Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Για τον Ελληνισμό, για το μοναδικό Κυβερνήτη.
Για τον Ελληνισμό, για το μοναδικό Κυβερνήτη.

To Ιερό Προσκύνημα Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου,
Ζόγκα,Ελληνικού ,Άργους σας προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής και μνήμης του Κυβερνήτου Ιωάννου Καποδίστρια  την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018,στις 11.00 π.μ.  στο Συνεδριακό Κέντρο του Αγίου Ιγνατίου.

Θα προηγηθεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιγνατίου 
όπου θα τελεστεί και Μνημόσυνο εις μνήμην του αειμνήστου Κυβερνήτου,

Κεντρικός ομιλητής: 
Θεοφάνης Μαλκίδης 
Δρ Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών
του Παντείου Πανεπιστημίου 

Θέμα : "Από τον Καποδίστρια στη Γενοκτονία 
και από την Μακεδονία στο καθήκον μας".
Μετά την ομιλία θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί.

Συμμετέχουν οι σύλλογοι :
Λύκειο Ελληνίδων Άργους
Σύλλογος Ποντίων Αργολίδος
Πολιτιστικός Σύλλογος Κορινθίων 
η "Τερψιχόρη"
Σύλλογος Ποντίων Κορινθίας 
Υπό την αιγίδα του ως άνω Ιερού Προσκυνήματος. 

Παρακαλούνται όπως προσέλθουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι αγαπητοί αδελφοί μας στις ως άνω εκδηλώσεις.

20 Οκτωβρίου 1941:Οι απαγχονισμοί των Ελλήνων από τους Ναζί στο Καλόκαστρο Σερρών

Αποτέλεσμα εικόνας για ναζιστικοί απαγχονισμοί

Θ. Μαλκίδης: Οι απαγχονισμοί των Ελλήνων από τους Ναζί στο Καλόκαστρο Σερρών:20 Οκτωβρίου 1941.

Μαζί με την  πείνα, την  τρομοκρατία, τις κακουχίες που αποδεκατίζουν τους Έλληνες, οι Ναζί  έχοντας πρόθυμους συνεργάτες - δοσίλογους ολοκληρώνουν το προσχεδιασμένο έργο του. Σαρώνουν  την Ελλάδα και ο τρόμος, ύστερα μάλιστα κι από το κίνημα της Δράμας που πνίγηκε στο αίμα και τις εκτελέσεις στην Κορμίστα και τα Κερδύλια, σφίγγει τις ψυχές των ανθρώπων.

 Οι Ναζί με αφορμή θανάτων Γερμανών στρατιωτών κρεμούν την 20 Οκτωβρίου 1941 μπροστά στο κοινοτικό κατάστημα του Καλόκαστρου Σερρών, παρουσία των κατοίκων  του χωριού 10 Έλληνες, που είχαν φέρει δεμένους με συρματόσχοινο μέσα σε μια κλούβα από τη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης ένας από τους καταδικασμένους κατάφερε να βγάλει τη θηλιά από το λαιμό του και να το σκάσει κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια των εκτελεστών του.

Τα σώματα των απαγχονισμένων έμειναν στην κρεμάλα τρεις μέρες, σύμφωνα με διαταγή των Γερμανών και στη συνέχεια τάφηκαν μερίμνη του προέδρου της κοινότητας σε κοινό τάφο, στην αυλή της εκκλησίας.  Ύστερα οι Γερμανοί θα συνέχιζαν να σαρώνουν όλα τα χωριά της περιφέρειας καίγοντας, συλλαμβάνοντας και εκτελώντας, κάνοντας όλην την Ελλάδα ένα Ολοκαύτωμα.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Ηρωική Πόλη Νάουσας: Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, εκδήλωση για την Μακεδονία
Εκδήλωση για την Μακεδονία: Ηρωική Πόλη Νάουσας 19 Οκτωβρίου 


19 Οκτωβρίου 1912 : Η απελευθέρωση της Σαμοθράκης19 Οκτωβρίου 1912 – Η απελευθέρωση της Σαμοθράκης (του Θεοφάνη Μαλκίδη)


Στις 18 Οκτωβρίου 1912, στις έξι το πρωί ο ελληνικός

 στόλος αποπλέει από το Μούδρο σε σχηματισμό τριών

 μοιρών:

1η Μοίρα «ΑΒΕΡΩΦ», «ΨΑΡΑ», «ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ» και «ΛΕΩΝ» για την κατάληψη της Ίμβρου και της Σαμοθράκης,

