Μπροστά στη σημερινή κατάσταση με το Τσεσμέ στην <<σαν τη Χαλκιδική δεν έχει(.....)>>, κατάσταση που αφορά τη συνέχειά μας, την επιβίωσή μας ως έθνους, να επαναλάβουμε για ακόμη μία φορά αυτό που αναφέρουμε εδώ και χρόνια:
Μπροστά στη σημερινή κατάσταση με το Τσεσμέ στην <<σαν τη Χαλκιδική δεν έχει(.....)>>, κατάσταση που αφορά τη συνέχειά μας, την επιβίωσή μας ως έθνους, να επαναλάβουμε για ακόμη μία φορά αυτό που αναφέρουμε εδώ και χρόνια:
Η εξέγερση της Νάουσας κατά των τούρκων και το ολοκαύτωμά της (Απρίλιος 1822), παρότι είναι ιδιαίτερα σημαντικά κομμάτια της νεώτερης Ιστορίας μας, είναι ελάχιστα γνωστά. Κι αυτό μόνο χάρη στην θυσία των γυναικών στην Αραπίτσα και στην μικρή αναφορά που γίνεται σε σχολικά εγχειρίδια. Όμως οι θυσίες των Ναουσαίων κατά την άλωση της πόλης του, κατά την καταστροφή και την ανθρωποοσφαγή που ακολούθησαν, είναι αμέτρητες και συγκλονίζουν….
Μια συγκλονιστική μαρτυρία για ομαδικό τάφο περίπου 100 ατόμων στην περιοχή της Κερύνειας παραμένει αδιερεύνητη, 47 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, προσκρούοντας για ακόμη μια φορά στην άρνηση της Τουρκίας να ανοίξει τα αρχεία του στρατού της για την περίοδο της τουρκικής εισβολής. Η περίπτωση αυτή, δόθηκε ως μαρτυρία από τον γιατρό και αντίδημαρχο τότε Κερύνειας Ξάνθο Χαραλαμπίδη. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, επρόκειτο για νεκρούς, αγνώστου ταυτότητας, οι οποίοι περισυλλέγησαν μία βδομάδα μετά την πρώτη εισβολή από συνεργεία καθαρισμού της πόλης.
Η πληροφορία αυτή, δόθηκε στις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν ο γιατρός είχε έρθει στις ελεύθερες περιοχές λίγους μήνες μετά την εισβολή, εκδιωγμένος ουσιαστικά από τους Τούρκους κατακτητές από το ξενοδοχείο DOME στην Κερύνεια όπου διέμενε εγκλωβισμένος μαζί με άλλους Ελληνοκυπρίους μετά την τουρκική εισβολή .
Η πληροφορία αυτή, δόθηκε στις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν ο γιατρός είχε έρθει στις ελεύθερες περιοχές λίγους μήνες μετά την εισβολή, εκδιωγμένος ουσιαστικά από τους Τούρκους κατακτητές από το ξενοδοχείο DOME στην Κερύνεια όπου διέμενε εγκλωβισμένος μαζί με άλλους Ελληνοκυπρίους μετά την τουρκική εισβολή.
Σε μια αποκάλυψη που προκαλεί τριγμούς όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη προχώρησε η εφημερίδα Die Welt. Σε εκτεταμένο άρθρο η εφημερίδα αποκαλύπτει πώς το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών με εισηγήσεις κατά παραγγελία και πολιτικές σκοπιμότητες κατάφερε να δικαιολογήσει τη χρονική επέκταση του πρώτου lockdown.
Oυσιαστικά, το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας «προσέλαβε» επιστήμονες του παγκοσμίου φήμης Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, καθώς και άλλων πανεπιστημίων, για να συντάξουν μια έκθεση που θα προκαλούσε τρόμο και σοκ στους πολίτες, δημιουργώντας έτσι το έδαφος για περισσότερα «προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα».
Μπορεί να ακούγεται συνηθισμένο: οι περισσότερες χώρες βάσισαν τις προβλέψεις τους για το πρώτο lockdown στο «χειρότερο δυνατό σενάριο». Ωστόσο, η διαφορά εδώ – όπως αναφέρει η εφημερίδα – είναι ότι οι επιστήμονες δεν κινήθηκαν αυτόνομα, όπως διαφήμιζε η κυβέρνηση. Αντίθετα, υπηρετούσαν εν γνώσει τους μια πολιτική σκοπιμότητα.
