Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Το θράσος του εισβολέα: "Γιατί αλλάζετε τα τουρκικά ονόματα στην ελεύθερη Κύπρο;"

 



Νέα πρόκληση από την Τουρκία στην Κύπρο, η οποία αφορά την δημιουργία κλίματος κατά της Λευκωσίας με αφορμή την αλλαγή τουρκικών ονομάτων που εμπλέκονται με τη  γενοκτονία και την δράση των Γκρίζων Λύκων.


Οι Τούρκοι που έχουν αλλάξει στα Κατεχόμενα όχι μόνο τα ονόματα των πόλεων και των δρόμων αλλά ακόμα και τα ονόματα μοναστηριών, τώρα κατηγορούν την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δήθεν  κάνει το ίδιο στην ελεύθερη Κύπρο.



Συγκεκριμένα οι Τούρκοι κατηγορούν την Λευκωσία ότι αλλάζει τα τουρκικά ονόματα δρόμων και τα αντικαθιστά με ελληνικά ονόματα σε γειτονιές στις οποίες κατοικούσαν Τουρκοκύπριοι πριν από το 1974.


Για παράδειγμα μιλούν για τα ονόματα των οδών Piyale Paşa και Talat Paşa στη Λάρνακα, ερνώ τονίζουν ότι Ελληνοκύπριοι  ζήτησαν από τον Δήμο Λάρνακας να αλλάξει το όνομα της οδού Bozkurt και να αντικαταστήσει το όνομα της οδού Istanbul με αυτό της “Κωνσταντινούπολης” στα ελληνικά, το οποίο ούτε να το προφέρουν δεν επιθυμούν οι Τούρκοι.


Το όνομα της οδού Piyale Paşa αντικαταστάθηκε από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σε τεράστια τελετή το 2015, αλλά επέτρεψαν την συνέχιση της εμφάνισης του τουρκικού ονόματος του δρόμου σε μια συγκεκριμένη περιοχή για να αποφευχθεί η κριτική κατά την διάρκεια διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών.


Τον περασμένο μήνα όμως, Αρμένιοι και Έλληνες υπέβαλαν αίτηση για αλλαγή του ονόματος της Λεωφόρου Talat Paşa στη πόλη της Πάφου, ισχυριζόμενοι πολύ ορθώς ότι ο Talat Paşa ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της γενοκτονίας των Αρμενίων.


Ο Δήμος Πάφου άλλαξε το όνομα της λεωφόρου σε Λεωφόρο Δικαιοσύνης με ομόφωνη απόφαση.


Ελληνοκύπριοι υπέβαλαν επίσης αίτηση στον δήμο Λάρνακας για να αλλάξει το όνομα της οδού Bozkurt και Istanbul, υποστηρίζοντας ότι το “Bozkurt” θυμίζει Τούρκους εθνικιστές ( Γκρίζοι Λύκοι) και το “Istanbul” είναι παράφραση ( που χρησιμοποιούν σήμερα οι Τούρκοι) του ονόματος Κωνσταντινούπολη.


Ο τουρκικός τύπος σε μια πραγματικά εξοργιστική στάση επικαλείται ακόμη και το σύνταγμα της Δικοινοτικής Κυπριακής Δημοκρατίας του 1963 ( το οποίο ο σημερινός Τουρκοκύπριος ηγέτης δηλώνει ότι είναι άκυρο), για να δηλώσει ότι όλοι οι δημόσιοι χώροι και τα επίσημα έγγραφα πρέπει να συντάσσονται τόσο στα ελληνικά όσο και στα τουρκικά.


Την ίδια στιγμή στα Κατεχόμενα οι Τούρκοι έχουν αλλάξει όλα τα ονόματα των δρόμων ( μικρών και μεγάλων), τα ονόματα των πόλεων, χωριών καθώς και των επαρχιών, αφού απώτερο σχέδιο τους είναι η προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου.


Είναι λοιπόν το λιγότερο προκλητικό το να στηλιτεύουν την αλλαγή Τριών τουρκικών ονομάτων σε δρόμους, τα οποία έχουν σημαδέψει τόσο τους Έλληνες όσο και τους Αρμένιους.


Υπενθυμίζουμε ότι στις 20 Ιανουαρίου 2021, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσκαλέσει όλες τις πλευρές σε μια άτυπη συνάντηση «το συντομότερο δυνατό», αλλά προειδοποίησε ότι αυτή η συνάντηση πρέπει να είναι διαφορετική και να διευκρινίσει την «πραγματική έκταση» του κοινού τους οράματος «και περιγράψτε τα βήματα που είναι απαραίτητα για τη χάραξη μιας προόδου».


Η Τουρκία όμως αρνείται κάθε συζήτηση και απαιτεί λύση δύο κρατών αφού έχει ως στόχο τα κοιτάσματα φυσικού αρίου στην κυπριακή ΑΟΖ.


Η τουρκική προπαγάνδα είναι διαχρονική χοντροκομμένη και έχει στόχο να επηρεάσει τον διεθνή παράγοντα, ο οποίος έχει βάλει όμως για τα καλά στο στόχαστρο του το στυγνό τουρκικό καθεστώς, που πράττει τα ίδια και χειρότερα και στην Β.Συρία και σε λίγο και στην Λιβύη, λόγω της παρουσίας χιλιάδων “αδελφών τους” όπως λένε.