Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

O διωκόμενος Αρμένιος διανοούμενος Σεβάν Σινανιάν

 


Το διοικητικό Πρωτοδικείο της Σύρου, απεφάνθη ότι η κράτηση του Σεβάν Σινανιάν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου είναι παράνομη και αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος. 

Ο Αρμένιος, Τουρκικής υπηκοότητας διανοούμενος, απελευθερώθηκε και νωρίς το μεσημέρι επέστρεψε στο σπίτι του, όπου τον περίμενε η Ελληνίδα σύζυγός του Ήρα Τζούρου. 

Τώρα αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου της Λέσβου, προκειμένου να αποφανθεί αν θα απελαθεί στην Τουρκία ή θα του επιτραπεί να μεταβεί στην Αρμενία, όπου είναι και η επιθυμία της οικογένειας. 


8 Ιανουαρίου 1944 : Η σφαγή από τους Ναζί πενήντα αθώων Ελλήνων στον Υψηλάντη (Βρασταμίτες) Βοιωτίας

 


Η σφαγή από τους Ναζί πενήντα αθώων Ελλήνων στον Υψηλάντη (Βρασταμίτες) Βοιωτίας

Ο Υψηλάντης είναι χωριό του του Δήμου Αλιάρτου του Νομού Βοιωτίας,  κτισμένο στις πλαγιές του Ελικώνα, πάνω από την πεδιάδα της Κωπαΐδας και σε υψόμετρο 200 μέτρων.  

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Τα Άγια Θεοφάνεια

 


Ο Μεγάλος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο 
κοσμοκαλόγερος και κατά πολλούς μέγιστος 
δάσκαλος της Νεοελληνικής γραμματείας μας βάζει στο κλίμα της αυριανής ημέρας με το εκπληκτικό και αθανάτο παρακάτω κείμενο του για τα Άγια Θεοφάνεια, σχολιάζοντας όμως και τα κακώς κείμενα που δυστυχώς σήμερα έχουν γίνει κανόνας για πολλούς Ορθοδόξους.

Τα Φώτα στ' Αϊβαλί

 

Τα Φώτα στ' Αϊβαλί (Φώτης Κόντογλου)

(από το βιβλίο «Το Αϊβαλί η πατρίδα μου»)

Στά θαλασσινά τα μέρη ρίχνουνε τον Σταυρό, ύστερ' από τη Λειτουργία των Θεοφανίων. Έτσι τον ρίχνανε καί στην πατρίδα μου, κ' ήτανε ένα θέαμα έμορφο και παράξενο.







Ξεκινούσε η συνοδεία από τη μητρόπολη. Μπροστά πηγαίνανε τα ξαφτέρουγα και τα μπαϊράκια, κ' ύστερα πηγαίνανε οι παπάδες με τον δεσπότη, ντυμένοι με τα χρυσά τα άμφια, παπάδες πολλοί κι αρχιμαντρίτες, γιατί η πολιτεία είχε δώδεκα εκκλησίες, και κατά τις επίσημες μέρες στις μικρές ενορίες τελειώνανε γλήγορα τη Λειτουρ­γία και πηγαίνανε οι παπάδες στη μητρόπολη, για να γίνεται η γιορ­τή πιο επίσημη. Οι ψαλτάδες ήτανε και κείνοι κάμποσοι κ' οι πιο καλλίφωνοι, και ψέλνανε με μεγαλοπρέπεια βυζαντινά, δηλαδή ελ­ληνικά, κι όχι σαν σήμερα πού τρελλαθήκαμε και κάναμε την ψαλ­μωδία μας σαν ανάλατα και ξενικά θεατρικά τραγούδια. 

"Τα παιδιά κάτω στον κάμπο δεν μιλάν με τον καιρό μόνο πέφτουν στα ποτάμια για να πιάσουν τον σταυρό..."

 

 

Μαρτυρίες Εβριτών στρατιωτών κατά την επιστροφή τους από το μέτωπο - Η φιλοξενία τους σε ποντιακά χωριά

 

Μαρτυρίες Εβριτών στρατιωτών κατά την επιστροφή τους από το αλβανικό μέτωπο - Η φιλοξενία τους σε ποντιακά χωριά

Οι μαρτυρίες προέρχονται από Εβρίτες στρατιώτες, και όχι μόνο, που φιλοξενήθηκαν σε ποντιακά χωριά κατά την υποχώρηση και επιστροφή στα σπίτια τους.

