Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Η συμβολή των Θρακών στο έπος του 1940-1941


Αποτέλεσμα εικόνας για Βέμπο

Θ. Μαλκίδης 

Η ΘΡΑΚΗ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ  1940-1941: Από τον Ανθυπολοχαγό Θεόδωρο Κανδηλάπτη μέχρι τον υποστράτηγο Ιωάννη Ζήση 

Όπως και σε άλλες στιγμές της ιστορίας μας, η Θράκη παρέμεινε και παραμένει στο περιθώριο της αναφοράς και της ανάδειξης της σημασίας της. Έτσι  πέρα από την τραγουδίστρια της νίκης Σοφία Βέμπο (από την Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης) η οποία σηματοδοτεί και νοηματοδοτεί με τα τραγούδια της το έπος του 1940-1941, έχει ενδιαφέρον  να επισημάνουμε πως όλη η Θράκη συνέβαλε τα μέγιστα, στην επικράτηση εναντίον του φασισμού, εναντίον των εισβολέων και των κατοχικών δυνάμεων των Ιταλών, των Γερμανών και  των Βουλγάρων. 

Πρώτη στον κόσμο σε δείκτη φτώχειας η Τουρκία !

 

Στον δείκτη της φτώχειας η Τουρκία με 

93,3 πόντους ξεπέρασε την Αργεντινή και 

τερματίζοντας την επί μακρόν δεύτερη θέση 

που είχε, κατέστη πρώτη στον κόσμο.


Έλληνες της ΟδησσούΣτην πόλη όπου τέθηκε ο θεμέλιος λίθος της Φιλικής Εταιρείας άνθησε ένας ελληνισμός εξωστρεφής, ακμαίος, σφριγηλός και ανταγωνιστικός. Η επιστολή μου αναφέρεται κυρίως σε τρεις σπουδαίους Ελληνες διανοούμενους της Οδησσού και έχει αλιευθεί από ένα παλαιότερο κείμενο, δημοσιευθέν, προ 25ετίας, στο μηνιαίο περιοδικό «Ιστορία», από τον ιστοριοδίφη του Ελληνισμού της Ρωσίας, Κώστα Αυγητίδη.


Ο Ναμί, ο Κιζίλγιουρεκ, οι έποικοι και η ατιμία που φορτώνουν στους Ε/Κ«Πρέπει να ρωτήσουμε τους Ελληνοκύπριους ψηφοφόρους εάν αυτό που θέλουν είναι, όχι το παρόν στάτους κβο, αλλά μια ομοσπονδία, ή ένα διαζύγιο», έλεγε προχτές σε συνέντευξή του, ο πρώην διαπραγματευτής των Τουρκοκυπρίων, Οζντίλ Ναμί, ο οποίος κατά τα άλλα μπορεί να θεωρηθεί κι ένας από τους διαλλακτικούς πολιτικούς. Και με ευρωπαϊκό πρόσωπο, ίσως και ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Παρουσιάζει, όμως, τη μη λύση του προβλήματος όπως οι υπόλοιποι. Ως να οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν κόστος και προτιμούν το στάτους κβο. Ενόσω δεν υπάρχει κόστος γι’ αυτόν που θα εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών, «ακόμα και πουλιά στον αέρα να πιάνουμε, δεν πρόκειται να λυθεί το Κυπριακό», λέει.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Είναι ο μέχρι σήμερα αγνοούμενος Θεόδωρος Κανδηλάπτης "ο χαμένος ανθυπολοχαγός " του Οδυσσέα Ελύτη;

 

Θεοφάνης  Μαλκίδης

Είναι  ο μέχρι σήμερα αγνοούμενος Θεόδωρος Κανδηλάπτης  "ο χαμένος ανθυπολοχαγός " του Οδυσσέα Ελύτη;

Ο Ανθυπολοχαγός  Θεόδωρος Κανδηλάπτης , τέκνο του σπουδαίου εκπαιδευτικού και συγγραφέα Γεωργίου Κανδηλάπτη  ( Κάνις) γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1918 στην Αργυρούπολη του Πόντου. Στα εξήμισι χρόνια του έχοντας ζήσει μαζί με την οικογένειά του τη Γενοκτονία, μέσω Τραπεζούντας, έφτασε στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούνιο του 1924.


