Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Η Θράκη στην Επανάσταση του 1821





Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου του Μόσχου Κούκου «Ο Ελληνισμός της Θράκης στον αγώνα του 1821», την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013, στο Δημοτικό Σχολείο Θουρίου.
Το βιβλίο επανεκδόθηκε από το Μορφωτικό Σύλλογο Θουρίου Έβρου και τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Δρ Αθηναγόρα Ζηλιασκόπουλο ως τεκμήριο προσφοράς των Θρακών στον αγώνα για την ελευθερία.
Πριν την  έναρξη της εκδήλωσης ο συγγραφέας Μόσχος Κούκος παρουσίασε το έργο του στους μαθητές του σχολείου και τους πρόσφερε από ένα ενυπόγραφο αντίτυπο του βιβλίου.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο επιμελητής της έκδοσης Θεοφάνης Μαλκίδης και ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου Μόσχος Κούκος.

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Συνέδριο για τη Θράκη






Σε πραγματικό συναγερμό εξελίχθηκε η ημερίδα στο Βελλίδειο με θέμα τους εθνικούς κινδύνους που απειλούν τη Θράκη. Επρόκειτο να είναι μία εκδήλωση για τη Θράκη, αλλά πολύ σύντομα φάνηκε ότι επρόκειτο για κάτι πολύ περισσότερο.  Αυτό που συνέβη το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 στο κατάμεστο Βελλίδειο, με περισσότερους από 2.500 ανθρώπους να παρακολουθούν προσηλωμένοι, όσα έλεγαν από του βήματος οι έξι ομιλητές και να μην αποχωρούν κανείς δεν το περίμενε. Αν μη τι άλλο πάντως, η εκδήλωση δικαίωσε πλήρως τον τίτλο της («Εθνική Αγωνία και Συναγερμός για τη Θράκη μας»), καθώς και συναγερμό απετέλεσε και έκδηλη ήταν σ’ όλη της τη διάρκεια και η εθνική αγωνία. Έκδηλο όμως ήταν και το υψηλό φρόνημα των παρισταμένων, καθώς μπορεί οι αποκαλύψεις των ομιλητών να σόκαραν και να άφησαν πολλούς με το στόμα ανοιχτό, δεν ήταν και λίγες όμως οι φορές που οι ομιλίες διακόπηκαν από χειροκροτήματα, αλλά και φωνές διαμαρτυρίας εναντίον των επιβούλων της Θράκης.     Ακολούθησαν οι εισηγήσεις με  οπτικοακουστικό υλικό από τον διεθνολόγο και πρόεδρο της Θρακικής Εστίας, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, τη δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, τον Δρ. Νεκτάριο Δαπέργολα, τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων Ιμάμ Αχμέτ, τον Δρ. Θεοφάνη Μαλκίδη και τον στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο.

Η Επανάσταση του 1821



 
 

Η μαγιά της λευτεριάς

Αφιέρωμα στους ήρωες του ΄21 πραγματοποίησε με επιτυχία η Χριστιανική Ένωση
Φοιτητών και Νέων Επιστημόνων Λάρισας, στην αίθουσα τελετών της Χριστιανικής
Εστίας “Απόστολος Παύλος” , το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013.
Επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο  Θεοφάνης Μαλκίδης, που ανέπτυξε το
θέμα “...Όταν αποφασίσαμεν να κάνωμεν την επανάστασιν...” Η παλιγγενεσία και οι
αγωνιστές της ελευθερίας του ΄21.

Εξάλλου, τα μέλη της Χριστιανικής Ένωσης και Νέων Επιστημόνων δραματοποίησαν τον αγώνα της λευτεριάς με ένα θαυμάσιο οπτικοακουστικό υλικό. Μουσική, χορός, τραγούδι, εικόνα και ποίηση, αρμονικά δεμένα σε ενιαίο σύνολο αισθητοποίησαν το ηρωικό πνεύμα και ζωντάνεψαν στους θεατές την ιστορική μνήμη.

Τέλος την εορταστική ατμόσφαιρα για την επέτειο του ελληνισμού ολοκλήρωσε η
ορχήστρα και το χορευτικό συγκρότημα Σαρακατσαναίων επαρχίας Φαρσάλων, που
δημιούργησε ιδιαίτερη εντύπωση και ενθουσιασμό στο πολυπληθές θεαματικό κοινό της
εκδήλωσης, γιατί αισθητοποίησε με το χορό και το τραγούδι τη ζωή των κλεφταρματωλών του ΄21.
Τέτοιες δράσεις ενισχύουν την αυτοσυνειδησία μας και βεβαιώνουν τη ρήση του
ποιητή πως “...σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει”


Δείτε επίσης

Η Επανάσταση του 1821 στη Θράκη και τη Μακεδονία



Αφιέρωμα της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Μπορεί η Μακεδονία και η Θράκη, όπως και άλλες περιοχές της χώρας, να μην απελευθερώθηκαν από τη μεγαλειώδη και παγκόσμιας ακτινοβολίας Ελληνική Επανάσταση του 1821, σίγουρα όμως και τα μέρη αυτά έχουν το δικό τους μερτικό στην εξέλιξη και την τελική έκβαση της επανάστασης.

Άλλωστε, ανάλογης αποφασιστικότητας επαναστατικός ξεσηκωμός ήταν οι δράσεις και οι εκδηλώσεις των υπόδουλων... Βορειοελλαδιτών κατά την περίοδο αυτή. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο φαινόμενο του κλεφταρματολισμού, που ήταν ένας συνεχής επαναστατικός ανταρτικός πονοκέφαλος για τους κατακτητές, αλλά κυρίως για τις ηρωικές τοπικές εξεγέρσεις, οι οποίες δεν ήταν άσχετες με την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι τοπικές εξεγέρσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη πραγματοποιήθηκαν κάτω από πολύ πιο δύσκολες συνθήκες απ' ό,τι στη Ρούμελη και στον Μοριά, αφού η Βόρεια Ελλάδα βρισκόταν σε στενό στρατιωτικό έλεγχο και πολύ κοντά στην Κωνσταντινούπολη, οπότε πολύ εύκολα ένας ξεσηκωμός θα καταπνιγόταν στο αίμα. Και αυτό δεν αποφεύχθηκε, αφού οι συνέπειες τόσο για τους αγωνιστές όσο και για τα γυναικόπαιδα ήταν ιδιαίτερα οδυνηρές.
 
Τα γεγονότα αυτά όμως δεν πέρασαν απαρατήρητα ούτε από τους ξένους, οι οποίοι τα κατέγραψαν και τα πρόβαλαν, ή ακόμη εμπνεύστηκαν από αυτά για να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να καταγγείλουν παράλληλα τις ωμότητες που πραγματοποιήθηκαν. Απόδειξη, ο πίνακας του Αυγούστου Βινσόν που βρίσκεται στο Παρίσι, στο Μουσείο του Λούβρου, και αφορά το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης τον Σεπτέμβριο του 1821 και κοσμεί το εξώφυλλο του αφιερώματός μας.

Όσο για τους διασωθέντες επαναστατημένους αγωνιστές της περιόδου αυτής, βρέθηκαν στη συνέχεια στη Νότια Ελλάδα για να συνδράμουν τις εκεί πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ πολλοί θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας και για την εθνική μας παλιγγενεσία. Αυτό αποδεικνύει πως οι αγράμματοι και απλοϊκοί αγωνιστές γνώριζαν και είχαν μια γενικότερη συγκρότηση σχετικά με το ποιο ήταν το διακύβευμα για το γένος.

Οι σκλαβωμένοι όμως Βορειοελλαδίτες δεν έπαψαν να ξεσηκώνονται και κατά τη λεγόμενη μεταπαναστατική περίοδο, αφού ήξεραν πως αυτός ήταν ο μόνος δρόμος για την απελευθέρωσή τους. Συνέχεια όλων αυτών των ξεσηκωμών ήταν και η ένοπλη φάση του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908).

Ο ελληνισμός, το γένος, ο κόσμος της πονεμένης ρωμιοσύνης, μέσα στα χρόνια της σκλαβιάς βρήκε τρόπους για αυτοοργάνωση και δράση για την επίτευξη οικονομικών και εμπορικών στόχων αλλά και για τη μόρφωση και την παιδεία των υποδούλων, το κτίσιμο ναών και άλλων κοινωφελών έργων, όπως και για την ευρύτερη κοινωνική συμπαράσταση και αντίσταση στον κατακτητή. Και προφανώς όλο αυτό το κοινοτικό πνεύμα θέριευε και τον καημό της ρωμιοσύνης για ελευθερία και εθνική ανάταση. Αυτό αποδεικνύει και την ομοψυχία όλων των σκλαβωμένων Ελλήνων για ξεσηκωμό.

Διαβάστε το 8σέλιδο καταπληκτικό αφιέρωμα της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:

Γράφουν: Βαΐα Δραγάτη, Φάνης Μαλκίδης, Όλγα Μπελεγάκη, Ελένη Σταματιάδου
Κείμενο: Pliny Fisk
Επιμέλεια αφιερώματος - εισαγωγή: Στέλιος Κούκος

Πατήστε Fullscreen για καλύτερη ανάγνωση ή Download για να το κατεβάσετε στον υπολογιστή