Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

O διωκόμενος Αρμένιος διανοούμενος Σεβάν Σινανιάν

 


Το διοικητικό Πρωτοδικείο της Σύρου, απεφάνθη ότι η κράτηση του Σεβάν Σινανιάν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου είναι παράνομη και αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος. 

Ο Αρμένιος, Τουρκικής υπηκοότητας διανοούμενος, απελευθερώθηκε και νωρίς το μεσημέρι επέστρεψε στο σπίτι του, όπου τον περίμενε η Ελληνίδα σύζυγός του Ήρα Τζούρου. 

Τώρα αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου της Λέσβου, προκειμένου να αποφανθεί αν θα απελαθεί στην Τουρκία ή θα του επιτραπεί να μεταβεί στην Αρμενία, όπου είναι και η επιθυμία της οικογένειας. 



Από τον
 Κρικόρ Τσακιτζιάν
 -



Ποιός είναι ο Τουρκοαρμένιος Σεβάν Νισανιάν, ο οποίος διώκεται από τις Τουρκικές και απο τις Ελληνικές αρχές ταυτόχρονα; 

Πρόκειται για τον 66χρονο διανοούμενο Αρμένιο, ο οποίος γεννήθηκε στην Τουρκία. Σπούδασε φιλοσοφία στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Yale στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ. Μάλιστα παρεμπιπτόντως, ήταν συμφοιτητής τα χρόνια εκείνα με το Νίκο Παπανδρέου, γεγονός που μάλλον έχει ξεχάσει ο ντόπιος πολιτικός γόνος, γι’ αυτό και δεν φαίνεται να συγκινήθηκε με την περιπέτεια του πρώην συμφοιτητή του που διώκεται από τις Ελληνικές αρχές ως επικίνδυνος για την εθνική μας ασφάλεια. 

Στην Τουρκία συνελήφθη για πρώτη φορά ο Νισανιάν, όταν έγραψε το βιβλίο “Η κάλπικη Δημοκρατία¨, με το οποίο αποδομούσε τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον παρουσίαζε στην πραγματική του διάσταση, ως αποκλειστικό υπεύθυνο για όλες τις γενοκτονίες που έγιναν σε Αρμένιους, Πόντιους, Ασσύριους και Έλληνες της Σμύρνης. 

Για την υπόθεση αυτή καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλάκιση και αμέσως συνελήφθη και οδηγήθηκε στις Τουρκικές φυλακές. Με το που έπεσε στα χέρια των Τουρκικών αρχών, το καθεστώς Ερντογάν αποφάσισε να τελειώνει μια και καλή μαζί του και σχεδίασε να μη βγει ποτέ ζωντανός από τη φυλακή. 

Βλέπετε είχε ενοχλήσει πολύ με τα όσα έγραφε κατά καιρούς. Είχε γίνει κακός μπελάς για το καθεστώς Ερντογάν.  Είχε εκδώσει το πρώτο βιβλίο σε Ελληνικά και Τουρκικά ταυτόχρονα για τον Πόντο. 

Ήταν ο πρώτος που μετέφρασε Καρλ Μαρξ στην Τουρκία

Έτσι άρχισαν να ψάχνουν τι άλλα αδικήματα μπορούσαν να του φορτώσουν, για να του αυξήσουν την ποινή. Φυσικά και βρήκαν κι άλλα εγκλήματα που είχε διαπράξει. Όπως για παράδειγμα, επειδή είναι άνθρωπος ανήσυχος και δημιουργικός βρέθηκε στο χωριό Κιρκιντζές, της Διδώς Σωτηρίου, το οποίο περιγράφεται στο βιβλίο της “Ματωμένα χώματα”. Βρίσκεται κοντά στη Σμύρνη και την Έφεσο και μέχρι πρότινος ήταν εγκαταλελειμμένο. Ο Σεβάν Νισανιάν εγκαταστάθηκε σ’ αυτό τη δεκαετία του 1990 και άρχισε να ανακαινίζει με τον παραδοσιακό τρόπο, ορισμένα από τα παλιά εγκαταλελειμμένα αρχοντικά του χωριού. Παρέσυρε με τον τρόπο του και τους κατοίκους να κάνουν κι εκείνοι το ίδιο κι έτσι να ανακαινιστεί όλο το χωριό και κατάφερε να κηρυχθεί το Κιρκιντζέ, εθνική πολιτιστική κληρονομιά. 

Ταυτόχρονα όμως στο συγκεκριμένο χωριό, διέπραξε και ένα έγκλημα για το Τουρκικό δίκαιο. Αψήφησε τους νόμους που απαγόρευαν την αναστήλωση των Χριστιανικών μνημείων και αναστήλωσε και μια εκκλησία. Οι κάτοικοι μπορεί να του έστησαν ανδριάντα στο Κιρκιντζές, αλλά αυτό δεν μπορούσε να τον απαλλάξει από το αδίκημα που διέπραξε.  