Η Die Welt, μάλιστα, έχει ως απόδειξη πάνω από 200 σελίδες αλληλογραφίας μεταξύ του Ινστιτούτου και του υπουργείου που χρονολογούνται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, στις οποίες απέκτησε πρόσβαση έπειτα από πολύμηνη νομική διαμάχη με το Ρόμπερτ Κοχ.
Του Ferda ÇETİN
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος έχει επίσης ενταχθεί στον κατάλογο των κυβερνητικών αξιωματούχων που γράφουν βιβλία με τις αναμνήσεις τους μετά τη συνταξιοδότησή τους. Το βιβλίο τριών μερών 112 σελίδων με τίτλο “Ίμια / S-300 / Οτζαλάν”, το οποίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Κέρκυρα, είναι στην πραγματικότητα ένα “βιβλίο κρίσεων”.
Είναι δύσκολες αυτές οι ώρες και τις στιγμές της αναμονής όταν περιμένεις, γνωρίζοντας τι έχεις να αντιμετωπίσεις τόσο εδώ στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο και την Κύπρο. Δυσκολότερη είναι όμως η διαχείριση της ιστορικότητας των αποφάσεων, όταν κατανοείς ότι εάν υποχωρήσεις τις ώρες και τις στιγμές αυτές, τότε «η τραγωδία περιμένει, αναπότρεπτη, στο τέλος», όπως γράφει ο Σεφέρης.
Ο Ελληνικός λαός λοιπόν θα επιλέξει την υποταγή για λίγα χρόνια «ειρήνης», για λίγα χρόνια «σταθερότητας», για λίγα χρόνια κορεσμού της «πείνας του θηρίου» παραχωρώντας γη και ύδωρ ή θα αντισταθεί;
Μπορεί η 25η Μαρτίου 1821 να σηματοδοτεί την παλιγγενεσία του
ελληνικού έθνους δεν είναι όμως η ημερομηνία που
απελευθερώθηκαν όλες οι περιοχές που απαρτίζουν σήμερα την
Ελλάδα. Αντίστοιχα το 1453, χρονολογία που σηματοδοτεί το
τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας δεν σημαίνει ότι το σύνολο
του ελλαδικού χώρου βρέθηκε υπό τον έλεγχο της Οθωμανικής
Αυτοκρατορίας .
Το “400 χρόνια σκλαβιά” είναι ένας γενικός μέσος όρος καθώς
υπήρχαν περιοχές που δεν υποδουλώθηκαν ποτέ , άλλες που
βρέθηκαν μόνο 100 χρόνια κάτω από τον Οθωμανικό έλεγχο και
άλλες που απελευθερώθηκαν μετά από 500 και χρόνια στις αρχές
του περασμένου αιώνα.
Πριν λίγες μέρες τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δημοσίευσαν έναν «χάρτη επιρροής» της Τουρκίας έως το 2050, που συνέταξε η αμερικανική εταιρεία ανάλυσης Stratfor το 2008. Στον χάρτη, υπήρχαν μεταξύ άλλων, τμήματα της ρωσικής επικράτειας, Κριμαία, Περιφέρεια Αστραχάν, Καλμίκια (Καλμικίγια), Βόρειος Καύκασος και Κουμπάν .
Το τελευταίο τσιγάρο της ζωής του...
35 χρόνια μετά την λήψη της φωτογραφίας βρέθηκε ένα πηγάδι με τα οστά του εικονιζόμενου ελληνοκύπριου, στο Τζιάος της Αμμοχώστου.
Ακολούθησε ταυτοποίηση του… DNA και το συμπέρασμα ήταν ότι ο Γιάννης Παπαγιάννης και οι 18 συμπολεμιστές του εκτελέστηκαν εκεί, το 1974 και ρίχτηκαν στο πηγάδι που μετατράπηκε σε ομαδικό τάφο…
Αντί για ήρωες οι παθόντες-πολεμιστές του 1974 αντιμετωπίζονται σαν επαίτες
Χωρίς αιτία τα πιστοποιητικά θανάτου αγνοουμένων που ταυτοποιήθηκαν
Όσοι δεν σέβονται τους ήρωες τους και όσους θυσιάστηκαν για να επιβιώσει η πατρίδα το μέλλον τους είναι προφανώς ζοφερό.