Η ώρα του χρέους


 Η ώρα του χρέους

          Η ώρα του χρέους. Έτσι επέγραψε ο Ηλίας Βενέζης την ομιλία του στην πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, το 1958, για την επέτειο του ΟΧΙ  στη φασιστική απόπειρα εισβολής στη χώρα μας. Σε αυτήν τόνισε ότι οι Έλληνες στη μακρά ιστορία τους έχουν αποδείξει ότι στις δύσκολες ώρες έχουν επίγνωση του χρέους τους. Ως πρώτο παράδειγμα θυμήθηκε και θύμισε την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου 1940:

† Μνήμη πατρὸς Ἰωάννου Ρωμανίδου

 

Δεῖτε ὅλες τὶς ἀναρτήσεις γιὰ τὸν π.Ἰωάννη Ρωμανίδη ΕΔΩ

Ὁ πρωτοπρεσβύτερος π. Ἰωάννης Ρωμανίδης (2 Μαρτίου 1927 - 1 Νοεμβρίου 2001) ἦταν ἕνας ἀπὸ τοὺς μεγαλύτερους Ὀρθοδόξους θεολόγους τοῦ 20οῦ αἰώνα καὶ ἀνακαινιστής τῆς Ὀρθόδοξης Θεολογίας, μὲ τὴν ἐπιστροφή της στὴν γνησιότητα τῆς ἁγιοπατερικῆς παραδόσεως.

¨Όχι 12 αλλά ούτε ένα μίλι παραπάνω δεν επιτρέπουμε¨….

 


Σε δηλώσεις που έκανε ο Τσαβούσογλου, μεταξύ 

άλλων είπε και τα εξής :


Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Μικρά Ασία

 


ΕΣΤΙΑ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 2019-2020-2021


ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 2019-2020-2021


Η Επιτροπή κρίσεως των βιβλίων που υποβλήθηκαν στα πλαίσια του Πανελλήνιου διαγωνισμού, που προκήρυξε η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης για την βράβευση βιβλίων Μικρασιατικού περιεχομένου εκδόσεως 2019-2020-2021 που ορίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΤΙΑΣ αποτελούμενη από τους α) Ιωαννίδη Παναγιώτη, Δρ. Λογοτεχνίας και ποιητή β) Τόνια Καφετζάκη, Δρ. Ιστορίας, Εκπαιδευτικό, Συγγραφέα και γ) Ανθή Τσαγκαράκη, Φιλόλογο, Τέως Λυκειάρχη, συνήλθε την Τρίτη 30 Αυγούστου 2022 και αφού έλαβε υπόψη τις επιμέρους και συνολικές βαθμολογίες, που κατέθεσαν τα μέλη της και τους όρους της Προκήρυξης.


ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ:

Την απονομή, κατά κατηγορία βιβλίων:

ΣΤ’) ΜΕΛΕΤΕΣ


3. Του πρώτου Βραβείου στο Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ) για το συλλογικό έργο «Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821» Νέα Ιωνία – Αττικής 2021, εκδ. ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Στο βιβλίο που βραβεύτηκε συμμετέχω με τη μελέτη για την Ιωνική Φάλαγγα και τη δράση της στην Επανάσταση του 1821


Ολόκληρο το βιβλίο στην παρακάτω διεύθυνση 


Ενές Καντέρ : ¨Η Αγία Σοφία είναι δική σας κληρονομιά και ο Ερντογάν την μετέτρεψε σε τζαμί¨

 


Μπορεί να μην συμφωνούμε σε όλα με αυτά που λέει 

ο διάσημος 

μπασκετμπολίστας και φυγάς από την Τουρκία, 

αλλά σίγουρα θέλει να έχεις

θάρρος για να τολμάς να λες τις αλήθειες που λέει…


Ζήτησε από τον Σολτς να είναι αμερόληπτη η Γερμανία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις…

 

Προειδοποίηση Ελλάδας από τον Πρόεδρο 

Ερντογάν στη Γερμανία


Ο βίος του Οσιομάρτυρος Στέφανου του Νέου


1 Εξώφυλλο Αγιος Στέφανος ok αντίγραφο

Ὁ βίος τοῦ Ὁσιομάρτυρος Στεφάνου τοῦ Νέου εἶναι ὁ δεύτερος-μετὰ τὸν βίο τοῦ Ὁσίου Πέτρου τῆς Ἀτρώας- τῆς σειρᾶς Ἄγνωστα Συναξάρια ποὺ ἐκδίδει ἡ «Ἑνωμένη Ρωμηοσύνη». Πρόκειται γιὰ τὴ ζωή, τοὺς ἀσκητικοὺς ἀγῶνες, τὴ διδασκαλία, τὰ θαύματα, τὸ φρικτὸ μαρτύριο ἑνὸς πολὺ μεγάλου Ἁγίου, ἐλάχιστα γνωστοῦ.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας στην Νέα Πέραμο ΚαβάλαςΑποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας στην Νέα Πέραμο Καβάλας.