“Αχπάσκουμαι σον πόλεμον, πάγω σην Αλβανίαν,
Μάνα παρακάλ΄ τον Θεόν, διπλά την Παναίαν,
να δι΄ με μάνα δύναμην, πάντα μπροστά να πάγω,
και τον στρατόν του Μουσολίν΄ ταρματαγάν να φτάγω.
Ο Μουσολίνς εθάρεσεν πως σην Ελλάδαν π΄ είναι,
οι Πόντιοι οι πρόσφυγες πολεμιστάδες κι΄ ναι.
Εμέν Ακρίτα λέγ΄ νε με, τον Ντούτσε κι΄ φοούμαι,
και αντίς να είμαι σκλάβος ατ΄, καλλίον να σκοτούμαι...
Εποίκα όρκον σον Θεόν, μάνα, κι αν αποθάνω,
τη Μουσολίν΄ την γενεάν απ΄ αδά-κεσ΄ θα χάνω”*

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος: ....φωνή βοώντος εν τη ερήμω....

 


Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, επικαλούμενος και Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι άγιος και προφήτης του Χριστιανισμού. Ήταν σύγχρονος του Ιησού Χριστού και θεωρείται ότι με την διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχτεί τον Μεσσία Ιησού, εξ ου και ο χαρακτηρισμός "Πρόδρομος". Η διδασκαλία του υπήρξε καυστική ιδιαίτερα προς τις ανηθικότητες της εξουσίας, γεγονός που εξανάγκασε τελικά τον τότε τετράρχη της Γαλιλαίας Ηρώδη τον Αντύπα αρχικά να τον φυλακίσει και στη συνέχεια να τον θανατώσει με αποκεφαλισμό.

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

...τό Φῶς τὸ ἀπρόσιτον.....

 


Ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου σου Κύριε, ἡ τῆς Τριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις· τοῦ γάρ Γεννήτορος ἡ φωνή προσεμαρτύρει σοι, ἀγαπητόν σε Υἱόν ὀνομάζουσα· καί τό Πνεῦμα ἐν εἴδει περιστερᾶς, ἐβεβαίου τοῦ λόγου τό ἀσφαλές. Ὁ ἐπιφανείς Χριστέ ὁ Θεός, καί τόν κόσμον φωτίσας δόξα σοι.

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Σεβάν Νισανιάν: Η υπόθεση του Αρμένιου διανοούμενου



Σεβάν Νισανιάν: Απειλείται με απέλαση στην Τουρκία ο αρμένιος διανοούμενος - Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η στάση της αστυνομίας.

Ύστερα από σημερινή ενέργεια της Ελληνικής Αστυνομίας, παίρνει νέα τροπή η υπόθεση του 65χρονου Αρμένιου και Τούρκου πολίτη, διανοούμενου Σεβάν Νισανιάν, ο οποίος  κρατείται στη Σάμο από τις 30 Δεκεμβρίου.


Ευτυχία είναι όταν χαίρεσαι και δοξολογείς γι αυτά που έχεις και δεν αγκομαχείς, ούτε θλίβεσαι για όσα ονειρεύεσαι ότι θα έπρεπε να έχεις

 

Ευτυχία είναι όταν χαίρεσαι και δοξολογείς γι αυτά που έχεις και 
δεν αγκομαχείς, ούτε θλίβεσαι για όσα ονειρεύεσαι ότι θα έπρεπε 
να έχεις.

Η δυστυχία προκαλεί βλάβη στην ανθρώπινη ψυχή

 


Η δυστυχία προκαλεί βλάβη στην ανθρώπινη ψυχή. 
Δεδομένου ότι ένας σκώρος τρώει ρούχα και ένα 
σκουλήκι ακονίζει ένα δέντρο, λέει η Αγία Γραφή, 
τόσο η θλίψη βλάπτει την καρδιά ενός ατόμου.