Κάπως έτσι συμβαίνει και με την Κύπρο που οι πολιτειακοί αξιωματούχοι διαχρονικά δεν επιδεικνύουν τον προσήκοντα σεβασμό σε όσους πολέμησαν το 1974.
Απίστευτο παραθυράκι για τη χρήση του όρου Μακεδονία από τον Ζόραν Ζαεφ, που έδωσε το πράσινο φως σε όσους δεν συνδέονται με το κράτος, να χρησιμοποιούν χωρίς κανέναν περιορισμό τον όρο «Μακεδονία» και «Μακεδονικό»!
Νέα πρόκληση από την Τουρκία στην Κύπρο, η οποία αφορά την δημιουργία κλίματος κατά της Λευκωσίας με αφορμή την αλλαγή τουρκικών ονομάτων που εμπλέκονται με τη γενοκτονία και την δράση των Γκρίζων Λύκων.
Οι Τούρκοι που έχουν αλλάξει στα Κατεχόμενα όχι μόνο τα ονόματα των πόλεων και των δρόμων αλλά ακόμα και τα ονόματα μοναστηριών, τώρα κατηγορούν την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δήθεν κάνει το ίδιο στην ελεύθερη Κύπρο.
Συγκεκριμένα οι Τούρκοι κατηγορούν την Λευκωσία ότι αλλάζει τα τουρκικά ονόματα δρόμων και τα αντικαθιστά με ελληνικά ονόματα σε γειτονιές στις οποίες κατοικούσαν Τουρκοκύπριοι πριν από το 1974.
Για παράδειγμα μιλούν για τα ονόματα των οδών Piyale Paşa και Talat Paşa στη Λάρνακα, ερνώ τονίζουν ότι Ελληνοκύπριοι ζήτησαν από τον Δήμο Λάρνακας να αλλάξει το όνομα της οδού Bozkurt και να αντικαταστήσει το όνομα της οδού Istanbul με αυτό της “Κωνσταντινούπολης” στα ελληνικά, το οποίο ούτε να το προφέρουν δεν επιθυμούν οι Τούρκοι.
Ὁ ἴδιος ὁ «Εὔρυτος» ἔγραψε γιὰ τὸ θέμα: «Δὲν μὲ ἐνοχλεῖ τὸ πάτημα μίας ζωγραφιᾶς, τὸ ἔχω συνηθίσει. Αὐτὸ ποὺ δὲν θὰ συνηθίσω ποτὲ ὅμως εἶναι τὴ χλεύη καὶ τὴν ἀχαριστία τῶν “Ἑλλήνων” πρὸς τοὺς ἥρωές τους».
Μετά τη Γερμανία και η Ολλανδία κρίνει αντισυνταγματικό το lockdown.
Δικαστήριο έδωσε εντολή στην κυβέρνηση της Χάγης να ακυρώσει αμέσως τη νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς κρίνει πως στερείται νομικής βάσης.
Η πρώτη απόφαση για αντισυνταγματικότητα του lockdown ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα από γερμανικό δικαστήριο το οποίο ακύρωνε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας διότι «δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς».
Η απόφαση αυτή είχε παρθεί από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Βάδης – Βυρτεμβέργης. Eνώ επιπλέον, όπως ανέφερε η DW, επιστήμονες είχαν εξαγοραστεί από την γερμανική κυβέρνηση για να δικαιολογήσουν τα lockdowns τα οποία επιβλήθηκαν.
Παρόμοια απόφαση πάρθηκε και από ολλανδικό δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία «η απαγόρευση κυκλοφορίας βασίζεται σε νόμο για έκτακτες καταστάσεις, όπου δεν υπάρχει χρόνος για συζήτηση σχετικά στο κοινοβούλιο. Ωστόσο δεν υφίστατο τέτοια πιεστική ανάγκη στην περίπτωση αυτή».