2η Μοίρα «ΣΠΕΤΣΑΙ» «ΥΔΡΑ» «ΘΥΕΛΛΑ» και «ΛΟΓΧΗ» για την κατάληψη της Θάσου

και 3η Μοίρα «ΚΑΝΑΡΗΣ» με «Τ/Π 14» για την κατάληψη του Άγιου Ευστράτιου

Οι ναυτικές δυνάμεις υπό τον Π. Κουντουριώτη απελευθέρωσαν στις 8 Οκτωβρίου τη Λήμνο και το μεγάλης σημασίας λιμάνι της στο Μούδρο έγινε ορμητήριο του στόλου, ο οποίος απελευθέρωσε τα νησιά ως εξής:Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Ο Ποντιακός Ελληνισμός στον Μακεδονικό ΑγώναΟ Μακεδονικός Αγώνας ήταν υπόθεση όλων των Ελλήνων, όπως υπόθεση όλου του Ελληνικού λαού είναι και η υπεράσπιση της Μακεδονίας σήμερα.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος του Μακεδονικού Αγώνα είναι η συμβολή των Ποντίων, από τους δολοφονημένους Μητροπολίτες Αιμιλιανό Λαζαρίδη και Φώτιο Καλπίδη, μέχρι τον Ναύαρχο Γεώργιο Κακουλίδη (Καπετάν Δράγα).

Πόντιοι στον Μακεδονικό αγώνα Δρ Γεώργιος Τσακαλίδης

Θεολόγος – Θρησκειοπαιδαγωγός
(Ομιλία στις εκδηλώσεις για τον Μακεδονικό αγώνα στον Μπούρινο Κοζάνης στις 28.09.2014)

Το θέμα το οποίο αποφάσισα να αναπτύξω σήμερα στις εκδηλώσεις για τον Μακεδονικό Αγώνα και τη συμπλήρωση 136 χρόνων από την επανάσταση της επαρχίας Ελίμειας, σχετίζεται τόσο με τον Πόντο, από τον οποίο έλκω την καταγωγή μου, όσο και με την Μακεδονία, στην οποία γεννήθηκα και ζω.

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Η Ελληνική ιστορία έχει τη Δικαιοσύνη της !
Θ. Μαλκίδης 

H Ιστορία έχει τη Δικαιοσύνη  της!


17 Οκτωβρίου 1941. Το Ολοκαύτωμα στα Κερδύλια Σερρών Μακεδονίας

Η σφαγή των Ελλήνων από τους Ναζί στα Κερδύλια .

Ξημερώματα της 17 Οκτωβρίου 1941 δύο λόχοι του 220ου Τάγματος Σκαπανέων της Βέρμαχτ με δύναμη 250 ανδρών υπο τις διαταγές των λοχαγών Βέντλερ (Wendler) και Σράινερ Σράινερ ξεκίνησαν από τον Σταυρό Θεσσαλονίκης για τα Κερδύλια έχοντας μαζί τους κρατούμενους Κερδυλλιώτες. Φτάνοντας κοντά στα χωριά άφησαν τα αυτοκίνητα, άρχισαν να ανεβαίνουν από τρία σημεία και περικύκλωσαν τα Άνω Κερδύλια από την θέση Στρόβολο και τα Κάτω Κερδύλια από την θέση Λειβάδια. 

Οι στρατιώτες της Βέρμαχτ συγκέντρωσαν τους άρρενες κατοίκους μεταξύ 16 και 60 χρόνων στις θέσεις Αλώνια και Κούτρες. Οι γυναίκες και τα παιδιά αρχικά συγκεντρώθηκαν στα σχολεία και στη συνέχεια, αφού είχαν απομακρυνθεί οι άντρες, τους επετράπηκε να πάρουν μαζί τους όσα πράγματα μπορούσαν και να φύγουν προς το Καστρί και την Ευκαρπία ενώ κλείδωσαν σε κοινοτικό κατάστημα 23 υπερήλικες, οι οποίοι αργότερα κινδύνεψαν από την πυρπόληση του χωριού.

mnmk

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

«Αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες.....»Θ. Μαλκίδης 

<<Αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες.....>>


Από την ομιλία στην εκδήλωση που έγινε στην Καρδία Θεσσαλονίκης Μακεδονίας για τον Μακεδονικό Αγώνα, τον Παύλο  Μελά και την αποκαλούμενη <<Συμφωνία>>.


Στο άρθρο 1 (σημείο θ) της αποκαλούμενης <<Συμφωνίας>> με τα Σκόπια, υπάρχει η εξής αναφορά για τα ζητήματα των εμπορικών ονομασιών και σημάτων: 

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Ενταφιασμός των προγόνων μας Ελλήνων στρατιωτών του Έπους 1940-1941
Ενταφιάστηκαν στην Κλεισούρα οι 573 νεκροί του ελληνοϊταλικού πολέμου 


Mε μία λιτή τελετή ενταφιάστηκαν στο τόπο όπου έγραψαν το Επος του 1940-41, στα στενά της Κλεισούρας στην Αλβανία, στο χωριό Ντραγκότι, 573 Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικοί.