Σεβάν Νισανιάν: Απειλείται με απέλαση στην Τουρκία ο αρμένιος διανοούμενος - Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η στάση της αστυνομίας.
Ύστερα από σημερινή ενέργεια της Ελληνικής Αστυνομίας, παίρνει νέα τροπή η υπόθεση του 65χρονου Αρμένιου και Τούρκου πολίτη, διανοούμενου Σεβάν Νισανιάν, ο οποίος κρατείται στη Σάμο από τις 30 Δεκεμβρίου.
Ο Νισανιάν, που έχει καταδικαστεί στην Τουρκία σε 17 χρόνια φυλάκιση για τα κείμενά του για την Αρμενική Γενοκτονία και για τα άρθρα του κατά αυταρχικού νόμου του Ερντογάν, κατάφερε και ήρθε στην Ελλάδα το 2017 κάνοντας αμέσως αίτηση ασύλου. Αργότερα, ενώ η αίτηση προχωρούσε ομαλά, συνάντησε και παντρεύτηκε τη 2019 την Ελληνίδα σύζυγό του, οπότε παραιτήθηκε από το αίτημα ασύλου, δικαιούμενος πλέον άδεια παραμονής ως σύζυγος Ελληνίδας πολίτη.
Η ΕΛΑΣ έβαλε το φθινόπωρο του 2021 τον Νισανιάν σε κατάλογο ανεπιθύμητων για «λόγους εθνικής ασφάλειας» που καλύπτονται από το απόρρητο, άρα δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε στον ίδιο. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες της Athens Voice, ο χαρακτηρισμός του ως ανεπιθύμητου έγινε όταν τοπικοί παράγοντες της Σάμου μετέφεραν στην αστυνομία την πληροφορία ότι «ο Τούρκος αγοράζει ακίνητα», πράγμα που, εάν συνέβαινε, θα παρέβαινε τον νόμο περί μη αγοράς ακινήτων από αλλοδαπούς σε κάποιες παραμεθόριες περιοχές.
Σε επικοινωνία μας, η σύζυγος του Νισανιάν μάς ενημέρωσε ότι μια τέτοια κατηγορία είναι ανυπόστατη. Ο Νισανιάν, μέσω 100% ελληνικής εταιρίας που δημιούργησε, εισάγοντας χρήματα, αγόρασε ερειπωμένα σπιτάκια σε ένα χωριό της Σάμου, κάποια από τα οποία αναστήλωσε με έξοδά του, ώσπου να διακοπεί η προσπάθεια για τα υπόλοιπα από τον μεγάλο σεισμό του Οκτωβρίου 2020. Στο ένα κατοικεί πλέον ο ίδιος και η γυναίκα του, ενώ τα άλλα δύο έχουν σκοπό να τα νοικιάζουν ως μέσο βιοπορισμού. Καθώς η αγορά έγινε από ελληνική εταιρία, δεν έχει τίποτε μεμπτό ή ύποπτο, ενώ σίγουρα δεν θέτει σε κανένα κίνδυνο το ελληνικό κράτος ή την εθνική ασφάλεια.
Η κατάταξη του Νισανιάν στον κατάλογο ανεπιθύμητων έγινε στη διάρκεια σύντομου ταξιδιού του στην Ευρώπη, οπότε επανερχόμενος τον Οκτώβριο με το αρμενικό διαβατήριό του κρατήθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με την εντολή να αποχωρήσει, όπως και έκανε. Τότε ενημερώθηκε ότι θεωρείται ανεπιθύμητος, οπότε αμέσως μέσω της δικηγόρου του προσέφυγε κατά της απόφασης της αστυνομίας, ζητώντας να διαγραφεί από τον κατάλογο ανεπιθύμητων. Τον Δεκέμβριο, ο Νισανιάν ταξίδευε στην Ευρώπη, όπου δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για την κίνησή του, και μέσω χώρας της ζώνης του Σένγκεν επανήλθε στην Ελλάδα, για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Η είσοδός του στην Ελλάδα έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα.
Στις 29 Δεκεμβρίου ο Νισανιάν ενημερώθηκε ότι απορρίφθηκε η αίτησή του για άδεια παραμονής ως συζύγου Ελληνίδας πολίτη, αναφερόμενος πάλι σε λόγους εθνικής ασφάλειας. Την επομένη τέθηκε υπό διοικητική κράτηση στο αστυνομικό τμήμα Σάμου.
Με το άνοιγμα των δικαστηρίων, χθες, η δικηγόρος του προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια για να αρθεί η κράτησή του.
Σύμφωνα με την οικογένεια και τους υποστηρικτές του Νισανιάν, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η στάση της αστυνομίας, η οποία αμέσως μόλις ο Νισανιάν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση της πρώτης πράξης τους, και πριν αυτή εκδικασθεί, η ΕΛΑΣ κοινοποίησε σήμερα απόφαση «απομάκρυνσης» (αναγκαστική απέλαση), βάσει της οποίας, χωρίς να δίνει δικαίωμα οικειοθελούς του αποχώρησης από τη χώρα, λέει ότι πρέπει να σταλεί από την Ελλάδα «στη χώρα του ή τη χώρα από την οποία προήλθε». Καθότι και οι δύο διατυπώσεις της ΕΛΑΣ δείχνουν την Τουρκία (ο Νισανιάν είναι και τούρκος πολίτης) οι οικείοι εκφράζουν τον φόβο επιστροφής του στην Τουρκία. Εκεί θα αντιμετωπίσει τη μακρότατη ποινή φυλάκισης, που θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για την υγεία του, η οποία είναι κλονισμένη, και βέβαια κίνδυνο για τη ζωή του. Σημειώνεται ότι, όπως έχει ήδη ενημερωθεί η αστυνομία, ο Νισανιάν πάσχει από σοβαρό καρδιακό νόσημα, για την αντιμετώπιση των οποίων δεν έχουν τα κατάλληλα μέτρα για την παρακολούθηση της κατάστασής του.
Με την υπόθεση Νισανιάν ασχολούνται από χθες όχι μόνο τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ έχει ήδη έχει προβεί σε επαφές με κυβερνητικά και κρατικά στελέχη η Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα. Ακόμα όμως δεν υπάρχει επικοινωνία από το κατ’ εξοχήν αρμόδιο, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο ζήτημα έχει επίσης εμπλακεί και η κοινωνία πολιτών, με αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και δημόσιους σχολιασμούς.
«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/greece/741185-sevan-nisanian-anatropi-stin-ypothesi-toy-armenioy-dianooymenoy»