Οι δομές φιλοξενίας μεταναστών στον Έβρο, δημιουργούν πέμπτη φάλαγγα πίσω από τη γραμμή προκαλύψεως του Στρατού .
Ποιος έξυπνος, με υψηλό IQ, είχε τη φαεινή ιδέα να δημιουργηθούν (παλαιότερα) και τώρα να επεκταθούν οι δύο υπάρχουσες δομές μεταναστών στην Ορεστιάδα της Θράκης, πίσω ακριβώς από τις πρώτες γραμμές προκαλύψεως του Στρατού Ξηράς στα ελληνοτουρκικά σύνορα;
Είναι το δικό μας κεντρικό ερώτημα, το οποίο ταυτόχρονα απασχολεί το σύνολο του πληθυσμού σε ολόκληρο τον νομό Έβρου, ο οποίος ήδη «βράζει» για τις αποφάσεις και τους κεντρικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στην Αθήνα.
Εδώ και αρκετό καιρό οι πολίτες του Έβρου γνώριζαν ότι κάτι ετοιμαζόταν στις δύο υπάρχουσες δομές της περιοχής. Εκεί λειτουργούν το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) 250 θέσεων (θεωρητικά) και το ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρησιακό Κέντρο Καταγραφής) επίσης 250 θέσεων, τα οποία, όμως, κατά διαστήματα, υποχρεώνονται να φιλοξενήσουν πολύ περισσότερους «εισβολείς» από την Τουρκία.
Η κατάσταση που επικρατεί εκεί -και στα δύο γειτνιάζοντα συγκροτήματα- είναι οργανωμένη κατά τον γνωστό ελληνικό, παγίως πρόχειρο τρόπο, με υποδομές που «υποφέρουν», υπό το βάρος των ανθρώπων που καλούνται να εξυπηρετήσουν, ενώ οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα καθιστούν «σκλαβιά» την εργασία στελεχών των κρατικών υπηρεσιών, των περιφερόμενων ΜΚΟ και της ΕΛ.ΑΣ. στις τριτοκοσμικές εγκαταστάσεις.
Αρμόδια στελέχη που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους ανέφεραν παραδειγματικά στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι είναι σύνηθες να μην υπάρχουν τα στοιχειώδη μέσα γραφείου, όπως χαρτί εκτύπωσης ή στιλό, για να γράφουν τα στοιχεία των προσφύγων – μεταναστών που συλλαμβάνονται καθημερινά στην ελληνοτουρκική μεθόριο και οδηγούνται εκεί για τις πρώτες διατυπώσεις.
Όλοι, μα όλοι, οι πολίτες, αλλά και οι τοπικές Αρχές και οι βουλευτές του νομού από το σύνολο των κομμάτων είναι ανάστατοι με τους χειρισμούς του προβλήματος. Εκτός από το ποιος είχε την αρχική φαεινή ιδέα, το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος έδωσε εντολή να υπάρξει επέκταση των υπαρχουσών δομών, παραγνωρίζοντας το τοπικό αίσθημα και μάλιστα, με προαναγγελία αριθμητικής επέκτασης των δυνατοτήτων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών – προσφύγων, ξεσηκώνοντας στο πόδι τον πληθυσμό της ακριτικής πόλης και των γύρω περιοχών.
Με την επέκταση και την σχεδιαζόμενη αναβάθμιση της δομής θα είναι εφικτός ο τριπλασιασμός του αριθμού των φιλοξενουμένων στο ΚΥΤ, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Φυλακίου του Δήμου Κυπρίνου, στον Έβρο και στο ΠΡΟΚΕΚΑ. Στις δύο υπάρχουσες δομές μέχρι στιγμής οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που συλλαμβάνονται από την Αστυνομία και τον Στρατό στα σύνορα του Έβρου ταυτοποιούνται και το αργότερο μέσα σε έναν μήνα προωθούνται σε δομές εκτός Θράκης.
