Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Η ταινία "Πέντε "για το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης

 


Θεοφάνης Μαλκίδης

Η Ταινία Πέντε για το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης 


Συμπληρώνονται  201 έτη από από το  αποσιωπημένο και άγνωστο Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης την 1η Σεπτεμβρίου του 1821, Ολοκαύτωμα το   οποίο  αποτελεί το αποκορύφωμα της  συμβολής του νησιού και ολόκληρης της Θράκης  στην Επανάσταση .


Η  Σαμοθράκη πλήρωσε βαρύ τίμημα για την εξέγερση Ελευθερίας, καθώς χιλιάδες πρόγονοί μας  σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους,  όσοι  επέζησαν  πουλήθηκαν σαν σκλάβοι,  ενώ ο κύκλος του αίματος θα κλείσει με τη σφαγή των πέντε Νεομαρτύρων (Γεώργιος, Εμμανουήλ, Θεόδωρος, Μιχαήλ, Γεώργιος) το 1835.


 Ο φυσικός αυτουργός του Ολοκαυτώματος Καρά Αλή, υπεύθυνος και για τη σφαγή της Χίου ο οποίος κρέμασε από τους ιστούς των πλοίων του τα κεφάλια των Σαμοθρακιτών τιμωρήθηκε για τις πράξεις του λίγο αργότερα από τον Κωνσταντίνο Κανάρη......


Σε λίγες ημέρες θα προβληθεί στους κινηματογράφους στην Ελλάδα και το εξωτερικό  η ταινία του Βασίλη Τσικάρα «Πέντε» αφιερωμένη στη σφαγή. Η ταινία, η οποία είναι παραγωγή μίας ομάδας αποφασισμένων ανθρώπων από τον  Έβρο, χωρίς καμία κρατική στήριξη, αποτελεί  μία ευκαιρία, έτσι ώστε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, να γνωρίσουν και μέσω της τέχνης το αποσιωπημένο και άγνωστο Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης

Η κινηματογραφική παραγωγή  πραγματεύεται το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης, την συμμετοχή της Θράκης στον εθνικό ξεσηκωμό του 1821 και την παράλληλη ιστορία/βίο των Πέντε Αγίων Νεομαρτύρων μας. Μετά από πέντε χρόνια απίστευτης προσπάθειας και δυσκολιών βαδίζουμε προς την ολοκλήρωση ενός φαινομενικά «άπιαστου» ονείρου. 

Με πίστη, προσήλωση, θέληση, επιμονή και υπομονή, μαζί με την βοήθεια και των Αγίων μας, Πέντε Νεομαρτύρων , θυμάτων του Ολοκαυτώματος,  επιτεύχθηκε ο στόχος μας: 

Να αναδείξουμε την τοπική ιστορία μας η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία/μοίρα/πορεία και του υπόλοιπου ελληνισμού ανά τους αιώνες. Στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και το πρώτο βίντεο της ταινίας!

Σας ευχαριστούμε όλους!!!!

Δείτε το πρώτο βίντεο της ταινίας