Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Ανήκω σε μια χώρα...

 


Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΡΑΙΤΩΡΙΟ...

#ΣΕΦΕΡΗΣ: «Ανήκω σε μια χώρα μικρή». 


Στις 24 Οκτωβρίου 1963, ο Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης παραλάμβανε το πρώτο βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας που δόθηκε σε Έλληνα.



«Εδώ και μήνες η Ελλάδα είναι στο πραιτώριο. Χλευάζεται και κατασυκοφαντείται. Αναίσχυντοι αργυραμοιβοί την παίζουν στα ζάρια. Προσβάλλουν τους ανθρώπους της, αμφισβητούν την ιστορία της και τον πολιτισμό της…

Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που την χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται.

Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα. Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά, κανόνας της είναι η δικαιοσύνη. Στην αρχαία τραγωδία, την οργανωμένη με τόση ακρίβεια, ο άνθρωπος που ξεπερνά το μέτρο, πρέπει να τιμωρηθεί από τις Ερινύες».


Μετά από λίγα χρόνια, το 1969, η ιστορική δήλωσή του κατά της Χούντας, που μεταδόθηκε από το BBC, προέβλεπε διορατικά την τραγωδία της Κύπρου και την καταστροφή για τον Ελληνισμό που έφερε το παράνομο νατοϊκό καθεστώς.