Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Μανώλης Μπικάκης




Ο Έλληνας καταδρομέας που κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο το 1974 με ενα ΠΑΟ (Πυροβόλο Άνευ Όπισθοδρομήσεως) κατάφερε να διαλύσει 6 τουρκικά άρματα μάχης και ενα τάγμα πεζικού. Έμεινε ολομόναχος για 3 ημέρες να πολεμά τον εχθρό δίχως φαγητό και νερό.


.............ο Μπικάκης μόνος του αντικρίζει απέναντί του 6 τουρκικά τεθωρακισμένα κι ένα τάγμα πεζικού να πλησιάζουν τον λόφο.
Έχει μαζί του 8 βλήματα (βάρους 4.200 γραμμάρια το καθένα) και το αντιαρματικό που ζυγίζει σχεδόν 16 κιλά. Κάποιος άλλος στη θέση του ίσως τα παρατούσε όλα εκεί και θα έτρεχε να κρυφτεί. Ο 20χρονος λοκατζής από το Αμύγδαλο Ηρακλείου αποφάσισε διαφορετικά…
Ρίχνει κατά του πρώτου Μ48 και διαλύει το άρμα. Αλλάζει άμεσα θέση, καθώς έγινε αντιληπτός, και δύο λεπτά αργότερα στοχεύει ξανά. Πετυχαίνει τον στόχο του στο ντεπόζιτο καυσίμων. Η εικόνα του τυλιγμένου στις φλόγες τεθωρακισμένου σοκάρει και αποπροσανατολίζει τους Τούρκους. Νομίζουν ότι τους χτυπούν από τουλάχιστον δύο σημεία. Αυτό χαρίζει λίγο χρόνο παραπάνω στον Κρητικό. Όσο χρειαζόταν για να παγώσει λίγο ο σωλήνας και να σημαδέψει ξανά από άλλο σημείο.
Η ιστορία από εκεί και πέρα έχει διάφορες εκδοχές. Η αναφορά κάνει λόγο για τέσσερα κατεστραμμένα Μ48, κάποιοι λένε πως ο Μπικάκης διέλυσε και τα έξι με τις οβίδες που είχε στη διάθεσή του. Ένα… ποσοστό ευστοχίας εντυπωσιακό, ειδικά αν αναλογιστείς ότι δεν μιλάμε για μπασκετμπολίστα που… βαράει βολές, αλλά για ένα 20χρονο παιδί που τα έβαλε ολομόναχος με ένα τάγμα πεζικού κι έναν ουλαμό αρμάτων. Ούτε στα έργα δεν συμβαίνουν αυτά…