Διεθνές Συνέδριο για τα εκατό χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης

 


Διεθνές Συνέδριο για τα εκατό χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης


“Είμαστε εγγόνια των Πορθητών”…

 


Σε ομιλία που έκανε χθες ο Ερντογάν

 μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής :


Οι τακτικές ψυχολογικού πολέμου τις οποίες εφάρμοσε ο Θεμιστοκλής εναντίον των Περσών

 

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

(ΗΡΟΔΟΤΟΣ, ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ)

Είναι διαπιστωμένο, ότι οι επιχειρησιακές τακτικές στους πολέμους, αλλάζουν ως προς τον τρόπο εκδήλωσής τους αναλόγως της εποχής και των τεχνικών μέσων.  Έχουν όμως κατά βάση την ίδια λογική, να επιτευχθεί δηλαδή η νίκη εναντίον του αντιπάλου με τον πλέον πρόσφορο τρόπο, με όσο το δυνατό λιγότερες ανθρώπινες απώλειες, το πιο άμεσο, ταχύτερο και καθολικό αποτέλεσμα.

Άνθρωποι
"Απάνω στην  Υδρόγειο  άπλωσε τα μαύρα φτερά του ο διάβολος κι όλοι οι άνθρωποι χάσανε ολότελα το δρόμο του Θεού.


Έχουν γίνει υλιστές, χωρίς αισθήματα, άκαρδοι, τέρατα αδιάφορα, εξόν για τα τομάρι.


Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Για τους ήρωες του έπους του 1940-1941

 


Βάση δεδομένων με DNA για τον προσδιορισμό της ταυτότητας και ενταφιασμό των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών σε πο­λεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο – Ιταλικού πολέ­μου 1940 – 41 δημιουργεί το ΓΕΕΘΑ.

Η Γενοκτονία και η αναγνώρισηΘεοφάνης Μαλκίδης 


 Η Γενοκτονία και η αναγνώριση 


 Συνέντευξη για τη δικαιοσύνη, την επανόρθωση, τη μνήμη και την αλήθεια.Γιώργος Σεφέρης : Από μια ομιλία στα παιδιάΣτις 10 Ιουνίου 1941, στην Αλεξάνδρεια ο Σεφέρης μίλησε στα παιδιά του Γυμνασίου για την ελληνική γλώσσα : 


Κρατικό TRT: ¨Το Αιγαίο είναι δικό μας¨-βίντεο


Στο κρατικό TRT σε επετειακό σποτ για την 

επέτειο από την ίδρυση της λεγόμενης 

τουρκικής δημοκρατίας, ακούσαμε μεταξύ 

άλλων και τα εξής :


Μακεδονία και Κρήτη

 Τὸν Ἰούνιο τοῦ 1903, φτάνουν στὴν Μακεδονία οἱ Εὐθύμιος Καούδης, Γεώργιος Δικώνυμος Μακρῆς, 

Λαμπρινὸς, Σκουντρῆς, Βρανᾶς, Περάκης, Μπονάτος, Ζουρίδης, Σεϊμένης, ὅλοι Κρητικοί καὶ μάλιστα Σφακιανοί. Τοὺς ἔστελνε ὁ Παῦλος Μελᾶς. 


Αγ. Νεομάρτυρας Νικόλαος απο την Χίο

 


Μια από τις πλέον πρόσφορες μεθόδους εξισλαμισμού, στα μαύρα χρόνια της δουλείας, που χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι, ήταν η συκοφαντία. Συκοφαντούσαν κάποιον Χριστιανό ότι δήθεν ασπάστηκε το Ισλάμ και κατόπιν τον κατέδιναν ως «αποστάτη», που, αν δεν γινόταν μουσουλμάνος, τον σκότωναν! Ένας από αυτούς υπήρξε και ο Νεομάρτυρας Άγιος Νικόλαος από τη Χίο.

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Για το θαύμα της αντίστασης στην υποδούλωση, για το έπος της Ελληνικότητας
Θεοφάνης Μαλκίδης


 Για το  θαύμα της αντίστασης στην υποδούλωση, για το έπος της  Ελληνικότητας 


Η συνέντευξη στη Δέλτα Τηλεόραση


Ἕνα θαῦμα ἔζησαν οἱ στρατιῶτες τοῦ 51ου τάγματος στὴν κορυφογραμμὴ Ροντένη

 

Ἀπὸ τὶς 22 Ἰανουαρίου καὶ κάθε βράδυ στὶς ἐννέα καὶ εἴκοσι ἀκριβῶς, τὸ βαρὺ πυροβολικὸ τῶν ἀντιπάλων ἄρχιζε βολὴ ἐναντίον τοῦ τάγματος. Ὁ ἐκνευρισμὸς καὶ οἱ ἀπώλειες ἦταν πολλές. Οἱ τολμηροὶ ἀνιχνευτὲς δὲν μποροῦσαν νὰ ἐντοπίσουν τὰ ἐχθρικὰ πυροβόλα, προφανῶς γιατί κάθε βράδυ οἱ ἀντίπαλοι τὰ μετακινοῦσαν. Ἡ κατάσταση ἦταν πιεστική. Ἕνα βράδυ τοῦ Φεβρουαρίου ἀκουστήκανε πάλι τὰ ἐχθρικὰ κανόνια.

Βουλιαράτες Βορείου Ηπείρου: Εδώ αναπαύονται μόνο Ήρωες!

 

Στρατηγὸς Κατσιμῆτρος: «Δὲν θὰ περάσουν οἱ Ἰταλοὶ ἀπὸ το Καλπάκι»

 

Χαράλαμπος ΚατσιμήτροςΤΕΛΕΥΤΑΙΑΙ ΩΡΑΙ
27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940. ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
Προσεγγίζει ἤδη ἡ κρίσιμος ἡμέρα, διότι ὧραι πλέον μᾶς χωρίουν ἀπὸ τὴν σύρραξιν.
Τὰ πάντα μαρτυροῦν ὅτι εὐρισκόμεθα εὐγγύτατα πρὸς τὰς παραμονὰς σοβαρότατων γεγονότων. Ὁ Διοικητὴς τῆς Μεραρχίας συνεργάζεται μετὰ τοῦ Ἐπιτελάρχου του Ἀντισ. ΔΡΙΒΑ ΧΑΡ. εἰς τὸ γραφεῖον του, παρόντος τοῦ Διευθυντοῦ τοῦ III ἐπιτελικοῦ Γραφείου ταγ/χου ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΟΠΟΥΛΟΥ Π. καὶ λαμβάνουσι γνῶσιν τῶν τελευταίων πληροφοριῶν τῶν Μονάδων προκαλύψεως περὶ τῶν κινήσεων τῶν Ἰταλῶν.

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Κλαίρη και Άρης, Σάμος 30 Οκτωβρίου 2020

 


Αυτήν την Κυριακή 30 Οκτωβρίου γυρίσαμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω. Στη Σάμο όμως αυτήν την ημέρα οι δείχτες πηγαίνουν δύο χρόνια πριν. Στις 30 Οκτωβρίου 2020.


Για το έπος, για τα σύμβολα της αντίστασης, για την ΕλευθερίαΘεοφάνης Μαλκίδης

 Για το έπος, για τα σύμβολα της αντίστασης στην υποδούλωση, για την Ελευθερία 


 Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Θράκη ΝΕΤ

από το 21:26


Οδυσσέας Ελύτης: «Εζησα το θαύμα »

 

Απόσπασμα από την συγκλονιστική συνέντευξη του Οδυσσέα Ελύτη  για το πως γλύτωσε το θάνατο στο μέτωπο του 40 .

Σὲ αὐτὰ τὰ χώματα γράφτηκαν οἱ χρυσὲς σελίδες τοῦ ἔπους 1940!

 

Καλπάκι, Ἰωάννινα, Μπουραζανι, Μονὴ Βελλᾶς, ἄνω Παρακάλαμος, Μονὴ Σωσίνου, Κόνιτσα!
Στὸ βίντεο θὰ δεῖτε τὸ "ΟΧΙ" στὸν Λόφο Καλπακιοῦ ἐκεῖ ὅπου ξεκίνησαν ὅλα. Τὸ μνημεῖο τοῦ Ἕλληνα μαχητῆ. Τὸ μνημεῖο τῶν 43 πεσόντων ἀξιωματικῶν καὶ εὐζώνων. Τὸ πεδίο τῆς μάχης στὸ Καλπάκι καὶ τὸ μνημεῖο μὲ τοὺς ξεχασμένους ἀθάνατους ἥρωες. Στρατηγεῖο Χαρ. Κατσιμητρου. 

«Το Ύψωμα 731» (1940-1941) – Αφιέρωμα στον Τ/χη Δημ. Κασλά και στους μαχητές του

 


Εξ αρχής να διευκρινίσω, ότι δεν είμαι ειδικός – βαθύς αναλυτής των πολεμικών επιχειρήσεων. Σχετίζομαι με αυτές (μόνο) στο μέτρο της εμπειρίας μου ως στρατιώτης σε Νησί του Αιγαίου Πελάγους σε Τάγμα προκαλύψεως με υψηλή εκπαίδευση (1977-79), θεωρητική και πρακτική.

Τα συγκλονιστικά λόγια της μητέρας του Κατσίφα στον τάφο του τέσσερα χρόνια μετά την άνανδρη δολοφονία του