Άγκυρα της Ελλάδος


Ευαγγελία Κ. Λάππα

Μαθήτρια Γ’ Λυκείου

2 Ιανουαρίου 2022


Η Άγκυρα, είναι μια αρχαία Ελληνική πόλη, η οποία βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Μικράς Ασίας ανάμεσα στον Άλυ και τον Σαγγάριο ποταμό. Είναι σπουδαίος σιδηροδρομικός κόμβος προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα: Λυκαονία, Φρυγία, Βιθυνία, Παφλαγονία, Καππαδοκία, Αρμενία, Περσία, Συρία. Εντάσσεται στην επαρχία της αρχαίας Γαλατίας. Απ’ την Κωνσταντινούπολη απέχει 578 χλμ. κι απ’ τη Μαύρη θάλασσα 185 χλμ. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, βέβαια, την κάνουν να είναι και σπουδαίο κέντρο εμπορικό. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σ’ ένα λόφο και περιβάλλεται απ’ το Ελμάνταγ (βουνό), το Μιρίννταγ και το Μπογλήμ.

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Κοίμηση Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ!


Εκοιμήθη  ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, σε ηλικία 76 ετών μετά από πολλές ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού.




Ο μακαριστός  Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρός Κοσμάς , είχε γεννηθεί στη Σκουτεσιάδα Αγρινίου το έτος 1945. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε το πτυχίο και των δύο.

Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία .....

 



Ο  Ανδρέας Κάλβος ονειρεύεται και γράφει για την ιδεατή Ελλάδα: 

της ανδρείας, της αρετής. Πιστεύει ότι η ελευθερία είναι το ύψιστο αγαθό, για το οποίο αξίζει κάθε θυσία. Μόνο που δεν είναι εύκολο να την αποκτήσεις χωρίς τόλμη, αλλά και χωρίς αρετή. Γράφει, λοιπόν…


Τριάκοντα αργύρια...

 



Τότε ἰδὼν ᾿Ιούδας ὁ παραδιδοὺς αὐτὸν ὅτι κατεκρίθη, μεταμεληθεὶς ἀπέστρεψε τὰ τριάκοντα ἀργύρια 

Τους ενώνει η αγάπη

 



Φώτη Κόντογλου:

"Αδέρφια μου. Φυλάξτε τις ελληνικές συνήθειες μας, γιορτάστε όπως γιορτάζανε οι πατεράδες σας, και μη ξεγιελιώσατε με τα ξένα κι άνοστα πυροτεχνήματα. 

Αν σκεφτόμασταν ότι ο άνθρωπος που βρίσκεται δίπλα μας τώρα...


«Αν σκεφτόμασταν ότι ο άνθρωπος δίπλα στον οποίο βρισκόμαστε
 τώρα, που τον έχουμε μπροστά μας και του μιλάμε, μπορεί σε ένα
 λεπτό 
να έχει φύγει δια παντός,

Οι Δισμύριοι Μάρτυρες και ο Μωραϊτίδης

 



Ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης στις ταξιδιωτικές του περιγραφές από τις περιηγήσεις του στα μεγάλα θρησκευτικά κέντρα της Ορθόδοξης Ανατολής, 
γνωστές τον κοινό τους τίτλο »Μὲ τοῦ Βορηὰ τὰ κύματα», μας διασώζει το στιγμιότυπο από την επίσκεψή του στην Νικομήδεια, στο σημερινό Ισμίτ,

στην οποία κατά τα ρωμαϊκά χρόνια και την περίοδο των διωγμών μαρτύρησαν πολλοί άγιοι, ανάμεσά τους ο Άγιος Παντελεήμων αλλά και οι Δισμύριοι (20.000) Μάρτυρες, των οποίων η μνήμη εορτάζεται σήμερα, τρεις μέρες μετά τα Χριστούγεννα. Και αυτό γιατί μαρτύρησαν ανήμερα των Χριστουγέννων, 
τη στιγμή που γιόρταζαν τη Γέννηση του Σωτήρος, 
συγκεντρωμένοι μέσα στον Ναό της Νικομήδειας. 
Παραθέτουμε παρακάτω το κείμενο του Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη :