Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας. Νέα Πέραμος Καβάλας
Με κάθε λαμπρότητα - και όπως αρμόζει άλλωστε σε τέτοιες περιστάσεις - πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου τα Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο κέντρο της Νέας Περάμου παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου - εκλεκτών προσκεκλημένων - των αρχών του τόπου - εκπροσώπων Ποντιακών σωματείων και νέων από την 16η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας - καθώς και πλήθους κόσμου που γέμισαν ασφυκτικά το χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην παραλιακή οδό.
Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ.κ Χρυσόστομος,πλαισιωμένος από Σεβαστούς Πατέρες.
Το παρόν έδωσαν εκτός των ομιλητών, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Αλέξης Πολίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Φυσικών πόρων Χρήστος Γάκης, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Παρχαρίδης, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερουπόλεως Κώστας Τσάκαλος, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερών Χρήστος Πριονίδης, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Πιερέων Κώστας Γάκης, ο Περιφερειακός σύμβουλος Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Καβάλας Κώστας Πεφάνης, ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Νέας Περάμου και πρόεδρος των κατασκηνώσεων Τάσος Μεταξάς.
Σημαντικό ρόλο για την δημιουργία του Μνημείου Γενοκτονίας " έπαιξε " ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερών Χρήστος Πριονίδης, με μέριμνα του οποίου συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια από ΠΌΝΤΙΟΥΣ επιχειρηματίες της περιοχής.
Συντονιστής της παρουσίασης της εκδήλωσης ήταν ο Δημοσιογράφος Χαράλαμπος ( Μπάμπης ) Παναγιωτίδης.
- Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Θεοφάνης Μαλκίδης, Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των Γενοκτονιών, ο οποίος στα λεγόμενά του ήταν καίριος και καυστικός σε σημείο να "ξεσηκώσει" τους παρευρισκόμενους και να διατηρήσει έναν μόνιμο μαχητικό παλμό καθ΄ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του:
"Μετά από εκατί χρόνια συγκεντρωθήκαμε σ' αυτόν τον τον προσφυγικό τόπο, όπου οι πρόγονοι μας φτάσανε κατατρεγμένοι μετά από μακροχρόνια δίωξη, επώδυνη Γενοκτονία, που κατέληξε στην αφαίμαξη του Ελληνισμού από τον Πόντο μέχρι την Ιωνία και από την Θράκη μέχρι την Καππαδοκία.
Βρισκόμαστε εδώ... όχι για να κλάψουμε, δεν αρμόζει στον Ελληνισμό ούτε κλαθμός, ούτε οδυρμός.
Είμαστε ένας λαός της μνήμης, ένας λαός ο οποίος τα Κοιμητήρια του - τα ταφία του στην Ποντιακή διάλεκτο - τα λέει μνήματα.
Είμαστε ένας λαός που πιστεύει στην Ανάσταση, ένας λαός που προσδοκά την Ανάσταση...και όχι μόνο των νεκρών, προσδοκά την Ανάσταση του Έθνους μας,του λαού μας, της Πατρίδος μας, της ιστορίας μας.
Βρισκόμαστε σ' αυτόν τον ιστορικό τόπο - και να συγχαρώ όσους συνέδραμαν για την δημιουργία του μνημείου -γιατί οι πρόγονοι μας μέσα από τον θάνατο μπόρεσαν να μας αναστήσουν και να αναστήσουν την Πατρίδα μας.
Το 1922 τέτοιες μέρες οι δολοφόνοι - οι Γενοκτόνοι που μας προκαλούν δείχνοντας μας με το δάχτυλο και ζητώντας να τους αποζημιώσουμε κι όλας από πάνω, νόμιζαν ότι θα μας κάνουν έναν λαό μουσείων, νόμιζαν ότι θα πηγαίνουν να βλέπουν οι λαοί - όπως βλέπουν τώρα τους Ινδιάνους και τους Εσκιμώους - και θα λένε...έτσι ήταν οι Έλληνες.
Νόμιζαν ότι ρίχνοντας μας στα νερά της Σμύρνης θα εξαφανιστεί ο λαός μας, νόμιζαν - ακόμη και σήμερα - πως κατηγορώντας αυτόν τον λαό, που έσκυψε - βοήθησε - συνέδραμε σ' όλο τον πλανήτη όταν χρειάστηκε, ότι ακόμη και σήμερα σκοτώνει παιδιά.
Φανταστείτε να έβγαινε ο Γερμανός Καγκελάριος με φωτογραφίες από το Δίστομο και τα Καλάβρυτα και να μας ζητούσε πολεμικές αποζημιώσεις.
Αυτή είναι η αναλογία, αυτή είναι η αντίστοιχα, όταν από ένα βήμα Διεθνούς Οργανισμού που έχει ιδρυθεί μετά τον Πόλεμο, μετά το Ολοκαύτωμα, έχει ιδρυθεί μετά από σφαγές, να βγαίνει ο δολοφόνος, να βγαίνει ο θύτης, ο Γενοκτόνος και να μας δείχνει φωτογραφίες παιδιών.
Εμείς τι πρέπει να του δείξουμε;;;
Από που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε.
Να αρχίσουμε από τον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο, τον Μητροπολίτη Μοσχονησίων Αμβρόσιο που τον θάψαν ζωντανό, να αρχίσουμε από τον Δημοσιογράφο Νίκο Καπετανίδη - που τον κρέμασαν γιατί πίστεψε ότι υπάρχει Δημοκρατία και ελευθερία του Τύπου;
Να συνεχίσουμε με τον Βουλευτή Ματθαίο Κωφίδη, ο οποίος πέθανε, αλλά αν και πεθαμένο τον οδήγησαν στην αγχόνη για να τον κρεμάσουν;
Να συνεχίσουμε με τις γυναίκες - τα παιδιά που βιάστηκαν και εξανδραποδίστηκαν... και ακόμη σήμερα ζουν στην Τουρκία ως εξισλαμισμένοι;
Να συνεχίσουμε με τα εγκλήματα στην Κωνσταντινούπολη το '55, στην Κύπρο το '74;
Να συνεχίσουμε με τις πράξεις ενός εγκληματικού - φασιστικού - αυταρχικού - εθνικιστικού - σωβινιστικού - ρατσιστικού καθεστώτος, που στέρησε τη ζωή - όχι μόνο σε εμάς - σε πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους μόνο και μόνο γιατί μιλούσαν Ελληνικά, μόνο και μόνο γιατί ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι;
Είναι και σήμερα οι ίδιοι δολοφόνοι που επί 100 χρόνια δολοφονούν - γενοκτονούν - εξανδραποδίζουν και προσπαθούν να καθαρίσουν το έγκλημα τους ΠΩΣ !!! Με την ύβρη.
Ποιος μπορεί να ζήσει το 2022 με τέτοιο μίσος, με τέτοιο ρατσισμό - φασισμό - εθνικισμό.
Ποια ανθρωπότητα και πιο μέλλον μπορούμε να χτίσουμε με τέτοιο μίσος.
Θα προτείνουμε σ' αυτούς που παραληρούν, που λένε προπαγανδιστικά ψέματα και υβρίζουν τους νεκρούς μας - αυτή είναι η σωστή λέξη - να ζητήσουν ΣΥΓΓΝΏΜΗ - αυτή είναι η σπουδαία λέξη - να επανορθώσουν για να απονεμηθεί δικαιοσύνη.
Θυμηθείτε τι έκανε ο Γερμανός Καγκελάριος Βίλλυ Μπράντ την δεκαετία του '60, γονάτισε μπροστά στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος και ζήτησε συγγνώμη, αυτή είναι η οδός της δικαιοσύνης.
Εμείς όταν φτιάχνουμε Μνημεία σ' όλο τον κόσμο και το λέω στην κυριολεξία, προσδοκούμε - και δεν είναι ουτοπία αυτό - να γονατίσει ο υπεύθυνος της Γενοκτονίας μπροστά στο Μνημείο - και εδώ - ζητώντας συγγνώμη για όσα εγκλήματα έχει κάνει αυτός και ο λαός του....και θέλει να τα επαναλάβει σήμερα.
Αυτή είναι η οδός της δικαιοσύνης - της σωτήριας, αυτή οδηγεί στην Ανάσταση.
Η άλλη οδός είναι η δική μας, είναι η επιλογή των Ελλήνων - Ελληνίδων, είναι η οδός της μνήμης - του αγώνα - της δημιουργίας και της παραγωγής.
Πρόταση μου εν κατακλείδι είναι, όπως όλοι οι λαοί που έχουν υποστεί τέτοια βαρβαρότητα έχουν το δικό τους Εθνικό Μνημείο.
Επειδή είμαστε ένας λαός που έχει υποστεί Ολοκαύτωμα - Γενοκτονία, θα πρέπει να δημιουργηθεί στην Αθήνα ένα Εθνικό Μνημείο, όπου όλοι οι Πρόεδροι - Πρωθυπουργοί που επισκέπτονται την Ελλάδα, υποχρεωτικά θα αποδίδουν τιμές στα θύματα της Γενοκτονίας και όλοι μαζί να ζητήσουν από την Τουρκία να αναγνωρίσει την Γενοκτονία !"