Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Όλως τυχαίως ....

 



Και όλως τυχαίως, με άνεμο έντασης οκτώ μποφόρ, λίγα χιλιόμετρα, έξω από την Αλεξανδρούπολη, στο σημείο όπου είναι το κατ ' εξοχήν πέρασμα των πεζοπόρων τμημάτων των  εισβολέων από την Τουρκία,, ξέσπασε η μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της περιοχής.....


Ξεκίνησαν οι "διαπραγματεύσεις" για τη λύση του Κυπριακού

 




Σε ζωντανή μετάδοση από την  Πύλα,  η σωστή πλευρά της ιστορίας και 

η έναρξη των 

<διαπραγματεύσεων> 

για την αποχώρηση του κατοχικού στρατού και των εποίκων, για την επιστροφή των προσφύγων και των περιουσιών τους, για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, για την καταδίκη των δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού και 


Το κείμενο των «4» στην «Καθημερινή». Η μέθοδος του παραπλανητικού λόγου

 


Η επιστράτευση τεσσάρων επιφανών ειδικών στις διεθνείς σχέσεις και στην ασφάλεια–της σχολής των “ρεαλιστών”– για την προσφυγή όπως-όπως στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά, μπορεί να εκτιμηθεί ως οπισθοφυλακή της θεωρίας των “υποχωρήσεων” και της συνεκμετάλλευσης, πριν αυτή γίνει γεγονός. Η ομάδα των “4” (Αλέξανδρος Διακόπουλος, Πέτρος Λιάκουρας, Κώστας Υφαντής, Κωνσταντίνος Φίλης) έγραψε ένα άρθρο με τίτλο “Ιχνηλατώντας τον δρόμο για τη Χάγη” (Καθημερινή, 30.7.2023) με το οποίο επιχειρείται η διασκέδαση και η υπονόμευση της επιχειρηματολογίας που καταγράφει τους εθνικούς κινδύνους, το μέγεθος και της συνέπειες των “υποχωρήσεων”.


Μια Παναγιά - Μάνος Χατζιδάκις και Νίκος Γκάτσος

 

 

«Μια Παναγιά» σε στίχους του μέντορά του, Νίκου Γκάτσου. 

Το αγαπημένο τραγούδι του Οδυσσέα Ελύτη από τον Χατζιδάκη.


Αγνοούμενοι

 


Λευκωσία ,  Λήδρα  Πάλας.    Το  οδόφραγμα των μαυροφορεμένων  γυναικών  του  Σαββατοκύριακου.  

Μπλόκο της Κοκκινιάς

 


Το μπλόκο της Κοκκινιάς.


''Κι ένα πρωί σε μια γωνιά στην Κοκκινιά

Είδα το μπόγια να περνά και το φονιά

Γύρευα χρόνια μεσ στον κόσμο να τον βρω

Μα περπατούσε με το χάρο στο πλευρό.''

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Ειρηνοποιός χώρα...

 





Θεοφάνης Μαλκίδης


Συγκλονιστικό βίντεο που δείχνει την πραγματική Τουρκία.


Σοβαρά επεισόδια στο χωριό Πύλα της Κύπρου, όπου οι  εισβολείς -κατακτητές και οι 

<<αστυνομικοί> του ψευδοκράτους, παρέσυραν με μπουλντόζες οχήματα του ΟΗΕ! 


Και όλα αυτά γιατί θέλουν να κατασκευάσουν παράνομο  δρόμο εντός της νεκρής ζώνης, γιατί θέλουν να δείξουν ποιος είναι ο κατακτητής και τι σημαίνει κατοχή, για το πως θα είναι τα πράγματα σε  λύση Ομοσπονδίας , για το ποια είναι η Τουρκία!


1922 η Σμύρνη στις φλόγες: το χρονικό και τα αίτια




Σμύρνη στις φλόγες

«Στα Βουρλά το κακό ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου. Μπήκαν οι Τούρκοι στα σπίτια μας και μας έβαλαν φωτιά. Αργότερα μας είπαν ότι ήταν αντάρτες και μετά ήρθε ο τακτικός στρατός και μας μάζεψε. Μας έπιασαν όλους μαζί, τον πατέρα μου τον έσφαξαν, τον αδερφό μου τον έκαψαν, τους νέους τους μάζεψαν και τους πήραν στην Ανατολή. Όταν φύγαμε ήταν 16 Σεπτεμβρίου... 


Είμαστε Έλληνες!

 


Σωτήρης Σταυριανάκος: «Άκουσε να σου πω Λοχία. Είμαστε Έλληνες Στρατιώτες, εδώ είναι Ελλάδα και είμαστε υποχρεωμένοι να πέσουμε μέχρι ενός. Τα άρματα θα περάσουν από πάνω μας»

Τσαρούχης_«Τώρα, μὲ τὰ γεράματα καὶ τὴν ἀρρώστια, νοιώθω εὐτυχισμένος, γιατί βρῆκα αὐτὸ ποὺ ζητοῦσα. Ὅταν ἤμουν νέος, ἤμουν δυστυχής, γιατί ἔψαχνα ὅλα αὐτὰ καὶ δὲν τὰ εὕρισκα».




Ὁ Τσαρούχης δὲν ἦταν ἕνας ἁπλὸς καλλιτέχνης ἢ στοχαστής.
Τέτοιους ἔχουμε πολλούς. Ἦταν πνευματικὸς ἄνθρωπος, μὲ τὴν ἀληθινὴ σημασία τοῦ ὄρου. Καὶ σὲ μία ἁπλή του φράση περιέκλεισε καὶ ἀπεκάλυψε ὅλο τὸ πνευματικό του μεγαλεῖο καὶ τὴ δύναμη.

Του Φώτη Κόντογλου – Η Παναγία μας σε όλα της στάθηκε τo τέλειο πρότυπο για τις καλές γυναίκες…

 

“Η Παναγία σ΄ όλα στάθηκε τύπος και υπογραμμός για τις καλές γυναίκες, στη φρονιμάδα, στην ταπείνωση, στην υπομονή, στην αγιότητα, στην αφοσίωση και στη νοικοκυροσύνη….”


Ανώγεια

 


Το Ολοκαύτωμα Των Ανωγείων-


Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Υπάρχει και αυτός και ο Ελληνισμός

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Υπάρχει και αυτός ο Ελληνισμός, που επιμένει , που αγωνίζεται, που αντιστέκεται.


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας 


Μητέρα Τάσου Ισαάκ: «Να ξυπνήσει ο κόσμος!»

 

Φώτης Κόντογλου: Η Παναγία είναι η ελπίδα των απελπισμένων

 

Η Παναγία είναι η ελπίδα των απελπισμένων, η χαρά των πικραμένων, το ραβδί των τυφλών, η άγκυρα των θαλασσοδαρμένων, η μάνα των ορφανεμένων.

Ελληνισμός Αλβανίας: Έκκληση για συμμετοχή- συμπαράσταση για τον φυλακισμένο Δήμαρχο Χειμάρρας

 

Άγιοι Σαράντα.

Το Γενικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας- Ομόνοια κάνει έκκληση για συμμετοχή- συμπαράστασης για τον φυλακισμένο Φρέντη Μπελέρη, εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας.


Νέες προβολές της ταινίας «Διάκος ο Ηρωομάρτυς» σε Πολύγυρο και Ωραιόκαστρο

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ:

Θερινός Κινηματογράφος “ΑΝΤΙΓΟΝΗ”, Επαρ.Οδ. Λιμένος Γερακινής, Μουρλάκου Πηγάδι, Πολύγυρος, τηλ. 2371052535.

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Ἡ Σφαγή τοῦ Κομμένου – 16 Αὐγούστου 1943

 

              

Ἦταν δεκαπενταύγουστος τοῦ 1943 καί ἐνῶ ὅλοι οἱ ἁπανταχοῦ χριστιανοί γιόρταζαν τήν Κοίμηση τῆς Θεοτόκου, κάποιοι κάτοικοι σέ ἕνα χωριό τῆς πατρίδας μᾶς ζοῦσαν τό δικό τους μαρτύριο ὑπό τή βάναυση καί δολοφονική συμπεριφορά τῶν Γερμανῶν κατακτητῶν. Ἡ σφαγή τοῦ Κομμένου ἔμεινε στήν ἱστορία καθώς ἦταν στήν κυριολεξία μιά τραγωδία ἡ ὁποία συγκλόνισε ὅλη τήν ἀνθρωπότητα, ὄχι μόνο γιατί ἀφανίστηκε σχεδόν ἕνα ὁλόκληρο χωριό ἀλλά ἐπιπλέον ἦταν τό πρῶτο στή χώρα μᾶς τό ὁποῖο δοκιμάστηκε ἀπό τή βιαιότητα καί βαρβαρότητα τῶν κατακτητῶν.

Ἡ Ἐπιχειρησιακή Παράμετρος τοῦ τορπιλισμοῦ τοῦ εὔδρομου «ΕΛΛΗ» στήν Τῆνο τήν 15η Αὐγούστου 1940

 

ELLH1

                                            Τό εὔδρομο «Ἕλλη» μετά τήν μετασκευή του

Τό εὔδρομο «ΕΛΛΗ» ἦταν πλοῖο Ἀμερικανικῆς ναυπήγησης τοῦ 1912 τό ὁποῖο εἶχε ναυπηγηθεῖ μετά ἀπό παραγγελία τῆς κινεζικῆς κυβέρνησης στίς ΗΠΑ. Τό σκάφος εἶχε ὁλοκληρωθεῖ κατασκευαστικά, ἀλλά λόγω ἀδυναμίας τῆς κινεζικῆς κυβέρνησης νά τό πληρώσει, ἀγοράστηκε ἀπό τήν Ἑλληνική κυβέρνηση τό 1914 καί πῆρε τήν ὀνομασία «ΕΛΛΗ». 


Η Παναγιά των Ποντίων

 


Η σημασία της λειτουργίας της Παναγιάς Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο - Επιφανείς Πόντιοι μιλούν για την σημασία της λειτουργίας της - Το παρασκήνιο για την αλλαγή πλεύσης της απόφασης της τουρκικής πλευράς να δώσει άδεια για τη λειτουργία



Τι σημαίνει αυτό για τον ελληνισμό και την ορθοδοξία; Πως και γιατί οι Τούρκοι άναψαν το πράσινο φως για να λειτουργήσει το ορόσημο του Ποντιακού ελληνισμού.



Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου


Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας έδωσε στις 24.07 προφορική έγκριση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, προκειμένου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να τελέσει κανονικά τη Θεία Λειτουργία στην μονή της Παναγίας Σουμελά και λίγα 24ωρα πριν τον Δεκαπενταύγουστο δόθηκε και η γραπτή έγκριση.


Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί απόφαση στις 20 Ιουλίου, από τις τουρκικές αρχές οι οποίες είχαν ενημερώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι είχε απορριφθεί το σχετικό αίτημα. Τι άλλαξε όμως;



Στη «Ζούγκλα» μιλούν επιφανείς Έλληνες Πόντιοι για την σημαντικότητα της λειτουργίας της Παναγιάς Σουμελά, ο ηθοποιός Παύλος Κοντογιαννίδης μιλά για τη ιερότητα του συμβούλου, ο ιστορικός δρ. Θεοφάνης Μαλκίδης για τα θαύματα της Σουμελά στους αιώνες.


Από την πλευρά του ο Πτέραρχος ε.α Ιωάννης Αναστασάκης φωτίζει το παρασκήνιο και δίνει εξηγήσεις για τα γεγονότα που φαίνονται απλά… όμως δεν είναι.


Θεοφάνης Μαλκίδης, Ιστορικός, Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου: Τα θαύματα της Παναγίας Σουμελά

Ο Δρ. Θεοφάνης Μαλκίδης είναι ένας επιστήμονας που έχει μελετήσει πολύ την γενοκτονία αλλά και την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου. Ο ίδιος μιλάει για την σημασία

της λειτουργίας στη μονή της Παναγίας Σουμελά, ενώ ταυτόχρονα κάνει λόγο για τα θαύματα της…


Ελευθερία



 Ε-ΛΕΥ-ΘΕ-ΡΙ-Α

Οι  έγνοιες  των  ανθρώπων, από τον Πύργο στην Αμμόχωστο, μεταφέρονται στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας, 27 χρόνια μετά τις δολοφονίες. Η κάθε συλλαβή της ελευθερίας προωθείται με ευλάβεια στα ιστορικά χώματα των δύο λεβεντών. Η λέξη θα ολοκληρωθεί μα ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τη δικαιοσύνη.

Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Και στην Παναγία Σουμελά το θαύμα λειτουργεί ακόμη

 

Θεοφάνης Μαλκίδης


Και στη Παναγία Σουμελά το θαύμα λειτουργεί ακόμη

Παραφράζοντας τη φράση του  Σεφέρη για την Κύπρο  όπου «το θαύμα λειτουργεί ακόμη», το ίδιο πρέπει να παραδεχθούμε ότι ισχύει και για τον Πόντο….


Ελευθερία



Κλίμα τρομοκρατίας στη μεγάλη συγκέντρωση για τον Μπελέρη – «Η Δικαιοσύνη πάντα κερδίζει στο τέλος» λέει ο ίδιος μέσα από τη φυλακή

Εκπνέει  η τρίμηνη προθεσμία που προβλέπει ο εκλογικός νόμος της Αλβανίας για την ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας


Έγινε στη Χειμάρρα το μεγάλο συλλαλητήριο υποστήριξης του Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένο δήμαρχο της πόλης, παρά τις απαγορεύσεις και την τρομοκρατία των αλβανικών Αρχών, που μέχρι τελευταία στιγμή έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να το ματαιώσουν.

Τάσος Μάρκου



 ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΑΣΟΣ ΜΑΡΚΟΥ

(14.8.1974, έκτοτε παραμένει αγνοούμενος)

Επιχείρηση "ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ" .Ανήμερα της «Παναγίας», Κυριακή 15 Αυγούστου 1993

 


Επιχείρηση  "ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ  ΔΕΡΑΣ"

Ανήμερα  της «Παναγίας»,  Κυριακή 15 Αυγούστου 1993

   

   

                                                                                       

   Το καλοκαίρι του 1992  στην Αμπχαζία (αυτόνομη δημοκρατία της Γεωργίας, με πρωτεύουσα το Σουχούμι), ξέσπασαν πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων της Γεωργίας και αυτονομιστικών δυνάμεων της Αμπχαζίας. Εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου, περίπου 1500 Ελληνοπόντιοι είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή και βρέθηκαν στο έλεος των μαχών, ζητώντας βοήθεια από την Ελληνική Πολιτεία. Η παροχή βοήθειας από ξηράς και αέρος ήταν αδύνατη. Τα πέριξ του Σουχούμι αεροδρόμια είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές και ο αριθμός των εγκλωβισμένων ξεπερνούσε τους 1.000. Συνεπώς, η δια θαλάσσης παροχή βοήθειας με πλοίο ήταν μονόδρομος.


Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Σολωμός Σολωμού και ο Αττίλας που συνεχίζεται…..

 


Θύρα Ένα για Σολωμό - Ισαάκ


Θ. Μαλκίδης 

Σολωμός Σολωμού και ο Αττίλας που συνεχίζεται…..


Κατά τραγική ειρωνεία η πράξη αμφισβήτησης της τουρκικής εισβολής, η ουσιαστική πράξη απελευθέρωσης από την Τουρκική κατοχή, η απόπειρα εξαφάνισης του συμβόλου της Τουρκικής παρουσίας στην Κύπρο από τον  Σολωμό Σολωμού στις 14 Αυγούστου 1996, συνέπεσε με την 14η Αυγούστου 1974, όταν ο τουρκικός φασιστικός στρατός ολοκλήρωνε το βιασμό της Κύπρου με τον Αττίλα 2 .


Ελευθερία



Σήμερα 14 Αυγούστου  - ημέρα όπου κηρύσσεται και τυπικά έκπτωτος από το δημαρχιακό αξίωμα ο Φρέντης Μπελέρης -  διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χιμάρα. 


Βόρειος Ήπειρος

 



ΜΗΝ φοβάστε ένα τελειωμένο άθλιο ναρκοκαθεστώς!

29 σχολεία στην Ήπειρο δεν θα ανοίξουν φέτος! Η δημογραφική κατάρρευση επιδεινώνεται…

 

Δεκαεννιά νηπιαγωγεία και δέκα Δημοτικά Σχολεία στην Ήπειρο τίθενται σε αναστολή λειτουργίας για το σχολικό έτος 2023-24.

Αύγουστος 480 π.Χ.: Η μάχη των Θερμοπυλών

 

Η 9η Αυγούστου 480 π.Χ. θεωρείται ως η επικρατέστερη ημερομηνία για την ιστορική μάχη των Θερμοπυλών, όπου οι «300» Σπαρτιάτες, υπό τον Βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα, αντέταξαν τρομερή, αλλά άνιση αντίσταση κατά των Περσών του Ξέρξη στο στενό των Θερμοπυλών.

Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Υπάρχει εθνική κυριαρχία στα ελληνοτουρκικά σύνορα;

 



Κλειστή για ακόμη μια φορά η  Εγνατία οδός στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, λόγω των διακινητών και των εισβολέων από την Τουρκία.

Για τον Ελληνισμό που αντιστέκεται !

Θεοφάνης Μαλκίδης 


Για τον Ελληνισμό που αντιστέκεται !


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας  


Ανθελληνική προβοκάτσια των Σκοπιανών μέσα στην αμερικανική Βουλή: Ψήφισμα για τη δήθεν «μακεδονική» γλώσσα, τον πολιτισμό και την ιστορία!

 


Η ιστοσελίδα 360 Stepeni.mk αναφέρει τα ακόλουθα σε δημοσίευμα με τον τίτλο: Υποβολή ψηφίσματος στην αμερικανική Γερουσία για να τιμηθούν η (δήθεν) “μακεδονική” (sic) γλώσσα, πολιτισμός και ιστορία.


Τι έδειξαν οι τοπικές εκλογές της 14ης Μαΐου 2023 στο Βορειοηπειρωτικό χώρο, τριάντα χρόνια μετά;



Aν και πέρασαν τρεις δεκαετίες, ακόμα είναι νωπή η μεγάλη νίκη της Ομόνοιας στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την 26ηΙουλίου 1992 στην Αλβανία.

Ἡ ἐπίθεση καθορίστηκε νά γίνει τά μεσάνυχτα τῆς 8ης πρός τήν 9η Αὐγούστου

 















Στὶς 9 τοῦ Αὐγούστου, μόλις βράδιασε, ὅταν πιὰ οἱ Ἕλληνες ἑτοιμάζονταν νὰ ξεκινήσουν, μαθαίνουν ἀπόναν χωριάτη πὼς στὰ Πλατάνια φτάσανε τὴν ἴδια κείνη μέρα, ἴσαμε ὀχτὼ χιλιάδες ὀχτροί. Τότες ὁ Μάρκος κράτησε μονάχα τετρακόσιους πενήντα νοματαίους καὶ τοὺς ἄλλους ὀχτακόσιους τοὺς ἔδωσε στὸν Τζαβέλλα ποὺ θὰ χτύπαγε στὰ Πλατάνια. Ἀκουμπώντας πάνω στὸ ντουφέκι του τοῦ λέει:

Γεώργιος Τσιτσιπάπας – Ένας μεγάλος Μουσουργός του Έβρου

 


Βλέποντας παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Διδυμοτείχου, αλλά και από άλλες πόλεις της Θράκης, που σχετίζονται με τη σχολική δραστηριότητα δασκάλων και μαθητών, ανέκαθεν μου έκανε εντύπωση το γεγονός, ότι κατά την εποχή του μεσοπολέμου, αλλά και προγενέστερα, εικονίζονται μαθητές ή μαθήτριες να κρατάνε μαντολίνα και να αποτελούν ένα ορχηστρικό σύνολο, τις λεγόμενες μαντολινάτες.

Η μάχη του Αετού Ξηρομέρου

 

        

Μετά την καταστροφή των, υπό τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, ελληνικών στρατευμάτων στο Πέτα (4 Ιουλίου 1822), οι τουρκικές δυνάμεις με τους  πασάδες Ομέρ Βρυώνη και Ρεσίτ Κιουταχή και στρατιωτική δύναμη κοντά στους 10.000 τουρκαλβανούς απεφάσισαν να κατευθυνθούν προς κατάληψη του Μεσολογγίου. Ο Ομέρ Βρυώνης με 6.000 άνδρες κατήλθε δια μέσου του Μακρυνόρους και Αχελώου, όπου στρατοπεδεύει στη Λεπενού και, ο Ρεσίτ Κιουταχής με 4.000 άνδρες και με αρωγό και τον Ισμαήλ Πλιάσσα αποβιβάστηκε στο Λουτράκι Κατούνας Ξηρομέρου, καταστρώνοντας στρατιωτικό σχέδιο για να φτάσει στο Μεσολόγγι, μέσω του οδικού άξονα: Λουτρακίου Κατούνας – Αετού – Ζάβιτσα – Μύτικα  που θα  περνούσε ο Κιουταχής, θα αιχμαλώτιζε περί τα 5.000  και πλέον γυναικόπαιδα που βρίσκονταν στα παράλια των Ακαρνανικών ακτών και θα τα οδηγούσε στο Μεσολόγγι για τα σκλαβοπάζαρα, σαρώνοντας αναντίρρητα στο διάβα του από  τον Αετό  προς Μπαμπίνη – Χρυσοβίτσα – Λεσίνι – Μεσολόγγι και, από Αετό προς Ζάβιτσα και δια  μέσω Τρυγοβίτσας – Δραγαμέστο – Λεσίνι θα έφθανε στο Μεσολόγγι.