Το διαχρονικά υδροκέφαλο κράτος των Αθηνών ουδέποτε φρόντισε να μάθουν οι Έλληνες τι πραγματικά συμβαίνει στη Θράκη, «προπύργιο» της Ελλάδας (και της Ευρώπης) απέναντι στην αλλοπρόσαλλη, επιθετική, επεκτατική, αναθεωρητική Τουρκία, όπως απέδειξαν τα γεγονότα του Φεβρουαρίου 2020, όταν η Άγκυρα «έσπασε τα μούτρα της» στις γραμμές προκαλύψεως του Ελληνικού Στρατού και των Δυνάμεων Ασφαλείας…
Η Ορεστιάδα, η βορειότερη και νεότερη πόλη της Ελλάδας, ιδρύθηκε αμιγώς από Έλληνες πρόσφυγες στον ομώνυμο κάμπο της Θράκης, το 1923. Έλληνες κατατρεγμένοι με καταγωγή από την Αδριανούπολη και τις γύρω περιοχές, οι οποίες δεν συμπεριελήφθησαν στον εθνικό κορμό από τους χαρτογιακάδες της Συνθήκης της Λωζάννης, κατέφτασαν στο πάτριο έδαφος για μια καινούργια ζωή. Προέρχονταν κυρίως από το προάστιο Καραγάτς, το οποίο παραχωρήθηκε στην Τουρκία με τη Συνθήκη, καθώς η Τουρκία απαίτησε στον διαμοιρασμό των εδαφών να διαθέτει μια μεγάλη πόλη πριν από την ελληνοτουρκική μεθόριο. Η Αθήνα υποχώρησε (όπως πάντα) και υποχρεώθηκε να φιλοξενήσει τους εξορισμένους κατοίκους της Αδριανούπολης σε μια νέα πόλη λίγα μόνο χιλιόμετρα από τις πατρογονικές εστίες τους.
Είναι σήμερα η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού -μετά την πρωτεύουσα, Αλεξανδρούπολη- με πληθυσμό περί τους 19.000 κατοίκους. Απέχει μόλις 2 χλμ. σε ευθεία γραμμή από τη συνορογραμμή του ποταμού Έβρου, φυσικό όριο Ελλάδας – Τουρκίας. Απέχει επίσης 64 χλμ. από το λεγόμενο «τριεθνές σημείο» (σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας) και επομένως παραμένει διαρκώς εκτεθειμένη στην παντός είδους επιθετικότητα των γειτόνων της…
Η πρόσφατη επίσκεψη στον Έβρο που πραγματοποίησε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης (8 Φεβρουαρίου) πυροδότησε την πρωτοφανή έκρηξη των κατοίκων, υποχρεώνοντας τον υπουργό να διαφύγει προστατευόμενος, προκειμένου να αποφύγει τη δημόσια οργή.
Ουδείς μπήκε στον κόπο να απαντήσει με απλά λόγια σε κατοίκους, πολιτευτές και τοπικούς φορείς, χωρίς να τους εκνευρίσει, ποια ακριβώς είναι τα βαθύτερα εθνικά κίνητρα ή και η ανάγκη ενδυνάμωσης των υπαρχουσών δομών μεταναστών – προσφύγων, εξηγώντας και παραθέτοντας τα εθνικά αναγκαία και απαραίτητα βήματα, που πρέπει να γίνουν και μάλιστα άμεσα. Αυτό θα κάνουμε σήμερα, παραθέτοντας επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα από την Πολιτεία, αλλά και από γνώστες του προβλήματος…
Αλλά οι Έλληνες, οι οποίοι έχουν συνηθίσει από την εξουσία να τους απευθύνεται με μισόλογα και κοροϊδίες, φυσικά αντέδρασαν στο εφιαλτικό σενάριο να καταστεί η Ορεστιάδα νέα Μόρια. Ο Νότης Μηταράκης έχασε την ψυχραιμία του. Μετέβη εκεί για να συναντηθεί με τοπικούς παράγοντες και να κατευνάσει τις αντιδράσεις τους σχετικά με τις εργασίες επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου (όχι του ΠΡΟΚΕΚΑ, αν και η αναβάθμιση των υποδομών του ΚΥΤ θα βοηθούσε και τις δύο δομές).
