὅπου ἐκεῖ πλέον γραφόταν ὁ ἐπίλογος μίας παρουσίας αἰώνων, ἀλλὰ μέσα σὲ 15 μέρες καὶ τὴν Ἀνατολικὴ Θράκη, ἐκεῖ ὅπου ὑπῆρχαν μεγάλες στρατιωτικὲς δυνάμεις του καὶ εὔρωστο ἑλληνικὸ στοιχεῖο. 

  Ανήκω σε μια χώρα...

   


  Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΡΑΙΤΩΡΙΟ...

  #ΣΕΦΕΡΗΣ: «Ανήκω σε μια χώρα μικρή». 


  Στις 24 Οκτωβρίου 1963, ο Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης παραλάμβανε το πρώτο βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας που δόθηκε σε Έλληνα.


  H Πολιορκία του Μεσολογγίου το 1825

   

  Ἡ ἐπέτειος τοῦ θανάτου τοῦ Παύλου Μελᾶ καί τί δέν πρέπει νά ξεχνᾶμε


  Ὅταν οἱ ἀστοί ὑπερασπίζοντο τήν πατρίδα


  Ἡ ἐπέτειος τοῦ θανάτου τοῦ Παύλου Μελᾶ καί τί δέν πρέπει νά ξεχνᾶμε – 118 χρόνια ἀπό τήν φονική ἐνέδρα στήν Στάτιστα


  ὤλετο μέν μοι νόστος, ἀτὰρ κλέος ἄφθιτον ἔσται -Ὅμηρος, Ἰλιάς, Ραψωδία Ι


  Αγ. Γεράσιμος : Ο Νέος Ασκητής της Κεφαλονιάς

   


  Ο μοναχισμός είναι ένας από τους δύο δρόμους που μπορεί να επιλέξει ο Χριστιανός στην ζωή του, ήτοι τον έγγαμο ή τον άγαμο βίο. 

  Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

  H Επανάσταση του 1821  Επανάσταση 1821:

  Δεκαπέντε διαλέξεις  σε ένα βιβλίο


  Μια μοναδική έκδοση του ΙΗΑ (International Hellenic Association) με την ευκαιρία συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 γίνεται πραγματικότητα.

  Το ΙΗΑ   καθ΄ όλη την διάρκεια του  2021 οργάνωσε δεκαπέντε συνολικά διαλέξεις σημαντικών προσωπικοτήτων σχετικά με την συμμετοχή των Ελλήνων στην επανάσταση του 1821 από διάφορες περιοχές του ευρύτερου ελλαδικού χώρου, προσφέροντας σημαντικά και άγνωστα στοιχεία στο ευρύ κοινό.

  Με βάση το πολύτιμο υλικό που συγκεντρώθηκε στο πλαίσιο των 15 διαλέξεων, διαμορφώθηκε μια μοναδική έκδοση σε δύο βιβλία, 440 σελίδων έκαστο, το ένα στην Ελληνική και το άλλο στην Αγγλική γλώσσα (Μέγεθος Α5, 14,3 Χ 21 εκ.). Το τελικό περιεχόμενο των δύο βιβλίων διαμορφώθηκε ως εξής:

  Πρόλογος: Ευάγγελος Ρήγος, Πρόεδρος του International Hellenic Association

  Εισαγωγή επιμελητή έκδοσης: Δημήτριος Καραμήτσος, Ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Α.Π.Θ.

  Κεφάλαια του βιβλίου:

  1. Η πνευματική, πολιτική και στρατιωτική προετοιμασία της Επανάστασης του 1821 (Δημήτριος Καραμήτσος)

  2. Οι Μακεδόνες στην Εθνεγερσία του 1821 (Δημήτριος Καραμήτσος)

  3. Η Θράκη στην Επανάσταση του 1821 (Θεοφάνης Μαλκίδης)

  4. Η συμμετοχή των Ηπειρωτών στην εθνική παλιγγενεσία του 1821 (Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης και Θεοφάνης Μαλκίδης)


  H απελευθέρωση της Πρέβεζας

   

  Πηγή εικόνας: balkanwars.gr

  Απελευθέρωση της Πρέβεζας: Η Οθωμανική Πρέβεζα στις 20-10-1912 είναι πλέον περικυκλωμένη από Ελληνικά στρατεύματα που ήρθαν από τη Φιλιππιάδα. Προηγήθηκε μια μάχη με την Τουρκική φρουρά στη Νικόπολη, η οποία και τράπηκε σε φυγή. Ο Τούρκος Ταγματάρχης Διοικητής της δύναμης Πρέβεζας Mehmet Asaf, δεν πανικοβάλλεται και όπως γράφουν τα ιστορικά αρχεία «επιμένει να αμυνθεί μέχρις ενός. Μόνον κατόπιν επιμόνων πιέσεων που εδέχθη εις την σύσκεψιν που εγένετο εις τό παραλιακόν Τουρκικόν Λιμεναρχείον, αλλάζει γνώμιν και αποφασίζει την ειρηνικήν παράδοσιν της πόλεως».