Τα σαΐνια του Τουρκικού κράτους και της ΜΙΤ, παρά την παρέλευση τόσων δεκαετιών, βρήκαν στα αρχεία τους το έγκλημα του Νισανιάν και του επέβαλαν επιπλέον ποινή πέντε ετών. Με τέτοια τρικ, η ποινή του Νισανιάν έφτασε αρχικά τα 17 χρόνια. Σήμερα κοντεύει τα 32. Τα βασανιστήρια που υπέστη στις φυλακές που κρατούνταν ήταν πολλά. Μέχρι και μπράβους έβαλε το καθεστώς για να τον δολοφονήσουν, αλλά ο Αρμένιος διανοούμενος, κατάφερε να τους αλλάξει γνώμη και να τους κάνει να τον συμπαθήσουν και να μην τον ξεκάνουν. Κάποια στιγμή μάλιστα κατάφερε, προφανώς με βοήθεια εκ των έσω και απέδρασε. Πέρασε στην Ελλάδα απ΄ όπου κατάγεται η σύζυγός του Ήρα Τζούρου. Εγκαταστάθηκαν στη Σάμο. Οι Σαμιώτες, κουρασμένοι όπως φαίνεται, όλα αυτά τα χρόνια από τους μετανάστες που περνούν ή μένουν ημιπροσωρινά στο νησί τους, κάθε ξένο τον βλέπουν ανεπιθύμητο και εχθρό. Όπως ακριβώς συνέβαινε το ‘22 σε ολόκληρη την Ελλάδα, όταν έφταναν οι καραβιές των προσφύγων, Ελλήνων και Αρμενίων από τη Σμύρνη για να γλιτώσουν τη σφαγή των Κεμαλιστών. 

Και τότε όλος αυτός ο κόσμος ήταν ανεπιθύμητος και τους αποκαλούσαν Τουρκόσπορους. Έτσι και σήμερα ο Νισανιάν, βρέθηκε στην Ελλάδα σε μια κακή συγκυρία για τη χώρα και αντιμετωπίζεται με εχθρότητα ως Τούρκος. Το έγκλημα που διέπραξε στη Σάμο που μένει με νόμιμη άδεια παραμονής τα τελευταία τέσσερα χρόνια μαζί με την Ελληνίδα γυναίκα του, είναι ότι αγόρασε με τα χρήματά του, τρία ερείπια, μισογκρεμισμένα σπίτια του νησιού, τα ανακαίνισε και τα έκανε κόσμημα για την πόλη που μένει. Επειδή όμως ο ίδιος είναι Τούρκος, οι ντόπιοι “υπερπατριώτες” Σάμιοι, τον κατήγγειλαν στις αρχές ότι παραβιάζει το νόμο που απαγορεύει σε Τούρκο πολίτη να αγοράζει ακίνητα και γη στα ακριτικά νησιά. 

Με την κατηγορία αυτή συνελήφθη και κρατείται εδώ και μέρες κάτω από άθλιες συνθήκες στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Σάμου. Η αστυνομία τον παρέπεμψε στον αρμόδιο εισαγγελέα ζητώντας την “αναγκαστική απέλασή του για θέμα εθνικής ασφάλειας”. 

Τα σαΐνια της ΕΥΠ αυτή τη φορά, ξέχασαν να αναφέρουν στο φάκελο που πήγε στον εισαγγελέα ότι ο άνθρωπος αυτός είναι παντρεμένος πολλά χρόνια τώρα με Ελληνίδα. Η εισαγγελία το έμαθε από το δικηγόρο του Σεβάν Νισανιάν, όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τις κατηγορίες που του προσάπτουν. 

Ο άνθρωπος αυτός σήμερα, κινδυνεύει να απελαθεί στην Τουρκία και να παραδοθεί στους δήμιούς του, όπου στα Τουρκικά κελιά θα τελειώσει με το χειρότερο τρόπο τη ζωή του. 

Το θέμα του Νισανιάν, όσο κι αν έχουν προσπαθήσει τα Ελληνικά ΜΜΕ να το αγνοήσουν και να το θάψουν, παριστάνοντας πως δεν συνέβη ποτέ, τίποτε, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στο διαδίκτυο και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μιλάνε όλοι στο εξωτερικό για απαράδεκτη ενέργεια των Ελληνικών αρχών κι ότι ξαναζούμε μια ακόμη ντροπιαστική υπόθεση, όπως του Οτσαλάν. Οι μεγαλύτερες εφημερίδες από το διεθνή τύπο, έχουν στις πρώτες σελίδες τους το θέμα του Νισανιάν και κατηγορούν την Ελλάδα για τη στάση της. Ζητούν να μην απελαθεί στην Τουρκία, επικαλούμενοι το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κι εδώ σφυρίζουν όλοι αδιάφορα. 

Η πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα, έχει έρθει σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών και ζητά τουλάχιστον, αν αποφασιστεί η απέλασή του, να απελαθεί στην Αρμενία, αφού ο Νισανιάν έχει και την Αρμενική υπηκοότητα. Σε περίπτωση λένε, που εκδοθεί στην Τουρκία, είναι σαν να καταδικάζεται σε θάνατο.  


https://www.politispress.gr/apopseis/min-katadikasete-se-thanato-ton-armenio-dianooymeno-sevan-nisanian-stelnontas-ton-stin-toyrkia-toy-krikor-tsakitzian/