Αντ’ αυτού, στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν κατάφερε να συγκρουστεί με τοπικούς προέδρους των κοινοτήτων και σε συνομιλία επιπέδου «καφενείου» να προβεί σε μη πολιτικά ορθές δηλώσεις που εξέθεσαν τον ίδιο και την κυβέρνηση. Κατάφερε, μάλιστα, ακόμα και αυτό που είπε να παρεξηγηθεί κιόλας. «Δεν θέλω να σας φέρω εδώ άλλους μετανάστες, αλλά, εάν ήθελα, θα μπορούσα να φέρνω ακόμα και 10.000! Δεν θέλω». Αυτή η φράση, ακόμα και υπό τύπον αστεϊσμού, δεν είναι δήλωση έμπειρου πολιτικού.
Ουδείς αμφισβητεί τον πατριωτισμό του υπουργού Ν. Μηταράκη, ούτε τις αγαθές εθνικά προθέσεις του. Ο ίδιος έχει στο παρελθόν ξεμπροστιάσει την ύπουλη πολιτική της Τουρκίας στο Μεταναστευτικό με σταράτα λόγια «on camera».
Η Ελλάδα αμύνεται σθεναρά τον τελευταίο χρόνο με όλα τα μέσα απέναντι στις επιθέσεις που επινοούν οι Ανατολίτες χαρτογιακάδες της Άγκυρας, προκειμένου να εκβιάσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη και να επιτύχουν τις άνομες επιδιώξεις τους. Η Αθήνα έχει «διαβάσει» καλά το διεθνές περιβάλλον, όπως εξελίσσεται στις ευρωτουρκικές σχέσεις, και προσπαθεί να πάρει τα μέτρα της. Αν ήξερε να το εξηγήσει κιόλας, θα ήταν «ευχής έργον».
Στην κατάσταση, όπως διαμορφώνεται με φόντο τις επαναπροωθήσεις, αντιδρούν με σφοδρότητα γεωπολιτικοί επιστήμονες με καταγωγή από τη Θράκη.
Ο Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ του Πάντειου Πανεπιστημίου, τονίζει στην «κυριακάτικη δημοκρατία»: «Αμφιβάλλω εάν πρόκειται καν για απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Οι γενικότεροι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν σχέδια σε ολόκληρη την ελληνική περίμετρο, από τη Θράκη και το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο. Εκτός από την αυτονόητη ευαισθησία που οφείλουμε να δείχνουμε στην ακριτική περιοχή του Έβρου, θα πρέπει να τονίζουμε και τα εξής: Όλα αυτά τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης δεσμεύουν εθνικές δυνάμεις, προσωπικό, μέσα, χρήματα και εθνική προσπάθεια που θα μπορούσε να διοχετευτεί σε άλλους τομείς πραγματικής ανάπτυξης και όχι στη διαχείριση των εισβολέων του Ερντογάν».
Ο Θεοφάνης Μαλκίδης παραθέτει εύλογες πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τις οποίες κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να προασπίζει την εθνική της ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία.
Υπενθυμίζει συγκεκριμένο παράδειγμα της Ισπανίας όταν η Μαδρίτη επαναπροώθησε λαθρομετανάστες από το Μαρόκο, που είχαν καταφύγει απέναντι, σε ισπανικό έδαφος. Οι Μαροκινοί κατέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο δικαίωσε την Ισπανία για την ενέργειά της. «Οι Ισπανοί συνοριοφύλακες δεν βρίσκονται στην Ισπανία» τονίζει. «Βρίσκονται στο Μαρόκο, καθώς από εκεί μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι ελληνικές Αρχές και η Frontex. Η Frontex δεν έχει καμία δουλειά στη Σάμο. Θα έπρεπε να βρίσκεται στηΣμύρνη και στα τουρκικά παράλια ελέγχοντας τους διακινητές, που έχουν μεταφέρει τη μισή Σομαλία στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα».
Τούτες τις ώρες το 1821 αποφασίζεται στο Κισινιόφ της Βεσσαραβίας η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.
Την ιστορική εκείνη στιγμή περιγράφει ο Γιάννης Βλαχογιάννης, ο επιμελητής των απομνημονευμάτων του Μακρυγιάννη και άλλων αγωνιστών της Επανάστασης:
Ο Dominic Raab, οι τρείς «ιεράρχες» του και ο Ερσίν Τατάρ
«Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μιλώντας διαδικτυακά με Τούρκους δημοσιογράφους υποστηρίζει τώρα ότι «εάν γίνει αποδεκτή η (ισότιμη) κυριαρχία μας, μπορούμε να εξετάσουμε τη συνομοσπονδία», παρεκκλίνοντας για πρώτη φορά από τη θέση των «δύο κρατών» και της διχοτόμησης στην Κύπρο…» («Sigmalive 7.2.2021) .
Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Σπύρου Καγιαλέ
Ξημέρωμα του 1897 η Κρήτη «βράζει» από τις θηριωδίες των Τούρκων. Οι Κρητικοί αποφασίζουν να κηρύξουν την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Στον Προφήτη Ηλία του Ακρωτηρίου Χανίων Κρήτης οχυρώνονται οι επαναστάτες και υψώνουν την ελληνική σημαία, που τους παρέδωσε ο ύπαρχος του θωρηκτού «Ύδρα» Κωνσταντίνος Κανάρης, εγγονός του ναύαρχου Κανάρη.
Θ. Μαλκίδης
Από την ομιλία μου στο Σιδηρόκαστρο Μακεδονίας στην τελετή υποδοχής των ιερών οστών του Γεώργιου Κατσάνη έναν ακριβώς χρόνο πριν.....
Με τα λόγια του σπουδαίου Κώστα Μόντη για τον Γρηγόρη
Αυξεντίου, αποχαιρέτησα τον Έλληνα και άνθρωπο
αντιστράτηγο Καταδρομών Γεώργιο Κατσάνη, ο οποίος
έπεσε υπέρ Πίστεως και Πατρίδος την 21η Ιουλίου 1974 στην
Κύπρο, μαχόμενος τους Τούρκους εισβολείς.
Η εξόδιος ακολουθία, η κηδεία και η ταφή των ιερών οστών
έγινε πριν ακριβώς ένα χρόνο στη γενέτειρά του
στο Σιδηρόκαστρο Μακεδονίας.
ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΔΕΡΦΟ ΜΑΣ
(“Στιγμές”, 1958)
Να πάρουμε μια σταγόνα απ᾽ το αίμα σου
να καθαρίσουμε το δικό μας, να πάρουμε μια σταγόνα απ᾽ το αίμα σου να μπολιάσουμε το δικό μας, να πάρουμε μια σταγόνα απ᾽ το αίμα σου να βάψουμε το δικό μας να μη μπορέσει πια ποτέ να το ξεθωριάσει ο φόβος. Να πάρουμε το τελευταίο σου βλέμμα
να μας κοιτάζει να μην ξεστρατίσουμε, να πάρουμε την τελευταία σου εκπνοή να ᾽χουμε οξυγόνο ν᾽ αναπνέουμε χιλιάδες χρόνια,
να πάρουμε τις τελευταίες σου λέξεις να ᾽χουμε να τραγουδάμε
ανεξάντλητα εμβατήρια για τη λευτεριά…
Η ομιλία μου
H Τουρκία επέλεξε να βγάλει στο Αιγαίο το ερευνητικό σκάφος Τσεσμέ για έρευνες, δεσμεύοντας περιοχή στα δυτικά της Λήμνου και στα βορειοανατολικά της Χίου και της Αλοννήσου.
Η τουρκική Navtex έχει διάρκεια από τις 18 Φεβρουαρίου έως και τις 2 Μαρτίου.
Συγκεκριμένα, οι συντεταγμένες των ερευνών είναι οι εξής:
Τα 400 χρηματοκιβώτια Ελλήνων στην Αμμόχωστο, άνοιξαν την όρεξη στους Τούρκους
Από παράταση…σε παράταση η άτυπη πενταμερής.
Το σενάριο σύγκλησης της εντός Μαρτίου είναι πλέον ξεπερασμένο, οι συζητήσεις αυτή τη στιγμή γίνονται για Απρίλιο, ακόμα όμως και με αυτό το σενάριο δεν λένε να καταλήξουν σε πιθανή ημερομηνία.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 200 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ ΤΟΥ 1821